|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:17 pm
Продава се марката Правец
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Продава се марката Правец
|
| Вто Дек 17, 2024 1:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не бърка. имко-1 е някаква апокрифна експериментална първа стъпка. с малко статична памет (2114)
имко-2 е кирилизиранo копие (схематично и донякъде топологично) на apple-2 долната част е от огънат лист алуминий, горния 'капак' е стъклопласт. бутоните ги надписваха ръчно на копирна фреза в 'базата'. захранването беше линейно с траф (на 50Hz), също на основа огънат алуминий. служеше и за радиатор на 78Hxx в TO-3 корпус. всичкия този халумин внасяше своята лепта в отоплението на помещението. първите ръчни бройки са характерни със забележителното Apple ЩШ
и двете са дело на експерименталната база на Марангозов.
в последствие се създава комбината за микропроцесорна техника в Правец и се усвоява масовото производство. почти нищо не се променя - капака вече е термопластичнапластмаса, захранването е същото. компа вече се обявяваше като Правец 82
всички софт за Apple 2 вървеше без никакви проблеми и на правеца първите бройки в количества като за камион се появиха зимата на 83-та. представете си зил с 100 кашона, наметнат с брезент, как се разтоварва януари месец...
като правило нямаше никаква комплектация - ни флопита, ни принтер, дари касетофоните се появиха по-късно. носих си мой, 'джобен'. още даже не им казваха уолкмени. малко по малко почнаха да се появяват флопита, даже апокрифна литература за ДОС. незабравимите чирпански флопита... появи се и принтер М-80, който също имаше уникалното свойство да поставя стандартни знаци на нестандартни места. разбира се, мяркаха се и спорадични стар джемини, те наистина изглеждаха като от друга галактика.
с времето нещата се пооправиха - появиха се и читави флопита, импулсно захранване, Z80 вграден, кулминацията беше клон на 2е с 80-колонна карта, май се казваше 8С. по това време бях загубил всякакъв интерес към 8-битовите архитектури.
като цяло правците 82 изиграха положителна роля - появиха се в нужното време, в нужните количества и зарибиха маса младежи, вече пенсионери.
---
правец 16 беше друга бира, а след него пък бирата съвсем се вкисна.
|
| Вто Дек 17, 2024 2:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това си го спомням много добре  Едно лято бях на "бригада" тук в местния партиен дом и в жегите слагахме гарафи със студена вода върху радиаторите да охлаждат  Иначе нямам спомени софтуерно ИМКО-ците да са били нещо различни, може просто никога да не съм бачкал с 1-ците. За 2-ките съм абсолютно сигурен, щото бая се ползваха. Имам предвид че и в младежкия дом и в техникума бяха първоначално с такива. После почнаха да слагат и по заводите и по-масово в училищата и вече бяха правци.
|
| Вто Дек 17, 2024 2:49 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Влизали ли сте в стаята с факсовете дето бълваха "хартия" директно от щатските библиотеки ( университети ) иии навярно от Ябълката....
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Дек 17, 2024 3:29 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Да пуснеш CP/M на Правец 8М, да стартираш Паскал и да пишеш програма без редове - безценно 
|
| Вто Дек 17, 2024 5:01 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
В математическия факултет на СУ имаше няколко ябълки - по памет 6 или 8. Поддържаха компилатор на Фортран и там карахме упражненията по програмиране във втори курс. После, когато в нашия лаб. се появи правчо, колегата от горния курс се опита да подкара компилатора на него, но не се получи. Каква е била причината - не знам, но колегата твърдеше, че е доста окастрен спрямо оригинала.
|
| Вто Дек 17, 2024 7:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
UCSD "IDE"-то си вървеше без никакви проблеми. имаше компилатори за паскал, фрортран и лисп, може да е имало и С, но не си спомням да съм го виждал. линкера, редактора и асемблера бяха общи. но все пак си беше учебно пособие, като за първи криволичещи стъпки. доста по-сериозна "среда' беше Atzek (С), ама с дискетите беше като дисководеш. редактора беше vi нищо орязано нямаше
|
| Вто Дек 17, 2024 7:32 pm |
|
 |
|
HCL
|
Че аз все още ползвам vi(m)... макар и с API plugin за ChatGPT...
|
| Вто Дек 17, 2024 8:03 pm |
|
 |
|
bobihot
|
И аз на ПК проработих на Апплите в математическият краят на 1983г и после като гледах имковците, се чудех за какво стават. Минах и на Аппле 3, но с емулатор на 2ката. И се появиха ИБМ ПС...
|
| Пон Дек 23, 2024 2:00 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
между другото завода беше много добър за времето си такова нещо и до сега не могат да си го позволят сегaшните "бизнесмени" 88-90 тогава съм влизал няколко пъти имаше много развит R&D ... е копи/пейст ама бачкаха яко... някъде 89-та там видях работеш лазерен принтер ... някъде вкъщи тряя да пазя един лист с Мики Маус  а тогава се мъчеха да реверсват 286 или 386 на мен само ми увисваше чинето 
Последна промяна TheWizard на Вто Дек 24, 2024 11:05 am, променена общо 1 път
|
| Вто Дек 24, 2024 8:16 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
За Кривец ли се отнася това?
|
| Вто Дек 24, 2024 10:34 am |
|
 |
|
TheWizard
|
За завода в Кривец - Да имах повече наблюдения тогава, за увисване на чинета ... но са извертяли с времето
|
| Вто Дек 24, 2024 11:08 am |
|
|