|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:35 pm
нямате ли чувство че нещо не е наред
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: нямате ли чувство че нещо не е наред
Добре де, на мен не ми стана ясно. Някой има ли виновен ти защо не си вложил тогава? Сега щеше да обикаляш по 40 държави на година, а не да се жалваш по разни махленски форуми 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Яну 10, 2025 12:10 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не аз те разбрах, но май ти не ме разбра. Ако бяха инвестирали в 10 000 биткойна е друго нещо. Колко струват 1000 биткойна в сегашния курс 5 6 7 милиона и къде е оттам нататък. Или ги държат за инвестиция или веднъж да вземат парите и парите свършват. Това не са много пари за да живееш цял живот на тях еля пък да обикаляш целия свят. Ако седиш дома мога да ти стигнат за двайсетина години евентуално с малко ваканции. Ако обикаляш света ще свършат на трета година. Та въпроса не е в еднократно направиш инвестиция и цял живот да живееш от нея такъв бизнес няма.
|
| Пет Яну 10, 2025 1:23 am |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
Малка поправка, 1000 биткоина са 93 милиона по днешния курс. При 4% годишна доходност, което е малко под средното за S&P500 са 3.7 милиона годишно преди данъци. Средния годишен доход в САЩ е малко над 62к. Демек за тия 3.7 мил. трябва средния американец да работи към 59 години, т..е., цял живот. Абе, не е зле да имаш 1000 биткоина.
Иначе аз съм съгласен с тезата, че не създаваш нищо, и ако утре биткоина се занули, си на голите бани, ама то и с акциите до голяма степен е така. Специално с биткоина да разправяш по ТВ или ЮТ-каналите колко си умен щото навремето си инвестирал, е все едно да се хвалиш, че си уцелил от тотото (признавам им, пуснали са фиш).
В крайна сметка, дето се вика, някой трябва и да работи -- повечето сме от тия.
|
| Пет Яну 10, 2025 6:34 am |
|
 |
|
ToHu
|
аз за 100 разбрах ама съм писал 1000, ако има 1000 малко по друга работа, но принципно много зависи, тука в САЩ редовно се печелят лотарии от по 200-300 млн и оикновенно след 5 години печелившите са по-бедни от колкото преди да спечелят ... но да ако имаш 90 млн вече е малко по друго нещо, там може да ги инвестираш, или пък в случая да ги държиш в биткойни до момента в който не струват нищо, и ако инвестираш правилно спокойно може да живееш от приходите на тия инвестиции. праивлно инвестирани 20-30 млн носят прилична доходност за да си живееш безгрижно но не и разточително.
п.с. на мен идеята ми беше, че много рядко е да си нямал пари да си инвестирал в нещо и от това да живееш цял живот. Ако си наследил 100 млн или си ги спечелил някак на веднъж и си ги инвестирал добре да, тоагва може да живееш доста прилично и да не мислиш много. Но суми от по 5-10 млн са малко несъвместими с безгрижен живот и обикаляне на света, происто доходността не стига ... е естетсвено то светът и за без пари се обикаля ама ... аз доколкот разбрах тия хори си имат реален бизнес, дали той е онлайн или не няма значнеие, т.е. те не само са инвестирали, а ми и все още работят за да изкарват пари. А иначе дали онлайн е по-лесно, ами ако съдя по това с което ние се занимаваме, май да, но каква е реалната стойност на това кеото притежаваш е малко относително. В единия случай е релно нищо, утре нещо може да с епромени и целия тоя бизнес няма да струва нищо, а във физическата му версия най-малкото имаш скрап кяото може да ти докара някакви пари .. всичко е много относително. Погледни кои са най-печелившите бзинеси в САЩ, не са Гугъл или Фейсбук а са такива които търгуват с реални неща, Валмарт, Амазон ... дори при амазон да е изцяло онлайн, то в голямата си степен са физически продукти. Това е съвсем нормално, защото макар и в тежка депресия ще преживееш ако утре изчезне гепиме или фейсбук, но няма да приживееш много дълго ако останеш без храна, вода или дрехи ... ние сме материални същества, живеем в материален свят и съвсем нормално за нас най-ценни са материалните стоки. Това няма да се промени никога, или поне не докато сме материални, в буквалния смисъл. Ако в един момент се превърнем в чиста енергия, в част от нещо различно, нематериално, тогава и ценностите ще се променят.
|
| Пет Яну 10, 2025 8:01 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Да ти кажа ако не знаеш, това - да се метне някаква боНба и да се гледа сеир как другите я коментират се нарича тролене! 
|
| Пет Яну 10, 2025 9:42 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Като се качиш горе гледай да не си пускаш интернет за да не се депресираш. И си пази добитъка от чуми, грип и други епидемии че като ти го изколи държавата безвъзмездно ще се наложи да се върнеш пак в лошия град.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Яну 10, 2025 10:05 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то това не случаен ред на мисли, не малко хора са така. Предполагам е нормално. Виждаш някой който да речем е купил 100 или 1000 биткойна като не са стрували нищо, или пък ги е изкопал и не ги е изхарчил. Друг инвестирал в акции на Тесла, трети револют и т.н. хора уцелили момента, или създали продукт в правилния момент ...и си казваш, глей какво правят хората, а аз тъпака бъхтя по 8 часа и за какво ...спокойно не си ти тъпака, в живота е така,има хора с късмет, защото повечето са точно такива, след като успеят по-други неща говорят, но истината е че всичко е луд късмет, провървяло им е. Лесни неща няма. За пример, Грабо ...Ами просто са уцелили момента, то не знам и изобщо колко е печелившо в момента ама как да е. Тая идея не е нова, не е и тяхна, имахме подобен продукт години преди тях, но не беше момента или формата. Те направиха най-простия възможен вариант, ние имахме пос устройства, карти, виртуални портфейли ...но лош момент, лош подход ..каквото и да е било....друг пример, таблет, доста преди да се появи ipad, но ние имахме няколко специфични идеи за него, конкретно приложения с месечни събскрибшъни ...нямаше го подходящия хардуер, или ако трябва да съм съвсем откровено не инвестирах достатъчно време и ресурс ...но дори да бях, все тая ... момента не беше точен ..и т.н. Приеми, че живота е така, тия като тях са изключения, спри да дерзаеш по такива въпроси, това няма да те направи по-щастлив.
|
| Пет Яну 10, 2025 4:09 pm |
|
 |
|
Pif
|
Имаме свободата всеки да прави това което му е кеф. Който иска да запоява, който иска да пише код, който иска да пътува, който иска да търгува. Преди 100 години не са имали тази опция. Ако си се родил на село - ще копаш нивата, ще ореш с воловете и така докато умреш. Борбата е била за оцеляване. Ако голямата ти мечта е да правиш пари - ами прави пари. Научи се как се правят и ги прави. Както човек полага доста усилия да стане всяка друга професия така е и с парите. И хирург да станеш и футболист ... Не всички са Федерер или Шумахер или Роналдо. Ако съчетаеш таланта който имаш с достатъчно усилия и желание - резултатите ще дойдат. Ама едни други правели пари по=лесно. Ама те пътували а аз си седя в нас и парите ми стигат до кварталното барче за 1 бира събота. Въпрос на избор е. Сега имаме глобана комуникация и виждаме много. Имаме достъп до много ресурси. Такива които хората преди нас не са имали. Всичко е в главата. Познавам достатъчно богати хора и не им завиждам нито за парите нито за начина на живот. А и не мога и не искам да го живея. А това дето някой си мисли, че 50 или 100 милиона са много - ами не са.
|
| Пет Яну 10, 2025 5:30 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Пък в Зимбабве и за пакетче семки не стигат 
|
| Пет Яну 10, 2025 5:40 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Затова не обръщам внимание на имейлите в които ме уведомяват че съм бил получил наследство или съм бил спечелил от лотарията. За какво са ми тия милиони? 
|
| Пет Яну 10, 2025 6:07 pm |
|
 |
|
Pif
|
Ицо, може с тях да си купиш семки в зимбаве.
Бабане, утре ти нося 1 пале с 100 милиона в кеш. Ти си избери в коя държава. Много искам да видя в какво ще ги инвестираш и как ще ги развъртиш. Или къде ще ги занесеш. И още по-любопитно ми е след колко време ще свършат. Мога да заложа на 10 години макс. Тони и по-оптимистичен и ще заложи на 5. Но съм сигурен, че първите 1-2 години ще си ги пазиш да не ти ги откраднат или да не ги пръснеш грешно.
П.П. И в банка да са нямаш гаранция, че някой няма да ти ги открадне.
|
| Пет Яну 10, 2025 6:57 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Готово! Казвай как да направим контакта. Аз ще си организирам транспорта на палета и даже ще ти дам половината от печалбата въпреки че не си ми я поискал 
|
| Пет Яну 10, 2025 7:02 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Срещу скромен комисион от няколко процента ще осигуря палета, стреч фолио и чембери за привързване.  Парите не бяха ли за харчене или и това вече се е променило?
|
| Съб Яну 11, 2025 12:31 am |
|
 |
|
Pif
|
Два пъти са ми предлагали голяма сума без отговорности към нея. И в двата случая отказах. Вярно тогава бях на 20 и малко. И не знаех какво да ги правя. Сега с една точно определена сума мога да се справя. Примерно Е50М. Мога да пробвам идеята си за енерджи сторидж в течен въздух. 5 милиона и 500 милиона не знам какво да ги направя. И 5 и 500 не ми трябват. И категорично не ми се става роб на пари или оперирането с тях. Нито го разбирам нито ми е интересно да се уча. Единият дето ми е предлагал пари е с комунистическите куфарчета. В един разговор, че негова служителка го краде и то с големи суми ми каза така: 3 пъти съм фалирал. И пак да фалирам не ми пука. Мога да си направя парите. Та правенето на пари си е начин на живот. Скоро се видяхме и не му е лесен живота. Ставаш им роб на много пари. Какво като имаш бентлита, самолети и ходиш където ти е кеф по света. Баба ми не иска от селото да излезе и е щастлива да си копа доматите и да си гледа кокошките.
|
| Съб Яну 11, 2025 1:40 am |
|
 |
|
itso.t
|
Пак: при над определена сума не е необходимо да правиш нищо с парите. Ако не желаеш да се занимаваш разбира се... Просто правиш каквото си искаш... 
|
| Съб Яну 11, 2025 10:03 am |
|
|