| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Носталгия
До преди няколко години озвучавах един фестивал с 40 канален аналогов. Ама като вечерта имам 2 бигбенда и 2 други групи и ми отесняваше. А и ми трябваха 4 човека да го разтоварим / натоварим. Като не броим и 120 килограмовия мултикор дето си е цяло приключение да го разпънеш. Сега с едърнет кабела и си забравил. Навремето ако трябва да сплитнеш за мониторен миксер на сцената ставаше приключение от кабели. Сега мониторния тонрежисьор ходи с един таблет и си рови каквото му трябва директно от твоя пулт. А ако трябва да е много изгъзено - директно от втория изход на стейджбокса закача още 1 пулт и има всичко дето го имаш и ти за централното. От много години си мисля да взема един аналогов пулт, да го изкормя и да туря някой пик да чете потенциометрите и да ги праща на цифровия по миди. Така хем имаш аналогов пулт с всичките врътки на видно място хем имаш удобството на цифров пулт да си наблъскаш каквото и където ти трябва като периферия през таблета а да си смесваш лесно и удобно с врътките. Кои са тея юнаци дето ежедневно го ползват? Туй ще да е много интересно място дето да има още мегдан за таквиз железа.
П.П. Като ходя на малки събития си ходя с един 12 канален аналогов саундкрафт и си ми е перфектно.
|
| Пон Окт 28, 2024 10:01 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ти на много древен отиде бря  тоя най-вероятно е свръх малошум деференциалка е па работил съм на 32-ка ... то при запис няма много динамика с врътките иначе на оня радио пулта съм бачкал "динамично" с всички плъзгачи правехме едни радио мостове с радио Експрес с Боби Лазаров ПС: нали имаш цифров на една "ламарина" нареди само плъзгачи с "пикове" ако намериш и моторизирани - кеф на онзи - радио пулта автоматиката беше ОУ управлявани с напрежение(плъзгача) и имаше изход към CD/DECK за play/pause като мръднеш плъзгача
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Окт 28, 2024 10:06 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Ами то не зависи само от това дали е дърт... Уви, полупроводниковите решения не са лишени от недостатъци. Микрофонните входове със сигурност са със трансформатори, че дали не бяха и два на всеки вход. Не се сещам дали линейните входове са с трансформатори, но е много вероятно и те да са. Джаджата е интересна. Достатъчно е да се разглоби и разгледа един фейдър и да се започне с класическото цъкане с език - как са ги правели нещата едно време... Магнетчето на някоя от предишните страници е не по-малко бижу. Много им се кефя, защото съм наясно, че такива неща няма да бъдат произведени никога повече. Който такова, таковал... 
|
| Пон Окт 28, 2024 11:34 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
|
| Пон Окт 28, 2024 11:40 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не знам за кого е бил предназначен линкът към "екс", но аз не употребява такива неща и съм пас. 
|
| Пон Окт 28, 2024 11:53 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
па не се ли отваря беше на Стиви Уондър джаджите https://pbs.twimg.com/media/Ga_pVYZXMAA ... me=900x900( статик линк )
|
| Вто Окт 29, 2024 12:00 am |
|
 |
|
itso.t
|
Интересни играчки... Жигитал:
|
| Вто Окт 29, 2024 12:45 am |
|
 |
|
Pif
|
Преди 20-тина години се запънахме да правим супер дупер микрофонен преамп с АЦП. Тогава имаше на АКМ 123 децибелови и вързвахме по 2 и по 4 в паралел да вдигнем още някой децибел. Имаше малошумящи транзистори на хитачи 0.45нв/корен от херц и 1.25нв операционни с диференциален изход и много нули след запетаята за ТХД. Борихме шума на резисторите. Той беше основното нещо. Докарахме го до към 140 децибела сигнал/шум. Оказа се, че повече от 65 преко сили 70 децибела врътка не можем да направим. Бърнс ни правиха специални тристъпални логаритмични потенциометри само и само да докараме гейн врътката до 70 децибела. Зора беше голям. И стана. Но тогава изника един друг проблем. Няма какво да включим в тоя преамп. Не съществува музикален инструмент или микрофон който да има такива параметри. Нито пък музикант който да го изсвири/изпее. 90-те години записвахме с разни шумни 16 битови карти дето докарваха 70 децибела и криво ляво ставаше. Като се появиха карти 85-90 децибела и нещата бяха супер. Хем имаш шума и динамиката на 1/4 инчова лента на 50см/с хем нямаш експлозиите и виенето на постоянни тонове като пегел или цигулка. После се появиха 18 и 20 битовите ацп-та и при 104 децибела нещата станаха страхотни. При положение, че в реалния живот всичко го смачкваш до едни 50-60-70 децибела макс. После правих рекордер с 114 децибелови АЦП-та и се оказа, че не ми трябва врътка за гейна. Каквото и да му пъхна - имам достатъчно хедрум и достатъчно нисък шум отдолу за да записвам и да не ми пука от нищо. При смесването всеки канал ми вдига 3 децибела крайния динамичен обхват. Далеч над теоретичните 96 децибела за ЦД. И далеч над 40-50-те децибела дето може да чуе ухото. В повечето случаи музиката се смачква до към 25 децибела за да не се налага да въртиш волума по средата на парчето. Даже диското и на 10-15 се смачква. Ривърба го слагаш на -24 -28. Усеща се че го има но трудно можеш да го различиш. Под -30 и нещо не се различава изобщо. На тези старите пултове има едно единственно предимство което не са го докарали още цифровите - екуилайзера звучи приятно. Няма го гадното металично звучене на цифровите. Ако всичко ти е линейно и не ползваш екюта - аналоговия никога не може да настигне цифровия по линейност, шум и каквото се сетиш. И преампите на новите са поне едно 20 децибела по-малошумящи от старите. Те и ламповите тектроникси си имаха своя чар и ако ги сравниш с някой ригол със сигурност имат предимства, но ако ги сравниш с висок клас модерен осцилоскоп - няма да вземеш ламповата антика.
|
| Вто Окт 29, 2024 1:46 am |
|
 |
|
itso.t
|
Ама ти съвсем на лакърдии го удари. Микрофонен предусилвател със SNR 140dB... Магнитен запис със скорост 50 см/с... Това, последното, на какъв магнет сте го въртели?
|
| Вто Окт 29, 2024 8:09 am |
|
 |
|
itso.t
|
Сега се сетих да погледна, всичко е с трафове:
|
| Сря Окт 30, 2024 8:05 pm |
|
 |
|
Pif
|
Ей те такива лентови джвъчки. Имаше и други модели. Не знам защо ми се върти в главата 50 см/сек. Сега като ги гледам стандарта е 38. Има и 76 ама не сме го ползвали. https://reel-reel.com/wp-content/uploads/2020/11/MECHLABOR-STM-610-1976.jpgИмахме и 8 канален дето ползвахме преди да се появи куул едит про с 3 звукови кари на иса слотовете. Алесис АДАТ на СВХС видеокасета и фостекс хард диск рекордери дето не можеше нито да вкараш нещо в тях нито да изкараш. Бяха като затворена система. И с малки дискове. АДАТ-овете само ги гледахме от далече щото не бяха за нас простосмъртните. А тая схема ми надмина трансформаторно-аналоговите познания. Защо за направили тази гениално-уникална обратна връзка с 2 трансформатора не мога да проумея. Ако знаеш - кажи. Без осцилоскоп и генератор мозъка ми не може да го проумее. 5534 е хубав операционен но е стар и си шуми. Ние ползвахме ОПА1632 и го подпирахме отпред с хитачи транзистори за да свалим още шума.
|
| Сря Окт 30, 2024 11:41 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не изглежда точно като модерна жигиталика пълна с чипове свързани по апликейшън ноут, нали? Неслучайно по-напред шеговито вмъкнах:
|
| Чет Окт 31, 2024 9:26 am |
|
 |
|
Pif
|
Ааа, призна си. Значи и ти не знаеш как работи 
|
| Чет Окт 31, 2024 9:59 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Чет Окт 31, 2024 10:02 am |
|
 |
|
itso.t
|
Това къде го прочете? Или тролиш за да получиш информация наготово? 
|
| Чет Окт 31, 2024 10:18 am |
|
|