|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:37 pm
BMS за батерии и каква точно я върши той?
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: BMS за батерии и каква точно я върши той?
Да, може да пробваш. Казват, че както при пирамидите на първите понякога пращат, за да сложат някой друг положителен отзив. Нищо не рискуваш. Аз миналия месец бях си поръчал електрическо колело за 390лв. За съжаление не ми го пратиха, по-точно се опитаха с фалшив тракинг. Даже се пробваха да оспорят рефънда, но цъкнах алито да се намеси и то се намеси на секундата. Върнаха ми с 4лв. отгоре. Емо, нормалната цена варира към 330 до към 400лв. за бройка. Няма как за 500 да вземеш 4. Може ако са рециклирани, тогава тия 6000 цикъла ще ги видиш през крив макарон. Ако държиш утре мога да потърся кои бяха сайтовете на производителите. Там единия даже предупреждаваше, че ако видиш снимка на негова батерия с доставка от ЕС да си знаеш, че той няма нищо общо  Ицо, не е задължително да е набутвация. Може да се сглоби батерия на 40-50ст. за ватчас. И при малко късмет да изкара 4-5к цикъла. Демек на теория може да се изплати. Но далавера твърдо няма. Просто си плащаш сметката за ток 10 години авансово и се молиш сметките да не излязат криви. Или като мен - не гледаш финансовата страна като основен мотив.
|
| Пон Дек 02, 2024 10:10 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Купил е батериите нови, от "експреса", на магазинската им цена, със съответния транспорт и каквито други налози и разходи добавят към нея. Говореше за не помня колко хиляди пари. Всъщност батериите бяха купени покрай соларния му проект, но още не е монтирал панелите, вече втора или трета година, че може и четвърта да е, та явно му е доскучало и е решил да включи батериите в "голЕмата делавера". Батериите са по-млади от панелите де. Бяха купени на по-късен етап...
|
| Пон Дек 02, 2024 10:48 pm |
|
 |
|
nik
|
принципно, ако батерията ти е нова и качествена, елементите трябва да са еднакви и трябва да може да работи без никакъв баланс (да, опасно е, но може) до сега не съм виждал БМС който да изключва елементи от веригата
БМС-ите са няколко основни вида 1. само мониторинг - изключва ако нещо излезе извън нормите. при нови и читави батерии и нормално работеща система тоя БМС само стои и нищо не прави, заработва(изключва) само в извънредни ситуации 2. мониторинг + пасивен баланс - клетката с най високо напрежение се натоварва с резистор 3. мониторинг + активен баланс - индуктивно или капацитивно се прехвърля енергия от клетки с по-високо към клетки с по-ниско напрежение
може всичко да се направи, въпроса обаче е заслужава ли си, принципно един пасивен баланс е достатъчен да изравни някакви дребни отклонения, загубената енергия е нищожна, стигне ли се до там, че да е нужна много енергия за баланс, значи батериите са тръгнали да заминават
има изключения, например ако искаш да ползваш стари акумулатори които вече имат различни параметри, но не съм убеден колко ще е далаверата
|
| Пон Дек 02, 2024 11:39 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
При сегашните цени на тока за битови потребители "ползата от файдата" е никаква и няма келепир. Единствено ако се гони непрекъсваемост на захранването при аварии или режим на тока.
А за цените за индустриалния ток в момента как стои въпроса?
А за утрешните цени приети от нашите управляващи послушковци зависими от ХафроХатлантическите зелени хАфроПедали? Как ще стои въпроса за "ползата от файдата" тогава?
Не знам какво ще стане в бъдещето и ще има ли такова, но сятам, че е тъпо да не се използва енергията от слънцето (докато не са въвели данък "слънце" и у нас) при положение, че не е като да няма разни технологии за това.
Миро, изпрати ми ако не ти е проблем линковете на производителите на батерии. От алито наистина е доста рисково ако не купуваш директно от производител. Измамници има всякакви ...
|
| Вто Дек 03, 2024 9:38 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Едните бяха https://tewaycell.com ще опитам да се сетя и други някакви бях гледал. Значи аз общо взето пак в алито съм ги намирал, но гледам за производителя и после търся сайт и т.н. Тия tewaycell си имат и магазин и в алито и аз през алито бих си поръчал, защото поне знам че рефънда бачка. Макар че при батериите рискът не е, че няма да ти ги пратят, а може да ти пратят нещо дето в последствие да съжаляваш. Иначе през сайта им може да огледаш различните решения за клетки, за кутии (ако ти се дават пари, макар че е хубаво да са в кутия) за БМС. Просто да видиш, че има БМС и БМС и да видиш разликите. Не просто да вземеш най-евтиното, щото в алито обикновено най-евтиното ти се предлага първо. едит: направо нещо такова заръчвай 
|
| Вто Дек 03, 2024 11:27 am |
|
 |
|
Pif
|
БМС-а има 2 задачи: 1. Да пази батерията. 2. Да ти дава информация колко ток има вътре. Лифепо батериите са много шитави. Тяхното напрежение зависи много от температурата и си е цяла наука да успееш да вкараш кривата на твоята батерия в БМС-а. Конкретен пример: При 20 градуса напълно заредена батерия е 3.6 волта. Напълно разредена 2.9 волта. При -20 градуса напълно заредена батерия е 2.9 волта а напълно разредена 2.1 волта. При -20 можеш спокойно да я разреждаш до 2.1 и батерията ще работи добре. Ако при 20 я разредиш до 2.1 ще я убиеш. Същото е и със заряда. Ако тръгнеш да я зареждаш под нула градуса имаш голям шанс да я убиеш или запалиш. Затова лифепо-тата си искат читав БМС и читаво охлаждане / подгряване което да е достатъчно равномерно. Тези глупости с превключването на клетките не стават. Загубите в транзисторите и платките и пистите и т.н... са много повече от енергията която ще изкараш от разликата в клетките. Затова и никой не го прави. Не защото не може. Като цяло правилният подход е купуване на батерия от блъснат електромобил. Дори да не ползваш БМС-а знаеш, че клетките са истински и читави.
|
| Вто Дек 03, 2024 8:35 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Ето един "луксозен" и надежден вариант - сторидж системи като SRS2028 или SRS2047. Вероятно има документация на английски, но разполагам в момента само с тези документи на немски. Все пак, всичко е добре обяснено и в табличен вид. Литиево-йонни батерии. С това оборудване можеш да постигаш автономна островна работа (вероятно, поне така пише в документацията), както и възстановяване на енергоснабдяването след пълен срив на електропреносната мрежа (когато няма външно подаване на електроенергия, наричат го още черен старт). Разбира се, че има и своята цена. Но може би е добре, като ориентир:
|
| Сря Дек 04, 2024 1:03 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
d_jelev, говоря 4 езика, но немския за съжаление не е сред тях. Не успявам да намеря тези файлове на английски. Между другото попаднах на Electricity prices for households: world map 2024Няма как да не прави впечатление цената на тока в Турция и в съседните и държави. Мислех за вариант за купуване на батерия от блъснат електромобил. Това, което ме притесни е в какво състояние всъщност е батерията след удара - чисто механично погледнато вътре в самите клетки. Външно корпусите може и да са здрави, но вътре? Сепаратори, прекъснати връзки ... А и автомобилите използват друга технология батерии.
|
| Сря Дек 04, 2024 10:12 am |
|
 |
|
Pif
|
Да, трябва да се внимава с батериите от блъснатите коли. Възможно е от ударната вълна да се е деформирала някоя електронна орбита или някой електрон да е скочил на друг енергиен слой и това може да доведе до разбалансиране на батерията. Ако орбитата е крива електрона ще се движи по-бавно и батерията ще грее и ще дава по-малко ток. А ако електрона е на горна орбита напрежениетона клетката ще се увеличи и така ще разбалансира другите клетки. Но този проблем може да го има и с транспорта на китайските батерии. Ако някой куриер е изтървал кашона или го е хвърлил в камиона и той се е ударил в пода - може и там да стане. Аз все пак бих заложил на автомобилна батерия като и извадя клетките и ги проверя за криви електронни орбити или електрони на по-висок електронен слой.
|
| Сря Дек 04, 2024 10:37 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз бях давал линк за едно изследване на австралийските пожарникари, не ми се търси пак. Но там хората бяха изследвали стотици катастрофи с цел да направят инструкции как да се действа в такива ситуации. Та едно от нещата, които ме удивиха е вторичното запалване. Рекордът им беше 60 и няколко дена. Демек 2+ месец след катастрофа батерията се самозапалва. Толкова дълъг срок разбира се е уникален, но като цяло ефектът е реален и се случва, макар и не след толкова дълго време винаги. Все пак аз ако взема батерия от катастрофа първо бих я държал някъде на безопасно място за известно време. Но за разлика от Pif не виждам далавера в тоя бизнес. Твърде много неизвестни, не знаеш колко е читава батерията - всеки автоджамбаз излиза с номера как една бабка я карала колата само веднъж в месеца да си вземе пенсията. Не знаеш и дали ще тръгне, особено от по-новите. От Нисан лийф е ясно, ама там са батерии мой набор. Освен това даже и чисто нова батерия тя е най-вероятно NMC което значи по-различно зарядно, по-различен BMS, далече по-малък на брой цикли. По спецификация на зое-то батериите са 1400 цикъла. Да, и след 1400 става да се ползва... ама вече не е тоя капацитет и като сметнеш в пари сметката не излиза. Просто колите и сториджа са две различни приложения, затова батериите за едното не са особено подходящи за другото приложение. Освен наистина ако не изпадне нещо наистина читаво за без пари, ама това е късмет, а не бизнес.
От друга страна истинските батерии за ESS падат като цени и се вдигат като възможности (ако се вярва на китайците). По-горе бях писал че цените почват от 330-400лв/квтч. Но гледам в линка на тевасела най-евтиното вече излиза към 250лв. Не препоръчвам точно най-евтиното им решение, но и другите падат. Сега верно ако сложиш 15-20kwh пак са си бая хилядарки. Но не размерът на инвестицията е важен, а дали е печеливша или губеща. Ако нещо носи печалба няма проблем и милиони да се инвестират в него. Ако е на загуба и 5лв да заложиш пак е много. Но в случая по мои сметки амортизацията вече пада на около 9-10 ст./квч. Не казвам, че е голяма далавера... но определено не е загуба подобна инвестиция. За сравнение аз платих доста по-висока цена и ако сметна амортизацията ми е със сигурност над 15 стотинки. Демек дари да приема, че излишния ток с който зареждам батериите през деня е абсолютно безплатен, то като мине през батериите ми идва на 15 ст. а от енегото нощната тарифа е 16. Очевидно цялото упражнение при мен е по-скоро от любов към спорта.
|
| Сря Дек 04, 2024 11:48 am |
|
 |
|
Pif
|
Ако говорим за теслите те се палят и без да се блъскат. Ей така, щото им е скучно. Така е и с повечето китайски електрички. Виж запален нисан лийф няма. По-ниска енергийна плътност но са безопасни. Никога не може да се сравнява батерия за електричка с батерия за сторидж. Разликата във вътрешното съпротивление е огромна. За колите са 5 класа над сториджа. И това, че сториджа е с повече цикли е мит. Повечето цикли идват от по-лекия режим на работа. Батерията се скапва от прегряване, от голям ток, от държана пълна до горе за дълго време. Пази си НМЦ батериите и ще те надживеят. На приуса ми са на няколко десетки хиляди цикала ако не и стотин и на 12-тата година е на 60% от капацитета си. Безмисленно е да се купуват китайски боклуци на цени по-високи от нова автомобилна батерия: 
|
| Сря Дек 04, 2024 1:18 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Още 4. Локализация на лоши клетки 5. Байпас на лоши клетки 6. И може би най-важното- превенция на гаражен майстор да бърника по батерпак-а и да сменя клетки с калайджийският поялник.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Дек 04, 2024 1:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тоя линк е за производствени цени... Аз не знам как ще купиш нова автомобилна батерия на подобни цени. Относно китайските... ами 90% от батериите се правят от китайци. А останалите 10 не са по-добри, така че успех с не-китайски батерии  Но за качествата на автомобилните батерии спорим вече доста време с теб. Признавам, че не съм химик и спец по батерии, но преди да пръсна доста пари съм проучвал каквото мога и то не съвпада с твоите наблюдения. Това с приуса ти не го приемам изобщо като меродавно. Ти я разкарваш батерия, вместо да я ползваш. Така може да си я разкарваш и 200 години. За коли аз гледам електрически коли. Батериите им си имат определен живот и той статистически се доказва. Няма десетки хиляди цикли, няма такива чудеса. Да, някои издържат 2-3 хиляди цикъла, което е повече от спецификацията, но има и такива дето не издържат. Нормално като при всяка статистика. С две думи според мен това което пише в чаршафите си отговаря на действителността. При ESS нямам толкова голяма статистика. Разчитам повече на чаршафите и твърденията на сериозни фирми, че батериите им ще имат такъв брой цикли. Дали ще имат, ще видим... Но така или иначе говорим за много повече на брой цикли. Което е съвсем нормално, все пак тия батерии са оптимизирани за брой цикли и цена, не за тегло или капацитет като при колите. Що се отнася до условията на използването... зависи от колата, зависи и от ESS-то. Единствената разлика е бързия заряд, ако го ползваш. Но даже и това не се отразява чак толкова съществено на батериите. Иначе нормалното и при колите и при ESS да се ползва до 0.5С ток. Да, при сториджа може да е много по-малък ако имаш пари да налееш в мнооо батерии.
|
| Сря Дек 04, 2024 4:53 pm |
|
 |
|
Pif
|
Мухата, до сега не съм видял БМС с байпас на батерия. Виждал съм няколко вида активно балансиране. Преди 20 години правихме активно балансиране в един проект за франс телеком на 5 клетки. Тогава установихме, че е абсолютно безмисленно и само харчи ток и грее. Единственната електроника дето съм виждал с байпас е конвертор за ХВДЦ. Там са стотици киловолти и не можеш произволно да спреш всичко за да смениш модул. Затова и всеки конвертор си има тиристори за байпас. Не се сещам за приложение на батерия в което се налага байпас на елемент. А това байчото в гаража да не може да смени клетка - няма как бмс-а да го спре. Все едно да спреш на Ицо секачките.
Миро, батерията не си я возя а я ползвам. При всяко натискане на газта от нея се дърпат 100-120 ампера. Ако те не стигнат се пали двигателя и тя започва да се пълни. След това при всяко отпускане на газта към батерията тръгват 20-30-50 ампера в зависимост от скоростта. Ако натисна спирачката към батерията отиват 120 ампера и чак ако тея 120 ампера не дават достатъчен спирачен момент хидравлична помпа стиска накладките. Педала на спирачката е електрически. За около 1 час градско и правя поне 1 пълен цикъл на плъгин батерията (25Ач) или 3-4 пълни цикъла на малката батерия НиМХ (6.8Ач) Единственния облекчен режим за батерията е когато карам над 100 и съм на темпомат. Тогава почти не се ползва батерията освен ако не дойде голямо надолнище. Ако ти е интересно ще ти закача един логер на БМС-а. Той мери тока с 1 килосемпъл и напреженията на клетките с 30 семпъла/секунда. Праща ги по 485 до електрическото еку. Навремето причината тесла да започне да прави пауъруоли беше, че имаха голям брак елементи които не покриваха критериите за вътрешно съпротивление. Продаваха ги доста по-скъпо от батериите на колите но се намираха идиоти да си ги купуват. По-светнатите си купуваха за 15к долара 85квч батерия и си ползваха нея. Скоро не съм проверявал на какви цени са батериите директно от производителя но по спомен големите батерии бяха на сравнително читави цени. Доста народ си ъпгрейдна старите лийфове със следващо поколение батерии. И докато твойте данни са от четене на статии в нета мойте са от преки наблюдения и мерения които лично съм правил. Не е проблема, че батерията е правена в Китай. Проблема е качественния контрол. Когато си автомобилен производител и продадеш кола която някой може да ти върне за рекламация гледаш да не рискуваш с грешки в производството на батерии. Докато някой грид сторидж и то голи клетки - кучета те яли. Първите електрички дето правихме купувахме ЛиФеПо-та защото нямаше друго. И умираха. По 200-300 цикъла трудно правеха. Но ги тормозихме до 2-3Ц. Не вярвам китайците чак толкова да са се изменили последните 5-6 години, че да са започнали да държат на качеството. Те от край време гледат да вземат едни пари и да дадът колкото може по-малко.
|
| Сря Дек 04, 2024 5:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Няма спор в това... Спорът е относно твоите измервания. Все си мисля, че ако имаше батерия за кола дето да издържа повече от 2000 цикъла щеше да има някъде статия за това и аз щях да съм я прочел  Да уточня понятието "цикъл" е доста относително. По чаршафите знаеш, дават графики колко цикъла имаш при такъв DoD, при такъв ток, при такава температура и т.н. Едно време се приемаше че циклите се дават при 60% DoD (или ползване 20-80%). Поне за моята батерия 1400 цикъла значи това - караш докато падне на 20% и зареждаш до 80%. С други думи с един цикъл се изминава 60% от рейнджа на колата, което в моя случай е 60% от 300км или 180км. И се моля с тая кола да мога да навъртя около 250к. км. (1400*180) преди да се е почнало с проблемите. По-важното е че вече има много зойчета дето са го минали тоя тест и общо взето там някъде умиргат. С малката батерия умират по-рано, но най-вече защото там трудно се поддържа 20-80 правилото. Сега ако я карам 40-60 може и 300к да навъртя, ама не е особено практично по разбираеми причини... Ще кажеш, ама те зойчета са така щото батериите им са еди-какви си. Повярвай ми проучвал съм всякакви марки и модели, няма такава дето да има кой знае колко по-добри батерии. Единствено хибридите на Тойота са уникални, там циклите за нищо ги нямате 
|
| Сря Дек 04, 2024 7:43 pm |
|
|