|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:55 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
ST SWPMI интерфейс и WS2812
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 ST SWPMI интерфейс и WS2812
SWPMI принципно е предвиден за друг вид комуникация, но кодирането на логическите нива е практически съвместимо със WS2812. Чудя се дали не е възможно да се ползва по този начин. Не съм разучавал протокола и не знам какви са му особеностите. Общо взето за WS2812 е необходимо да се пратят по 3 байта на светодиод, като се внимава да няма (или почти да няма) паузи между байтовете. С други думи, ако SWPMI работи с DMA, изпращането на данните към светодиодите ще бъде песен, без никакъв овърхед за прекодиране. Но стига SWPMI периферията да няма други особености в комуникацията.
Правил съм го с SPI. Работи доста добре, но не е там въпроса.
Сега правя платката и ако с SWPMI няма да стане от сега да знам да залагам друг тип светодиоди (има такива дето се управляват по SPI но са малко по-скъпи).
|
| Пон Дек 30, 2024 4:30 pm |
|
 |
|
velio
|
 Re: ST SWPMI интерфейс и WS2812
Тъй, като че ли си отговорих на въпроса. Оказа се че SWPMI добавя автоматично SOF, CRC и EOF байтове. Т.е. не може да праща "сурови" данни. Ще трябва да се ориентирам по друг начин.
|
| Пон Дек 30, 2024 4:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
На есп-то използват модула за дистанционни. Реално SPI също ти върши работа но или трябва да имаш 16 битов или трябва да има буфер, или ще зареждаш по два пъти за байт. Не знам дали има логически клетки, ако имаш и можеш да прекараш изхода на spi от там пак може да стане като комбинираш клока и MOSI. Въпроса е с таймингите отдавна рових по въпроса, но ако искаш да е съвместимо с всички от тоя тип трябва да влезеш в определени времена за 1-ца и 0-ля, и това през spi ще в малко дърво, периферия за дистанционно е доста по-удачна.
|
| Пон Дек 30, 2024 5:38 pm |
|
 |
|
velio
|
Какво имаш предвид под комбинация на CLK и MOSI? Я разкажи малко. Иначе проца е на SТ и няма такива екстри - нито дистанционни нито клетки. В краен случай ще го правя по SPI - не е болка за умиране, особено с тия светодиоди дето реално си работят по SPI.
|
| Чет Яну 02, 2025 2:53 pm |
|
 |
|
marcuka68
Ранг: Ориентиран
|
|
| Вто Яну 07, 2025 11:53 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да нещо подобно на това, но моята идея беше за предаване байта на две части. Ще поровя да видя как точно го бях измислил с използване на SPI и логическа клетка. По спомен, комбинираш Клок и дата, но дата е в два байта, 10 е нула , 11 е единица, не помня точно на какъв Клок го слагах за да работи с няколко модела, но уви не всички защото отношение 1:2 не задоволява всички чипове. Така и не го използвах, на големия контролер имах 5 канала, и толкова периферия няма, а на малките адаптери от RGB PWM към WS2812 софтуерно е по удачно тъй като мога да намеря таймингите така че да работи със всички ледове.
|
| Вто Яну 07, 2025 1:04 pm |
|
 |
|
velio
|
А два PWM-а и един мултиплексор управляван от SDO? Е, ще трябва и един гейт , който да "затваря" изхода, когато приключи трансфера. И съответно синхронизация на SPI и PWM. Доста от контролерите имат по няколко PWM изхода (примерно 3 или 4) управлявани от един таймер.
|
| Вто Яну 07, 2025 3:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това за два пвм не съм се сещал. Зависи и колко диода имаш, ако са 5-10 дали си струва усилието ? 1.2 us на бит, 10 диода са 30 бита или 36 us ...ако може да си позволиш да стоиш толкова време в една функция най-лесното е софтуерно управление. Ако имаш много диоди ..въпрос на избор, аз и 250 ги управлявам софтуер но това е лед контролер, т.е. той няма много други функции, и отделно управлявам 5-6 канала, но в цикъл от 1.2 us може да управляваш спокойно 8 канала с нещо от сорта на силабска 51-ца, с пик мисля също ще може. С нещо по наклонено ще може и повече канали ....иначе ако имаш много последователни диоди и много канали едно малко cpld, или fpga е най-разумното решение ако не искаш да губиш време в софтуерно управление.
|
| Вто Яну 07, 2025 4:37 pm |
|
 |
|
velio
|
10 диода са 30 байта, което са всъщност 240 бита. Диодите на практика са 8. Не е много, не знам за момента колко време ще отнеме - все още правя платката и не сме експериментирали. Ако се направи по SPI с конвертиране на битовете, ще отнема някакво време да се мине през всеки бит и да се запише съответната комбинация в RAM. За 10 светодиода ще заеме около 120 байта (два бита кодирани в байт). После ще се пусне по DMA и ще си гледат другата работа, но конвертирането, макар и малко, си отнема време. Не знам, най-вероятно се престаравам. По светодиодите ще се пише около два пъти в секунда (мигане 1Hz), или ще бъде статична индикация, та най-вероятно изобщо не е критично за конкретния случай. Заложих два вида светодиоди на платката - единия е WS2812 съвместим, другия може директно да се върже към SPI - работи по две жици - клок и данни. И изглеждат по-кадърно направени - имат стойност за PWM (3х8 бита) и глобална яркост (5 бита, реално регулират тока на диодите). Но това си е просто добавка, за приложението няма никакво значение.
|
| Вто Яну 07, 2025 5:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
уффф да ... 30 байта .... в 5 сутринта ..  Ако имаш възможност да използваш диоди които са клок / дата моя съвет е давай с тях. Не че 2812 и подобните им са лоши, но зависи как ще ги управляваш, ако е чисто софтуерно няма да имаш проблем, ако е нещо полу хардуерно може да работи с един и да не работи с друг, и да няма как да го направиш да работи ако е само SPI, виж тая идея с SPI и PWM комбинирано с логика като в PDF на microchip вече е нещо друго, в тоя случай няма нужда да преработваш данните, директно ги пишеш и може да стане с минимални ресурси. Не знам какво точно правиш с тях. Ако са чисто информативни е едно, ако са подсветка може да е малко по-дърво, в смисъл с различни алтернативи на 2812 да получаваш не само разлика в цветовете, но и някои странности свързани с вътрешният им рефреш рейт, някои са със сравнително нисък, то това е един от критериите по които разпонавах ленти менте. Не че за тия на клок / дата не важи същото, и там няма гаранция за параметрите между отделни проиьзводители, но от към интерфейс поне има по-малко изненади. Друго което при теб може да няма значение, но при лед лентите има, задължително ги храниш под 5 В, сега ще те излъжа но при мен мисля е на 4.7. Това е важно, тия ледове много лесно мрат от отскоците по data шината, и когато лед лентатат е да речем залепена към нещо метално, което има връзка със земя, явно капацитета към маса, съчетан с индуктивността на пътечките е достатъчна за да се получи отскок който да убие лед-а. То това е в още по-голяма сила за свързващите кабели, аз започнах да слагам резистори на дата изхода защото имаме места с по 1-2 м свързващ кабел и звъненето на първия лед си е не звънене ами направо си става DC-DC буст и тоя лед не изкарва много. А иначе, с 4 байта имаш и на същия интерфейс на 2812, един байт е глобална яркост, но такива не съм изпозлвал. Моя опит основно е свързан с ленти и подсветки от много диоди, когато имаме контрол примерно като са наши платки, нещата са що годе ок, като опре до ленти е малко куче влачи рейс. Или трябва да намериш много стабилен доставчик в китай, аз уж имам един ама ... или да минеш на тайванци / японци, ама цената започва да става неприятна. Аз заради всички тия проблеми спрях да ги използвам в машините, или трябваше навсякъде да минем на наши платки, което доста вдига цената, или да си играем ан тука има / тука няма ... и да не занеш с коя партида ще изтеглиш късата клечка. Освен електрическите и оптически параметри, съм имал и друг проблем, корпуси. Имаше една партика които електрически бяха добре, вътрешния рефреш рейт беше 2 Khz, но имаха някакъв проблем с корпусирането. Лещата отгоре не беше херметична. При нас проблем няма много, като отиде в страна с по-влажен климат, дори транспорт през океана и след няколко седмици настава мор. До де се усетим че е чисто физически/механичен проблем ... от ей такива дреболии имаме преки загуби за стотици хиляди свързани с подмяни и подобни, ако сметнем и не преките отиват милиони .... от някакви си пикливи лед ленти ...
|
| Вто Яну 07, 2025 6:10 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|