|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:33 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: EV
Ами и преди съм го казвал, лично за мен е удобството и независимостта. По ковида например в гаража винаги имаше 100-150 л бензин, защото не знаеш какво ще се наложи а в един момент на бензиностанциите имаше опашки. Как да складирам 500 квтч в гаража ...а дори и да ги складирам, стане нещо , трябва да отидеш някъде, да сложа тубите в багажника е 2 мин, тия р00 квт ня,а как да ги сложа. Ако резервоара е празен за 5 мин ще го напълня, ако батерията е празна .....и не, това не са екстремни ситуации, това е ежедневие, питай ги ония в калифорния като не могат да заредят лятото щото мрежата е претоварена ... Ако поне проблема с удобството се реши може и да взема EV, но виждали ли сте опашки на които се чака по 1-2 часа да заредиш , е аз видях, не че не се случва и на нормалните бензиностанции но е много по-рядко. Ако знам че където и д пътувам, ще мога да спра и в най-лошия случай заредя в рамките на 30 мин ...... но нещата са много далеч от това, за мен колата е инструмент, ако ми върши работа ок, ако ще се превръща в тамагочи мерси, имам си котки, кучета, деца ...да слугувам на кола е нещо което никога няма да стане.
|
| Съб Май 25, 2024 7:37 pm |
|
 |
|
Stoimen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Юни 25, 2010 3:18 pm Мнения: 363 Местоположение: Varna
|
|
| Съб Май 25, 2024 9:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Нещо аргументите ти не са много убедителни. Да имаше собствен кладенец, разбирам... Масово ДВГ-тата разчитат на бензиностанции. При електричките зарядни станции масово се избягват. В 90% зареждаш вкъщи, а който иска да е независим си слага слънчогледи.
|
| Нед Май 26, 2024 12:39 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ето тук е основното неразбиране, ти Живееш в малък град където не правиш почти никакъв пробег, за мен е нормално да правя по 5-600 км на ден. Освен това както казах мразя тамагочита, ама сложих ли го да се зарежда ....ааа забравих, айде стани, иди го гаража, включи го ....начина ни на живот предполагам се различава твърде много. Аз нямам време което да отделям да мисля за колата. Зареждам когато видя че стрелката е към нулата, нямам излишно време да зареждам всеки ден. И това всичко е свързано с удобството. Просто не искам тамагочита, аз телефона не го зареждам ако съм забравил да го включа. Работя по 16 часа на ден,е ако съм забравил, забравил, няма да стана след като съм си легнал за да включа телефона, а още по малко искам кола която ще трябва да я дондуркам. За мен колата има едно предназначение, да бъде карана и чупена, ако една кола започне да ми отнема твърде много време просто я зарязвам, нямам време нито за майстори и сервизи, нито за зареждане. Часовата ми ставка е повече от колкото резервоара на камиона събира, без пари да ми е зареждането ако ми губи време ми е разход. Та за мен най-важното е удобството, пари да ми дават да карма електричка не бих карал. Ама дали ще карма с 80 или със 180 ...ще карма с колкото ми е кеф, като изпразня резервоара бензиностанции има на този село 15-на мили, с малки изключения, спирам 5 Мин зареждане и продължавам ще ги мисля има ли зарядна, няма ли, ще има ли коли ...просто не може да стане, не у при мен. И да ти кажа много хора по света са така, не съм само аз, аз работя по 16 часа, други работят по 8 и още 3-4 комютват ...никой не иска да си хаби времето. То затова в САЩ електрокар чета има най-вече в Калифорния и Флорида. Виж за бизнес за определени неща става, км като имаш предвидимост на маршрута и разстоянията, ако излиза по-евтино е оправдано, ама то на много места и не е по-евтино та какъв е смисъла ?
|
| Нед Май 26, 2024 4:45 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Миро, принципно си прав, ама повечето живеят по блокове и не е практично да опъват кабели през терасите, но да речем че си в къща с двор и сутрин отваш на работа, кога ще го заредиш от слънчогледите, значи ти трябват и батерии, малко солено идва тая система, ако зарездаш от контакта вечер колко трябва да ти е инсталираната мощност че да заредиш и да имаш ток и за други нужди. Все още не е доразвита системата с тия електоркари и са малко хората които си купуват. Отделно че никой не е проблем да прибере едни 100-150 литра гориво в мазето.
|
| Нед Май 26, 2024 5:00 am |
|
 |
|
ToHu
|
Миро е прав за него си, ама това са частни случаи в много отношения. При мен също е частен случай, никого не убеждавам да кара двг, но лично за себе си не виждам никакъв смисъл от електрокарче. Въпросът е че и много други хора не виждат, и удобството не е само мой проблем. На запад според мен нещата са още по-сложни. Ето например в САЩ, дори и да искаш да си сложиш панели това не винаги е възможно. За тия които живеят под наем е мисия невъзможна, а това са не малко хора. Отделно слагането на панели не е никак евтино и е свързано с доста неща. Реално тук и зарядно не може да си сложиш просто така, да не говорим да опънеш кабел, това дори в собствена къща не е много желателно а ако живееш в апартмен комплекс, или в дуплекси или нещо подобно е направо забранено, оставаш на милостта на собственика на комплекса. От лични наблюдения, местата за електромобили в паркингите на жилищните сгради в Калифорния са силно ограничени, при 37% електрички в щата, се очаква поне такова количество паркоместа с електричество, но реалната бройка е много, много по-малка. А извън неудобството, това е много незряла екосистема като цяло, има много проблеми които не са решени в голям мащаб, като от къде идва тая енергия, как се пренася, как се съхранява ? Отделно масово се говори как ще си зареждш колата ...ама чакай малко, вече дори и в БГ не е изключение да има 2 коли в семейството, в САЩ да има 3 е нормално, и трите се карат активно, а за това енергия от къде, то с една е зор, ами 3 ? Ами в страни като Мексико, Перу и много други където електрическата система няма ресурса ? Няма да говорим за цената, с един климатик миналия месец сметката ми в Мексико е грубо 640 лв ... и на бензин колкото в БГ пак май ми е сметка да си карам на бензин Та да излезем от частните случаи. Да ако живеете в китай е малко по-друго...
|
| Нед Май 26, 2024 8:27 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Само отбелязвам, че имате някакви предубеждения към EV. Това са просто коли. Да, имат си особености, но чак да им робуваме или да ни е страх да не останем без гориво... Няма такова нещо, по-скоро е обратното. Поне в случаи като моя. С газовите навремето беше сходна историята. Пак бяха с по-малък пробег и пак си имаше особености. Но с хубаво и добре сложено газово никой не е останал недоволен. Сега пропагандата е твърде голяма.
|
| Нед Май 26, 2024 8:33 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Собствениците на EV неправилно предполагат, че всички притежатели на автомобили биха искали да притежават EV. И разбира се понеже нямат такова чудо, само завиждат и мрънкат че гроздето било кисело. Същата работа е и с теоретичните фенове на EV. Не са ползвали, не са висели пред колонката за зареждане ръкомахайки с телефони, карти, трипръстия и м@йките докато се опитат да заредят, но явно според тях тия автомобилни кирпичи са масовото лелеяно превозно средство. За да не обобщавам ще говоря от мое име: (за пореден път в темата) Не, това не е така. Колкото и невероятно да ви изглежда, приемете на доверие, че на тоя етап на развитието на EV и инфраструктурата им, не желая да притежавам такъв вид превозно средство (возило на селташки). Искам да горя рафинирани останки от динозаври. Толкова. 
|
| Нед Май 26, 2024 8:43 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Ицо никой не те кара да сменяш коли. Но няма нужда да ми обясняваш колко било кисело гроздето без да си го опитвал. Оставете ме да си страдам и наказвам с тия електрокарчета 
|
| Нед Май 26, 2024 9:15 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ицо - не били динозаври а цианобактерии. Както и да е - няма значение...  Някой проучвал ли е колко струва една домашна зарядна станция? Миро знае колко струва обикновената AC станция ама имате ли си на идея колко струва една DC "бърза" зарядна? Засега сме слагали само една и то от най-малките - 30kW - 15к. лв. Остави тока настрана - ами инвестицията - е как да е евтино зареждането и как да ги има на всеки километър. Сега за моята работа ще е супер - аз всеки ден карам между 80 км. и 150 км. Ако ми вземат една служебна електричка много ще се израдвам - вечер се слага да се зарежда и на следващия ден тя си знае пътя. Ама за лична - все още не бих се хванал на хорото. Виж хибрид или плъгин хибрид не бих отказал.
|
| Нед Май 26, 2024 9:25 am |
|
 |
|
Pif
|
Миро, ти си частен случай. Живееш в малко населено място, не правиш дъги преходи, не ти се налага да зареждаш на различни далечни места всеки ден. Живота ти е предвидим и еднообразен. С едно зареждане на колата си множеш да ходиш много пъти на обичайните места които ходиш. Навремето един приятел каза - ние принадлежим на вещите точно толкова колкото и те на нас. Само дето с електричката не е точно така. Ние принадлежим на електричките много повече отколкото те на нас. С бензина имаш свобода която нямаш с електричката. Свикнали сме с тази свобода и никой не иска да се лишава от огромният резервоар и голямата дупка през която той се зарежда. Виж ако моя резервоар беше 5-6-7-8 литра, можех да го зареждам само през капкомер - тогава можеше и да избера електрика. Но резервоара ми е 45 литра, дава ми автономен преход 800-1000км и се зареждам за 5 минути с включено пикане, плащане и купуване на храна. Това е удобство за хора обичащи свободата. Искам Берлин - тръгвам когато ми кефне. От там искам Анталия - никой и нищо не ме спира. Шофирам докато мога, спирам, спя, продължавам. Не трябва да робувам на батерията и да обмислям къде мога да заредя и да чакам часове докато се зареди. Ако и аз живеех на село и дневния ми пробег беше 1/10 от батерията - изобщо нямаше да се замисля. Но живея в града и няма къде да си зареждам батерията, затова си наливам бензина с кеф. Преди време разправях - бях голям фен на електричките преди 15 години, но откакто направихме 1-вата конверсия и 2 поредни дни ми свърши тока на пътя и нямаше къде да заредя щото никой не ми даваше ток (още нямаше зарядни станции) мерака ми се изпари и си карам хибрида. Това е и причината Тойота да се откажат от електричките. Не виждат бъдеще в тази технология. Много ограничения и лишаване от удобства на които хората са свикнали.
Цекинс, няма как да имаш бърза зарядна у вас защото трябва да си купиш трафопост. Нормално партидата ти е 6 или 12 киловата а ако е трифазна 18. Но реално се смята за средна консимация 2.2кв на апартамент. За къща може и да е 4 независимо, че имаш 12 киловатова партида. Няма кой да ти даде 30 киловата защото трафопостите са обикновенно 150-200 киловатови. Като включиш 2 електрички и половината квартал ще падне.
|
| Нед Май 26, 2024 9:36 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Все още е така с мощностите но нещата се променят - ЕРП-тата тихомълком сменят стари трафове с нови и значително по-мощни - на доста места вече не е проблем да се пуснат 30+ киловата. ЕСО също правят сериозни инвестиции в обновяване на подстанции. В момента вървят едни сериозни проекти за преоборудване на над 200 подстанции в цяла България. То като цяло електричките не са причината за всичко това - просто всичко е от времето на Тодор Живков и едва се крепи. Някой някъде нагоре по високите етажи се е усетил че и балансирането също е голям проблем - правят се стъпки и в тази посока - малки но поне има светлинка в тунела. Ако всичко мине нормално след около две години ще има около 1000MWh балансиращи мошности по големите соларни и ветро паркове. Малко е ама все е нещо.
|
| Нед Май 26, 2024 11:05 am |
|
 |
|
Pif
|
Могат да сменят ВН към СН. Но за НН никой няма да смени нищо. Малките квартални трафопости си остават тънкото място. Имам приятел от НЕК. Занимава се с големите напрежения. Казвал ми е - около София има ток колкото искаш. Не може да влезе в града. Няма кабели. Трябва да се пуснат нови трасета средно напрежение. Костинброд подстанцията има гигавати. На Симеоново също. От там навътре няма. Това се отнася и за другите градове. А за балансиращите мощности - ние сега имаме ВЕИ-та повече отколкото ток харчим. Сега строят още 130 мегавата около Казанлък. Чаира е 800 мегавата за 6 часа. Ако му разширят язовира ще стане за 20+ часа. С малко по-нови турбини ще стане гигават. По 20 часа са 20 гвч. Малко е но с батерии не можеш да го компенсираш. Там играта е на много пари и никой няма интерес тези пари да се спестят на хората. Всеки има интерес да вземе повече пари а тези с парите определят политиките. Затова и Чаира го бутнаха и скоро няма да го пуснат.
|
| Нед Май 26, 2024 11:21 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Така е, но всички сме частни случаи. Няма пенкилер превозни средства, защото нуждите и вкусовете са колкото задниците. EV към момента не са за всеки и аз се старая да подсказвам проблемите. При това реалните проблеми, а не кой какво чул или прочел. Самата технология не е проблем, даже бих казал напротив. Това обаче не означава че всеки модел става за всеки. Или да става, щото решения има всякакви не винаги са изгодни. Примерно няма проблем да пътуваш до Европа, но трябва доста да се бръкнеш, щото с моята каруца изисква по-често почивки. Няма нерешими проблеми и с инфраструктурата, в доста държави вече се електрифицираха. Това обаче изисква съответната политика, която у нас меко казано не се мисли. Точно затова не разчитам на държавата към момента.
|
| Нед Май 26, 2024 12:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Неразрешими проблеми няма, въпросът е каква е цената за разрешаването им, дали изобщо е проблем или си го правим такъв, и до какво в крайна сметка ще доведе решаването му. В момента светът се държи като малко дете, реагира първосигнално и залита във всякакви посоки без да мисли, без да анализира. То това не е светът, това е масата, която много лесно се побутва в една или друга посока, Украйна, Израел, Палестина ...конфискацията на МОС от другата тема ....масата тотално е отвикнала да мисли, и е лесна за манипулация, и ЕВ са част от всичко това. За теб конкретно и за някаква част от масата това може и да е смислено и изгодно/ удобно, за болшинството не е, но по важното е, че накрая ако се продължи с това безумие по този начин, ще е лошо за всички, същото е и с ВЕИ и всичко останало което не следва естествен ръст и посока а се напъва от политици и големи бизнеси.
|
| Нед Май 26, 2024 7:33 pm |
|
|