Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Управление на DC мотор с L6384 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Управление на DC мотор с L6384
Пак повдигам темата за управление на постояннотоков мотор.
Направих схема, която работеше много добре с напрежение 30V, захранващо малко двигателче - това беше само за тестване на програмата. Когато реших да му пусна напрежение 200V стана страшно - всичко изгоря - uC 18F452, MOSFET драйвера L6384 и MOSFET-тите IRFP260N. Трябва да спомена, че когато пуснах 200V нямаше приложен товар, но това не би трявбало да е причина.

Разгледайте схемата и PCB и кажете, ако виждате нещо нередно

Прикачени файлове:
PCB.jpg
PCB.jpg [ 167.12 KiB | Прегледано 2989 пъти ]
circuit.jpg
circuit.jpg [ 282.84 KiB | Прегледано 3128 пъти ]
Сря Окт 04, 2006 2:15 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Мнение 
А случано масата ти да е повдигната през греца и събирайкия през мрежата (нулата) с тази на компа :) а dead time да си задавал като гледам ПД0 ти е изход с твърда 1 или 0 как формираш dead time защо там не е отворен колектор като той зависи от рез към маса а така просто го няма

Сря Окт 04, 2006 4:54 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
6384 има вграден ценер на 15.6В (от 14.6 до 16.6) за това захранването трябва да е през резистор
за да тръгне така схемата РД0 трябва да е без пулл уп,но като гледам така нещата най големия проблем е опроводяването, тази платка няма начин да тръгне на 200В, за справка виж application notes l6384
ужасно е критично коя писта от къде ще хванеш и от къде ще мине
съвета ми е да почнеш с по ниски напрежения и да гледаш постоянно с осцилоскопа(за да видиш изобщо нещо ти трябва хубав осцилоскоп със хубава сонда, паразитните сигнали които трябва да търсиш и отстраняваш са от порядъка на наносекунди. моя е 100мхз и върши работа)
междудругото от къде купи 6384 и на каква цена

Сря Окт 04, 2006 7:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе да те питам някой неща:
1.Веригата на гейта за бърз разряд на капацитета гейт-сорс - стойността на резистора е същата,както и в 'права' посока,което губи смисъла на цялата идея за бърз разряд.
2.Защо си сложил резистора R9 като в дейташийта не е показан?
3.От какво вземаш това напрежение 200 волта ?
4.Използваш ли латер при повишаване на напрежението или директно включваш на високото?
5.Защо не си поставил кондензатори (електролитен и керамичен) на изхода до 7815?
Направи галванично развързване на драйвера от процесора през оптрон.Драйвера го захрани през резистор и вградения му ценер.За целта можеш да използваш и драйвер IR2111 с вградено dead-time.Аз лично ползвам такива при управление на асинхронна машина и съм много доволен.Така свързана схемата ме съмнява работата на dead-time функцията - в първия момент на инициализацията на процесора не знаеш де що имаш по пиновете и може да си прещракал няколко пъти драйвера и при ниско напрежение това да не е дало ефект но при високото е думнал,в смисъл едновременно си отпушил и двата транзисторра при дед-тайм=0 и от там тръгва всичко да гърми.Тези кондензатори дето ги слагаш като филтрови по входовете понякога правят мизерии.
Успех с новия модел :wink:

Сря Окт 04, 2006 8:44 pm
Профил

Мнение 
Ки4о когато разрежда се включват и 2 резистора през диода и стават 11 ома при заряд е само 1 от 22 но това не му е проблема според мен както е включил SD/DT входа на изход от проца не формира деад тайм там той се задава в зависимост от резистор на маса и на ниско напрежение пак е имало проблем но не го е забелязал поради Високото вътрешно R на 30В дето го е хранил транзисторите са се отпушвали и вероятно са греели но те са прекалено мощни и само е клякало захранването за времето на покриването но това аз си го мисля може и да не е точно така но съм 99% сигурен 4е е работило без deadtime R9 задължително да го разкара там няма смисъл да стои дори пре4и особено ако прекъсне

Сря Окт 04, 2006 9:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
напълно нормално е да ти изпатка всичко :) няма нищо то човек така се учи,начи ако питаш мене слагаш едни буфери пред мосфетите от рода на ВС847 или КТ315,или някви подобни пучи въшки с подходящи резистори за дадения волтаж и те вече да отпушват едни доста по сериозни мосфети /през диод, които също да отговоря на дадения ти волтаж и ампераж/ с номинален волтаж по даташиита им не по малко от 400волта на мосфетите и ампери пак двоино повече от колкото смяташ да товариш,а високото напрежение го даваш директно,единствено и само на S на мосфетите.Тези мосфети които си използвал гледам сега умно са на 55волта 8O ,и нищо не ти предпазва това Л6368 от изгаряне,както и всичко което е преди и след него да се изпържи с тези 200волта които злорадстваики си пускал нарочно както разбирам :wink: ,но наи важното е да намериш едно голямо плътно желязо, добре е да е наковалня и да сложиш тази платка върху него и с един боен чук наи-малкото 10кг да я размажеш красиво с подходящите цветушти благопожелания :D и скорост от 100удара в минута подобно на шаолински монах как си прави тренировката.след това ако питаш мене намери си друга схема,или си сметни една набързо сам не е кои знае ква философия,тази изобщо не ми харесва,прекалено е натрупана с елементи който не ми харесват изобщо,и на вместо тях бих сложил съвсем различни,но ако все пак искаш да е точно тази схема, без буфери и доста по сериозни мосфети няма да тръгне никога на 200волта.преди и след 7805 може да сложиш още по един два кондензатора
успех

Сря Окт 04, 2006 9:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Бе Гого IRFP240 е 200V 20A и драйвери си има А между другото каде са диодите на полеваците то има вътре ама те са сравнително бавни там не виждам HER307(107)или нещо такова паралелно на дрен сорс тоя обратен пик така може да издумка транзисторите то и без това работят на ръба от 200В

Сря Окт 04, 2006 9:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мисля че този Cogo55 трябва някой да му запуши устата. Взе да се меси често с тъпотиите си.

Реконструктор поне една сериозна забележка да му направиш? Нещо като жълт картон няма ли да му покажеш? :)

Сря Окт 04, 2006 10:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Недей, че ще изгубим експерт в Atmel-ската сфера, кой ще ни гори ХЕХ-а после :D

Сря Окт 04, 2006 10:12 pm
Профил

Мнение 
ваи ваи ,при мене излезна някъв даташиит с 55волта за тези мосфети който аз видях IRF260????а относно устата никола няма проблеми ако мислиш че ти преча нещо си прав за себе си може би,макар че никъде не съм ти визирал твоита персона лично,не че не мога да го направя :P ама нали съм си културен човек,и тъи като ти гледам и чета особено не културния речник смятам че няма смисъл да общувам с тебе защото е безмислено :P ,относно горната схема предложих да се отдели високоволтовата част от нисковолтовата посредством мощни мосфети ключове и това е единствения правилен вариант за мене,ако никола не си го разбрал това има още доста да учиш електроника,а не само да спамиш и заплашваш!

Сря Окт 04, 2006 10:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Вярно че при наличието на такива експерти като Gogo55 къде ли съм тръгнал аз .....
Gogo в тоя форум почечето сме доста тъпи парчета. Що не отодеш да си контактуваш в някой форум с по умни от нас. В ешопа се срешат доста хора на твоето ниво,ще може да си контактувате по пълноценно. :)

То и тук имаме един раздел за експерти като теб,Академия но нещо не си стоиш там а се месиш в другите и то с съвети.

Последна промяна Nikola Kirov на Сря Окт 04, 2006 11:04 pm, променена общо 1 път

Сря Окт 04, 2006 11:03 pm
Профил

Мнение 
Гого спри се малко бе човек нали тези драйвери са точно за това той Никола се е научил на електроника ама ти май не си още дори и да отдели високата от ниската само ще предпази контролера другото пак ще си гръмне

Сря Окт 04, 2006 11:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Той откак развъртя двигателя на СД-то (между другото с готова схема и програма) и не самолета, ами той излетя в облаците :D . Сега няма стигане човека 8) .

Сря Окт 04, 2006 11:29 pm
Профил

Мнение 
ами аз съм правил подобно нещо с ULM2003 и не ми харесваше как работи-на осцилоскопа не беше както трябва,след това го повторих с буфери и работи идеално-личен опит демек споделям,които иска да се възползва,които не иска да не се възползва ко толкова,ако някои има нещо по хитро на ум да го напише.относно мосфетите пак видях сега IRF260 са 55 волта,никъде не видях по схемата IRF240?

Сря Окт 04, 2006 11:31 pm
Профил ICQ

Мнение 
IRFP260N Описание: MOS-N-FET,200V,50A,300W,0.04R това достатъчно ли е да млъкнеш
IRFP260 200V Single N-Channel HEXFET Power MOSFET in a TO-247AC package

а ти къде видя IRF260 :x по схемата но това е друг въпрос

Сря Окт 04, 2006 11:40 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща