Отговори на тема  [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
4-кабелен Келвин метод+контролер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: 4-кабелен Келвин метод+контролер
С каква кад система прави платката? Тя няма ли проверка за грешки? Късо между захранване и изходен сигнал е груба грешка и системата трябва да я хваща.

Пон Юли 01, 2024 10:02 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Малък жокер - SPI няма да работи с тактов сигнал (клок) вързан на маса....

Пон Юли 01, 2024 10:11 am
Профил
Аватар

VPavlov написа:
...Линията на връзката между часовника/брояча SCLK и съответния пин минава...

Разговорно са се наложили термините "клок" и "тактов сигнал" въпреки че вторият се използва рядко.
Ако използваш часовник или брояч в тоя контекст, е възможно да останеш неразбран...

Пон Юли 01, 2024 10:12 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
И още едно уточнение - твоето разбиране за спи, шина, ацп и връзването им в една система е грешно.
Ама абсолютно погрешно...

Пон Юли 01, 2024 10:14 am
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

syscop написа:
С каква кад система прави платката? Тя няма ли проверка за грешки? Късо между захранване и изходен сигнал е груба грешка и системата трябва да я хваща.

Ползвах EasyADA, може и да има някакви проверки, но и там нямам много опит. Ще се разровя.

itso.t написа:
VPavlov написа:
...Линията на връзката между часовника/брояча SCLK и съответния пин минава...

Разговорно са се наложили термините "клок" и "тактов сигнал" въпреки че вторият се използва рядко.
Ако използваш часовник или брояч в тоя контекст, е възможно да останеш неразбран...

Благодаря Ицо, ще го имам предвид.

MYXATA написа:
И още едно уточнение - твоето разбиране за спи, шина, ацп и връзването им в една система е грешно.
Ама абсолютно погрешно...

Ако искаш можеш споделиш какво е правилно. Само ако искаш разбира се.

Пон Юли 01, 2024 10:41 am
Профил

Ще изпреваря MYXATA защото той обикновено се вясва тук по празници и УЙкенди. SPI интерфейса е отделен от ядрото на АЦП-то и се клоква външно, няма за какво да намесваш шестотинте килохерца тактова честота на АЦП-то. Максималната скорост на SPI шината може да видиш на страница 11 от даташита - 100ns за полупериод на SCLK прави 5MHz тактова честота. Пак от там може да вземеш другите параметри, с които трябва да се съобразиш - активен фронт на клока, време на CS преди и след предаване и т.н.
И още нещо, електричество и захранване също са неправилни термини когато говорим за SPI и други шини и интерфейси, правилният термин е "сигнали".

Пон Юли 01, 2024 11:32 am
Профил

SPI обикновенно няма нищо общо с работата на чиповете. Освен ако чипа не чака някаква конкретна команда за да свърши нещо, той е независим от SPI.
Ако си оправил това с клока, има няколко причини SPI да не работи. Държиш няколко чип селекта активни, съответно имаш колизия. Имаш у-ва с различен SPI mode, и се опитваш да ги управляваш в един, това според мен е един от най-честите проблеми.
SPI няма изисквания към честоти, извън макс.дооустимите параметри за които спомена бай хуй. Ако го кличиш на 100khz не се сещам за чип който да не ги поддържа, така, че това е добра изходна точка, от там насетне като го направиш да работи може и да го вдигаш.
Клока се задава от мастера, хардуерно интерфейса е много прост и това му е хубавото, купчина преместващи регистри. Ако старт условията са коректни , т.е. имаш правилния SPI режим от там на сетне няма много причини за проблеми.
Точно там обаче съм забелязал ....хардуерно то безхаберие на софтуеристите пишещи драйвери, и не в един случай има разминаване между тяхната интерпретация на режима на spi и това което се случва в действителност на бъса.
Та след като оправиш късото на клока, ако все още имаш проблем, виж дали управляваш чиповете в правилният SPI mode, и ако е правилният, провери с ЛА дали е и реално правилният, т.е.дали ако си го сетнал mode 1 той наистина е mode 1.

Пон Юли 01, 2024 12:06 pm
Профил
Аватар

Благодаря. Взимам си бележка. Просто се уча. Нямам опит с писането на драйвери или хардуерни работи. Всичко тук ми е за първи път. Напредвам доста с ваша помощ. Може би трябва да ги разделя и да се насоча само към едното.

Пон Юли 01, 2024 12:29 pm
Профил

Като човек направил подобен избор преди много години бих ти препоръчал да се насочиш и към двете едновременно а не като мен да избереш само програмиране (или пък само хардуер) - не, че не чета схеми и пиша фирмуер ама от време на време ходя някой да ми запои нещо щото с моите две леви ръце не смея да пипам повече хардуера от мерене със скоп или ЛА.

Пон Юли 01, 2024 1:12 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Като човек направил подобен избор преди много години бих ти препоръчал да се насочиш и към двете едновременно а не като мен да избереш само програмиране (или пък само хардуер) - не, че не чета схеми и пиша фирмуер ама от време на време ходя някой да ми запои нещо щото с моите две леви ръце не смея да пипам повече хардуера от мерене със скоп или ЛА.

Благодаря за съвета palavrov, ще го приема. Просто правя много грешки но не трябва да се отказвам.

Пон Юли 01, 2024 1:25 pm
Профил

Не ползвай кад система, която ти позволява да правиш промени по платката, без да са отразени в схемата! Документацията на използваните чипове ти е "пръв приятел". Това от мен.

Пон Юли 01, 2024 1:41 pm
Профил
Аватар

syscop написа:
Не ползвай кад система, която ти позволява да правиш промени по платката, без да са отразени в схемата! Документацията на използваните чипове ти е "пръв приятел". Това от мен.

Да пробвам да го направя на ново на Кicad?

Пон Юли 01, 2024 3:00 pm
Профил

Пробвай. Ще отделиш малко време за учене. Има достатъчно документация и клипове.

Пон Юли 01, 2024 3:45 pm
Профил

Е па коя система не позволява такива промени, ако си достатъчно упорит нищо не мое те спре :)
По скоро в случая остави документацията за чипа за стъпка 2, първо си изясни що е то SPI и как се комуникира по тоя бъс. Да описанието на повечето чипове включват и това, но не винаги е написано разбираемо за някой който идея си няма.
След това ще ти стане ясно всичко, аз и схематика не видях де, Мухата явно е по-наблюдателен от мен :)

Пон Юли 01, 2024 4:55 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Е па коя система не позволява такива промени, ако си достатъчно упорит нищо не мое те спре :)
По скоро в случая остави документацията за чипа за стъпка 2, първо си изясни що е то SPI и как се комуникира по тоя бъс. Да описанието на повечето чипове включват и това, но не винаги е написано разбираемо за някой който идея си няма.
След това ще ти стане ясно всичко, аз и схематика не видях де, Мухата явно е по-наблюдателен от мен :)

Ще опитам. На 2-ра страница е.

Пон Юли 01, 2024 7:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща