Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
Зареждането ми е проблем само през зимата заради слънчогледите. Но тогава и карам по-малко. Сега лятото средно карам по 400км седмично и това отнема два дена заряд. Да, случаят ми е частен щото обикновено ходя пеш на работа и мога да си позволя да оставя колата да се зарежда.
От друга страна ако не бяха слънчогледите щях да зареждам само на нощна тарифа, което би било още по-безпроблемно. Защото не включването към станцията е досадно. Това го става за няколко секунди и не е проблем изобщо. Досадната част е да следиш слънчогледите през телефона и да изключваш и включваш колата. Това трябваше да си го прави станцията сама, ама хуйвей са пед@си...
Иначе не знам как е при вас но публични станции тук вече има под път и над път. При това и бързи. Мен това не ме грее щото рендето ми няма DC заряд изобщо. Но следващата ми кола надявам се да е по-хубава. Не че ми трябва, просто така вие да не се притеснявате че вися по станциите ;-)

Съб Юли 06, 2024 7:43 pm
Профил

Ами някъде има, другаде няма, в Инди ако трябва да съм честен не съм виждл ни една, това не значи че няма, тук в Невада също не виждам много, в калифорния се набиват на очи, но май баш където има най-много нужда са малко и има опашки, иначе оня ден нейде на влизане в сан бернардино или баратоу не помня, мярнах една с поне 20 колонки и ни една кола, но в гъсто населените части съм виждал по няколко колонки и чакащи.
Като влезеш в 2 часово задръстване и навън е 40+ ми се струва по друг начинще започнеш да гледаш на нещата, само за пример отиване към ЛА 3 часа и половина, случих да няма грам трафик, връщане 5 часа и половина, и то нез твжък трафик, разбирай не е е да съм стоял в задръстване или да съм карал с 5-10 мили, но достатъчно е вместо със 70 да караш с 30, а обикновенно в тоя трафик всяко излизане и влизане на магистралата добавя не малко, та дори и с бензинова е хубаво да си планираш, ако нямам половин резервор дори не се качвам на излизане от ЛА, щото знам че наложи ли ми се да спирам да зареждам един час съм го убил само да сляза и да се върна на магистралата. И е така в много градове, не е само в ЛА.
Да почна да мисля за електричката, па ако се наложи къде ще зареждм ...и както се сещш едва ли ще съм единствения с тоя проблем ...не мерси.
И друго си представям, тръгвам за Ваярта и нейде в нищото трябва да зареждам ...не че ще живея 100 години, но да остана без ток нейде в диво мексико ...не ми е мечтата :)
Европа, и конкретно някои определени страни са може би един от най-годните пазари за ЕВ, с оглед малките разстояния, обществения транспорт, навиците на хората ...но лично аз и там не бих карал.
Тия возила тук се купуват основно от млади ... да но те имат малко по-друго мислене и живот. Примерно кола на 6 години с 30000 мили ...в ЛА, ами избягваме да карме защото много трфик ...не излизаме от градчето, разбирай квартала ..като няма необходимост що пък да не си с ЕВ, ако ще правиш по 600 км на месец ....може и с два заряда да минеш.

Съб Юли 06, 2024 8:05 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Сега лятото средно карам по 400км седмично и това отнема два дена заряд...

Два дни или два пъти? Че два дни звучи малко плашещо...

Съб Юли 06, 2024 8:12 pm
Профил

Е с това рено няма как да е два часа, то и батерията му малка, това сигурно са 2-3 заряда.

Съб Юли 06, 2024 8:38 pm
Профил

Дни Ицо... Все пак слънчогледите дават 30-35 квтч дневно. И то сега тия месеци. Към август добива ще падне и тогава два дни няма да ми стигат.
То и карането ми ще намалее. Аз километрите ми са заради селото. От вкъщи до ранчото са ми 86км в едната посока. И пътувах два пъти седмично да поливам. Сега мога и през телефона да поливам, обаче краставичните не мога все още през телефона. До миналата седмица всяка неделя ходех и за овче мляко и там са 30 км. Жената пък ходи на кафе редовно при приятелка в Дуранкулак. Сега ходим на плаж... Абе 200 км средно на всяко ходене навъртам. Два пъти седмично стават 400. Не че не мога да си го позволя с голфа на газ, обаче друго си е безплатното. Даже вече и пари изкарваме, то не аз съдружника ми щото той сложи зарядна на село, въпреки че слънчогледите са мои. Та някой ако има път към Крапец с електричка да чукне на плъгшейр и да дойде, ще го заредим ;-)
Иначе си имаме редовни клиенти тука са си сложили каравани и всяка седмица пътуват от Букурещ и ги зареждаме и така.. Не знам колко от вас имат собствени петролни кладенци и рафинерии... Но щом смятате че аз съм набутан и страдам сигурно е така ;-)

Съб Юли 06, 2024 10:10 pm
Профил

Бе не знам дали си набутан но страдаш ...трябва да си чувал оня шкеч на Шкумбата, "...толкова му е добре, че не разбира колко му е зле ..." страдаш тайничко без да разбереш ;)
Петролен кладенец няма, не ми и трябва, а и сравнението не е мнението го адекватно от гледна точка капацитета, с тия слънчогледи е като да имам море от бензин но да зареждам с водна чаша, бая гребане ще падне до де напълня 130 л :)
Пак казвам, ти си частен случай по много причини, както и аз. Но примерно от моето обкръжение, разбирай хората живеещи около мен, болшинството са в моята ситуация, и не случайно електрички няма много дори и в САЩ. Има ги в 2-3 щата основно, извън тези щати са по-скоро екзотика.

Съб Юли 06, 2024 11:33 pm
Профил

На центъра в Крапец има едни мацки дето продават страхотни пъпеши. Миналата седмица нямаха. Дано скоро започнат да зреят.
А в твойта зарядна само ток ли раздаваш или клиентите намазват и по някоя краставица ?

П.П. Има ли опцията за батерии към тока (бензиностанциите продават празни туби).

Нед Юли 07, 2024 12:01 am
Профил

Значи аз за ток до Крапец няма да дойда, но виж тараторче звучи доста по-добре, чудя се само дали трябва да си нося млекцето от тука /САЩ/ :)
Правим неуспешни опити да правим таратор в Мексико, ама то нито киселото мляко е кисело мляко, нито краставиците са краставици, резултата е отчайващ. Иначе сега съм във Вегас, тука поне има хубаво мляко, едни тексасци го произвеждат и си е баш истинско, краставиците са друг въпрос, но евентуално се намират ставащи, доста по-добре от Мексико ...
Абе друго се чудя .. тия ЕВ-та как работят в щати като Невада и Аризона, вчера във Вегас 48 С на сянка .... оставям колата за 30 мин навън и имам чъство че ще се разтопи, като вляза вътгре е все едно влизам в сауна, ама баш сауна суха жега, усещаш как се печеш :)

Нед Юли 07, 2024 12:52 am
Профил

Тая година за сефте сях бостан и поне 100 корена пъпеши. Идея нямам какво ще ги правя, но ще имам да раздавам кой колкото иска.
А тарараторчето все още го правя с овче мляко без да го разреждам щото така го обичат вкъщи. А млякото става толкова гъсто, че може с нож и вилица да го ядеш. Жалко че вече отбиха овцете и до есента няма повече.

Нед Юли 07, 2024 7:24 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Дни Ицо...

Уау, зареждането е епично...

Нед Юли 07, 2024 10:46 am
Профил

Всичко зависи от гледната точка...
Ако гледаш само колата е разбираемо, че "цели два дена" седмично заряд изглежда "епично". Но при мен поводът да си купя електричка бяха слънчогледите и от моята камбанария всъщност натоварвам слънчогледите "само два дни". През останалите дни хвърлям тока. Разбира се това е сега тия месеци, после почва да уплътнява по-добре, а зимата пък не стига.

Та проблеми има, макар и да ги виждаме в различни нюанси. За мен правилното решение би било балансът да се прави на държавно ниво, да има бързи станции навсякъде на нормални цени и т.н. Тогава може да си позволим консуматорско мислене, че колата трябва да се зарежда за 5 мин. и зеленчуците растат в супермаркетите и т.н.
Уви, технологии вече има, но държава няма. И се налага да се спасяваме поединично. Гледаме си сами зеленчука, въпреки че това изисква усилия да копаш с мотика и т.н. Гледаме си слънчогледи и сами си произвеждаме тока и си зареждаме колите. Да, не е същото като да отидеш до бензиностацията да напълниш резервоара и после до някоя верига да напълниш багажника. Има малко повече "подробности" и "епичност". Разбираемо е, че не е по вкуса на всеки.
Но проблемът не е технологичен. В смисъл, това че моята кола зарежда максимално с 0.5С и минава само 300км си е щото такива ми са възможностите. Вече има коли дето зареждат с 6С и с 3-4 пъти по-големи батерии. Демек за 10мин зареждаш за 500км и ходиш където си искаш. И най-вече караш комфортно, щото имаш едни 400-500 коня под капака дето не им трябват обороти, излиташ по всяко време. Нямаш шум, може да си чуеш мислите докато караш. Ся верно, че такива коли все още струват 100-200к$, но евала на тия дето могат да си позволят такъв масраф. Аз не мога... мога само да им завиждам (благородно), защото знам за какъв кеф става дума. Със сигурност не завиждам на тия дето карат ДВГ, особено по нашите пътища. Ей ся като е по-натоварено покрай морето и като почнат с тия големите джипове да изпреварват. Гледаш го уж лъскав, ама като настъпи оставя цял облак от пушек след себе си. Не съм чак толкова голям еколог, обаче не ми е приятно да им дишам пушеците докато те се кефят. Разбирам тия с по-старите печки, че нямат пари, но за нещо дето все още струва 40-50 бона и да ми пуши... не мисля че е ОК. Не мисля, също и че трябва тотална забрана на печките, щото и това не е решение. Достатъчно е държавата малко от малко да се погрижи за енергитиката, за производството или вноса на коли. Точно както правят китайците. Нямат зелени сделки, просто нещата им се случват. И ток имат и става все по-зелен и тока и въздуха им. И зарядни станции правят и не случайно почти половината им нови коли са на ток. Докато тук е малък ужас. Е питайте хора с централи дето се вързаха на въдицата. И те са набутани и в същото време и другите централи са набутани и ние като потребители не сме ОК.
Избивам го на политика, ама и пишкомеренето не е правилно!

Пон Юли 08, 2024 11:29 am
Профил

miro_atc написа:
Вече има коли дето зареждат с 6С и с 3-4 пъти по-големи батерии. Демек за 10мин зареждаш за 500км и ходиш където си искаш. И най-вече караш комфортно, щото имаш едни 400-500 коня под капака дето не им трябват обороти, излиташ по всяко време. Нямаш шум, може да си чуеш мислите докато караш. Ся верно, че такива коли все още струват 100-200к$, но евала на тия дето могат да си позволят такъв масраф.

Миро, я дай някой конкретен модел който имаш в предвид с тези параметри ...

Пон Юли 08, 2024 12:12 pm
Профил

Е не помня точните модели щото са китайчета и ги няма на нашия пазар, Zeeker мисля бяха едните. Иначе и CATL и BYD вече правят такива батерии тъй че със сигурност натам вървят нещата.
Тук обаче кога ще дойдат никой не може да ти каже. Тесла мисля са 4С но са на NMC химия демек 4С ама не през целия заряд. Порше също имат много як заряд, не помня точни цифри щото съм мнооо далеко от това да си купя порш...

Пон Юли 08, 2024 12:56 pm
Профил

новото Рено Сценик има преход от 625 км. с едно зареждане и бърз заряд 80% за 37 минути.
https://www.renault.co.uk/electric-vehi ... harge.html
Едно спиране за тоалетна и закуска с кафе е около 30-40 минути

Пон Юли 08, 2024 1:07 pm
Профил

Не е лош ако цената е добра, обаче надали...
Е за сравнение нещо което е в диапазона 60-70к$ колкото предполагам ще е сценика с "голямата" батерия.
Та като сравниш конете, като сравниш батерия, като сравниш мощност, въздушното окачване и т.н. и т.н.

Пон Юли 08, 2024 1:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 165  Следваща