Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Коли
Н'бабане Гт'муан'га написа:
това на какво се равнява при жената

Катастрофата си е катастрофа :-)

Което ме подсеща за другата опция - много от "швейцарките" у нас обикновено идват чукнати и след това ги оправят. Желев ако се разтърси може да намери нещо чукнато на смешни пари. Може да я докара до бг без да й сваля регистрация и без да я импортира, да си я ремонтира и да си я прибере. Само трябва да внимава как точно я чукната, затова по-добре да говори с майстор първо преди да я купува.

itso.t написа:
Всъщност ползвал ли си това което предлагаш?

Знаеш че не съм... тия пичове (изобщо не ги познавам) тепърва смятат да внасят.
В случая се знае само че мечтателите правят наистина добри батерии. Като коли се славят с доста голямо разнообразие като качеството. Мисля бях давал линк за класация на китайските потребители - най-добрия и най-лошия модел бяха от тая компания. Тъй че ако някой случайно се спре на тая марка, да знае че може всичко да очаква. Но аз лично очаквам, че е на светлинни години по-добре от разните дачии и тем подобни.
И независимо дали аз или ти ще си купим или няма да си купим китайчета, добре е да ги има на пазара. Щото там където ги има конкуренцията е жестока. Примерно Тойота обяви че догодина пуска нещо подобно като параметри на модел 3, само че на цена 14к$. Дали наистина ще пуснат и дали наистина ще е на тая цена не знам. Но ако пуснат наистина бих се радвал да ги пуснат и у нас...

Чет Дек 12, 2024 5:00 pm
Профил

Дачиите не бяха ли Рено (+ Нисан)? Доколкото знам Рено и Нисан (партньори) са най-напред с електрическите коли. А за Хонда, че и за Тойота смятам че са много надценени и славата им на надеждни марки се разпространява основно от азиатските маймуни - индийци, пакистанци и др. азиатски мангали, които са исновните потребителни на японските марки поради факта че в Азия не могат да си позволят европейски. Аз бих поставил френските марки с всичките им кусури пред японските. Нисам примерно ползва двигатели на Рено, Мицубиши също ползва двигател на рено в един от моделите си, Инфинити (луксозни нисани) ползват двигатели на Мерцедес, говоря за бензиновите двигатели, а за дизелите - французите и немците са безпорни фаворити.

Чет Дек 12, 2024 5:23 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Знаеш че не съм... тия пичове (изобщо не ги познавам) тепърва смятат да внасят.
В случая се знае само че мечтателите правят наистина добри батерии. Като коли се славят с доста голямо разнообразие като качеството. Мисля бях давал линк за класация на китайските потребители - най-добрия и най-лошия модел бяха от тая компания. Тъй че ако някой случайно се спре на тая марка, да знае че може всичко да очаква. Но аз лично очаквам, че е на светлинни години по-добре от разните дачии и тем подобни.
И независимо дали аз или ти ще си купим или няма да си купим китайчета, добре е да ги има на пазара. Щото там където ги има конкуренцията е жестока. Примерно Тойота обяви че догодина пуска нещо подобно като параметри на модел 3, само че на цена 14к$. Дали наистина ще пуснат и дали наистина ще е на тая цена не знам. Но ако пуснат наистина бих се радвал да ги пуснат и у нас...

Питах защото поне аз не мога да оценя автомобил по рекламната диплянка. Трябва да го ползвам по-продължително време за да преценя дали това е моят автомобил. От "едно кръгче" не успявам.
Всъщност за целия ми шофьорски стаж съм имал един единствен случай, да шофирам някакъв модел автомобил за пръв път, и да се почувствам все едно е правен за мен.
По-куриозното е, че преди това бях карал други модификации на същия автомобил, и това чувство липсваше.

Та се чудя как така си харесвате автомобили само по ревюта и рекламни диплянки.
Както и да е...

Чет Дек 12, 2024 5:31 pm
Профил

Bai Ui написа:
Дачиите не бяха ли Рено (+ Нисан)?

Е да де, затова говорим. В смисъл всеки производител (е почти всеки) гледа да предлага и нисък и висок клас коли. Често използва различни марки за различните класове. Дачия е марка за нисък клас. Особено електричките им, знаете аз съм фен на електричките но тая марка не я препоръчвам изобщо. ДВГ-тата им също са си нисък клас, но някак си по-стават. Поне според мен.

itso.t написа:
Питах защото поне аз не мога да оценя автомобил по рекламната диплянка. Трябва да го ползвам по-продължително време за да преценя дали това е моят автомобил. От "едно кръгче" не успявам.

По диплянка се ориентираш какво да очакваш... Примерно едно е 45 коня, друго са 450. Едно да харчи 5/100 друго е 20/100 и т.н.
Сега ти изобщо не си тръгнал да заглеждаш електрички, но Дачията е 45 коня (или някъде там) и минава 100км с едно зареждане само по баир надолу. Нужно ли да я тестваш? Как мислиш? Че ще те изненада и ще се държи като нормална кола? Не вярвам... ти ще си първият изненадан ;-)
Всъщност ти още като видиш "електрически" и ще загубиш интерес, но по принцип предполагам че като излезе нещо ново гледаш какви параметри аджеба са изкарали. И в зависимост от параметрите губиш или не губиш интерес.
После евентуално идва "кръгчето"... Но тук по-важно е дали си решил какво точно търсиш. Ако знаеш какво търсиш даже няма нужда и от кръгчета. Аз последните две коли си ги купих по телефона, без дори да им правя оглед. Но най-голяма тръпка е да купиш нещо дето не си планувал. Навремето още бях в София и реших да си купя Пасат. И ходех от къща на къща, тествам и не ми харесва нищо. В едната къща гледам едно скорпио, лъскаво само на 5г... Викам си що да не го пробвам. Нямах никакво намерение да го купувам, обаче след 1 кръгче нещо в тая кола ми проговори и си я купих. Естествено оказа се с пукната глава и после Мотофое отрязоха моята, но 8 години го карах след това и не съжалявам. И затова казвам, че жена и кола по-добре да си ги харесаш, не да ги търсиш по сметка. След скорпиото си купих голф, даже още седи. Ми кво да кажа, никога не ми е харесвал като кола. Купих го щото е надежден и евтин и се поддържа лесно. Но тръпката я няма!
И първата кола навремето също беше голяма тръпка. Мен ми подариха запорожец когато бях на 16... колко я лъсках докато взема книжка ;-)

Чет Дек 12, 2024 6:16 pm
Профил

Благодаря още веднъж за съветите!
Карах днес това Турнео, оказа се, че е Turneo Courier, а не Turneo Connect (те били по-големи и по-скъпи). Продавачът ми загатна тук и там, защо цената е така ниска, спестили са от интериора и не предлагат хибридки, та вероятно това се отразява на ускорението, което хич не ме притеснява. Вътре салонът изглеждаше приятно, голям дисплей, огромни странични огледала, още по-голям дисплей до него за навигация и другите там опции, дето дори на Фиестата не ползвам особено често. И всичко останало е почти като на Форд Фиеста, защото купето е копирано то VW Caddy, а двигател и всичко около него е от Фиеста. Мисля, чр базисната цена е 33k+ CHF и скача още в зависимост от конфигурацията. Ще се поупражнявам уикенда със сайта на Форд, да видя колко ще скочи цената, ако реша да сложа това, онова, да сменя интериора или сложа по-добра броня. Цената може да скочи драстично нагоре, все пак това си е почти ван. Но е много далеч от цените на другите Фордове - гледам Пума, Куга - над 40k CHF, и това е само базиса. А изглеждат доста по-скромни като габарити. Мустангът е към 60k CHF, а това Турнео е много по-долу като цена. И днес са продали синьото, дето си го бях заплюл. Продали са три такива последните две седмици само от този гараж, останали са им две в момента, аз карах едно червено. Ама исках синьо. 4 месеца се чакало поръчка и цвят, ако нямат в наличност.
Е, имаха и още Турнео от тази седмица, което гордо ми представиха, но мисля, че Миро би дал по-Миродавно мнение от мен за него:
https://www.youtube.com/watch?v=PBrrjMn9S-4

Чет Дек 12, 2024 11:17 pm
Профил

d_jelev написа:
Е, имаха и още Турнео от тази седмица, което гордо ми представиха, но мисля, че Миро би дал по-Миродавно мнение от мен за него:
https://www.youtube.com/watch?v=PBrrjMn9S-4

Ако ти го предлагат до към 20к франка ще ти го препоръчам ;-)
Иначе това си е за служебно ползване. За лична кола.. батерията е твърде малка. Поне според мен, но както казах ако ти направят прИмоция или там държавата спонсорира и на теб ти се върже на 20к...

Пет Дек 13, 2024 12:29 am
Профил

И аз по неволя станах собственик на полуелектрокарче ... смених Hilux-а с нов такъв, но тоя път реших да взема нещо с малко по-човешки салон,но се оказа, че единствения модел който се предлага с кожа е някакъв дизелов хибрид ... е хибрид е силкно казано, има малко по-мощен стартер 12 kW.. mHEV, ама таккъв е живота. Аз мислех за тахома, ама в мексико всичко е 4 цилиндъра, само дето тахомите са им напомпали турбото, та нямах голям избор, това поне е 2.8 дизел, има момент. Щеше ми с енещо по-големичко ама ... тука /Инди/ цените на горивата спаднаха прилично, не че преди ми правеше впечатление, ама сега пък хич че тукашното камиончето харчи малко повечко, но все пак почти 7 л, очаква се да харчи.
Скъпички са нещо тия возила при вас, тука за такива пари има Explorer който е с приемливи екстри и 300 коня, верно от 2.4 мотор.

Пет Дек 13, 2024 1:14 am
Профил
Аватар

ето ти разликата между къса и дълга база
Прикачени файлове:
turneo-short.PNG
turneo-short.PNG [ 235.34 KiB | Прегледано 1632 пъти ]

Прикачени файлове:
turneo-long.PNG
turneo-long.PNG [ 172.39 KiB | Прегледано 1632 пъти ]

очевидно задницата не може да е по-къса от вратата. като я отвориш, ако не оставя място до стоповете, значи е къса база.
ако остават още едни 50-80см, значи е дълга.

---

за поне донякъде правдива оценка на коя да е каруца, не трябва да се гледат рекламни клипчета с лъскави каки/младежи/джендъри по чорапогащници, товарещи велосипеди.
ревю от някой с мазни ръце в мръсно и пропито с масло хале ще е далеч по-полезно.

според мен оценяването на една кола може да се раздели на:
- двигател и трансмисия
- окачване
- салон
- 'потребителско изживяване'

впечатления за двигателя може да получиш само от филмчета с разглабяне и последваща дефектовка. кое им е най-честия дефект и на колко пробег.
какво значение има, че клапаните издържат 200К, когато често срещан дефект е счупен колянов вал на 35К.
общото усещане за добра/лоша конструкция. в много съвременни двигатели има анти-инженерни решения, примерно масления филтър е под камбаната на съединителя, или ангренажния ремък се маже в картера. този тип информация може да се получи само от хора с омаслени ръце.

трансмисията по-рядко прави проблеми, но понякога се промъкват и фабрични дефекти/недомислици. все пак нормално е коня да е пред каруцата, а не зад, или понякога В нея, да не говорим за отстрани.

окачването, аз поне, го оценявам като цена на частите. това е консуматив, винаги се разбива нещо. и не е без значение дали един носач е 50 или 700 кинта.
в момента модата е да се докара каруцата до 'уау' на външен вид, без да се съобразява дали е стабилна на пътя. за постигането на последното се почва с едни активни окачвания, които основно са преназначени да не се обърнеш на някой завой с 60, а не за комфорт. не ти се иска дори и да си помислиш какви пари струва това, когато се счупи.

тука все още се оправяме криво-ляво и има варианти да минеш тънко с ремонт на окачванет. примерно оригинален носач - 700 кинта, но кадърна смяна на тампоните е под 100 с труда. миналата година ми протече кормилната рейка. нова е 2500, маркучите още 1500. рециклираха ми я хора, които ремонтират хидравлика на снегорини, смениха ми само гумите на маркучите. с труда ми излезе под 500.

в салона, поне за тип '*-ван', за мен най-важното е как се мърдат седалките, как се влиза на трети ред, как въобще един човек ги сваля без телфер или екзо-скелет.
веднъж като се качиш във ваноподобна кола, после всичко ще ти се струва като кабинка за лифт. не вярвам да ти се налага често да превозваш греди по 4м, но апетита идва с яденето.
не съм карал съвременна фиеста, а и не искам. първата ми кола беше плоско фиатче, като за студент втори курс биваше. можех да си занеса чертежите, барабар с дъската и пантографа. ама повече не искам такова нещо.

и стигаме до 'потребителското изживяване
някои хора ги кефи да слушат аудио-книги излегнати на седалка с масаж. или да гледат филмче докато автопилота държи пътя вместо тях. аз не понасям коли, които ми бутат волана да не мога да вляза в друга лента, ако нямам мигач. или пък да ми набиват спирачки, като почна да изпреварвам ТИР. да, изключвало се, ама всеки път трябва да скачаш по някакви менюта.

за някои хора е изключително важно колата да е под андроид. иначе земята щяла да спре да се върти, ако не си пеирнат телефона. моята нокия с фенерче по принцип не може, а и често седи в джоба на ентерийката в багажника.

скоро приятел ми се оплака, че на шкодата трябвало да смени бутона старт за 200 кинта. като се замислиш - бутон, какво толкова. ама CAN бутон. и понеже е много мъдра колата, на всеки светофар се гаси. и вместо да го натискаш тоя бутон 5К пъти за целия живот на колата, тия кликания ги навърташ за година. викам му - защо не си го рефлашнеш? ааа, не искам да пипам нищо по настройките... ми тогава какво мрънкаш, щом ти е такава настройката, плащай си по 200 кинта за бутони.

преди години карах някакъв прототип, на който огледалата бяха камери с дисплей. поне за мен бяха напълно неизползваеми. карам без очила, но за късо разстояние ми трябват. съответно поизхабената ми органична оптика въобще не можеше да превключи къси-дълги за 20мсек. ако погледам огледалото 30 секунди, може и да почна да разпознавам нещата в него, но до тогава ще съм в канавката. обясних им на хората, че не е добра идея за употреба от хора с оптични протези, или пък застаряващи такива. отговора беше - конкуренцията прави прототип с камери, и ние трябва да направим. после свалиха данните от шофирането ми. след 2-3 дни ми се обаждат - стила ми бил с 10% по-оптимален от препоръките на техния модел. щели да го дообучават... въй.

и стигаме до най-важното: каква ти е настройката за конкретната кола.
ако искаш да я покараш 2-3 години и после да я смениш при първия по-сериозен проблем, всички тези досадни детайли не са важни.
по мое мнение, всяка следваща година колите стават все по-малко инженерни, и все повече маркетингови. ти като инженер, не би трябвало да си ОК в твое изделие за да се сменя периодично бушон за левче, да се пръсне всичко на винтчета и да се разпои централния процесор, щото 'нямало място' и бушона бил под него. но маркетолозите мислят друго.

Пет Дек 13, 2024 8:55 am
Профил

Взимай мустанга!

:D

Може и Раптор ако толкова държиш на Форд. Тук колегата взе такъв и верно кефи. Но не е градска кола. Над 5 метра не е за европейски градове.

Пет Дек 13, 2024 10:53 am
Профил

ДедоБоре написа:
всяка следваща година колите стават все по-малко инженерни, и все повече маркетингови.

Хората от маркетинга са хора креативни, кой инженер би се сетил да надпише лампата в хладилника, да се знае че е лампа и не просто лампа ами светодиодна лампа, да не вземе да си помисли някой че лампата е от старите, филаментни, дето и без това никой не произвежда. Тъпи инженери, кой има нужда от тях.

Прикачени файлове:
IMG_20241213_092035364.jpg
IMG_20241213_092035364.jpg [ 1.35 MiB | Прегледано 1586 пъти ]

Пет Дек 13, 2024 1:12 pm
Профил
Аватар

може да е заради някаква анкета с чекбоксчета:
- лед лампа (чек)
- кабела е по-къс от 1м (чек - 99см)
- крачетата са от биоразградим материал (чек - може да съдържа следи от корк)
- боята на решетките е на водна основа
и т.н.

и като събереш 3 чекбоксчета минаваш в по-висока 'еко' категория и можеш гордо да си лепнеш лепенка на вратата, че си загрижен за размножаването на дървесните жаби в амазония

Пет Дек 13, 2024 1:56 pm
Профил
Аватар

Прикачени файлове:
470065935_10236701514496967_2915414799735408554_n.jpg
470065935_10236701514496967_2915414799735408554_n.jpg [ 169 KiB | Прегледано 1509 пъти ]

Съб Дек 14, 2024 3:30 pm
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
ДедоБоре написа:
всяка следваща година колите стават все по-малко инженерни, и все повече маркетингови.

Хората от маркетинга са хора креативни, кой инженер би се сетил да надпише лампата в хладилника, да се знае че е лампа и не просто лампа ами светодиодна лампа, да не вземе да си помисли някой че лампата е от старите, филаментни, дето и без това никой не произвежда. Тъпи инженери, кой има нужда от тях.

Прикачени файлове:
IMG_20241213_092035364.jpg

До скоро се намираха още такива лампи с жичка. Най-малкото в печките и фурните се ползват същия вид и там LED няма да вирее, така че...
Ето
https://praktis.bg/lampa-za-pechka-ps-15w-e14

Пък и нищо ново под слънцето - ако погледнеш коя да е среден клас аудио техника (че и надолу) масово по лицевия панел са написани очевидни неща. Най вече отбелязват че дисплея е дисплей, а не нещо друго....

Нед Дек 15, 2024 8:37 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Н'бабане Гт'муан'га написа:
miro_atc написа:
Но кола и жена всеки си избира по вкус. Желателно е само да пробваш преди да се ожениш. Тъй че тествай смело и ако може не само една (за коли говоря) ;-)

Ако вземеш да блъснеш колата докато я пробваш, това на какво се равнява при жената - бременна след една нощ? :D

Ако я чукнеш докато я пробваш, някой ще те принудят да я купиш. Други просто ще я пратят да я изчука майстор, за да стане като нова.... Това за коли говорим.

miro_atc написа:
...Нямах никакво намерение да го купувам, обаче след 1 кръгче нещо в тая кола ми проговори и си я купих. Естествено оказа се с пукната глава... И затова казвам, че жена и кола по-добре да си ги харесаш, не да ги търсиш по сметка...

Това при кола не е голяма драма, но вероятността да си харесаш жена от пръв поглед и после да се окаже с пукната глава от бившия и приятел е също толкова голяма.
Имайки предвид народо-психологията на местните балкански нерези , щото Ганю не пуща лесно... Експорт и смяна на регистрацията може да е някакъв вариянт. Или пък вземането по сметка, тъй като Нерез Ганев откак се са го дипломирали с Вишо Социално в казармата ( бой и еб@не на плаца пред цялата рота ), знае че определени категории
коли и жени са забранена територия за него. Е, не винаги са от най-красивите и спортните такива, но не са ползвани за дрифтове.

miro_atc написа:
Всъщност ти още като видиш "електрически" и ще загубиш интерес, но по принцип предполагам че като излезе нещо ново гледаш какви параметри аджеба са изкарали. И в зависимост от параметрите губиш или не губиш интерес.

С това че всички коли след 2025 трябва да са електрически някакси ще свикнем, но с най-новата директива че от 2027 всички жени които се ползват на територията
на ЕС трябва да са електрически, не знам ка се свиква. Предполагам, като излезе нещо ново - гледаме и в зависимост от параметрите губим или не интерес.

...Имах намерение да е смешно, но май се получи тъжно. Една от най-големите издънки на времената на управляващата Полит-Партизанска простокрация -> автокъщи
пълни с многократно употребявани и потрошени коли и многократно употребявани и потрошени жени, стоящи самотно под дъжда.

Пон Дек 16, 2024 11:26 am
Профил
Аватар

Руси с носталгия за Чавдар :)
https://www.yaplakal.com/forum3/topic2868040.html

Вто Дек 17, 2024 9:07 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181 ... 197  Следваща