Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
nik написа:
...надвнасяне позволяват до 10% на година от текущия дълг без наказателна лихва, което не може да съкрати нормална ипотека до 5 години...

Това не е общо правило и се определя от банката/организацията, която отпуска заема. В NatWest АОА (annual overpayment allowance) е 20%.

Пет Юни 21, 2024 11:17 am
Профил
Аватар

palavrov написа:
...Хората са сметнали преди време, че за да нямаш проблеми къщата трябва да ти е колкото дохода за 3 години, колата колкото за 3 месеца...

Има нещо объркано в тая сметка. Според нея всички ай-тита трябва да карат Ярис или Фабия. Че май за малко недостига и за двете...

Пет Юни 21, 2024 11:38 am
Профил

palavrov написа:
@edesign и @nik - мисля, че си нямате и на идея колко пари изкарват някои хора като колегата @t_i_t_o

Хич не ме интересува конкретно тито или друга единица .Аз говоря за масата. Па да не говорим че и ти нямаш никаква престава за мен и за ред други около теб.... Той да не е човека обявил 75 млн за миналата година :P

Последна промяна Edesign на Пет Юни 21, 2024 11:59 am, променена общо 1 път

Пет Юни 21, 2024 11:41 am
Профил WWW

palavrov написа:
@edesign и @nik - мисля, че си нямате и на идея колко пари изкарват някои хора като колегата @t_i_t_o - просто има хора които умеят да се реализират добре без да го афишират кой знае колко - има и такива които все мрънкат по форумите колко им е скъпо всичко ...

конкретно въпросния "колега" го афишира съмнително често... от там и съмненията в комбинация и от останалите изказвания

и преди съм го казвал, но за бавно схващащите - коментирането на обществен проблем не е задължително мой проблем и мрънкане, че нещо ми е трудно, ако коментирам балона с жилищата не означава че мрънкам, не означава и че ми тежи ипотеката, даже напротив - казвал съм колко пъти по-ниска ми е ипотеката от наема, т.е. не се оплаквам от балона, защото така съм си подредил нещата че да печеля от този балон, но това не означава че го одобрявам, хванал съм се на това хоро защото не ми големите играчи не ми оставят друг вариант освен да играя тяхната игра, но не ме и спира да коментирам обществен проблем, и го коментирам не защото ми тежи, а защото го смятам за нередно, тъй че не бъркайте елементарни неща
Bai Ui написа:
nik написа:
...надвнасяне позволяват до 10% на година от текущия дълг без наказателна лихва, което не може да съкрати нормална ипотека до 5 години...

Това не е общо правило и се определя от банката/организацията, която отпуска заема. В NatWest АОА (annual overpayment allowance) е 20%.

да, има разлики, за това не е хубаво да се вадят цифри от контекста, едните дават нещо по добро за сметка на друго, с натуест не сим си имал вземане даване заради едни измами които въртяха преди време, една позната изрева че са я измамили, после по вестниците ги писаха че много народ са измамили, и някак инстинктивно ги избягвам

Пет Юни 21, 2024 11:45 am
Профил

Ами да, ако приемем че някой с такава заплата си купи едно от най-евтините жилища, ако приемем че няма да му се наложи да направи ремонт за 50-100 Хил, защото на стара панелка толкова ще ти излезе да я вкараш в ред в момента, ако приемем ще е склонен да задели над 50% от заплатата си, и то сума която ако остане без работа няма как да покрива, ако няма да изплаща кола ...и т.н. и т.н. аз лично не знам някой да изплаща апартаменти за по 5 години, но ако има такива ....както се казва машала, аз лично не бих се опитал да го правя защото е безмислено, но да за определени хора е възможно макар и не разумно.
То това е и което писах по горе, цените се формират от хора които не живеят много на тоя свят, не мислят много в перспектива, видяли са се в пари и са решили че цената няма значение, не се пазарят и плащат. Не мислят дали утре заплатата им ще е все така изключение за страната и достатъчно висока, дали ще имат работа, дали няма да им трябват при за нещо друго ....в тоя случай може и за 3 години да го изплатят ...

Пет Юни 21, 2024 12:11 pm
Профил

ToHu написа:
....в тоя случай може и за 3 години да го изплатят ...

Ако имаш в предвид 3 годишната сметка за която писах - тя е, че цената на къщата не трябва да е повече от 3 годишният доход а не, че трябва да се изплати за 3 години. Разумните хора заделят 1/3 от дохода си за наем/ипотека, 1/3 за живеене, 1/3 за спестяване ... т.е. излиза, че имота трябва да го изплащаш 9-10 години ... и същевременно да имаш още толкова спестени. Ако решиш да не спестяваш може и наполовина ама тогава да не ти се налага да ти потрябват спешно повечко пари ...

Пет Юни 21, 2024 1:07 pm
Профил

Не ставаше въпрос че хипотетичния апартамент за 250к може да го изплатиш и за 3 години с заплата от 90 на година ..пак така хипотетично.
В новите апартамент комплекси квадрата върви около 2000, че и нагоре, не-голвм апартамент под 200к евро няма как да вземеш, по големичките отиват 300-350к, но дори и за по-малките това са 400 Хил. за да го изплатиш за 10 години това ти е месечна вноска от около 4000, т.е. за описняия от теб случай трябва да имаш заплата 12 ...това сигурно е под 1% от населението в БГ. А ако говорим за масовите заплати дори в София дори и в IT сектора, пак е доста далеч, пък ако говорим за средна заплата изплащане за 10 години просто е невъзможно при тези параметри. ....как да е, не е важно дали ще го изплатиш за 10 или за 30 години, важно е дали изобщо е възможно при сегашните цени на жилищата и заплатите, и да гледаме изключения няма смисъл, щото Левон може да го изплати и за 2 месеца с неговата заплата ....

Пет Юни 21, 2024 3:38 pm
Профил

Има един лаф - никой не може да ти даде това което аз мога да ти обещая....

Та на думи много работи могат да се направят...

Преди време бъзикаха един образ от ютуб звездите - много искал да си купи ламборджини да се фука, и си купил... в момента в който събрал точната сума си го купил, и с голяма изненада установил че застраховката за ламборджини е далеч по висока, и понеже се обрал до шушка няма как да плати застраховката в близко бъдеще, та тогава му хрумнала гениалната идея - да се пофука набързо без застраховка и да го продаде, да ама ченгетата да вземат да го гепят още същия ден...

Пет Юни 21, 2024 6:51 pm
Профил

В това отношение всички нации са сходни, човек който е нямал пари, особенно млад такъв в момента в който се види с малко пари и си мисли че светът е негов ...но това обикновенно трае кратко, колкото е по-голяма сумата толкова по-бързо свършват. Тези пък които изведнъж се оказват с голяма заплата често се обвързват с заеми, в което лошо няма ако няма сътресения, но живота си е живот, и точно когато най-малко очакваш ще бъдеш неприятно изненадан.
Но всеки сам си знае, при мен в личен план по скоро е ден за ден, не мисля много за утре но и поради тая причина не ме вълнуват апартаменти, дългосрочми инвестиции и подобни. Осъзнавам че за тия години съм пропуснал много възможности, и осъзнавам че един ден в който спра да изкарвам пари ще остана на улицата, тая мисъл не ме смущава ни най-малко.

Пет Юни 21, 2024 7:10 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...Осъзнавам че за тия години съм пропуснал много възможности, и осъзнавам че един ден в който спра да изкарвам пари ще остана на улицата, тая мисъл не ме смущава ни най-малко.

Ще... Само отвертките да продадеш, и ще имаш една прилична доживотна втора пенсия. :mrgreen:

Съб Юни 22, 2024 12:17 am
Профил

itso.t написа:
ToHu написа:
...Осъзнавам че за тия години съм пропуснал много възможности, и осъзнавам че един ден в който спра да изкарвам пари ще остана на улицата, тая мисъл не ме смущава ни най-малко.

Ще... Само отвертките да продадеш, и ще имаш една прилична доживотна втора пенсия. :mrgreen:

Ей, изкараха ти очите тия отверки значи ... :twisted:

Съб Юни 22, 2024 8:50 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

nik написа:
t_i_t_o написа:
Глупости на търкалета, тогава лихвите бяха 10 процента, сега са 2.5... Сега се изплащат за 5 години, не за 15.

интересно... къде ги тия ипотеки от по 2.5 процента?
който има стар договор от преди хрантутенето на украйна може още да кара на старите лихви, ама сега не виждам от къде ще вземеш ипотека за 2.5 процента при положените че централните банки са около 5, отделно малките банки за да ти уредят заем също си начисляват отгоре

За информация, един колега подписа вчера ипотека на 2.18%, друг в същия комплекс тия дни и той ще подписва на същата лихва... Та толкова за просветените и разбирачите по всичко.

Сря Юни 26, 2024 9:57 am
Профил

да на ДСК лихвата е 2,89%

Когато навън е по-добре (така беше преди 15-16 години - тогава лихвите там по 3 - 4 % а тук двойни) българина реве - на вън е добре ние сме зле.... А когато като сега нещата са наобратно - англия 5,8% в БГ на половин българина пак реве - и при нас тъй ще стане че даже и по-зле :D
Както казах нещата са кръговрат днес тук е добре утре другаде, важно е човек да мисли и да си наляга парцалите а не да фърчи из облаците и все друг да е виновен .....

Сря Юни 26, 2024 2:17 pm
Профил WWW
Аватар

Доколкото разбирам в България няма опцията да договориш фиксиран лихвен процент за по-дълъг период от време, да речем 10 или 20г. Какво значение има тогава какъв е лихвения процент, ако могат по всяко време да го променят.

Сря Юни 26, 2024 2:27 pm
Профил WWW

да не можеш да фиксираш лихвата дълго, на запад не съм се интересувал по този въпрос
Но последните 10тина години лихвата в БГ по-скоро пада не се вдига .... преди 2008 беше тъпотия - подпишеш договор и още на първата вноска ти вдигнат я лихва, я такса или застраховка....
Сега явно банките ценят тези кредитополучатели

Сря Юни 26, 2024 2:32 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143 ... 1194  Следваща