Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Пртактически способ за тестване за устойчивост на DC/DC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Пртактически способ за тестване за устойчивост на DC/DC
Въпроса ми е много специфичен и по-скоро не очаквам да получа отговор, а идеи и насоки за да стигна до отговора.

Имам 12 импулсни DC/DC 600W конвертора свързани паралелно по изход.
(Соларни микро-инвертори свързани в паралел по изход на DC бъс 320V)
Използвана е схема за балансиране на натоварването подобна на UCC39002 Advanced Load-Share Controller.

Въпрса ми е как практически да проверя устойчивостта на захранванията, за да съм сигурен, че критериите за устойчивост при всички възможни смущения по вход и изход на отделните захранвания са спазени и ще работят безопасно?

Питам за практически метод, защото математически не съм в състояние да го проверя. (Дори и да успея да го сметна (в което се съмнявам)- пак ще трябва да се провери на практика)

Всъщност въпросите са два:
1. Проверка за устойчивост на всеки отделен DC/DC конвертор при смущения по вход и по изход
2. Проверка за устойчивост на цялата система при смущения по вход и по изход

Някакви идеи?

Чет Ное 21, 2024 3:40 pm
Профил

Мнение Re: Пртактически способ за тестване за устойчивост на DC/DC
В общи линии знам два начина:
- Инжектиране на смущения в обратната връзка и снемане на Боде диаграми в различните режими -
минимално, номинално и максимално входно напрежение и минимален, номинален и максимален товар
https://www.ti.com/video/3872339193001
https://www.youtube.com/watch?v=LDPAbScpzZw
- Бързо превключване на входното напрежение между минимално, номинално и максимално,
и бързо превключване на товара между минимален, номинален и максимален и наблюдаване с осцилоскоп на изхода
за осцилации. Втория начин сигурно е приложим и за цялата система, но трябват яки източници и яки товари.

Чет Ное 21, 2024 10:54 pm
Профил

+1
Аз съм го правил с трансформатор в обратната връзка и съм свалял АЧХ при различни режими. Различните режими са важни заради нелинейността на някои елементи в силовата верига. Това е и най-истинският подход, защото резултатът е в явен вид.

Това с импулсното натоварване е вярно, но на практика е много по-сложно и може да не хване условна устойчивост. Иначе тестът си е удобен за бърза проверка на пропадане и over shoot.

Сря Ное 27, 2024 12:17 am
Профил

АЧХ, другото е малко мижи да те лажем. Доскоро се намираха HP3577 на прилични цени, в момента цените са ненормални, под 900-1000 е трудно, преди се намираха за по 3-400. Друг вариант SP-200 или SP300 на AP Instruments, но SP-300 са скъпи, SP-200 е зор да намериш , тъкмо си купих един но май е без интерфейс ... ако имаш пари Bode 100. Има някакъв софт за Pico scope но аз нямам желание да се занимавам с такива, иначе има и едно SP-800 на Analog Arts, имам такова но никога не съм го пробвал какво ще покаже, може да го пробвам. Ако нямаш нещо истинско все така има вариант, на ръка със скопа, повечето скопци ще ти сметнат и db и фазова разлика, но става бавно. Не е казаано че трябва да го правиш точка по точка, 4-5 точки, като видиш къде приближаваш нулата още няколко около и може да придобиеш представа. Друг вариант е пускаш променлива честота и дебнеш за нулите, реално те са ти най-важните ... но и наклона също е важен защото не искаш участъци с рязка промяна.
А ако искаш да го верифицираш както трябва мериш в поне 6 режима, празен ход при мин и макс входно, номинален товар при мин / макс входно , претоварване при минимално / максимално входно а аз биг препоръчал и с малък товар. Тук зависи и от типа на ахранването , ако си buck bust е важно да видиш какво става и около зоните на превключване от един в друг режим.

п.с. то то пълно измерване с еправи в няколко места, ако ти се гледа, изгледай това :
https://youtu.be/EARVilCGl6g?si=UgUjN--58B3yWS8L
https://youtu.be/W9oAEvjh7SE?si=COGErKRU4Hco6EKe

Сря Ное 27, 2024 1:22 am
Профил

Благодаря Ви за идеите

Сря Ное 27, 2024 9:05 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]