| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Управление на н мос транзистори Back to back
Някой колега може ли да помогне с контрола на н мос транзистори вързани в сорсовете си. Малко е хемороидно защото ми трябва да прекъсне 220 волта промвнливо напрежение и да e high side. Демек ми трябва помпа да направя 240 волта поне за Vgs. Та иде реч има ли друг начин да ги отпушвам запушвам с напрежение около 15-20 волта? Или поне без умножител на напрежение. Това ми е схемата сега
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Окт 03, 2024 12:05 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Управление на н мос транзистори Back to back
П. С. Мислех си управлението на гейта на горния транзистор да е флоатинг демек да не е относително към нулата... ама нещо не успях. Тябват ми да са отпушени за 100 мили секунди в повечето време ще са запушени...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Окт 03, 2024 12:09 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Фотоволтаичен оптрон. Да се има предвид, че фотоволтаикът им е мършавичък и при голям товарен капацитет времената за отпушване и запушване на транзисторите не са "като по учебник"... Някои от тях имат схема за принудително запушване на транзистора.
|
| Чет Окт 03, 2024 12:22 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Мерси, Каква е разликата с обикновенният оптрон? Имаш ли някой парт номер да видя?
|
| Чет Окт 03, 2024 12:54 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Оптроните които ти предлага Ицо са готини и ще ти свършат работа, но няма да им харесаш цената, ако става въпрос за много бройки. (В една друга тема тук и аз научих за тях от него ).
Казваш трябва 100мсек да се отпушат транзисторите, през другото време ще са запушени. Схемата ти двупроводно ли е свързана (подобно на димер за лампи монтиран на местото на ключа на стената) или имаш достъп и до нулата освен до фазата и товара?
Ако е двупроводно свързването ти - допустимо ли е да имаш някакъв малък ток през товара, когато транзисторите ти са запълени (схемата ти е изключена)? Ако е допустимо - може да се използва идеята за двупроводен димер за осветление с МОС транзисторти. Схемата се захранва през ровара с малък утечен ток.
Ако е трипроводно свързването ти - задачата доста се опростява.
В коя посока да мислим?
|
| Чет Окт 03, 2024 1:59 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Гледам на вишай оптроните... ще ми трябва бустер за да работтят н мос транзисторите...
|
| Чет Окт 03, 2024 2:00 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Не , има такива, които като ги светнеш със светодиода им генерират напрежение на изхода си - все едно имаш соларен панел в тях, но ги светваш с диода вместо със слънце.
|
| Чет Окт 03, 2024 2:03 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
и аз го правих с оптрони ... че е най-лесно  намери си някакви бързи
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Окт 03, 2024 2:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Има една съществена разлика, това за което говори Ицо добавя напрежение, т.е. не ти е нужна помпа.
|
| Чет Окт 03, 2024 2:43 pm |
|
 |
|
nik
|
Една картинка заменяла 1000 думи https://sound-au.com/articles/ss-relays-f3-4.gifTPSI3050 още един чип който пък е с вградено изолирано дц-дц
|
| Чет Окт 03, 2024 3:23 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Попадал съм на няколко производителя на такива оптрони.
А това което би се получило сумарно от схемата с два последователно, насрещно свързани мосфета и фотоволтаичен оптрон е популярно с названието фото-мос (photo-mos) реле. Има такива за високи напрежения (да кажем 600V+), има ми за големи тоци (да кажем 10А), но последно когато се интересувах все още нямаше за голям ток и напрежение. Някои от тях имат защита по ток. Комутират и AC и DC. На някои сорсът на фетовете е изведен на пин и позволяват запаралеляване при употреба в DC вериги.
Панасоник имаха прилична гама такива, Омрон, Малките Предпазителчета и куп други производители.
|
| Чет Окт 03, 2024 3:44 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Използвай класическа схема с импулсен трансформатор на гейта. пп Защо точно с мосфети, защо не ползваш триак и оптотриак - класическо електронно реле.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Чет Окт 03, 2024 3:47 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Az iмах в предвид,че входният капацитет на гейта като ми е около 1000 пикофарада, а оптрона го дават за 200пикофарада да отпушва за 50 микросекунди....трябва ми бустерно стъпало за да се отпуши нмоса в сравнително малко време
Последна промяна MYXATA на Чет Окт 03, 2024 7:26 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 03, 2024 7:18 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Дълга исторуя, проблема ми е че нямаме наши си гейт драйвери -то за имане има ама не са подходящи. Иначе инфинеон имат страхотни такива. С Мос защото уж са с наймалко съпротивление, а м ми ирябва за малко да се отпушват за да се байпасне един друг дивайс, и после пак да се запушат, че тока да минава по него.... Само на фазата ми трябва да е , и да са максимално отпушени демек няколко милиома канал и да не чакам напрежението да стигне 0 волта за да ги отпуша , и да са преди товара... Абе муча тука с едни изолирани драйвери дето имаме, но и за тях ще ми трябва бустер....
|
| Чет Окт 03, 2024 7:25 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Картинката е супер но няма да работи за напрежениет 220волта, и мосфети за 550волта/16 ампера.
|
| Чет Окт 03, 2024 7:29 pm |
|
|