|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:39 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Всъщност венецианците са били англосаксонците на онова време - всичките красоти на днешна венеция са построени със заграбване от където са можели да заграбват, благодарение на това постигат значителен икономически напредък за времето си, а построеното тогава впечатлява и до днес, това като период във времето става малко след рим, тъй, че не е много преиначено, зависи какво точно визират под "банки"
Още не ми е останало време да го изгледам цялото, но по диагонала случих на плана как трябва да се организира "демокрацията" в колониите, как местното население не може да организира "правилната демокрация" и за това трябва да им се "помага", и някак странно чувство ме полази по гърба, сякаш и БГ е в това число
|
| Пон Дек 02, 2024 1:28 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Въпросът ми беше по-скоро риторичен. Друг, може би също риторичен: А историята наука ли е, или е изкуство? 
|
| Пон Дек 02, 2024 2:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
За построеното... да, много се говори за него. Даже бих казал прекалено се говори, щото поне аз като отидох бях с много по-големи очаквания. Както и да е, Венеция е 16-17-ти век. Демек едни 10-15 века след римската империя, т.е. не е много малко след нея  Банкерството и лихварството както казах са едни от най-старите професии, така че изобщо не може да става дума кой ги е измислил. Но те са важни за големите империи, защото без тях търговията куца, защото имаш големи разстояния, рискове и т.н. Естествено тия работи ги е имало много преди римската империя на практика. Но на теория в римското право се дефинират и облигационното право и алиаторното право. Демек въвеждат закони за банково и застрахователно дело и вече не говорим за самоуки лихварчета, а за законно уредена дейност. Особеното за Венеция, не е че измисля лихварството, а че влиза в конфликт с църквата заради него. И по-важното е, че печели конфликта, но това е вече отделна история...
|
| Пон Дек 02, 2024 2:58 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Емо, ама тя историята започва няколко десетки (даже може би стотици) хиляди години преди това. Да се фокусираш само на последните 300-400 години гарантирано ще те подведе. Обърни внимание на факта, че "големите" аврамови религии (юдаизъм, християнство, ислям) И финикийската концепция за парите които общо взето господстват в момента са се появили на практика на едно и също място. Мислиш ли, че няма връзка между тях? И парите и религиите имат сила само докато хората вярват, че имат стойност. Фундаментално това е една и съща концепция развивана през хилядолетията та досега. В момента просто живеем в време в което баланса на силите се промени заради индустриалната революция (която учудващо е баш по същото време) и то ако трябва да сме точни навлизаме във времето в което баланса се възстановява и силата пак става пряка функция на популацията. Било то военна или икономическа или научна или културна - иска си хора, това е. Неминуемо е Китай и Индия като най големи да доминират. САЩ и ЕУ заедно са горе долу на половина на Китай или Индия и с пъти по малко от популацията в тъй наречения Valeriepieris circle). Тук Русия се явява по скоро статистическа грешка която скоро ще бъде "поправена" - било то с бум на популацията в по добрия за нас вариант (все пак са с нашата религия, азбука, култура и много близък език) или за съжаление с разпарчосване и прилапване от страна баш на Индия и Китай.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Дек 02, 2024 4:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Да но точно историята показва, че нито Китай нито Индия могат да бъдат господстваща сила в световен мащаб. Освен религия има култура и психология на масата. Индия е изключено да бъде каквато и да е сила, най-много да мине за регионална. Китай не веднъж е имал тази възможност, някъде доста напред в тази тема мисля споменах за опознавателната им експедиция която към онзи момент е превъзхождала числено по кораби всички европейски импресии в купим, а това е разцвета на Британия и Испания като морски сили, но не са използвали това преимущество, по ред причини. Китай може да е силен като държава там където е, но нищо повече. Виж икономически, нещата са различни от момента, но всичко това ще е докато има партия.
|
| Пон Дек 02, 2024 5:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Религиите и парите са просто инструменти. Аз бих добавил и бюрокрацията, което е родена в Египет в ония хилядолетия. Идеологиите също. Но друго искам да кажа - инструментите може да го ценяваме като добри или лоши, но преди всичко важното е котката дали лови мишки, а не дали ни харесва цвета й. Парите са се наложили не просто заради наивната вяра в тях, а защото държавите тръгнали да използват тоя инструмент са се развили по-добре от съседите си. Същото е с религиите - инструмент, който някои държави използват и постигат вътрешен или външен резултат. Същото е и с идеологиите, примерно Хителер вади Германия от нищото, не щото идеологията му е добра. Никак даже, ама като инструмент върши работа. После заради тоя инструмент им излиза доста скъпо на немците както знаем... По подобен начин е и комунистическата идеология. Тя също (колкото и да отричат) постига резултати известно време, но подобно на нацизма после резултатите стават негативни. Тук интересното е, че за разлика от нацистите, комунистите можеха да си променят идеологията, но не го направиха. Сега интересното е дали западът ще си промени идеологиите, щото тия джендърства и финансови капитали, външни политики и т.н. според мен не вършат работа като инструменти. Напълно се абстрахирам дали ми харесват или не, просто като инструмент според мен дават отрицателни резултати.
|
| Пон Дек 02, 2024 5:36 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
За индийците бих се съгласил донякъде ама недей забравя, че "Индия" включва и Пакистан и Бангладеш. И има силно културно влияние в Индо-китай и Иран и сите станове в района (Афганистан и приятели) т.е. ако ги гледаме като на една цивилизация то рано или късно в нейната периферия ще се появи поредни Велик Могол и ще я завладее. А виж те как направиха обратно завладяване на Англия? Какво като английската кралица им е кралица като английския министър председател е индиец и като най богатите британци са индийци. Виж за Китай е въпрос на оцеляване. За тяхно съжаление са принудени да са най силната икономика и военна сила не защото искат да доминират над останалите а защото не искат някой по силен да доминира над тях както последните 200 години. Това е същата доктрина като на щатите да не допуснат по голяма военна сила от тях. А по голяма военна сила става само от по голяма икономическа сила. И тук сбъркаха защото за по голяма икономическа сила е достатъчно да има повече население с достъп до високи технологии - нещо което сами направиха с Китай. Глобализацията ще им изяде главата. Не трябва да изнасят заводи и технологии а трябва да внасят суровини и евтина но квалифицирана работна ръка.
|
| Пон Дек 02, 2024 5:43 pm |
|
 |
|
palavrov
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Религиите и парите са просто инструменти. Аз бих добавил и бюрокрацията, което е родена в Египет в ония хилядолетия. Идеологиите също. Но друго искам да кажа - инструментите може да го ценяваме като добри или лоши, но преди всичко важното е котката дали лови мишки, а не дали ни харесва цвета й. Парите са се наложили не просто заради наивната вяра в тях, а защото държавите тръгнали да използват тоя инструмент са се развили по-добре от съседите си. Същото е с религиите - инструмент, който някои държави използват и постигат вътрешен или външен резултат. Същото е и с идеологиите, примерно Хителер вади Германия от нищото, не щото идеологията му е добра. Никак даже, ама като инструмент върши работа. После заради тоя инструмент им излиза доста скъпо на немците както знаем... По подобен начин е и комунистическата идеология. Тя също (колкото и да отричат) постига резултати известно време, но подобно на нацизма после резултатите стават негативни. Тук интересното е, че за разлика от нацистите, комунистите можеха да си променят идеологията, но не го направиха. Сега интересното е дали западът ще си промени идеологиите, щото тия джендърства и финансови капитали, външни политики и т.н. според мен не вършат работа като инструменти. Напълно се абстрахирам дали ми харесват или не, просто като инструмент според мен дават отрицателни резултати. |  |  |  |  |
Да не се повтарям, че точно писах в един друг форум по темата - https://bgdev-free.asm32.info/chestita- ... 678#128681 ... рек да ме прощава за рекламата.
|
| Пон Дек 02, 2024 5:45 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Тю, тия девелопъри с какво си губели времето вместо да девелопят 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Дек 02, 2024 5:49 pm |
|
 |
|
nik
|
Относно инструментите - точно както парите и кухненския нож е инструмент. Няма никакво значение кой кога и защо го е изобретил, важния въпрос е как се използва. И не преди 1000 години, а тук и сега.
Например - ако убия човек с тоя нож - това е злоупотреба с инструмента. Как реагира правителството - ако съм аз ме вкарват в затвора, ако е сина на байдън не може, за това режем ръцете на цялата държава за да спрем намушкванията (така се решават проблемите по пътищата, повече ограничения за всички щото някой не спазвал ограниченията)
Обаче ако държавата намушка някой - тогава е демократично, ако някой руптае - става заплаха за демокрацията.
В общи линии наложената практика да обвиняваме инструмента е с цел да се отклонява вниманието от истинския виновник, а именно - който злоупотребява с инструмента какъвто и да е той
|
| Пон Дек 02, 2024 6:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Използвах думата "инструмент", за да се абстрахираме от "злоупотреба" или правилната му употреба. Не казвам, че моралът и справедливостта и т.н. няма никакво значение. Имат значение и аз съм за един по-справедлив свят... Но в реалността е важно и какво е устойчиво, т.е. кой инструмент дава някакво предимство на държавата спрямо другите. Държавите често извършват убийства. И то понякога милиони убийства. Вика му се война. Дали е добре - разбира се, че не. Но се водят войни. И в резултат на това понякога някои държави печелят. Разбира се, не всички граждани печелят еднакво или губят еднакво. Но за да е устойчива държавата победител трябва да има някакво разпределение на "печалбата". И трябва да има достатъчно доволни, че иначе следващата война може и да е с друг резултат.
|
| Пон Дек 02, 2024 7:26 pm |
|
 |
|
nik
|
заеби морала, тая дума вече ще я махат от речника но устойчивостта е пряко засегната от злоупотребите - американците злоупотребиха с долара, сега който може се опитва да се отърве от долара, тръмп заплашва със санкции... но едва ли ще постигне положителен резултат, най много още да ускори процеса европейците злоупотребиха с ЕС, сега грузия отложи членството в ЕС злоупотребиха с доставките на газ - засегнаха устойчивостта на икономиката злоупотребиха със заразени животни, вече хората не вярват, дори наистина да се появи зараза - никой няма да повярва вече, мерките ще закъснеят и ще пламне огнище, пак устойчивостта е нарушена заради злоупотреба злоупотребиха с изборите, многократно - избирателната активност сега е формирана основно от корпоративен/чиновнически и купен/фалшифициран вот, много хора вече са толкова отвратени, че не виждат смисъл да гласуват и франция и германия злоупотребиха като загърбиха собствените си интереси за да обслужват американските, сега и двете правителства предстоят да паднат
въобще когато говорим за устойчивост, повече са факторите които я нарушават от колкото я стабилизират, и най често е заради злоупотреби с някой "инструмент", така, че не мога да се съглася че трябва да се абстрахираме от злоупотребите
|
| Пон Дек 02, 2024 8:38 pm |
|
 |
|
palavrov
|
 |  |  |  | emilvtc написа: Вяера гледах това видео "КОЙ УПРАВЛЯВА СВЕТА??? - Боби и Лозан на живо в @KonserviteBG". То е за такива като мен, на които историята не им е сред "силните страни". Та в него надълго и на широко се обеснява започвайки от 300-400 години назад та чак до наши дни от къде и как тръгва запада и развитието му. Дълго е, но го гледах и слушах докато си вършех друга работа. Предполагам , че ще е доста полезно и всички трябва да сме на ясно с "тази" история, а не с тази, кояти са ни учили или в момента която учат децата ни. |  |  |  |  |
Добро видео, общо взето успяват да покрият повечето "конспирации". Бих добавил това-онова за допълнение. Почти към края казаха най важното нещо, което ако се промени целия план за световно господство евентуално ще се провали - правата на жените т.е. ходенето им на работа за да има двама данъкоплатци И за да нямат време да си възпитават децата а да ги дават на държавата да им ги "възпитава". Докато хората не проумеят, че всичко което правят се осмисля с натрупването през поколенията и не трябва да започват сами от под нулата (с кредити) а трябва да стъпят на натрупаното от родителите им и да добавят още и за техните деца - света ще върви към глобализъм, консуматорщина, робство. А това натрупаното не е само материални неща и пари а и възпитание, култура, навици, ценности. И за да се натрупа в децата трябва време и то много вмере. Не първите седем години а вторите седем години. И няма по важно нещо за всеки човек от постигането точно на това. А вместо това майките гонят кариери докато децата им кой ги знае какво и къде научават.
|
| Пон Дек 02, 2024 10:03 pm |
|
 |
|
nik
|
най-после прозрение сега да помислим кога точно ни осакатиха? не милея за бай тошово време, ама по времето на комунизма се пазеха традициите от преди комунизма, а именно натрупване и предаване през поколенията, въпреки ограниченията на комунизма хората се опитваха, строи се къща - задължително по един самостоятелен етаж за децата с вноса на "демокрацията" първото нещо беше да се заличат тия традиции, и да бъдат заменени с кредити и робство, наричани за по-весело "демокрация" и "светло евроатлантическо бъдеще"
а правата на жените са си чиста манипулация за изборите - още едни лесни за манипулиране гласове, в хамериката сега е много модерно - пускаш мухата "ако не гласувате за нас другите ще забранят абортите" и гледай сеир
|
| Вто Дек 03, 2024 12:58 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Остави го това с абортите, това са плашила за деца, същите които така или иначе гласуват за тях, а тия от децата които не гласуват с две ръце подкрепят забраната ... Това да строиш етаж за децата ... ами аз лично винаги съм бил против тая практика, това не води до нищо добро. В кредитите също няма нищо лошо, но за тая работа се иска култура. Осакатяването започва от друго място, от училище, от медиите, и от културата. При нас обаче не им трбяваше много да ни помагат, народа сам си го причини, изобщо не знам дали има някъв аспек в който някой от вън ни е навредил кой знае колко, сами си го причинихме, просто нямаше кой да ни спре.
|
| Вто Дек 03, 2024 3:33 am |
|
|