| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 AC/DC current probe за осцилоскоп
Отдавна заглеждам разни токови сонди, но като стигна до цената им и преценявам, че "не ми трябват пък чак толкова". Въпроса ми е как може да се "скове" такова чудо за без пари? Примерно честотна лента до 150-200kHz за AC и DC токове. (Ще се използва като инструмент покрай проектиране и тестване на DC/DC захранвания.) За контактно измерване има варианти от рода на "ACS730 500kHz Oscilloscope Current Probe"Идеята ми е как да се направи сонда за безконтактно измерване като "clamp" или още по-добре като "I probe", за която може да се измислят и други приложения за безконтактни токови измервания по пътеките на платките. Относно сензорите гледам ACS70310 и ACS70311. Дават ги до 240 kHz. Въпроса е как да се направи конструктивния дизайн за "clamp" и "I probe" ? (Като схема - ако нямат компенсация нещата с готови сензори като че ли не изглеждат много сложни.)
|
| Сря Дек 18, 2024 4:23 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
 Re: AC/DC current probe за осцилоскоп
Измисли сонда за безконтактно мерене на тока ... с доближаване до по пътечките. Бих си купил.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Сря Дек 18, 2024 7:30 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Има такива сонди и се продават - TTi, I-prober 520. Цената и е леко кисела...
|
| Сря Дек 18, 2024 7:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Има втора ръка в ебей. Наскоро взех една тек и една лекрой. Тека са евтини, не помня но под 200 беше. Взех две ама есента не работеше ...което ми напомня да търся друга 
|
| Сря Дек 18, 2024 11:49 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Не намирам на подобни цени тектроникс. Има само сондата на такава цена, но без усилвателя. Комплект - отива над хиляда долара. Най евтиното ново такайско което намирам е CP2100A CP2100B Bandwidth:DC 800KHz / 2.5MHz Current 10A/100A за 730лв.
|
| Чет Дек 19, 2024 9:47 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами току що купих две, една 6302 и една 6303. Имам и друга 6302, надявам се и тая да е работеща, взех я за $140 има още една за 170 мисля. Усилватели и те се намират евтини, TM503 съм го купил за 100, имам и AM 503, май имма и резервен модул. Ако ти е зор да намериш ще ти потърся нещо, ако си много на зор може и да се разделя с едната. Лошото е че тъкмо кацнах в Париж ....ако беше писал седмица по рано можеше да ти докарам нещо. В момента виждам и няколко усилвателя, единия е под 100.
|
| Чет Дек 19, 2024 10:31 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Зарових се в интернет за AC/DC токови сонди и за DC + AC ако правилно съм разбрал използват комбинация от ХОЛ сензор за DC + намотка за AC съставката. Т.е. има например разрязан на две ринг магниутопровод, като на пъря на магнитния поток е поставен Хол сензора, а на едната от половинките на ринг магнитопровода е навита намотката за AC измерването. (Ако е компенсирана сондата трябва да има още една намотка за демагнитизация). Та идеята е да се сумират сигналите от Хол сензора и от намотката. До тук добре, а-ма след намотката и след Хол сензора трябва да има усилватели, които да усилват слабите сигнали, които вкарват фазово изместване. Отделно хол сензора също внася фазово изместване. Поради това резултата от простото сумиране на тези два сигнала като форма ще е много далече от формата на токовия сигнал измерен и с шунтов резистор.
На някой да му се намира схема AC/DC на токова сонда? Искам да видя как се решават тези проблеми.
ПП/ Textronix P6302 - current probe , но без усилвателя
Последна промяна emilvtc на Пет Яну 10, 2025 12:38 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 10, 2025 12:14 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Струва ми се че не си разбрал правилно принципа на работа или си чел нещо различно... Ето малко теория: https://www.lem.com/en/hall-effect-current-sensorsАпропо, сайтът към който съм дал линк е на производител на готови сензори за AC/DC. Има и други производители...
|
| Пет Яну 10, 2025 12:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Всички DC които аз съм виждал / имам са с обратна връзка. Ако идеята ти е да си правиш ...не знам има ли смисъл. Тъкмо онзи ден ми пристигнаха още две, една 6303 и една 6302. Аз и преди предложих, ако не можеш да си намериш да ти намеря заедно с усилвател, за 200-300$ ще се обзаведеш. 6302 я купих за $140, усилватели за тях има за по 60-70, всъщност купих си и шаси тия дни, 4 у-ва, не че ми трябваше, имам с 3 имам и единично, имам и 3 усилвателя но единия иска ремонт, ще взема да купя някой друг докато се намират, не че ми трябват 3 ...
|
| Пет Яну 10, 2025 4:23 pm |
|
 |
|
Pif
|
Лем имат една серия Ултрастаб. Линейни в целия диапазон и за големи токове. Аз имам само с датчик на хол без намотка. ДЦ до 100 кхц. Ползват се и в някои електрички. За непретенциозни неща имам няколко лем датчика от по-хубавите и си мерят доста добре до няколко десетки килохерца. За нагоре си трябва истинска сонда като тая дето Тони предлага.
Тони, аз отдавна се каня да си купя 6302 но читава е 300-400 долара. Читав усилвател 250-350. Не знам къде ги намираш тея цени. Сега погледнах в ибея само повредени по 150 долара. С радост бих дал 200 долара за сонда с усилвател.
|
| Пет Яну 10, 2025 5:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами в ибей, последно вчера купих още един усилвател, $60, а преди 3 седмици сонда за 130. Сондата е тук, не ми е оставало време да я проверя. Мислех днес, ама ми дойде един фрейм с 4 бея, набучих усилвателите вътре, и един нов модул който бях купил преди време, не усилвател, и тоя новия запуши ...може да е от него но искам да проверя всички захранвания в новия фрейм преди да си пускам работещите усилватели но пък това значи да го отворя и точно сега нямам време. С тия сонди е на късмет, не знам тая как ще е, досега съм купил 3, една от тях не работеше изобщо. Ако гледаш такива които идват с тестов репорт нормално е да са по 5-600 и нагоре. Същото и за усилвателите. Ако гледаш по-новия модел, тия които са буква А или В, със лед индикатора, те държат висока цена, 4-500 и нагоре, но за 6302 АМ503 от първите върши перфектна работа.
|
| Съб Яну 11, 2025 12:07 am |
|
 |
|
ToHu
|
|
| Съб Яну 11, 2025 12:10 am |
|
 |
|
itso.t
|
При теб е лесно - ибея ти е на съседната пряка. Ама докато доплуват дотук и стават златни...
|
| Съб Яну 11, 2025 12:35 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами и преди съм казвал, харесвайте аз мога да ги нося, не пътувам до БГ често като преди но ще измислим нещо. Днес тъкмо си намерих и калибратор за текските токови.
|
| Съб Яну 11, 2025 8:45 am |
|
 |
|
ToHu
|
Тъккмо дойде новия усиулвател, вече имам 3 работещи, тия дни трбява да дойде и правилния калибратор за тия сонди и с това шасито е окомплектовано за токови сонди. Пробвах го, не съм минавал цялата процедура че нямам време но работи. Единствения проблем на тия усилватели са галетите, искат почистване и нещо не ми стига времето. Тоя дойде с леко счупена пластмата отпред, но не е болка, аз имам и друг неработещ донор. Същия търговец има още един, $60, мисля горте дадох линка, ако някой го иска мога да го взема, имам единично шаси мога да го подаря  Бях загледал няколко неща ама току що се изръсих 1800 гущера за снегочистач че ми писна с лопатата, тия дни много сняг, та тоя месец ще съм на пости, без нови неща, иначе съм набелязал един ресийхвър в комплектс преселектор ама снегорина изяде половината пари 
|
| Съб Яну 11, 2025 10:35 pm |
|
|