Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
Енопосочна гравитация може би? :-)

The round-trip energy efficiency of PSH varies between 70%–80%, with some sources claiming up to 87%.

Чет Юни 13, 2024 12:33 pm
Профил

Прав си . Аз греша.

Чет Юни 13, 2024 1:26 pm
Профил

1200 l/m, 21 m, 7.4 kW те на точка на помпа, малка помпа. От тук имаш 72 куб /час и по формулата Q*P/(367*Pp) идва около 0.57 като КПД. Когато турбината се оптимизира за конкретна работна точка КПД може доста да се повиши. Това не отчита загубите в тръбопровода което зависи от това дали е правилно изчислен и поддържан, ако е тези загуби могат да са доста малки.
70% КПД за всяка посока или около 50% на системата изобщо не е невъзможно. Възможно е и по високи да постигат.

Чет Юни 13, 2024 3:28 pm
Профил
Аватар

Да кажем чао на кокошарниците... :mrgreen:
Цитат:
Германците вече не се интересуват особено от електромобилите

https://business.dir.bg/pazari/germants ... romobilite

Пет Юли 05, 2024 11:35 am
Профил

Щом Дойче Веле го казва, няма начин да не е истина ;-)

Пет Юли 05, 2024 12:46 pm
Профил

Ами няма как да отречеш фактите ЕВ губят популярност, което е нормално, според мен колкото по-дълго време са притежавани, толкова по-голям ще е процентът на недоволните, ако сега са 24% в момента в който возилото трябва да се сменя може и да са 40 а и повече. ЕВ има очевидни проблеми и недостатъци за не малка част от потребителите, д има ги и тези за които е перфектно, но според мен това ще се окаже изключение. Отделно спирането на субсидиите си има своята роля, аз съм сигурен че една не малка част от всички собственици са си купили само защото е имало субсидия.

Пет Юли 05, 2024 4:24 pm
Профил
Аватар

Интересен е и фактът, че започва да се говори за "удължаване" на живота на ДВГ.
Намекнах да не бързате да го погребвате, ама вие електрички та електрички. :D
Май единствената полза от електричките беше усъвършенстването на хибридите. Май вече са станали използваеми.
Ама да видим и тях кой ще ги поддържа като одъртеят... :D

Пет Юли 05, 2024 4:52 pm
Профил

ToHu написа:
Ами няма как да отречеш фактите ЕВ губят популярност

Не бих отрекъл ако ми покажеш такива факти. Но в случая става дума за няколко държави в Европа и най-вече Германия, където има спад в продажбите. Но това не означава спад на популярността, а повишени цени и няколко други фактора. Но така или иначе, това са си специфични случаи. Ако погледнеш данните за цяла Европа няма спад. Има ръст. Да, ръстът не е велик точно заради Германия, но си е ръст.

Мен ми е все тая кой какво купува или не купува. Аз нямам акции на производители, нито продавам моята кола, нито скоро смятам да купувам друга (освен ако не стане беля). Тъй че изобщо не ми дреме за пазара на електрички или на печки. Но ме дразни пропагандата. Ето го докладът върху който се базира статията... Няколко странички е само, като половината е просто таблички. Ми погледнете ги ...

Значи много лесно може да се изкара някоя число само за конкретен месец или само за конкретна държава и от половинчати данни да направим генерални изводи. Няма спад при електричките. Спад има при дизела и бензина. И това е не е за един месец или за една държава. Предполагам това означава, че популярността на ДВГ расте.
Говоря за Европа и САЩ, щото ако вземем примерно Китай там нещата са ясни и категорични. Въпреки, че пропагандата си е пропаганда и се опитва да прави намеци и за китайците. Европейците били по-доволни от китайците... Смешки отвсякъде. Точно щото са недоволни от електрички делът им в Китай гони 50%. И в Норвегия са много недоволни... Абе изобщо всички ние с електричките сме се набутали яко и само страдаме и се наказваме. То направо не се издържа вече, то постоянно само заети или развалени зарядни станции, батериите постоянно свършват и бутаме. Поне 2-3 пъти седмично колата се пали и едва я изгасям. Абе мъка са това електричките, кво да ви разправям. И естествено 24% от нас следващата ни кола щяла да бъде с ДВГ. В Китай даже 28%... то само това като видиш и трябва да ти светне лабичката. Поне да бяха написали, че 28% от китайците биха искали а не "ще бъде". Няма как да бъде и всеки който поне малко е чувал за пазара на коли в Китай знае защо.

Тъй де, аз направих застраховка и минах преглед. Официално вече имам 1 година с български табели. Както казах много страдам покрай електричката...

Иначе Ицо е прав за "кокошарниците"... Съвсем сериозно го казвам. Но това няма нищо общо с електричеството. Голфът ми е даже още по-голям кокошкарник. Уви, хубавите коли струват доста пари, каквито не че не мога да си позволя, но ще е като в оня лаф - на гол тумбак чифте...

Пет Юли 05, 2024 5:53 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Интересен е и фактът, че започва да се говори за "удължаване" на живота на ДВГ.
Погледнато откъм политическата страна:
Цитат:
> Защо ХДС иска отмяна на забраната на ДВГ?

Що се отнася до намерението на германските християндемократи (ХДС) да издействат отмяна на решението за забрана на продажбите в ЕС на автомобили с двигатели с вътрешно горене, някои наблюдатели свързват това с предстоящите през септември избори в трите източногермански провинции - Тюрингия, Саксония и Бранденбург. Там, пък и като цяло в петте източногермански провинции, дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) се радва на висока подкрепа сред избирателите. Тази партия активно призовава за удължаване на живота на двигателите с вътрешно горене и по-специално на дизеловите двигатели. Тъй като консерваторите от ХДС имат най-големи шансове да се противопоставят на AзГ, те могат да се опитат да привлекат гласове с лозунга за отмяна на забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. В страните от ЕС тази забрана трябва да влезе в сила през далечната 2035-а година.
Поглеждаме картата на днешна обединена Германия:
Прикачени файлове:
Източни провинции днес.jpg
Източни провинции днес.jpg [ 30.38 KiB | Прегледано 874 пъти ]
Провинциите са същите, които след ВСВ са били под съветска окупация:
Прикачени файлове:
Източни провинции преди падането на Стената - 2.jpg
Източни провинции преди падането на Стената - 2.jpg [ 72.01 KiB | Прегледано 874 пъти ]
Прикачени файлове:
Източни провинции преди падането на Стената - 1.jpg
Източни провинции преди падането на Стената - 1.jpg [ 55.56 KiB | Прегледано 874 пъти ]
Днешния по-нисък жизнен стандарт на Изток и залитане по дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) (която е аналога на нашата Атака) показва, че там политиците ще искат да придърпат гласовете на бедните избиратели. "Няма да ви закачаме добрите стари ДВГ колици" е един от инструментите за това.

Съб Юли 06, 2024 3:53 am
Профил

Аз не знам за кой път ще го повторя, но повечето карат каквото могат да си позволят, а не каквото искат. Парите са много по-важни от личните мераци или тия на политиците.
По същия начин много от нас живеят я в панелки, я в някой грозен блок. И всеки завижда като се разходи из полите на Витоша и разните там прогимназии с басейнчета и ливади и т.н. Какво би станало, обаче ако утре дойдат политици и решат да събарят Люлин, Младост и останалите бъкани квартали и ви кажат отивайте да си купувате прогимназии?
Нали то идеята не е лоша, особено за тия дето могат да си го позволят. Обаче на всички е ясно, че повечето ще останат на улицата или най-малкото няколко поколения ще плащат огромни ипотеки.
Нещо подобно е и с насилственото озеленяване. Сега тук много ще кажат че е даже по-зле, защото електричните не са по-добри. Аз не съм на това мнение, но няма да споря. И в двата случая не може да се оправдаят забраните.
Случващото се в Германия е пряко доказателство на тезата ми. Парите определят продажбите. Нямам данни по провинции, но предполагам спадът в продажбите не е само в Източна Германия. А това, че има разлики и в платежоспособността и в мисленето и съответно политическата ориентация е съвсем друга бира.
Премахването на субсидиите беше въпрос на време. За някои е прибързано, за други закъсняло решение. Но на всички беше ясно, че това няма как да е вечно. Сега са решили и толкоз. Определено има ефект, но е твърде надценен. В смисъл не е тайна, че цените в Германия са двойни и тройни спрямо Китай. Включително и за "немски" електрички. Примерно VW ID 4 в Китай почва от 15 евра. В Европа с всичките субсидии и прИмоции не може да се намери под 40. Та очевадно цената много повече зависи от това къде е произведена и дали има мито, отколкото субсидии.
Та тренда в Европа ще зависи от митата. Моите очаквания са, че цените в Европа ще се запазят високи. Щото много хора съвсем резонно изчакваха и аз винаги съм съветвал да не се бърза. Слънчогледите ми примерно сега са два пъти по-евтини, а за 1-2 години не съм избил половината цена. Та меко казано не съм на далавера. От друга страна колата ми още държи цена, което обаче не ме радва особено, защото бих искал да взема по-добра и хубава. Евентуално преди да навърша 60. Не мисля да чакам до 80... тъй че по някое време паднат-непаднат ще купувам надявам се. ДВГ повече за тоя живот не планирам да купувам. Нали то плановете често са едни, а животът поднася изненади. Но това са намеренията ми към момента.
Та в Европа мисля, че ще има известно забавяне за известно време. Но технологията със сигурност е много по-добра и по-важното е по-рентабилна. Което ме връща на аргумента с който започнах - вие може да искате да карате и космически кораби, обаче повечето скоро ще карате електрички. Защото това е което повечето ще могат да си позволят. Спокойно, не е толкова зле както го описва пропагандата.

Съб Юли 06, 2024 11:21 am
Профил

Миро,
махай розовите очила и слез на земята.
Като си толкоз убеден, че няма да има друго освен електрички ще ти задам един прост въпрос - колко години ще изкара една електричка? 5-10-15? Какво правиш като ти умре клетка на батерията? Какво правиш като ти гръмне БМС-а и няма замяна с нов защото е сериализиран? Къде са сервизите за електрички? Кой ще ти я ремонтира? Сега във всеки квартал има поне 10 сервиза за коли. Във всяко село има майстори и с гаечния ключ ще ти оправят двигателя. Кой ще ти оправи батерията? Какво правиш ако ти умре клетка? Скрапваш цялата батерия или намираш само клетка и я сменяш? Ама повечето батерии са неремонтопригодни. Така са заварени и залепени, че няма ремонт. Единици са колите на които могат да се сменят клетки. Също са малко тези на които можеш да смениш модули.
Наскоро ми предлагаха батерия от лийф, 12 годишен дето кара 20-30 километра. Човека искаше да си купи по-нова но новите са с друг протокол на БМС-а. Кой ще му оправи батерията? На село комшията си ползва 50 годишната жигула да извозва изпражненията на кравите до боклука. Дърпа една каруца с нея. Сменя някое бутало, клапан, уплътнение, помпа и колата върви. Ако се пробие резервоара го заваря и пак кара. Ако изгние ауспуха - заваря произволен ауспух и пак върви. А с електричката? Колко можеш да и увеличиш живота? А ако я оставиш 2-3 години без да я караш после кой ще ти формова кондензаторите? Дали няма да има взрив на електролити при опит да я пуснеш след дълго некаране?
Все въпроси дето не са мислени. Иначе аз също съм ЗА идеята за НекстГрид. Всяка кола е постоянно включена в мрежата по ДЦ и се зарежда основно когато има слънчоглди. Вечер си дръпаш тока от батерията като се прибереш. Може и там да е бъдещето но не след 10 а след 100 години. Засега ДВГ е незаменимо. На приуса ако ми умре батерията мога да карам само на бензин колкото си искам. Тя за палене дърпа 10 ампера дето колкото и да е умряла батерията ги дава. Докато ако на тебе ти умре клетка - репатрак и нова батерия. Щото няма кой да ти я ремонтира. А новата батерия не е 200 лева.

Съб Юли 06, 2024 12:15 pm
Профил

Pif написа:
Миро,
махай розовите очила и слез на земята.

Отговорът на въпросите много зависи от колата. Рендето е сравнително масово и няма проблем с резервни части. Включително батерии и двигатели. Да, ако се повредят ще трябва да се бръкна доста. Но самата кола не е направена да се кара 20-30 години. Въпреки че имам гаранция за корозия до 2029. Просто твърде много пластмаса и то не от скъпата. Така че аз не я виждам повече от 15г. И не повече от 300 х. км.
Сравнено със стария ми голф от 2000-ната, който вероятно мога да карам още 20-30г това изглежда прекалено малко като живот. Но това е грешно сравнение защото в момента всички коли от ниския клас са същите пластмасови боклуци и това че са с ДВГ ги прави още по-зле. Само виж колко пластмаси има в охладителните системи. Да може да ги сменяш. Прекрасно! Но след 10-та година ще имаш толкова неща да сменяш, че ако може да смяташ ще смениш колата.
Единствената разлика е, че при ДВГ разходите ти са гарантирани на 101%. Докато при електричката гарантирано нямаш никакви разходи, освен ако не изтеглиш късата клечка с батерия или двигател. Но повярвай ми знам цените и съм се сметнал.
За първата година разходите ми по подръжка и ток са общо под 20лв. За голфа, който дори не карам съм дал 1000лв. Да, рендето може да се повреди и тогава отивам на ремонт 5-10 бона. Съществува такава опасност, но от 2012 досега статистиката при рендетата показва, че само 2% са със сменени батерии. Аз мога да си позволя подобен риск. Карам и поддържам коли от 1988г и имам достатъчно наблюдения относно ДВГ. Така че моля не се опитвай да ме убеждаваш на тема рискове и предимствата на ДВГ. Като ви харесват карайте си ги. Аз не ви натискам да минавате на електрички. Просто казвам, че полека-лека ще минете, защото е по-евтино и ще става все по-евтино.
Това не важи за всички електрички разбира се. Някои са на такива цени, че и хич да не се чупят сметката не излиза.

Съб Юли 06, 2024 1:41 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Аз не ви натискам да минавате на електрички. Просто казвам, че полека-лека ще минете, защото е по-евтино и ще става все по-евтино...

В друг форум, фен на EV обясняваше колко евтино е пътувал от т. А до т. Б, и как бил зареждал тук за половин час, там за час, тънкана.
По някое време се промъкна въпроса: А колко струва час от живота ти?

Та Миро, колко струва час от живота ти прекаран в къпинака, на зарядна станция?

Съб Юли 06, 2024 2:22 pm
Профил

Де да знам колко би струвал... В бг само веднъж съм се пробвал да зареждам на публична станция за да видя дали е безплатна. Но загубих не повече от 5 минути, щото видимо не бачкаше. Та нямам часове и не знам как бих ги калкулирал.
Иронията е че вие губите време да зареждате по бензиностанции. Аз си зареждам в гаража и не стоя да чакам. Така че нито време, нито пари ми коства. Оценявам все пак загрижеността ви, но просто няма нужда;-)

Съб Юли 06, 2024 3:25 pm
Профил

Миро, пак разглеждаш една много частна ситуация, кола която почти не караш и зареждаш в гаража си. За мен това никога не е било опция, и в БГ като живеех, никога не знам дали след 1 час няма да ми се наложи да отида до другия край на страната, такива пътувания софия-варна-софия или софия-бургас-софия, имам хиляди. Това няма начин да стане с ЕВ без това да ми коства излишно време, дори и да има достатъчно електростанции и да няма опашки.
Но дори и при твоят начин на използване, ето камиончето в Инди, не го карам много, зареждам го веднъж, за 5 мин щото събира 140l и после две седмици го забравям, ти за две седмици колко пъти включваш да зареждаш, и колко време сумарно губиш, според мен повече от 5 мин, плюс това да го мислиш ....и така погледнато сметката като време не излиза.
ЕВ е тамагочи, това е, иска да го мислиш твърде много, на теб ти е станало навик и не ти прави впечатление, приемаш за нещо нормално, ще се прибера ще го бучна в контакта ...но разбери има хора които не искат да го мислят и правят, и не е за 5-те ми минути, просто не искам, ако,можех да карам телефона на сменяеми батерии повярвай щях да го правя, и съм го правил, имах навремето Алкател one touch, половината от живота си изкара на нормални батерии защото ми е по-лесно да ги сменям от колкото да мисля куде му е зарядното и кога да го зареждам.

Съб Юли 06, 2024 6:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 165  Следваща