Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коли
бензин или дизел?
ръчка или автомат?
къса или дълга база?

освен това - какво ти е типичното каране - по баири с много завойчета, или по магистрали
печката е с добавка blue в името. конете са едни и същи, но момента на печката е по-голям и е по-комфортно по планински завои. но не е добре за къси пробези.

DPF, противно на името си, не е филтър, а резервоар.
събира саждите и в определени условия (дълго време на магистрала) ги издухва/промива. в градско тези условия могат никога да не настъпят и 'филтъра' така се задръства, че е за смяна.
обаче преди това може да задръсти/повреди доста неща преди него.
диагностиката не казва нищо полезно/реалистично. само колко е 'пълен' DPF в момента, а не дали е с банани в ушите.

при бензина имаш само един катализатор, който можеш сам да си провериш колко струва.

не знам при вас има ли принципно разграничение за метан, пропан/бутан и печките в 'еко' категориите?
тука метанова бензинка се води по-мръсна от съвременна печка. пълен абсурд.

бензинката вероятно е атмосферна, печката ... за тия коне може и без турбина, но не вярвам. вече е нужна не толкова за вдигане на мощности, а за стабилизация на параметрите (нещо като PFC за малки мощности).
подмяна на 'екологията' е половин кола като пари. това без турбина и EGR, а те обикновено са първите жертви при изхабяване на 'екологията'.

въобще - кола на 80-100к км с думичката 'blue' където и да е, си е трън в задника.

Чет Дек 12, 2024 1:14 pm
Профил

Не е хибрид, на бензин е това Турнео, а моята фиеста е хибрид. Тозу Турнео е автомат. не знам какво разбираш под печка, ното знам какво е къса или дълга база, тези авто жаргони не са ми познати.
По баири не карам, тук баирите са катерене, не за каране, пазят си природата. Понякога се случва да ида до някой горски хълм, но не и планински каменист и кален път. Веднъж в годината. Тоест, карам по магистрали и градски. А те тук са съвсем различни от тез в България - хубави, гладки, асфалта е като полиран.
Ползвам само 95 lead free.
Според теб като стане на 80-100к трябва да се хвърли, така ли?

Чет Дек 12, 2024 1:32 pm
Профил

Ако идеята на VAN-a включва довършителни работи по новата къща, аз бих си взел нещо старо и супер евтино. След няколко винкела новите пластмаси така хубаво ще се надраскат... плюс няколко торби цимент да се позапраши купето и вече нямаш нова кола ;-)

А тия пари ми се виждат множко... особено като сравнявам с нещо подобно ;-) Няма DPF-и, няма масла, свещи ауспуси. Че и с новите blade батерии, което значи че купето ще изгние преди батерията да замине.

Чет Дек 12, 2024 1:47 pm
Профил

Мерси Миро, и аз имах някакви подобни съмнения. Тук обаче "стари коли" няма. Моята я взех втора ръка, както казах на 27к км. По-стари - не знам, трябва да търся из лични обяви или сайтове, инак едва ли ще намеря нещо. Вчера, докато карах из един град, видях, че някой си е оставил бричката, някакъв опел който хич не изглеждаше прилично, и му е лепнал табела отпред 12000 франка. Не знам кой ще го вземе, за мен е абсурд за толкова стара и потрошена кола. Те, доколкото знам от тукашни дилъри на коли, вкл. и българин, швейцарските купени нови, като поостареят след 3-4 години, ги продават в Източна Европа, направо като "нови". Aз моята я оценявам в момента поне на 20к CHF, въобще не съм я тормозил, ето - платих и 1000 франка преди две седмици за прегледи и процедури след 35к км, сега е на малко над 36к. От сервиза казаха, че е в "Super Zustand".
Търся висока кола, ето такова, дето си показал.

Чет Дек 12, 2024 2:08 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...А тия пари ми се виждат множко... особено като сравнявам с нещо подобно ;-) Няма DPF-и, няма масла, свещи ауспуси. Че и с новите blade батерии, което значи че купето ще изгние преди батерията да замине.

Това не е подобно, и става само за кокошарник или външна тоалетна.

Чет Дек 12, 2024 2:17 pm
Профил

itso.t написа:
Това не е подобно, и става само за кокошарник или външна тоалетна.

Верно е, няма DPF-и, катализатори, няма масла, свещи, ауспуси. Не става за такива като вас, дето сте свикнали с тия неща...

d_jelev написа:
По-стари - не знам, трябва да търся из лични обяви или сайтове, инак едва ли ще намеря нещо.

Еми порови се и потърси... И какви са тия 12000 франка? Вие луди ли сте? :-)
Вземаш нещо за 2000 най-много, за 1-2 години приключваш с къщата и я носиш в бг и я продаваш като чистак нова ;-)

Чет Дек 12, 2024 2:33 pm
Профил
Аватар

печка - нафта
ръчка - ръчни скорости
къса/дълга база значи разстоянието между осите. турнеото ги има и двете опции - за 5 седалки и за 7.

бензин - добре.
100К е за модерните печки. да кажем на 130-150К ти светва всичката екология, може да минеш 400-500км до близкия сервиз, в който ти предлагат смяна с нова (екология), да кажем 8-13К афро.
затова и не е добра идея да я вземаш на толкова километри. а, и ако е карана предимно градско, дори да седи на едно място със запален двигател, екологията пак си деградира.
но това явно не е твоя случай.

от двигателя може да не очакваш проблеми, освен ако вече не са го издухали вече по някаква причина. (казваш, че евтино за вашите земи)
сменяш си маслото на 7000км (не ги слушай всички, дето ти разправят че се сменяло на 15К или даже на 30К). ако си на студено зимата - една степен по-леко масло от препоръчаното.
гледаш си разхода на масло, ако чуеш необичайни звуци или почне да припушва - веднага на оптична диагностика.
като я запалиш - даваш и минута да се смаже.
и спокойно може да я караш, докато я забранят.

Чет Дек 12, 2024 2:46 pm
Профил

Колга Желев, за Швейцария вземи си вземи едно Субару Аутбек - все още е на прилична цена спрямо немските коли а получаваш доста повече кола. И е последния чисто бензинов мотор. Идеално за сняг. Идеално за планинско каране. Става и за товарене, но не е като баничарка. Единствен минус е, че харчи много бензин и данъците са високи, че не е "екологично" - но за мен това са предимства а не недостатъци т.е. би трябвало да ти не ти е проблем в бюджета. Ако е, то нещо с бюджета не ти е наред.

П.С. видях му цената на аутбека - 50к франка ... баси данъците дето имате - тук в Белгия моя го взех преди две години за няма и 40к евро
П.С.2: И тук е станало 50к евро, обаче даже без да ги питаш бутат 7к надолу заради някакво изложение Януари когато всички марки се надпреварват да правят отстъпки

Последна промяна palavrov на Чет Дек 12, 2024 3:11 pm, променена общо 1 път

Чет Дек 12, 2024 2:58 pm
Профил

ДедоБоре написа:
печка - нафта
ръчка - ръчни скорости
къса/дълга база значи разстоянието между осите. турнеото ги има и двете опции - за 5 седалки и за 7....

Мерси, Дедо, и ти ми даде ценни съвети, след час тръгваме да я тествам.
Говоря за 5 седалки, тоест къса база (образовах се, сега ще впечатля и жената с новите термини), нова кола. То това е целта. Не исках да вземам на старо, но "не можехме да чакаме 5-6 месеца" тогава. Тази не е хибри, а само бензин. Маслото на Фиестата ми наскоро го смениха именно заради тези прословути 35к, дето софтуера си знае като праг и почва да се обажда. Но е добре да знам, че по-начесто е по-добре. 100к никога няма да ги направя, поне така си мисля. И в случая - въпросът ми е за покупка на нова кола, не на старо. А цените, не знам, такива са навсякъде за нова кола. И в България едно Турнео, ще е толкова, нали?
Ето това е моя сервиз:
https://www.baechli-auto.ch/produkt/621 ... t?typeId=5

Ето обява намерена набързо в София, на "старо". Като го гледам, 40к км, и пак му искат 42000 лв:
https://www.mobile.bg/obiava-1171438884 ... o-titanium
Новите Турнео почват от близо 60000 лв според тази ценова листа на Форд. Та не е много голяма разликата с Швейцария:
https://ford-cdn.fsn1.your-objectstorag ... hrc5mrdh4l

Чет Дек 12, 2024 3:02 pm
Профил

palavrov написа:
Колга Желев, за Швейцария вземи си вземи едно Субару Аутбек - все още е на прилична цена спрямо немските коли а получаваш доста повече кола. И е последния чисто бензинов мотор. Идеално за сняг. Идеално за планинско каране. Става и за товарене, но не е като баничарка. Единствен минус е, че харчи много бензин и данъците са високи, че не е "екологично" - но за мен това са предимства а не недостатъци т.е. би трябвало да ти не ти е проблем в бюджета. Ако е, то нещо с бюджета не ти е наред.

П.С. видях му цената на аутбека - 50к франка ... баси данъците дето имате - тук в Белгия моя го взех преди две години за няма и 40к евро

Вече нямам никаква ликвидност, та, ако ще сменям колата, ще е на изплащане, не наведнъж. И 40к ми се виждат наистина множко, защото както казах, колата ми е последна любов. Ползвам я, защото няма как. Дори и в малка държава.

Чет Дек 12, 2024 3:06 pm
Профил

d_jelev написа:
palavrov написа:

Вече нямам никаква ликвидност, та, ако ще сменям колата, ще е на изплащане, не наведнъж. И 40к ми се виждат наистина множко, защото както казах, колата ми е последна любов. Ползвам я, защото няма как. Дори и в малка държава.

Аз я взех с кредит на фирмата ми с 2% лихва и ще плащам някъде по 600 и нещо евро на месец за 5 години. Отделно, че и самите дилъри на коли също предлагат разни схеми за разсрочено плащане. И при мен беше след покупка на имот та и не ми се даваха а и ги нямах накуп парите. Пък и лихвата е по ниска от инфлацията и въобще не си струва да се погасява кредита предварително.

Чет Дек 12, 2024 3:16 pm
Профил

Не ми е ясно дали заради данъци е по-висока цената спрямо Белгия, или търговецът е "търговец". Финансовите детайли ги оставям на жената. Ясно ми е, след всички мнения тук, че след малко ще ми е само пробно каране и ще си останем с Фиестата. Която си е все още много нова и модерна машина, наблъскана със сензори и каква ли не електроника. Аз изотначало бях със съмнения за този Турнео, но определено ще ми е по-добре с по-обемна машина, и по-висока. Но за жената няма да е така.
Миро, тя къщата е изцяло оправена, но не изключвам възможността да товаря понякога бои и подобни. Наскоро карах косачката за ремонт (бензинова), та голям зор беше с този малък багажник, та отделно и покривало купих, да предпазя багажника. Разглобявах я до откат, в магазина ми я ремонтираха и пак я сглобиха, та в най-големия сняг трябваше отвън да я разглобявам, че да я вкарам в колата. Още стои разглобена, че не спря да вали дъжд цял месец. Та предимството на ван си е огромно, то и Тони го споменава редовно.
А да взема кола за 2000 франка тук - главата не ми го ражда как е възможно. То това ще е директно от някой продавач стара таратайка, дето я е изтърбушил на 200-300-500к км и кво ли не още за всички тези години, докато я трошал. Такова нещо не ми трябва, аз свикнах на удобно возене.
Благодаря на всички за мненията!

Чет Дек 12, 2024 3:36 pm
Профил

d_jelev написа:
та голям зор беше с този малък багажник

В такъв случай ти трябва по-функционална кола. Не е задължително да е голяма или с голям багажник. Хонда джас е класика в жанра. Мъничка, но ако се напънеш може да натовариш 5-6 бензинови косачки вътре. Даже може и да не ги разглобяваш ;-)

Но кола и жена всеки си избира по вкус. Желателно е само да пробваш преди да се ожениш. Тъй че тествай смело и ако може не само една (за коли говоря) ;-)

Чет Дек 12, 2024 3:56 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Но кола и жена всеки си избира по вкус. Желателно е само да пробваш преди да се ожениш. Тъй че тествай смело и ако може не само една (за коли говоря) ;-)

Ако вземеш да блъснеш колата докато я пробваш, това на какво се равнява при жената - бременна след една нощ? :D

Чет Дек 12, 2024 4:11 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Верно е, няма DPF-и, катализатори, няма масла, свещи, ауспуси. Не става за такива като вас, дето сте свикнали с тия неща...

Обикновено интересният въпрос е не какво няма, а какво има? :mrgreen:
Всъщност ползвал ли си това което предлагаш? Но не "за едно кръгче", а по-продължително време, за да имаш възможност да видиш "има ли автомобил" в тоя кош, или е само лъскава опаковка, с пътно поведение и комфорт като на каруца.

Чет Дек 12, 2024 4:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180 ... 197  Следваща