Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
WaveCalc 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение WaveCalc
Тези от нас, които са се сблъсквали с проблемите при разпространението и улавянето на различни вълни, със сигурност са попадали на термини като near/far field, честота, дължина на вълната, размер на антената, честота на дискретизация и други подобни. Проблемът е, че тези понятия са взаимосвързани и понякога става объркващо, когато човек се опитва да определи едно от тях въз основа на останалите. Например, за да определим честотата на дискретизация, трябва да знаем честотата на вълната, която от своя страна е свързана с размера на антената и границата между near и far field.

Опитах се да създам инструмент, който да улеснява изследването на тези взаимовръзки. Той е сравнително прост и позволява изчисляване на границата между near и far field на базата на зададена честота, скорост на разпространение и размер на антената. В допълнение, има и втори режим, който позволява да се фиксира една от трите стойности, да се зададе диапазон на втората и да се разгледат резултатите.

Надявам се този инструмент да бъде полезен на някого. Програмата е разработена с Qt Creator 14.0.1 и е с отворен код. Инсталатор за Windows и изходният код могат да бъдат изтеглени от тук: https://github.com/pavlovvalkan/Wavecalc/

Прикачени файлове:
screenshot.jpg
screenshot.jpg [ 152.04 KiB | Прегледано 5030 пъти ]
Сря Сеп 11, 2024 8:32 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: WaveCalc
Похвално начинание.
Не съм я инсталирал, но съдейки по числата в картинката на основния прозорец,
стойностите отговарят на звукови вълни, а не на радиовълни.
Или това е част от замисъла на програмата?

Сря Сеп 11, 2024 10:22 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
VPavlov написа:
Тези от нас, които са се сблъсквали с проблемите....
/

Все си мисля, че трябва да се сблъскаш и с няколко учебника....
Например защо понятието честота на дискретизация на сигнала го привързваш към понятието near/far field на антена?
С това, че си постнал някакъв десктоп апп, някак си не ти помага всъгласуването на aнтени (където важат понятията near/far field)

Чет Сеп 12, 2024 9:49 am
Профил
Аватар

Да, по начало се отнася за звуковите вълни. Обаче има параметър за скороста на разпространение, така че би трябвало да може да работи и за вълни с различна скорост на разпространение. Всъщност няма да сработи за радио вълни. Докато писах поста погледнах с каква скорост се движат радиовълните и изглежда 300 000 км/сек е доста над обхвата на моята променлива за скорост. Така че понасъбрах малко работи за втора версия.
Ще разширя обхвата на скоростите, и ще добавя честота в таблицата, защото иначе трябва да ръчно да копираш дължината на вълната и да я сложиш в полето й горе, че да получиш представа за честотата, което е малко досадно.

Чет Сеп 12, 2024 9:52 am
Профил
Аватар

MYXATA написа:
VPavlov написа:
Тези от нас, които са се сблъсквали с проблемите....
/

Все си мисля, че трябва да се сблъскаш и с няколко учебника....
Например защо понятието честота на дискретизация на сигнала го привързваш към понятието near/far field на антена?
С това, че си постнал някакъв десктоп апп, някак си не ти помага всъгласуването на aнтени (където важат понятията near/far field)

Чета Муха, защо да не чета? Честотата на дискретизация не е пряко свързана с near/far field, и последното не се отнася до антената, а до разпространението на сигнала, въпреки че има връзка с размера на антената. Работата е там, че честотата на дискретизация е ограничена от апаратурата и скоростта на обмен на данни между контролера и компютъра. Примерно, серийната комуникация е доста бавна.

Моят калкулатор позволява да задам честота на сигнала (която трябва да е наполовина на постижимата честота на дискретизация), да задам ориентировъчен near/far field и да получа размера на антената. Програмата ми помага да внесе яснота относно параметрите, които се опитвам да постигна, като малък размер на антената, определена граница на near field и ниска честота на вълната (а оттам и ниски честоти на дискретизация).

Работата с Qt ми даде доста ценен опит с тази среда за разработка. Публикуването на програмата като отворен код мое да ми помогне да намеря добра работа. Това е също и изискване за безплатния лиценз, който ползвам, и в крайна сметка може да помогне на някого с подобни интереси.

Чет Сеп 12, 2024 10:02 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Не се заяждам с теб, само се чудя...
Големината на антената ти зависи пряко каква честота ще ползваш за носеща, (при най-разпространените антени е ламбда/2 демек дължината на вълната носещата честота делено на 2. Въобще не ти зависи от честотата на дискретизация.
А защо правиш аналогия между антена със скоростта на обмен между компютър и контролер....
Това даже и за чудене не е, ами за подсмихване и жално клатене на гллава.

Чет Сеп 12, 2024 12:05 pm
Профил
Аватар

Връзката между размера на антената и скоростта на обмен на данни (между контролера и компютъра) съм посочил многократно, мисля, че е обяснена ясно. Ще опитам с други думи: Търся ниска честота на сигнала, за да определя приемлив размер на антената и near field. Търся ниска честота, защото не мога да си позволя висока скорост на извличане на данни и предаването им към компютъра.

Не съм запознат с формулата, която цитираш, подозирам че е неправилна или се отнася за нещо различно. Формулата, с която работя, е дадена в описанието на програмата и е общоприета за изчисляване на границата между near и far field. От нея може да се заключи че големината на антената (D) е D=корен квадратен от (lambda*R/2), където R е границата между near и far field.

https://en.wikipedia.org/wiki/Near_and_far_field
https://en.wikipedia.org/wiki/Fraunhofer_distance

Последна промяна VPavlov на Чет Сеп 12, 2024 2:40 pm, променена общо 1 път

Чет Сеп 12, 2024 1:06 pm
Профил

VPavlov написа:
Търся ниска честота, защото не мога да си позволя висока скорост на извличане на данни и предаването им към компютъра.

Има изискване за носещата честота да е по-висока от тази на дискретизация. Мисля, че е хубаво да е около 10 пъти поне.
Т.е. ти може да си направиш приемане предаване на 2.4GHz примерно със ниска скорост.
Като програмист човек може да умее да програмира, но все пак да умееш да пишеш красиво и грамотно с химикалка няма да те направи писател или поет. Та тези разчети които прави програмата трябва да ги разбираш. Това са чисто инжинерни разчети.
Носеща честота, модулация, честота на дискретизация - в това няма нищо програмистко. Но ти може да си много добър и да правиш програми с прозорци, html, REST API, SQL и др.
Онзи ден коментирахме тези въпроси с колеги и някой каза "Затова винаги работят по двама" един хардуерист и софтуерист :)

Чет Сеп 12, 2024 1:49 pm
Профил
Аватар

slav4o.com написа:
Има изискване за носещата честота да е по-висока от тази на дискретизация.

Всъщност честотата на дискретизация трябва да надвишава честотата на засичания сигнал два пъти (поне). Не съм инженер, нито програмист но домашното съм си го написал и, живот и здраве, се надявам да стана.

Чет Сеп 12, 2024 1:56 pm
Профил
Аватар

VPavlov написа:
slav4o.com написа:
Има изискване за носещата честота да е по-висока от тази на дискретизация.

Всъщност честотата на дискретизация трябва да надвишава честотата на засичания сигнал два пъти (поне). Не съм инженер, нито програмист но домашното съм си го написал и, живот и здраве, се надявам да стана.

То това е - написал си го , не си го разбрал.
Според една теорема, ноято доста често я тълкуват неправилно, честотата на семплиране тфябва да е поне два пхти по голяма от честотата на семплираният сигнал.
Но това е частен слупай.. иначе теоремата трябва да се разбира че семплирането трябва да с е поне два пъти по висока честота от най-високата честота в сигнала...
Пак няма общо с съгласуването на антената....
Казах ти учебниците трябва да се четат :)

Чет Сеп 12, 2024 4:41 pm
Профил

MYXATA написа:
Но това е частен слупай.. иначе теоремата трябва да се разбира че семплирането трябва да с е поне два пъти по висока честота от най-високата честота в сигнала...

Това съм го учил като "Теорема на Котелников" в ТУ-Варна, иначе в цивилизованият свят правилото е известно като "Теорема на Найкуист". При осцилоскопите за добра възтановка на сигнала важи правилото на 5.

Чет Сеп 12, 2024 4:49 pm
Профил
Аватар

Което съм написал е проверимо. Обърнах внимание, както поиска, на връзката с размера на антената. Не съм допуснал нищо и не съм написал нещо грешно. От друга страна ти не знаеш за какво точно ми трябва, така че нямаш представа в какъв случай ще ползвам получените данни, спекулираш че ще правя "съгласуване на антена", пишеш грешни или непълни формули, допускаш че съм разбрал грешно, въпреки че съм написал правилно и заключваш че трябва да чета учебници. Съгласен съм с последното.

Чет Сеп 12, 2024 5:06 pm
Профил

Абе да не намесваме осцилоскопите, там е друга бира, може и да е безалкохолна -переодичен сигнал ....тва като тука наскоро едно девойче ми казва, ама ти снощи изпи 15 ...ми изпих, като сервирате в напръстници и двойното я има 30 гр я няма ....та и правилото само по себе си има специфика.
Нещо не ми е ясно за какво антени става въпрос, това да не е нещо свързано с металотърсачи ?

Чет Сеп 12, 2024 5:07 pm
Профил

ToHu написа:
Нещо не ми е ясно за какво антени става въпрос, това да не е нещо свързано с металотърсачи ?

Мне, антените са за акустични вълни

Чет Сеп 12, 2024 5:35 pm
Профил
Аватар

Всъщност и аз допускам нещо. Това че тази формула при звуковите вълни ще е същата и при други. Може би случая не е такъв.

Чет Сеп 12, 2024 6:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща