|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:06 pm
Продава се марката Правец
| Автор |
Съобщение |
|
mvnaudio
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Яну 26, 2023 9:44 pm Мнения: 22 Местоположение: гр.София
|
 Re: Продава се марката Правец
ИМКО 1 не е Aplle II , a TRITON Писано е доста по другите форуми, а има и направена реплика вече(2012 г.)
|
| Пон Дек 16, 2024 11:45 am |
|
 |
|
bvuchev
Ранг: Минаващ
|
Здравейте, идеята да се съберат доста хора от форума и заедно да купят марката е много добра. Така ще знам че е отишла в правилните ръце. Очевидно причината да я продавам е финансова, иначе нямаше да го правя. Може би бих си запазил и малка част от собствеността като да кажем намаля малко цената. Мога да бъда полезен на останалите участници с идеи за развитие до които не стигнах, защото се опитвах сам да развивам проекта. Първия ден в който тръгна сайта pravetz през 2013 година имах 200К уникални посещения за 1 ден! Сайта разбира се падна и веднага звъннах на Суперхостинг да го пуснат на макс. Та мисълта ми е ако бях пуснал по една флашка с логото на Правец с 2 лева печалба , щях да си инвестирам лесно проекта, но това е минало..... Да гледаме напред. Поздрави на всички Бойко Вучев
|
| Пон Дек 16, 2024 12:08 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Може, но масовост придоби Правец 82.
|
| Пон Дек 16, 2024 12:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ох Бойко, имаше толкова приятели с финанси и опит, що не хвана някой досега? Както и да е... и аз ще се включа, но заради доброто старо време а не защото виждам някаква идея...
|
| Пон Дек 16, 2024 12:53 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Доброто старо време е добра причина, но марката си има и потенциал, не случайно на всички традиционни и стари марки им слагат под логото "основана през еди коя си година", има стара слава, история, връзка с други легендарни марки и т.н. Също смятам че участието на настоящия собственик ще бъде много полезно. Има ли в момента някакъв действащ сайт, опитвам се да открия такъв и не успявам, няма и линк от Уикипедия.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Дек 16, 2024 1:14 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Точно от Уикито го намерих: https://www.pravetz.bg/
|
| Пон Дек 16, 2024 1:37 pm |
|
 |
|
iss
Ранг: Ориентиран
|
Хм, аз пуснах темата в хумор, а тя каква стана ... Бих се включил и аз, скромно (да оправдая аватар-картинката ми  ). Иначе информацията за ИМКО-1 е тук във форума - благодарение на TheHungry.
|
| Пон Дек 16, 2024 1:53 pm |
|
 |
|
HCL
|
Да купим марката е добра идея. Интересно е дали няма да можем и да я възродим. Намираме се на преломен момент в историята на компютъра и това може да ни отвори вектор на атака. От около година тествам различни мини ИИ проекти на един максимално оборудван за целта MacStudio (цена малко над $5к). Сложността на задачите, които могат да бъдат решени само с една машина, расте полиномиално. До година-две ще има фирми които ще искат да имат някакъв универсален ИИ който да се ползва без данните да се изнасят навън. Този пазар може да бъде адресиран на местно ниво (и евентуално Турция, като съсед с добре развиваща се индустрия). За целта може да се предложи цялостно решение под името "Правец". Окомплектована работна машина с инсталирани различни модели с отворен код като американските Llama и китайските Qwen. Допълнително сървърно програмно осигуряване, което да прави възможно използването от вътрешната фирмена мрежа. По-нататък може да се мисли и за специализирани решения, които да изискват трениране на моделите със специфични данни на фирмите, което да подобри приложимостта им. Преди 10-ина години гледах тези пичове https://lambdalabs.com и си мислих, че е невъзможно за една фирма от долината да продава компютри на печалба в днешно (тогавашно) време. Скоро ги финансираха за над 1 милиард пазарна капитализация...
|
| Пон Дек 16, 2024 4:58 pm |
|
 |
|
HCL
|
Да ама аз по това време още не съм бил роден  А за историята с Джобс намерих тази интересна статия [url]https://socbg.com/2016/01/идвал-ли-е-стив-джобс-в-българия.html[/url]
Последна промяна HCL на Пон Дек 16, 2024 6:16 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Дек 16, 2024 4:59 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Нещо линка не ме свързва директно към тази статия, но ще прегледам соц-сайта, изглежда зарибяващ. Със сигурност си бил роден през 80-те. А дали е трябвало да знаем какво са крали и как са правили Правеците или не - това си е (почти) паразитна информация. Просто се сетих, че през 1994 някой ни каза, как Правец са копие на Ейпъл, щото се надлъгвахме тогава колко много сме произвеждали компютри и "други работи" и колко велики сме били през комунизма. Аз съм бил някакво пале през 80-те, за първи път видях компютър някъде 1989 и не знаех за какво служи. През 1991 за първи път ни демонстрираха в училище Робко-01, а после играхме на "каратека" и "лунен патрул". Голям кеф! Естествено, ходихме до единственото училище в града, което имаше 3-4 машини Правец-16. Че и Робко имаха!
|
| Пон Дек 16, 2024 6:11 pm |
|
 |
|
Pif
|
И аз започнах 88ма на правец 8. Преписвахме бейсик програми от разни списания. Бяхме нарисували картата на България с плот.. После си бях сменил командите на бейсика и падаше страшна веселба някой като си зареди дос от мойте дискети.
Относно търговската марка - като история е хубаво. Но реално търговията няма нищо общо с правенето на компютри. Аз като разработя изделие имам избор - ставам му роб и започвам да се занимавам с търговия за да го продавам и печеля от него (сменям си професията от разработчик на продавач) или хвърлям това изделие без пари на някой и разработвам следващото (защото развоя ми е по-интересен). Та търговската марка - добре. Ама аджеба търговията си е търговия и няма никакво значение дали продаваш компютри или компоти. Ако някой има идея за нов бизнес с нещо което ще е хитово на пазара и евентуално ще може да бенефитне от марката - разбирам. Да си струва занимавката. Най-вероятно човека който я продава с тази идея я е купил но Правец е било марка преди 30 години. В момента името не значи нищо. Нито го има завода, нито има разработен пазар. Пробвали са с ребрандиране на китайски боклуци и са установили, че не става. Не виждам причина и сега да стане. Техномаркетите си налагат техни си марки. Та аз съм скептичен към начинанието. А и търговията ми е от слабите страни.
|
| Пон Дек 16, 2024 7:45 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Той, Бойко, най добре може да каже, но доколкото си спомням марката просто не беше резервирана от никого когато той я регистрира т.е. не я е купувал. А за конкурирането с бай китаец спор няма и смисъл няма. Но може нещо друго да е - Бабане е човека с идеите.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Дек 16, 2024 8:58 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Доколкото помня Правец беше ИМКО 2 
|
| Вто Дек 17, 2024 11:27 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Да с процесор 6502 като Aplle II, а ИМКО-1 е бил с 8080.
|
| Вто Дек 17, 2024 12:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Най-вероятно се бъркаш... И аз не съм 100% сигурен, щото ИМКО-1 бяха рядкост поне в нашия край и да не ги бъркам с ИМКО-2, но мисля че всички бяха с 6502. На практика първите "масови" компютри бяха ИМКО-2 и навлязоха 82-83г. когато направиха зали в почти всички младежки центрове, както и някои от техникумите. Правец 82 може би е бил създаден 82-а година, но при нас почна се поява 84-85 някъде.
|
| Вто Дек 17, 2024 1:25 pm |
|
|