|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:47 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Модели за симулации.
В Protel има симулатор на схеми, който ползва моделите, дефинирани в компонентите. Добър ли е за анализ на аналогови схеми? Става дума за честотни характеристики, изкривявания, режими и т.н. Ползвал съм го само за анализ на пасивни вериги и не знам доколко реално симулира активните: напр. един транзистор или ОУ. Необходимо ли е да се ползва PSpice или друг симулатор?
Вторият ми въпрос е следният: В сайтовете на производителите почти винаги има PSpice модели за симулации, липсват за Protel. Поне аз така си мисля. Има ли начин да се ползват в Протел?
Забележка: Въпреки тези два въпроса, да знаете, че не съм си променил мнението за симулациите!!! Просто за бърза проверка симулаторът е за предпочитане пред реалния прототип. За реална проверка : имам некои сАображения!
|
| Нед Окт 08, 2006 12:17 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
В 2004 ката си правих веднъж симулация на едни активни нискочестотни филтри. Рекох че вместо да ги смятам мога да ги нагодя като симулирам и гледам резултата.
Пълна трагедия. Бях ползвал само елементи от готовите.
После като видях резултатите от събрания реално филтър пробвах да ги получа с симулацията като променям някои настройки но не успях.
Може и аз да съм крив,но опита ми показва поне че не е лесно да се симулира вярно с 2004 ката ако не и невъзможно.
Но сега доста промени направиха от тогавашната версия,може и да има напредък софта им. Ако някой има по пресен опит да каже.
П.С
Иначе постояннотоковия режим го смята вярно. Няколко пъти като съм пробвал разни неща не ме е лъгъл за това.
|
| Нед Окт 08, 2006 12:55 pm |
|
 |
|
bateAz
|
A бе то хубаво смята DC, ама една "нарочно нестабилна" температурно схема как да ми я сметне? Откъде да му кажа за каква температура става дума? Освен това едно усливателно стъпало с различно транзистори ( от библиотеката му !!! ) го докарва на еднаква AЧХ, което просто е абсурдно. Явно карат с "калъп". Проверката на практика пак показа, че Протел-ът не е познал. Ползвам DXP.
|
| Нед Окт 08, 2006 1:01 pm |
|
 |
|
3aek
|
най-интересно става ако има резонанси ...
|
| Нед Окт 08, 2006 1:38 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Ако ставаше със симулация, инженерите щяхме да останем без хляб:D
Има само един работещ модел - пробна платка, - система със всички налични измерителни уреди, имитация на преходните процеси, ако не може директно върху реалния обект, и като направиш окончателната схема, пак същото, защото никога не се знае, като преместиш една писта на платката малко встрани, дали всичко не отива на кино 
|
| Нед Окт 08, 2006 2:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Айде пак компетентни мнения  .
Симулатора в Протел е PSpice, т.е. стандарт в симулаторите. Ако знаеш как да правиш симулации - можеш да му вярваш. На мен ми върши чудесна работа. Естественно, че като всички инженерни сметки има известна доза грешка, но тя е в рамките на нормалното. Ако всички разчитаха само на пробни платки за модели - наистина щяха инженерите да останат без работа. Както всеки от нас разчита на симулаторите на процесори и контролери, така може да се разчита и на аналоговите или mixed signal симулатори, НО трябва да знае човек как работят и да си има поне малко понятие от моделиране на електронни компоненти. С две думи - вършат много добра работа въпросните симулатори. Само за сведение - с протел съм симулирал и RF предавател на 433.92MHz за изчистване на хармониците и тая симулация ни е съкращавала работата с "пробни" платки със дни - който се занимава с такива неща - знае за какво говоря  .
|
| Нед Окт 08, 2006 4:49 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Добре де, вярвам, че симулаторът върши рабора в много случаи. Искам обаче да попитам как да се оправя със следната ситуация: Пускам симулация на една схема с няколко транзистора ( от интегрираните библиотеки ). По някое време забие и извади страшен прозорец, че някой се чел от адрес нещо си и трябва да се терминира. В резултат симулацията се спира дотам. Не знам, как да пусна да се направи анализ на АЧХ. Ово си е мой проблем, ама ще се радвам на жокери. И изобщо имате ли някъде тутор за тоя симулатор, че ми взе здравето!
|
| Нед Окт 15, 2006 11:59 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аз с протел не съм си играл много, за сметка на това протеуса мисля че работи не по лошо от него, в крайна сметка се полва същия енджин за симулация ако не се лъжа. В протела не ми е забивало, просто някак по банво ми се получаваше, но пък симулацията беше добра, т.е. изглеждаше реално, но съм ги рпавил просто да видя как симулира.
Акое за сравнително прости схеми, т.е. филтри, усилватели, колкото да му смъкнеш АЧХ или да я понастроиш, на мен протеуса ми върши добра работа., по сложни неща не съм симулирал, особенно резонансни, т.е.с LC контур.
|
| Нед Окт 15, 2006 12:19 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе преди имаше един симулатор - MiultiSim или нещо от сорта не помня. После ги купиха Orcad. По онова време нямаха конкуренция. Имаше си цяла катедра в МЕИ дето с тва се занимаваха. Ама беше пълна отврат тая наука. Един пиклив транзистор за да го изсимулираш като хората му правиш такъв модел (нещо Джиколето много се споменаваше) че свят се завива. А докато го докараш до симулация на операционен усилвател си трябваше да си дотолкова наясно с полупроводниковата химия и физика - майко мила. Едвам го взех тоя изпит и то претендирам че бях положил усилия. Сега да ме питаш - една дума не помня.
Та тоя симулатор масово се ползваше тогава от дизайнери на аналогови хибридни схеми. Можеше да се правят наистина чудеса с всички параметри които човек се сети. Т.е явно ще да е ставал за нещо. Помня обаче че в стандартния му пакет бяха включени известен брой готови елементи и всичко друго човек сам трябваше да си го направи. А това се искаше много да си навътре в темата.
Тогава протела беше на версия 99SE и ония мозъци твърдяха че симулатора (Pspice)|му за нищо не ставал. Склонен съм да им вярвам, защото бяха навътре с материята. Де да знам сегашните му версии може да са го оправили. Ония обаче все още ползват Orcad за симулации по последните ми информации.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Окт 15, 2006 2:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз непознавам симулатор, който да не ползва енджина на PSpice. MultiSim също неправи изключение. Аз съм работил и с МултиСим и с OrCAD, рабтя и с Протел а имаше и един Cap нещо си или нещо си Cap, дето съм го ползвал и него. Та в общи линии те са абсолютно еднакви, ползват едни и същи модели и само обвивката и визуализацията са малко различни. Това, че забива Протела може да се дължи на зададени голям брой стъпки за симулация или нещо друго объркано в сетъпа на самата схема за симулация - получават се огромен масив от данни и той забива. При мен също се е получавало и единственото спасение после е да изтрия абсолютно всички файлове без схемата и да го сетъпна наново. Говоря за 99СЕ - за следващите версии идея си нямам, защото за мен са ми излишно тежки - аз поне се занимавам с по-елементарни неща  .
|
| Нед Окт 15, 2006 5:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Предполагам че е така както казваш.
Бате пробвай на друг компютър върху друга инсталация на бозата. Силно вероятно е да не забие или поне не на същото място.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Окт 15, 2006 5:49 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Warning: line too long.
Те това ми избичи като грешка говедото! Какво се прави в този случай?
|
| Нед Окт 15, 2006 8:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Това прилича на грешка в някой от моделите или пък на грешка в сетъпа. Аз поне за пръв път я чувам тая грешка. Ти ползваш някакъв специфичен чарк.
|
| Нед Окт 15, 2006 8:41 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Със хинта на Димитър ( 10x ! ) са новото начало преминахме някои от грешките. Сега съм запецнал на AC small Signal Anal-liz. Дава грешка "no signal source". Търсих по менютата къде би могло да му се зададе това чудо, така и не го намерих. Някой знае ли?
|
| Нед Окт 15, 2006 9:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Отваряш схемата и горе от менюто Simulate->Sources си избираш това което ти трябва (захранване и сигнал генератор). Ама на мен ми звучи като да си начинаещ  - затова по-добре отвори някой от примерните проекти за симулиране и се побъзикай със сетъпа им. А и в описанието май бяха обяснени доста добре нещата  .
|
| Нед Окт 15, 2006 9:26 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|