| Автор |
Съобщение |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
 MPLABX v6.2 HiDPI
Здравейте и Честита Нова година. Тези дни ми затрябва MPLABX, който изтеглих и инсталирах под Ubuntu 24.04.1 LTS. При стартиране обаче, нетбийнса изглежда доста зле, да не кажа не особено използваем ( UI интерфейса не се скалира. Само текста частично бива) - Машината на която съм го инсталирал е лаптоп с по-височка резолюця и съответно е активирано и скалиране, което явно е драмата тук. Някой успявал ли е да го оправи това и ако да - как? Благодаря
|
| Нед Яну 05, 2025 11:38 am |
|
 |
|
TheWizard
|
 Re: MPLABX v6.2 HiDPI
По принцип всички IDE работят най-добре на Windows
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Яну 05, 2025 12:42 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
С Xorg ли си?
_________________ Хайде де!
|
| Нед Яну 05, 2025 1:59 pm |
|
 |
|
michev
|
Нямам желание да използвам windows. Устройват ме другите 2 мейнстрийм ОС-и. Wayland
|
| Нед Яну 05, 2025 4:41 pm |
|
 |
|
iss
Ранг: Ориентиран
|
Fedora/KDE/Wayland - при мен изглежда добре и работи прилично, но мониторът е 1920х1080. Може да опиташ от System Settings/Display Configuration дали ще имат ефект типа скалиране:
|
| Нед Яну 05, 2025 9:18 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
На windows-ската версия има на самото .exe някакви настройки за скалиране. Щото служебните лаптопи са 4k и са скалирани като за HD 1920x1080 То аз и на домашния лаптоп съм така с 4k монитор.
|
| Нед Яну 05, 2025 10:51 pm |
|
 |
|
michev
|
Аз съм с Gnome и там не виждам подобни опции. И при мен работи добре ако си намаля нативната резолюция и изключа скалирането, обаче всичко се вижда мътно, та не е решение. Под Ubuntu (Gnome + Wayland) не виждам такива настройки
|
| Пон Яну 06, 2025 1:11 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Не помня защо точно, но на мен ми се наложи да мина към xorg и не съм имал такива проблеми
_________________ Хайде де!
|
| Пон Яну 06, 2025 3:11 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми щото половината фунции на Х в хуйланда или са недоклатени, или съвсем ги няма.
|
| Пон Яну 06, 2025 7:32 pm |
|
 |
|
michev
|
И под уиндоус пак не е идеално  Пропорциите са добре, обаче иконките назъбени, шрифрта е рендиран кофти. Гледам от януари 2024та не е мръдвал тоя MPLAB.. Слагам един голям Х на това и мисля темата може да се счита за приключена.
|
| Вто Яну 07, 2025 11:49 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Щях да пиша вчера, ама стана по-късно и от днес, тоест утре. При мен с Ubuntu,Gnome,Wayland и стандартна резолюция MPLAB върви добре, при това много ясно, контрастно. Може и да не личи от скрийншотовете (още търся оптимално решение в Линукс за кепчване на снимки): Но скалирането и шрифта не ми допадат - не е както е в Бозата със стандартна резолюция на монитора. Някак дървено ми стои, но както при iss. Обаче, лепнах Линукс на този лаптоп (Lenovo) по две причини. За първата може да се напише книга, а втората е друг лаптоп (Dell), който ми е с 4K резолюция. На него бях сложил Линукс, а после и MPLAB. И беше още по-зле от това като визия, което michev бори. Защото и резолюцията ми е по-голяма там. И аз не успях да го преборя, не се и старах много. Беше ми ясно, че е заради резолюцията, а намаля ли я, ставаше мътно, дори скалирането да "пасваше горе долу". Не съм пробвал с Xorg, защото не съм знаел и какво е това, по онова време. Беше си по дефолт с Wayland. Но помня, че MPLAB инсталация под Линукс също ме пита нещо за скалирането и казвам - ОК, направи го да е както трябва, и накрая беше много зле резултата. Сега същия този Dell е с Windows 10, но заради тази висока резолюция MPLAB също не изглежда както съм му свикнал: Но си е направо "прекрасен", защото почти нито един друг софтуер не ми е скалиран нормално, само стандартния бозаджийски офис. Някои програми като Кедънс Спайса, Протеус или КиКад се налагаше с лупата да им гледам менютата. Знам, че michev иска да затвори темата, но понеже още вчера направих някои шотове, реших да ги добавя за архива.
|
| Сря Яну 08, 2025 2:11 am |
|
 |
|
michev
|
Няма 2 мнения тук - на full hd си е ОК и под Линукс и под Уиндоус. Имах предвид, че е затворена за мен, а не че не желая хората да коментират повече. След години работа на hidpi екрани с липса на подобни дефекти при рендиране, сега ми идва малко в повече напрежението в очите когато нещо не е наред. Като спомена KiCAD - ползвам го под Мак ОС и там е просто идеален. Всичко му е скалирано идеално и работи много пъргаво. Даже има нативен билд за arm процесорите им. Бях инсталирал преди време и MPLABX-а под Мак, но не помня какво не му беше наред, но май не беше визуален проблем.
|
| Сря Яну 08, 2025 10:49 am |
|
 |
|
syscop
|
KiCAD на 2.5к монитор, ubuntu. Няма забележки. За да се вземе изображение - клавишът PrtScr работи 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Яну 08, 2025 12:47 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Въпросът беше за MPLAB. KiCad под Убунту (вероятно и другите там Линукси) и на мен ми работи идеално, и на двата лаптопа, т.е. и на този с много голямата резолюция. Достатъчно е популярен, да се поддържа добре от трите големи ОС и техните хардуери - с това си обяснявам и коментара на michev за нативния билд за M1/M2. Но не мога да разбера защо лаптопа с голямата резолюция не може да скалира добре KiCad и много други продукти ПОД WINDOWS. Ироничното е, че само MPLAB ми тръгна приемливо. Но както казах, не съм го нищил дълго, и без това не ползвам тази машина почти. А инак PrtScr си работи, нали и аз него ползвам. Но качеството пада. Има наблюдения със Снагит, който се справя много по-добре.
|
| Сря Яну 08, 2025 1:25 pm |
|
 |
|
syscop
|
KiCAD windows. Същият екран. Пак изглежда добре.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Яну 08, 2025 2:23 pm |
|
|