|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:59 am
Измерване на кварцов резонатор
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Измерване на кварцов резонатор
Гледах едно клипче в тубата и там мериха кварцов резонатор с VNA. Явно става. Аз имам VNA, ама за съжаление долната му честота е 100kHz, пък аз искам да измеря часовников кварц 32768Hz.
Трябва да отбележа че искам да измеря буквално компонента, не свързан в схема. Най-вече къде са му двата резонанса. Идеята е да се направи една що-годе ориентировъчна статистика с каква точност са компонентите които получаваме, понеже се борим с едни изоставащи и избързващи часовници, със значителни отклонения. Има някакъв шанс да е и производствен проблем при нас (замърсяване или други проблеми) ама все от някъде трябва да се почне и да се изключват възможностите една по една.
Та отворен съм към всякакви идеи за уреди, техники, схеми, методики... АКо може да минем с нещо по-евтино - супер, но в крайна сметка може да се наложи да се бръкнем за някое евтино VNA...
|
| Пет Дек 06, 2024 6:39 pm |
|
 |
|
nik
|
 Re: Измерване на кварцов резонатор
А какво става ако вземеш кварц който бърза и го сложиш на платка която изостава?
Не помня какво съм правил но имах случка с неточен кварц на 32768, конкретния чип се оказа чувствителен от към схема, май добавих съпротивление и се оправи
Няма да е лошо да пуснеш схема какво си направил
|
| Пет Дек 06, 2024 7:16 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Съвсем общо - кварцовете имат ограничение на енергията която трябва да се подава към тях. Дребните са по-чувствителни, и ако се претоварят започват да деградират. Виждал часовников кварц който от 32 килохерца беше станал почти 64 от подобно недоглеждане.
|
| Пет Дек 06, 2024 7:34 pm |
|
 |
|
velio
|
Може да е и недоглеждане. Контролера е STM32U585QI. И сме му сложили някакъв 6pF кварц със 5pF товарни кондензатори (вече спрях да ги следя какво и откъде поръчват, не знам) ST от поколение на поколение захранват кварца със все по-малки токове, явно гонят някакви ултра мега ниски консумации на часовника. Ама недостатъка е че схемата става чувствителна към външни смущения..., поне според мен. Ама да не изместваме темата. Казах го във връзка със захранващата мощност. Общо взето толкова е ниска че като вържеш сондата на осцилоскопа и осцилатора спира....
|
| Пет Дек 06, 2024 7:57 pm |
|
 |
|
nik
|
от даташита Note: An external resistor is not required between OSC32_IN and OSC32_OUT and it is forbidden to add one. явно тук не трябва да има резистор, вероятно е друг проблема препоръчват да се прегледа апликейшън нота https://www.st.com/resource/en/applicat ... ronics.pdfдават комбинации разни за съответните им чипове аз бих тествал няколко различни кварца на една и съща платка, както и един и същ кварц на различни платки когато работи на ръба има и друг проблем - температурно до кога ще е стабилно
|
| Пет Дек 06, 2024 8:20 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Сигурно е тъпа идея - ако имаш звукова карта с висока честота на дискретизация, може да опиташ софтуерен осцилоскоп, спектрален анализатор и ZRLC-метър, който дава графика в зависимост от честотата: https://www.sillanumsoft.org/https://www.sillanumsoft.org/screenshotzrlc.htmСигурно ще има проблеми с точността заради ниската честота на дискретизация. Възможни са и проблеми с честотната лента на входните усилватели на звуковата карта.
|
| Пет Дек 06, 2024 8:35 pm |
|
 |
|
syscop
|
Измерихте ли каква е честотата на lse?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Дек 06, 2024 8:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами някое нискочестотно VNA HP3577 или подобно, или някой FRA. Реално това което искаш да направиш може би може да стане и на ръка или ако имаш скоп с генератор, но колко ще е точно е друг въпрос.
|
| Пет Дек 06, 2024 11:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да кажем, че измериш параметрите на кварца. и какво?
доколкото схващам, тебе те убива чепика с неточност по честота на готово изделие? само че коя точност? първоначална, при стареене, при температурен градиент...
първоначална точност се постига с калибрация. или с врътка или с регистър, зависи от часовника. пък и колко трябва да е - 2 секунди на ден, на седмица, на месец, на година. постига се по различни начини.
виж, ако имаш първоначална точност, но след 2-3 месеца тя мърда, тогава може би ще ти трябват И параметрите на кварца, И на часовника. и пак - какво от това? ще разбереш нАучно, че не ти върши работа и трябва да смениш или кварца, или часовника, или и двете.
---
чак с VNA да мериш кварцове... като имаш чук, всичко наоколо ти прилича на пирони. не че не е полезно да го имаш, ама за кварцове?
ако искаш да го квалифицираш, просто си направи тестова установка с кой да е часовник с изход по честота и я мери с честотомер. и най-скапания честотомер ще е по-точен от часовников кварц, така че за кратко време (след загряването на честотомера), ако тикнеш 100 кварца ще получиш някаква представа колко точно за нарязани във фабриката. вкарай си ги в таблияка и пусни някакви статистически функции
после може да ги подухнеш да ги видиш как са спрямо температурата. и със 'студен' часовник, и с топъл.
може да си спретнеш и една установка за мерене на няколко кварца паралелно. вземаш контролер с максимално количество таймери, които имат броячен режим. на входовете им пускаш висока честота и гейтваш по клока от часовника или броиш клоковете от часовника и гейтваш на секунда (GPS PPS, примерно)
|
| Съб Дек 07, 2024 10:09 am |
|
 |
|
Pif
|
Дедо Боре, сбъркал си концепцията. Много са ти остарели разбиранията. Системния подход отдавна е отживелица. Прочети първото изречение от темата и ... се почувствай прекалено стар  Аз като кажа нещо за ТНТМ-то навремето и всички ми се смеят. А аз като видя "клипче в тубата" и ... плача. От старост.
|
| Съб Дек 07, 2024 1:16 pm |
|
 |
|
kostov
Ранг: Минаващ
|
С функционален генератор не става ли?
|
| Нед Дек 08, 2024 2:11 pm |
|
 |
|
velio
|
Нямам представа, може и да стане, стига да е достатъчно прецизен. Предполагам че двата резонанса ще са в доста близки граници. Но и да става, аз нямам такъв (вградения в осцилоскопа е с доста груба настройка на честотата). 
|
| Вто Дек 10, 2024 7:36 pm |
|
 |
|
velio
|
 |  |  |  | al_at написа: Сигурно е тъпа идея - ако имаш звукова карта с висока честота на дискретизация, може да опиташ софтуерен осцилоскоп, спектрален анализатор и ZRLC-метър, който дава графика в зависимост от честотата: https://www.sillanumsoft.org/https://www.sillanumsoft.org/screenshotzrlc.htmСигурно ще има проблеми с точността заради ниската честота на дискретизация. Възможни са и проблеми с честотната лента на входните усилватели на звуковата карта. |  |  |  |  |
Не е крайно лоша идея, стига да можеш да махнеш low pass филтрите на картата, ако има такива дискретни. Ама мисля че всички съвременни кодеци ползват вградени в чипа филтри и всичко над 20kHz се отрязва.
|
| Вто Дек 10, 2024 8:01 pm |
|
 |
|
velio
|
Естествено. Измерването показва същото както и наблюдението - честотата е по-ниска. Всъщност ST котролерите имат изход 512Hz (32768 / 64), на който може да се мери и да се правят изводи. Т.е. не се мери директно 32к. Но това са подробности.
|
| Вто Дек 10, 2024 8:02 pm |
|
 |
|
velio
|
Огромните закъснения се откриха от къде са - грешка в схемата, забравен резистор на неподходящо място и т.н.
Сега ще гоним малките закъснения. Общо взето отклонението е около 80-90 ppm.
|
| Вто Дек 10, 2024 8:05 pm |
|
|