|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 5:44 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Коли
И да се професор по моторни возила, влезеш ли в този сервиз, колата ти отива в ръцете на въпросния "склададжия" и той решава какво ще се бърника в нея и колко ще платиш за това. За щастие на рендето ми, този сервиз отдавна не съществува.
|
| Вто Яну 07, 2025 1:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами аз си имам мнение за какво да е френско, още повече румънско с френски ген ... А нещо от тоьота нямаше ли, в UK по спомен продават Сиена, имат хибриди, също и Хонда Одисей, и двете се въртят около 40к зелени.
|
| Вто Яну 07, 2025 1:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Това какво се чува и откъде е много лесно технически да се установи. Дори тъпото ми ренде има копче с които мога да сменям "мелодията" или да я изключа напълно. Това не означава че всички електрички са абсолютно тихи. Но имам наблюдения върху няколко марки и да се сравняват с ДВГ е безсмислено. Сега това не значи, че няма тихи и комфортни коли с ДВГ. Не твърдя подобно нещо. Има такива, но такива са колите от много по-висок клас. Нека не сравняваме ябълки и портокали. При електричките също има такива от висок клас, Ролс Ройс примерно имат модел който почва от 1млн.$. Когато твърдя, че електричките са много по-комфортни и тихи, то естествено не сравнявам най-ниския клас от едните с най-високия от другите. Освен това не твърдя, че това само по себе си е нещо задължително добро. Примерно при каране едната разлика идва от теглото. Като цяло това не е еднозначно предимство, но така или иначе типичната електричка е типично доста по-тежка от аналогично ДВГ. Освен че е по-тежка, центъра на тежеста е доста по-ниско разположен. Добър или лош тоя факт си е факт. Но като следствие от този факт електричките са много много по-стабилни, колкото и да не ти се вярва. Пак казвам че има и стабилни ДВГ-та, но не сравняме зойчета и лимузино по няколко стотин к$ нали? Вярвам, че ако покараш малко електричка и видиш как реагира или по-точно изобщо не реагира на страничен вятър ще разбереш за какво ти говоря. Другата огромна разлика е при бързо изпреварване. С ДВГ задължително трябва да прецениш както собствените си умения така и състоянието на колата - оброти и т.н. За уменията имам предвид дали да върнеш една предавка назад и т.н. Ако пък си с автомат в зависимост от оборотите кикбака може да върне една предавка назад, може две, а може изобщо да не върне. Дори и да си с тип троник пак се връщаме на преценката на шофьора. С две думи при ДВГ, независимо от скоростна кутията винаги има риск заради неправилно действие на шофьора или на автоматиката, двигателят да не мине на оптимални обороти и мощност. Затова поне аз винаги се замислям преди изпреварване дали няма да се получи изненада... С електричка подобни изненади практически няма. Да казват, че тия със стотиците/хиляди коне като направиш една гонка електрониките и двигателя загряват и те реже на следващата гонка. Но при типична електричка нямаш чак такива мощности или поне практически не ги ползваш, затова казвам че практически НИКОГА няма подобна изненада. Говоря на база близо 2 години зад волана. Винаги като натисна газта знам, че колата ще ускори по един и същ начин. Няма значение обороти, няма значение как точно ще натисна педал. Просто няма изненади! Сега да, точно това е разлика между добър или слаб шофьор. Добрия шофьор няма да сгреши със скоростите, ще прецени оборотите и т.н. Предполагам ти си добър шофьор и за теб тия преценки са нещо естествено. И за мен са. Затова казвам, че с ДВГ аз винаги се замислям... но факта си е факт - при електричката просто не е нужно да мисля за тия неща. Не се налага. И при дълъг път това за мен е по-комфортно. Гледам си пътя, гледам кога ще се получи дупка за да изпреваря и като видя дупка изпреварвам без притеснения за двигателя. Третата разлика касаеща комфорта е максималната мощност. При ДВГ е много много рядка ситуация да използваш 100% от мощността на двигателя. Освен че трябва да го вкараш в обороти, обикновено се получават пушеци, звуци от гърнета и какво ли не. Дори и "тихите" и нови ДВГ са тихи само ако не издевателстваш над тях. Особено неприятно е с по-старите, когато някой настъпи и остава облаци пушек пред теб. Но мисълта ми е, че в общия случай с ДВГ не можеш или не искаш да настъпиш педала до ламарината. И ако наблюдаваш колите пред теб/зад теб вероятно си забелязал тоя факт. При електричките това не е така. По всяко време може да настъпиш до дупка без да се притесняваш че ще опушиш или изкараш тъпанчетата на тия около теб. Рядко се държа като "състезател", но понякога бързам и особено в градско каране (от селски тип) предпочитам да не се набивам на очи и да не дразня другите. Просто се изстрелвам и за мен това е екстра. Разбира се, за други това не е така. Предпочитат да се "изрязват" и даже допълнително си слагат свирки на ауспусите. Приемат поговорката "да ми дишаш пушека" в прекия смисъл, а не в преносния... Разни хора, разни идеали както се казва. Аз просто се чувствам по-комфортно, когато карам без да трябва да мисля дали ще привлека "внимание" и дали колата ще ускори и дали страничния вятър няма да ме вкара в канавката. В тия 3 неща електричките просто са по-подходящи спрямо ДВГ-тата. А да, и тишината естествено, както и температура на двигател, дали ще запали и куп други такива.
|
| Вто Яну 07, 2025 2:31 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Дачията е 20к, Рено Клио е 22к но вътре няма място за пътниците, камо ли за багаж, избрах Дачията заради огромния багажник, трябва ми работен кон не фукня. Каптур хибрид е 27к, тойотите са неоправдано скъпи, жена ми има Тойота, хондите също, общо взето хибридите са доста скъпи. Живея в град с преобладаващо маймунска популация, тук ако си вземеш кола по-скъпа от на съседите започват да ти правят мръсотии - драскат боята, залагат видии по гумите. Ако паркираш на обществен паркинг да речем супермаркет ти удрят колаа с вратите, разни лапетии се опитват де те предизвикат да се състезаваш, притискат те отзад, тестват ти спирачките отпред, откакто взех Дачията никой вече не се перчи с ръждясалия си барутник, хората избягват да паркират около мен заради огромните врати и защото колата е евтина и не ми пука, ако някой ми удари колата с врата му отвръщам, дачията има дебели ламарини.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Яну 07, 2025 2:44 pm |
|
 |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
Бай Уй, кажи къде е това, че другите да знаят и да минават по-отдалеч...
|
| Вто Яну 07, 2025 4:42 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Въртящ момент. Изпреварването не е само ускоряване Какъв модел ти е електричката, ако не е тайна? Къде си попаднал, бре... 
|
| Вто Яну 07, 2025 4:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не е тайна, напротив... рено Зое и постоянно "хваля" франсетата за "прекрасното" им творение  На практика това е възможно най-евтиното решение на нашия пазар, което донякъде прилича на кола... Има и по-евтини, ама не бих ги нарекъл коли 
|
| Вто Яну 07, 2025 4:56 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
|
| Вто Яну 07, 2025 5:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Zoe ZE40 (2017)...
Те версиите са много, но разликите малко... освен в батериите. С малка батерия не препоръчвам не само зойчета, изобщо никакви марки.
|
| Вто Яну 07, 2025 5:29 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
|
| Вто Яну 07, 2025 6:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
И мен ми стана доста интересно, нещо африканско може би?
|
| Вто Яну 07, 2025 6:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Африканско ама в UK .. 
|
| Вто Яну 07, 2025 6:11 pm |
|
 |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
Тези неща не са взаимно изключващи се.
|
| Вто Яну 07, 2025 6:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми зое-то си е като клио... въпросът е в годината, твоето е хептен старо  Иначе френска му работа - пробвам сега да си вляза в my renault да извадя скрийншот с всички данни, че там съм регистриран с VIN и имам връзка с кораба майка... Естествено сайта не работи. Как да не ги обичаш франсетата после  Z.E.40 си е, не е нито една от твоите... Нещо средно между Q90 и R90 защото е баш 90 коня, т.е. не е нито 88 нито 91. Но както казах тя разликата е никаква, 1-2 коня в повече или по-малко 
|
| Вто Яну 07, 2025 6:24 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Хм...кажи на 26-годишна госпожица, че е стара... Хайде да се състезаваме до последна капка кръФ (нафта и електрони) Верно ли максималната скорост на Зойчетата е 135km/h 
|
| Вто Яну 07, 2025 6:30 pm |
|
|