|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:06 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
 Lua & FreeRTOS/Zephyr
Имате ли опит с Луа? Иска ми се да пробвам с Луа на УАРТ вместо command-line interface. Има прилики с Python и се чете лесно.
|
| Чет Дек 26, 2024 12:19 am |
|
 |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Lua & FreeRTOS/Zephyr
Какво точно искаш, че така както си написал е като от лоботомиран бот?
Луа доколкото знам е лек скриптов език който можеш лесно да си го вградиш в някакво приложение което изисква лесно добавяне на логика без прекомпилиране.
И тук връзката с Zephyr и FreeRTOS не става ясна защото при тях рядко се налага да се сменя функционалност без да се прекомпилира. А и луа колкото и да е лека все пак иска някакви допълнителни ресурси за изпълнение на скриптовете т.е. не е най удачния избор за ртос платформа.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Дек 29, 2024 4:30 am |
|
 |
|
stewie
|
Исках да знам как се компилира Луа в C проект, оказа се много лесно. Да се извикват C функции от Луа също е доста лесно.
Идеята ми е да се ползва като command-line interface - например пуска се конзола на УАРТ, пишеш `do_stuff(10, 'up')` и получаваш резултат. За дебъг ще е супер. Изглежда ми по-лесно отколкото вградените ESP-IDF/Zephyr shells.
Отделно може да се направи и да изпълнява елементарни скиптове от файловата система, където има достатъчно ресурси. Например вместо конфигурационен файл.
|
| Нед Дек 29, 2024 8:52 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Сега е ясно. Пробвал съм Зефирския шел - верно е тежичък за реализация ама като му свикнеш е ОК - но определено не става за скрипт защото няма нито цикли нито иф-ове. А за скриптиране на ембедед устройство ти писах по горе - не, че не става ама трябва ли ти наистина? Ако е само въпрос за конфигурация то един ини файл ще свърши същата работа. Луа скрипта поне според мен има смисъл когато трябва да има някаква логика която искаш да променяш и разширяваш без да прекомпилираш и префлашсваш устройството - нещо което поне в моите проекти не се е налагало до момента. А ако се наложи сигурно ще гледам първо Луа-та, че тя си е правена точно за това. Има и разни микро питони и жава скриптове но всички са сравнително тежки като ресурси - и за код и за памет да си държат състоянието.
|
| Вто Дек 31, 2024 7:49 am |
|
 |
|
stewie
|
И на мен не ми се налага, имах малко свободно време и реших да пробвам може ли. Интересна опция е, и сега като знам че може, ще намеря и приложение 
|
| Вто Дек 31, 2024 5:11 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
над 10 пъти по-бавно от printf
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Дек 31, 2024 8:10 pm |
|
 |
|
palavrov
|
А клатене на пин е няколко хиляди пъти по бързо от printf 
|
| Сря Яну 01, 2025 10:42 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |