Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
"Таблетът" е с 64 GB памет, 12 ядра, и 1 TB SSD. Батерията му издържа цял ден, а моят не е къс. Обаче остаря и на новия всичко ще му е по 2, особено паметта. Работата ми на системен архитект включва бързата навигация из стотина частично интерактивни документа, векторни графики и таблици, както и обработка и анализа на прилично количество данни. През останалата половина от деня говоря с хора, както виртуално, така и реално. Та за целта всичко трябва да се побира в 14" макс. Самите симулации вървят в облака.

Предлагам да въведем лиценз за употребата на понятието АИ балон. Преди употреба, една седмица работа с www.cursor.com :)

Пет Сеп 06, 2024 5:28 pm
Профил WWW
Аватар

системен архитект ... демек лашкаш основно браузър и офис :D

Аре пусни му "паралелно" Алтиум, Солид ( а дали ама надали )
и като за по по така рендер Blender ( или 3DSMax ) да та вида колко ще му устиска батерийката на Яблаката
или вземи компилирай нящо по така ... за му са запали проца ... и сгреши някоя точка или null poiner и въри го дебъгвай ... месец

нещо такова правят хората на "умиращи" Интели
https://x.com/QVHenkel/status/1773911950566760764

Пет Сеп 06, 2024 6:04 pm
Профил ICQ

За мен друга алтернативеа няма, и не виждам как може и да има. А на ябълката батерията държи ако не я тормозиш, иначе и и половин ден не кара, както и на 2 см дебелия лаптоп не кара 6 часа, за 2 часа я издоявам от всякъде па то нека пише 6 ... айде алтиума е по скромен, солида обаче е дзвер, и аз без него не мога, почти винаги е отворен. Ей сега без много да съм се задълбочил в работа, имам отворен алтиум, солид, корел, няколко екселски файла, купчина пдф-и, логически и wave studio .. за браузера няма да споменавам колко прозореца търкаля ... като за начало да може да с еподкара всичко това на нещо друго, пък за живот на батерия и перформънс ще говорим после.

Пет Сеп 06, 2024 7:40 pm
Профил
Аватар

Предполагам говориш за х86 версия, М-ките с АРМ са друг свят като стане въпрос за батерия.

Иначе съм напълно съгласен, има приложения които не са подходящи за многоядрена архитектура или просто не са портнати още. За по-сериозни проекти с ИИ, Юнити и Блендер ползвам Студиото - М2 Ултра с 192 ГБ памет, 24 процесора и 60 графични ядра, но това ми е хоби, не работа. Естеството на работата ми е такова, че сериозните неща така или иначе вървят в облака. За Мака ми трябва основно памет, а х86 машинки с 128 ГБ нещо не се намират или са по 4 кг... както писах на мен 64 ГБ са ми тесни.

Пет Сеп 06, 2024 9:44 pm
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
...В първият 99% от потребителите лашкат основно браузър и офис. За това x86 в два сантиметра дебела тухла с вентилатор, на която батерията и да пада за половин работен ден, не ти трябва...

Ама и ти ги редиш едни... :D
По-по-по-по-предишния ми Панасокик нямаше вентилатор. Като тегло беше лидер в класа си (за ония години). Е, като време за работа на батерия не беше върха, но това беше доста отдавна.
Следващия също нямаше перка. Като време за работа на батерия беше по-поносим.
Предпоследния вече имаше перка, но бачкаше по 8ч. на батерия. Естествено не при максимално натоварване. Сега вече е дедо, и изкарва само 2 - 3 часа.
Последния... Ми де да го знам. Като пристигне, ще видя какво точно е...

Всичко това се отнася за "цивилните" модели на Панасоник, а не за добре познатите от филмите милитари ръмбели.
Е, цивилни, цивилни... Дори и моделите с HDD понасяха падане от 50 - 70 см. и върху тях да седне 100 кг. човек. Някои бяха частично водозащитени.

*сменям компютрите рядко и описаното по-горе обхваща поне 15г. период . Може и повече да е...

Та така с дебелите 20 см. интелски ноутбуци, харчещи гигавати и левитиращи с перките си... :D

Пет Сеп 06, 2024 10:38 pm
Профил
Аватар

Аре на екологията... :lol:
Цитат:
Проблем с доставките на водород спря пилотните H2 влакове в Германия

https://business.dir.bg/pazari/problem- ... -germaniya

И това за едно влакче. Какво ли ще стане ако всички преминат на водород?

Чет Сеп 12, 2024 10:17 am
Профил

В Лос Анжелис имаше световно състезание за колички с дистанционно на водород. Затова и водорода е свършил.
18-то училище спечели 2-ро място на хибридните колички след 6 часа каране и 18 бутилки водород а Хенри Форд спечелиха 1-во място на количките с батерии.

Прикачени файлове:
rc cars.jpg
rc cars.jpg [ 129.62 KiB | Прегледано 1233 пъти ]
rc ranking.jpg
rc ranking.jpg [ 97.18 KiB | Прегледано 1233 пъти ]
Чет Сеп 12, 2024 11:25 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
itso.t написа:
Аре на екологията... :lol:
Цитат:
Проблем с доставките на водород спря пилотните H2 влакове в Германия

https://business.dir.bg/pazari/problem- ... -germaniya

И това за едно влакче. Какво ли ще стане ако всички преминат на водород?

Ами то водород се прави директно или индиректно с помощта на много електричество....
Германия, затваря атомните си централи окончателно следващата година (е ако не обесят зелените и шолц)...
Газ също нямат, а внасят от тук там....
Така че водород в промишлени количества ще трябва да внасят, и то пак от лошите на деня като Русия, Китай...
Да не говорим, че още не е развито носенето на водород с танкери.

Чет Сеп 12, 2024 12:11 pm
Профил

Германия има много вятърни турбини. И строи още. Най-вече офшор. Проблема там е с кабелите. Нямат толкоз далекопроводи за да разпределят тока. Последно време имат много излишък. Цените стават отрицателни за по 2-3 дена. Миналата година дори в БГ се "купуваше" ток на -5 цента. И то ток произведен в Германия.
А за транспорта на водород - не е ефективно
1 куб метър течен водород има 10224 мегаджаула енергия. (ако е под налягане - разбирай доста по-малко). Течен е при -253С.
1 куб метър течен метан има 23210 мегаджаула енергия. При -160С. Доста по-лесно постижино.
1 куб метър бензин съдържа 34040 мегаджаула енергия. При стайна температура. Затова и народа ползва петрол.
Водорода не е благодатен за съхранение. Нито за транспортиране.

Чет Сеп 12, 2024 12:41 pm
Профил
Аватар

А колко ли мегаджаула има в един куб метър яки хамалски псувни... :D :D :D

Чет Сеп 12, 2024 2:08 pm
Профил

MYXATA написа:
...Ами то водород се прави директно или индиректно с помощта на много електричество...

Мисля, че водород в промишлеността се произвежда от метан(природен газ).

Чет Сеп 12, 2024 2:59 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
...Водорода не е благодатен за съхранение. Нито за транспортиране.

Водородът не е благодатен за нищо. Освен че трудно се уплътняват съдовете в които се съхранява, прониква в някои метали и "ги прави да умиргат".

Чет Сеп 12, 2024 3:49 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Pif написа:
...Водорода не е благодатен за съхранение. Нито за транспортиране.

Водородът не е благодатен за нищо. Освен че трудно се уплътняват съдовете в които се съхранява, прониква в някои метали и "ги прави да умиргат".

По едно време имаше мода разни идиотчета да си слагат "водородни системи" на колите. :) Още помня на какво приличаха алуминиевия колектор и глава на едно Паджеро.

Чет Сеп 12, 2024 3:57 pm
Профил

Изобщо водорода както казваше вожда е недоносче, имал съм неудоволствието да се занимавам с водородни съоръжения само главоболия. Има ниска енергоемкост на обем. Вариант е да се съхранява под форма на лесно разграждащи се съединение, ама то ако е толкова лесно разграждащо се си заприличва на бомба.
В индустриални условия е приложим, ако генерираш и използваш, евентуално съхраняваш в някакви големи обеми ама то и там е дърво, зор се втечнява, а да се втечни под налягане....при 100 К му трябват 1000 Mpa ...отделно че 100К са много далеч от стайна температура....та зора е в съхранение и транспорт.

Чет Сеп 12, 2024 5:17 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Германия има много вятърни турбини. И строи още. Най-вече офшор. Проблема там е с кабелите. Нямат толкоз далекопроводи за да разпределят тока. Последно време имат много излишък. Цените стават отрицателни за по 2-3 дена. Миналата година дори в БГ се "купуваше" ток на -5 цента. И то ток произведен в Германия.
А за транспорта на водород - не е ефективно
1 куб метър течен водород има 10224 мегаджаула енергия. (ако е под налягане - разбирай доста по-малко). Течен е при -253С.
1 куб метър течен метан има 23210 мегаджаула енергия. При -160С. Доста по-лесно постижино.
1 куб метър бензин съдържа 34040 мегаджаула енергия. При стайна температура. Затова и народа ползва петрол.
Водорода не е благодатен за съхранение. Нито за транспортиране.

Метален водород :D .
Засега само теоретичен.

Чет Сеп 12, 2024 5:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155 ... 1194  Следваща