Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Проблем с честотомер с PIC 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем с честотомер с PIC
Здравейте колеги, нов съм във форума. Пиша ви защото имам проблем закупен от търговска фирма честотомер с pic 16f84a. Включих захранване на честотомера и той си зареди софтуера. Първия ден измерваше без проблем. На втория ден спря да измерва. Разпоих го защото платка индикация беше запоена на основната платка. Открих прекъснал smd дросел на захранването на входния полеви двугейтов транзистор. Сглобих го и уреда почна измерва. Но на другия ден при включване pic-ка изписваше само ? и ! като и никакви стойности. Закупих нов пик контролер, но нямах оригиналния asm файл и търсих в нета. Намерих няколко и уреда измерва, но липсват Mhz , Khz Hz като дименсии. Прикачвам снимка за състоянието до което съм ремонтирал уреда. Ако някой има оригинален asm файл може да ми го изпрати. Работя с Pickit 3 и MPLAB IDE v8.91. Благодаря предварително.

Прикачени файлове:
1722016578388.jpg
1722016578388.jpg [ 2.56 MiB | Прегледано 4120 пъти ]
Съб Юли 27, 2024 9:12 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем с честотомер с PIC
Сега върпоса е да намериш точния фърмуеър който са копнали. Този проект е по стар от света - с този 16ф84 е направо античен. Ама много странни дефекти ти е дал - за да прекъсне дросел има нещо много сбъркано в цялата схема. А да се повреди ПИК направо не мога да измисля как точно се е случило. В смисъл че това си е вероятно тестван дизайн и ако имаше проблеми отдавна ще са отстранени. На тия пик-чета можеш да им подадеш 15 волта на обратно и пак ще продължат да си работят нормално след това.
Не знам какво имаш предвид с това "зареди си софтуера". Той софтуера му си е зареден във флаша - това не е компютър че да зарежда от някакво допълнително устройство. Флаша му е директно вързан към ядрото и работи със скоростта на ядрото и то си работи директно от него. Архитектурата на PIC е малко по различна от на други контролери.
Самия честотомер като програма не е нищо сложно - ако си ентусиаст сега е момента да си го направиш сам с учебна цел. Само че може да вземеш някой значително по-съвременен контролер.

Нед Юли 28, 2024 9:06 am
Профил ICQ

Здравей колега, и аз се учудих че честотомера е направен с дефектни елементи, но тя и цената му не е висока-40 лв.. Прикачвам снимка със с ремонтирания дросел-L1 и другия L2 заградени в червено. Не можах да намеря точната схема. В нета има няколко подобни, но тук са използвани два двугейтови полеви транзистори. Платката е много фалшиво направена. Пистите и се отлепят сами и доста играчка беше да сменя pic-а. Мисля че открих един подходящ asm файл , но ако някой разполага с оригинален може да ми го изпрати. Приятен ден на всички.

Прикачени файлове:
platka fmeter 50 Mhz.jpg
platka fmeter 50 Mhz.jpg [ 2.15 MiB | Прегледано 4054 пъти ]
Нед Юли 28, 2024 11:59 am
Профил

Мисля че се получиха нещата. Дори си включих подсветката на дисплея. Някой ако има проблем с подобно устройство мога да му изпратя asm файла в txt формат. На оригиналния редактирах някой неща. Файла и писан на асемблер и се програмира с , поне аз така го направих, с PicKit 3 програматор и MPLAB IDE v8.91. Прикачвам снимка.

Прикачени файлове:
1722167783658.jpg
1722167783658.jpg [ 2.42 MiB | Прегледано 4034 пъти ]
Нед Юли 28, 2024 3:08 pm
Профил
Аватар

Така като гледам ми се струва че зорлян си я повредил - имам усещането че си подал доста повече от 6V rms на входа. Цялта тая карантия където са тези дросели е свръзана с усилване на входния сигнал. Кефи как е направена фината настройка на честотата - с допълнителен тример кондензатор на кварца на пика :) Тази настройка ще е вярна само при температурата на която си го настроил. Другото тъпо е че трябва да му подаваш стабилизирани 12 волта, щото рефърънса за средна точка ще бяга. можеха да му сложат някакъв рефърънс дето не иска настройка...

Честно казано не знам дали е останал някой в Елимекс (Пасат Електроникс) дето да се занимава с разработка на тия джвъчки - като знам шефовете какво мнение имат за работниците като цяло, съмнявам се някой дето може да направи повторител с ОУ да седи още на работа там. Камо ли такива дето да пишат софтуер.

Нед Юли 28, 2024 3:11 pm
Профил ICQ

Мисля че няма смисъл да си повреждам и после да ремонтирам честотомера. Иначе ме развесели за това което писа за проектантите на тази джаджа. Така като им гледам в сайта имат още над 40 бройки. Ако ти се рискува купи една после ще видиш дали същия дросел няма да ти направи проблем както при мен. Прикачвам ти една подобна схема която открих в нета. Приятен и успешен ден ти желая.

Прикачени файлове:
pfc50shc.gif
pfc50shc.gif [ 23.83 KiB | Прегледано 4031 пъти ]
Нед Юли 28, 2024 3:37 pm
Профил

Тук има подобен https://www.kn34pc.com/construct/lz2wsg ... 6f84a.html

Пон Юли 29, 2024 10:39 am
Профил

Благодаря "slav4o.com", пробвах и него но не ми изписва Mhz, Khz и Hz иначе работи при измерване. Аз си намерих вече, но ако някой разполага с оригиналния asm файл може да ми го изпрати. Приятен ден на всички.

Пон Юли 29, 2024 11:47 am
Профил

Сега се сещам, че със едноредовите дисплеи имаше някаква особеност, че втората половина на реда се адресираше както се адресира 2ри ред при нормалните. Това ако не се бъркам. Но това е вероятно за някои модели. Потърси за проба друг дисплей, даже и двуредов.

Вто Юли 30, 2024 10:17 am
Профил

Благодаря за предложението, но аз намерих в нета подходящ asm файл и стана с едноредов дисплей. Не разбирам от асемблер и търсих готов asm файл. С PicKit 3 през ICSP порт който го има на платката на честотомера, като ползвах MPLAB IDE v8.91 успях да кача информацията в pic 16f84a. Имах проблем с измерването на честоти по-ниски от 1000 херца. Там успях да реша проблема чрез добавяне на 470 пикофараден кондензатор на гейта на входния полеви транзистор към минус. Нямам точната схема на тази джаджа. Така като разгледах платката виждам 5 транзистора. На двата които са smd пише MOW 47 с 4-ри извода са. Не можах да открия данни за тях , но по измервания са полеви. За сега джаджата работи нормално. Приятен ден на всички.

Вто Юли 30, 2024 2:05 pm
Профил

BF998R - SOT143.
С това означение MOW - производител - може би китайски.
https://bazar.bg/obiava-45031608/bf998r ... tranzistor
Произвеждат ги освен това NXP, Vishay, може би и други.
Това просто за информация, ако се наложи да се сменя.

Вто Юли 30, 2024 2:42 pm
Профил

Благодаря "al_at" за информацията. Трудно се оправям с търсенето на тези кодове на smd елементите. На мен ми трябваше да начертая схема от платката, но понеже е двустранна и дребен шрифт голямо търпение трябва. Приятен и успешен ден.

Вто Юли 30, 2024 3:36 pm
Профил

https://www.ecworld.ru/support/sdd/smdcod.htm

Вто Юли 30, 2024 4:54 pm
Профил

slav4o.com написа:
https://www.ecworld.ru/support/sdd/smdcod.htm

Тази таблица е супер, но точно в нея този код M0W е подвеждащ.

Вто Юли 30, 2024 5:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]