|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:38 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Репликато ми не беше към теб, ама щом се обади - опитай все пак в Русията. Ще ти дадат пушка да трепеш укри. 
|
| Вто Дек 03, 2024 6:12 pm |
|
 |
|
nik
|
Не хвърлям прах в очите, споделям на какви промени в учебната програма бях свидетел, ако не греша случката беше преди 15тина години, щом е учител питай сина си тогава да ти разкаже
А колкото до ходенето в русия - нека не забравяме че войната и санкциите започнаха с цел дестабилизация на русия и подмяна на правителството с марионетно, какъв е смисъла да ходя където и да било след като тая зараза се разпространява навсякъде?
Има ли държава която е в безопасност от принудително "демократизиране"?
|
| Вто Дек 03, 2024 6:19 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Няма нужда да го питам, аз съм напълно наясно, той дойде тук от 3-ти клас в България, но сега ни разказва много интересни неща за образователната им система от "кухнята". Между другото образователната система претърпя няколко промени от тогава, сега вече не се оценяват с А В С и т.н. а с цифри от 1 до 9.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Дек 03, 2024 6:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не съм се обидил, но това което важи за мен важи и за други, не винаги някой е някъде защото му харесва. А за Русия, живял съм там, достатъчно, много неща ми харесват, и преди 15 -20 години ми беше ок, но днес дори и БГ не ми се нрави като климат, камо ли Русия ....
|
| Вто Дек 03, 2024 6:36 pm |
|
 |
|
nik
|
 баси подобренията... Като си толкова запознат, я кажи подобриха ли методите на преподаване как се смятат проценти? Щото до преди почти никой който излиза от секъндъри не можеше да смята проценти. В същото време през последните 20 години деца идващи от БГ винаги са били с много повече знания... та наистина се чудя какво трябва да копираме?
|
| Вто Дек 03, 2024 6:45 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Ами гледай сега, аз го написах ама не четеш, в едно училище има добри деца с добър успех има и лоши деца с лош успех, добрите ученици ги отделят в топ сетове, лошите ученици съоветно отиват в по-ниски сетове. В по-ниските сетове съответно програмата е облекчена, идеята е на галошите да им се дава минимума за да изкарт 3 (образно казано, смятането на проценти може да не е задължително за 3) а на добрите деца от топ сетовете се дава пълна програма, за да си изкарат шестиците и да продължат в университети. Галошите от ниските сетове съответно нямат никакви шансове за университети, от средните сетове може и да влязат в някои от по-лошите университети, дето са с занижени изисквания, като дори могат да карат приравнителна година в самият университет за да научат минимума, необходим за започвне на учебната програма. Учениците постоянно ги местят в сетовете, някои се подобряват в ученето, показват по-добър успех и съответно ги местят в по-горен сет, така стимулират и самите ученици да се учат, в по-ниските сетове са съответно и калпави деца, с които никой не иска да дружи. пп учителите защитават учениците от топ сетовете, защото те вдигат и нивото на училищата, училищата същ се оценяват по общ успех, ако влезеш в Гугъл мапс ще видиш оценката на училищата - "отлично", "добро", "средна хубост", и "нуждае се от подобрение", но този протекционизъм също стимулира децата да учат по-добре за да влязат в горни сетове. Преди 3 години смених къщата, съответно и училището на дъщерята, в началото я сложиха в ниски сетове и имаше негърски банди, които я тормозеха. сега е в топ сетове по всички предмети и ниской не смее не само да я пипне а да я погледне накриво.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Дек 03, 2024 6:57 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Това с училищните сетове много ми харесва като идея. Добре ще е и в БГ да се въведе. А образованието ни в БГ в момента е ... Трябва и финансирането да е пропорционално на успеваемостта на ученика, а не на "глава" - както е отчетността при овцете.
|
| Вто Дек 03, 2024 7:28 pm |
|
 |
|
nik
|
Точно заради "нуждае се от подобрение" занижиха нивото на учебната програма, за което писах по рано, защото имат таргет минимална средна оценка Сетовете и в БГ си ги има, но малко по късно - след 7ми клас, имах възможност да кандидатствам за техникум, или да не си давам зор, по желание дали искам да уча повече в англия им дават тая възможност по-рано, още по време на секъндъри, по желание дали иска да учи повече, да обаче в БГ на секъндъри му казваме основно, и е задължително, не пожелателно Какво означава думата основно? Дали е разумно основно образование да е пожелателно? Дали случайно масово всички български деца идващи в англия са отличително по умни, дори такива които не са от най ученолюбивите? Дали ако се върна сега в основното бих предпочел да имам избор и да не уча сложни неща като проценти? Не бих, даже съм благодарен на всички които са ме натискали да уча. Дали бих оставил детето си да избира колко да учи от основното? Колко от вас биха го оставили само да решава колко да учи? много хора им се налага да си местят къщите заради едни чернилки, малко тъпо нали? един проблем не може да се реши като създаваш друг. негърските банди ще си останат независимо колко занижаваш учебната програма, това си е проблем на държавата, и тия чернилки не са проблем само в училище, те са проблем навсякъде, тепърва ще берем плодовете на циганизирането на европата
Последна промяна nik на Вто Дек 03, 2024 8:18 pm, променена общо 2 пъти
|
| Вто Дек 03, 2024 7:42 pm |
|
 |
|
Pif
|
Първите 2 статии като напишеш в гугъл "деца грамотност европа" https://nova.bg/news/view/2023/06/16/415636/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8/https://www.svobodnaevropa.bg/a/30305164.htmlЯко са грамотни. Имало клубове по интереси, дрън дрън. Отглеждат зеленчуци. Преди 2 седмици на ТТМ в Горна им занесох 3 светодиода и 3 ключета последователно с батерийка. 16-18 годишни в техникуми и кръжоци. Имаше 2-3 дето се замислиха, че нещо със схемата не е наред. 2-3 седнаха да симулират схемата. Няколко даскалки и даскали тръгнаха да приказват глупости. Задачката беше за 5 клас. Последователна верига. Всички тези курсове и кръжоци в момента са за отбиване на номера. Учат ги на глупости. Не ги учат да мислят. Не им дават основите. Пишат някакви програми, сложни, грандиозни а не знаят елементарни неща как се вързва батерийка и светодиод. Масово някакъв ИИ, умни къщи, интелигентно поливане и т.н. А отдолу няма нищо. Това дето го приказвах миналата година след изложението в Горна тая година е още по-очеизвадно. Даваш им там да правят елхички, еднорози, снежинки, умни къщи. Запалиш ги но след това няма продължение. И затуй плача по едно-времешното ТНТМ - тогава имаше всичко от реле за време с 1 транзистор, лампичка, резистор, кондензаор и бутон до крайни изделия завършени в кутия представяни на изложба. Ама си правихме всичко. ФР4, асфалтлак, започваш, мериш... Сега бум едно ардуино, 2-3 купешки модула, 2-3 библиотечни функцийки и айдееее... проекта готов, айде на изложение. И после тоя човек ти идва да работи и ти се чудиш какво да го правиш. Почваш да го учиш от закона на ом. Ама му омръзва и отива да продава в лидъл или да става тек съпорт по телефона в ХП за 3-4-5к на месец и дреме му на шапката.
|
| Вто Дек 03, 2024 8:06 pm |
|
 |
|
syscop
|
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Дек 03, 2024 8:28 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
И тия истерично борят някакъв въображаем враг... 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Дек 03, 2024 9:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе да ама утре ако UK изчезне никой няма да разбере, но сътресения в Южна Корея ще го усети целият свят, особенно в нашата индустрия ...предлагам да пренесем в жертва Франция, Испания и UK барим боговете пощадят Южна Корея ...
|
| Вто Дек 03, 2024 10:01 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Бай уй, колкото и да обясняваш на галоша, той няма да разбере, щото на крива ракета - космоса ѝ пречи.
|
| Вто Дек 03, 2024 10:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе много искам да сте прави ама не сте....дето се вика и ние деца имаме, и ние нивото виждаме ....или беше за тик так нещо ...как да е. Нивото е ужасно ниско, няма топ няма не топ, навсякъде е ниско, тия които не са в топ просто е трагично. Не говоря за гении, такива винаги има, те винаги са определен процент, говоря за общо средно ниво. Уви така е и в БГ, така е и в САЩ, така разбирам е и в Германия за Франция няма да говорим изобщо ...и UK чувам е така ...къде живее бай Ук не знам, май беше на острова. Хвалят Швейцария, не знам как е, за всеобщо успокоение подобно е и положението в Русия, малко по добре но с бодра крачка върви на там, въпреки че в моме та се правят реформи. Т.е. не сме единствените, не е само на запада, не е само на системата, нивото пада в глобален план, защо ще оставя да открие някой социолог след 1000 години ...Китай и Индия не са различни, не се заблуждавайте, Индия изобщо, Китай опитва да държи някакво ниво но това е извратена система за обучение, не знам те ли са тъпи, езиков ли е проблема, нещо друго ли е, о за времето което прекарват в училище, за труда и усилията които полагат, резултатите са просто смешни. Може да са по-добре от средностатистически от запада но това е с огромни усилия.
|
| Вто Дек 03, 2024 11:28 pm |
|
 |
|
nik
|
уф, пак бай титовщини... ми нали ти се жалваше, че в детската градина са те строявали другарките като в казарма, и за това зачеркна цяла държава, сега аз съм ти кривата ракета не им ли обясни на тия лоши другарки, че на джендърите не ви понася детската градина и искате разходки из еврпата за южна корея до колкото разбрах няма общо въображаемия враг, по скоро е реалния враг... външния натиск да са послушни и платежоспособни натискали правителството да приеме някакъв бюджет и те отказали (някакви 4 милиарда не разбрах за украйна или хамериката), казали, че искат да импийчват президента, и той отговорил с военно положение за да не го импийчнат, военни нахлули в парламента да арестуват опозиционната партия, съвсем демократичен подход, нямат нищо общо с диктатурата на северна корея и още по-забавното - една от причините за военното положение била, че опозицията симпатизирали на северна корея не-диктатурата арестува за симпатизиране не им знам кирливите ризи ама имало протести по улиците срещу военното положение, изглежда и там се надига недоволство срещу марионетките на американците
|
| Вто Дек 03, 2024 11:37 pm |
|
|