за дебъгване в такова приложение няма да ми трябва. В случай, че 512-те байта могат да се записват с произволна скорост, както казах временна памет (РАМ) няма да ми трябва. Не съм си и помислял да се самофлашвам

Относно файловата система - напълно съм наясно, че с PIC-а няма да я обработвам. Вариантите в този случай, поне както си го представям са:
1. бавен вариант в който не ползвам файлова система и четенето от картата става през RS-а на PIC-a.
2. Отново не ползвам файлова система, съдържанието на картата си чета с мой софт и card reader и нещо от типа на \\?\G: в случай, че XP-то му даде буква, или \\?\PhysicalDriveX или друг дивайс в зависимост как се вижда - това е по скоро теоритично щото със card reader не съм го пробвал за сега.
3. Този вариант изглежда най-привлекателен. Примерно картата ми е с FAT32. Правя един файл който да я изпълни цялата. Виждам старт сектора на файла (не през PIC-а разбира се, а от Windows-а) и на PIC-а му указвам винаги да пише от този сектор нататък. По този начин Windows-а ще вижда файла и вече с мой софт ще чета и ще си правя каквото искам с данните от този файл.