Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
GPS - подобряване на точността 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение GPS - подобряване на точността
Изглежда съм "окупирал" този раздел на форума задавайки разни тъпи и не чак до там умни въпроси по разни теми, та да питам нещо и за GPS (знам, че тук има хора с опит в тази материя)

Та въпроса ми е каква точност на позициониране може да се постигне със "стандартни" GPS модули и с колко може да се подобри точността им, ако се използва втори стационарен модул за корекция на грешките?

Идеята е да се управлява движението на робот косачка за двор с GPS движещ бавно със скорост 2-3км/ч.
В "гаража" на робота има втори GPS (сттационарен), който ще се използва за "корекция" на мобилния GPS в косачката.

Какво може да се очаква като точност на отчитане на местоположението на косачката от такава система?

Какви GPS модули за подходящи за целта?

Сря Яну 15, 2025 4:38 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: GPS - подобряване на точността
GPS RTK

пример за джаджи
https://www.ardusimple.com/

Сря Яну 15, 2025 5:39 pm
Профил ICQ

Пустинния лъв е по спец от мен но все пак да споделя - преди 10-на години бутнах едно рамо на Septentrio и се позапознах с устройствата им. Успяваха да докарат прецизност от няколко см без да ползват кодираните военни кодове които пращат сателитите. Ползваха ги за какво ли не от орящи трактори с успоредни бразди до формула 1 където имаше по един модул на всяка гума на болида за да държи под око ускорение, инерции, ъгъл на влизане в завои и т.н. С наземна станция за репер даваше по бързо прецизни координати спрямо сателитите. Там имаше някакво изчакване и сложни алгоритми за да докарат прецизност и отнемаше бая време за първата точна позиция. Любопитно ми беше, че държаха по око колко (мили)вата трябват за всяка точна позиция и оптимизираха в тази посока.

Чет Яну 16, 2025 10:00 am
Профил
Аватар

palavrov написа:
Пустинния лъв е по спец...

8O Още съм в развоя и продължавам да творя хард и софт бъгове. :lol:
Ще стана "спец", когато спра с развоя, което означава безпогрешен и ще давам акъл и намирам кусури. :wink:

Емо, то твоята работа е от типа "Накарай мързеливия на работа за да те научи на акъл". Иска ти се коса с копче. :lol: Едва ли някой може да ти отговори за точността. Грешката има няколко компонента, които зависят от доста фактори, някои от които не са ти известни. Най-голямата грешка идва от отразени сигнали. След това са атмосферни ефекти, които няма как да предвидиш. Има и други компоненти, зависещи от параметрите на системите. Сигурно си прочел по въпроса. Затова без експеримент няма да минеш. Намери геодезист да ти измери координатите на поне две точки в градината. Виж LC29H серията на Куектел - те са мултисистемни и двубандови, а някои от тях поддържат RTK режима, но ще ти трябват и съответните антени, а възможно и филтри. Може и с еднобандови да пробваш, но зъдалжително мултиситемни: ГПС + Бейду + Глонасс + Галилео е най-добре, но и ГПС + Глонасс + Галилео става (аз използвам в момента L86, който е с вградена антена, но има и вход за външна) - целта е да имаш повече видими спътници. Поставяш двата ГПС в двете вече геолокирани точки и сравняваш координатите на геодезиста с тези на ГПС и започнаш да си играеш с настройки и режими. Отразените сигнали може да опиташ да бориш с маските за елевация и ниво на сигнала, т.е. да накараш ГПС да отсвирва спътници с елевация и ниво на сигнала под зададените. В идеалния случай, трябва показанията на двата ГПС да не се изменят за достатъчен за окосяването период от време и разликата между грешките им да е минимална.

Пет Яну 17, 2025 7:02 pm
Профил

Благодаря за идеите и коментарите.
Ще трябва още доста да прочета за RTK.

Пон Яну 20, 2025 11:02 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]