Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Абстрактен въпрос 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Абстрактен въпрос
Завихрихме си спор с колегите... За какво би послужила радиомрежа с латентност между нодовете около 20мс с около256 байта пейлоад на нод? даже по малко от 20 мс....
За роботи индустриялното 5г вече го прилагат тук там, за ко-боти най-вече кабелни мрежи, като цяло в индустрията си обичат кабелите...
Но радиомрежа, където има малка латентност, освен в споделяне на задачи от близки роботи не виждам много приложение...

Пон Яну 27, 2025 4:15 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Абстрактен въпрос
5G ( реално е 4G ) индустриално се ползва от Тесла да си флашват на куп талигите на паркинга
Роботи с радио е малко като режещ лазер под Линукс :D

Пон Яну 27, 2025 4:25 pm
Профил ICQ

Публична такава ? Каква е разликата на това с Lora, скоростта ? 20 ms не са хич малко, направо са си ужасно много. В момента работим по проект в който имаме 3 у-ва които комуникират по радио, и горе долу тамнякъде ни е времето на нод, ами .... доста сме на границата за въпросното приложение.

Пон Яну 27, 2025 6:33 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Ами Тони, то закъснението зависи, най вече от процесора(тактовата честота), ако е за нещо дето живее на батерия няколко месеца... аконсе сложи по-бърз проц и консумацията не е проблем, може доста да зе намали времето.
Лората не е детерминистик във времето....

Нищо де, тъпото е че ще е бавно за безжични ИОлинк приложения, пък и може да има малко джитер, та съвсем да не мине сертификация за иолинк.

Пон Яну 27, 2025 7:50 pm
Профил
Аватар

From 200 milliseconds for 4G, we go down to 1 millisecond(1 ms) with 5G.

но е към 8 to 12 milliseconds според WIKI
a Линукса дето търкаля 5G-то ( SoC и модули ) дори не е RTOS-нат, дори е версия около 4

Пон Яну 27, 2025 7:55 pm
Профил ICQ

Да мен въпроса ми каква му е идеята, защото от чисто приложна гледна точка, това са две мнмого различни приложения. Обикновенно това което е на батерии и трябва да живее много дълго, не е критично от към латентност, то обикновенно предава и малко данни. Другото и да е на батерии по скоро го разглеждаш като у-ва с външно захранване защото батериите така или иначе не карат по много.
От моя опит, като развой на изделия и експлоатация на такива.

Приложения които не са критични от към време, куп IoT у-ва, от термометри и станции за мониторинг на въздух и подобни до контакти и крушки. Нищо от това е е критично към време, разликата е най-вече колко могат да се бавят. Дали ще ти светне крушката след 200 или 500 мс .. няма особенно значение, дали ще пшолучиш температурата с 5 или 10 сек закъснение също няма.

Приложения които сами по себе си не са времеви критични, но имат доста по-ниски граници от към латентност, примерно пожарни датчици, охранителни системи и др. подобни. За пожарния датчик и 1 сек не е фатално, за охранителния секунда е много, особенното там е че не може да ги изгубиш за дълъг период от време, и всички у-ва переодично се репортват.

Приложения които са критични от към време, говорим за IO ... аз лично съм много скептичен в това отношение. В момента тов апо което работим е най-общо казано ренген който се управялва дистанционо. В никакъв слкучай не мога да разчитам на WiFi межи и др. подобни, те са извън допустимите медии по различни причини. Има малък брой у-ва но се изисква висока надеждност. За момента сме на радио на 915, ще видим как ще мине като цяло. Няма много данни, но трбява да ъпдейтваме сравнително често, 20 ms ни е горе долу лимита на изпозлваемост. Това изисква и много неща от към изпълнителното у-во. В случая контрола е доста прост, и няма случай в който да не може да се вземе адекватна мярка от сатрана на смото у-во ако загуби комуникация. Но има много по-сложни приложения, с много повече и по комплексни състояния ...

Има и друг тип приложения, при които е нужно не само да имаш малко латенси, но и да имаш гаранмтиран джитер, и те там вече става сложно.

Дали ще си пусна фрезичката през безжично IO .. твърдо не, ако ще да има 100 сертификата и да идва с писмо от папата, а за нещ по сериозно дори не ми се мисли. Видял съм много потрошени машини а и достатъчно утрепани хора от проблеми в жична комуникация, не мисля

Пон Яну 27, 2025 8:44 pm
Профил

Да мен въпроса ми каква му е идеята, защото от чисто приложна гледна точка, това са две мнмого различни приложения. Обикновенно това което е на батерии и трябва да живее много дълго, не е критично от към латентност, то обикновенно предава и малко данни. Другото и да е на батерии по скоро го разглеждаш като у-ва с външно захранване защото батериите така или иначе не карат по много.
От моя опит, като развой на изделия и експлоатация на такива.

Приложения които не са критични от към време, куп IoT у-ва, от термометри и станции за мониторинг на въздух и подобни до контакти и крушки. Нищо от това е е критично към време, разликата е най-вече колко могат да се бавят. Дали ще ти светне крушката след 200 или 500 мс .. няма особенно значение, дали ще пшолучиш температурата с 5 или 10 сек закъснение също няма.

Приложения които сами по себе си не са времеви критични, но имат доста по-ниски граници от към латентност, примерно пожарни датчици, охранителни системи и др. подобни. За пожарния датчик и 1 сек не е фатално, за охранителния секунда е много, особенното там е че не може да ги изгубиш за дълъг период от време, и всички у-ва переодично се репортват.

Приложения които са критични от към време, говорим за IO ... аз лично съм много скептичен в това отношение. В момента тов апо което работим е най-общо казано ренген който се управялва дистанционо. В никакъв слкучай не мога да разчитам на WiFi межи и др. подобни, те са извън допустимите медии по различни причини. Има малък брой у-ва но се изисква висока надеждност. За момента сме на радио на 915, ще видим как ще мине като цяло. Няма много данни, но трбява да ъпдейтваме сравнително често, 20 ms ни е горе долу лимита на изпозлваемост. Това изисква и много неща от към изпълнителното у-во. В случая контрола е доста прост, и няма случай в който да не може да се вземе адекватна мярка от сатрана на смото у-во ако загуби комуникация. Но има много по-сложни приложения, с много повече и по комплексни състояния ...

Има и друг тип приложения, при които е нужно не само да имаш малко латенси, но и да имаш гаранмтиран джитер, и те там вече става сложно.

Дали ще си пусна фрезичката през безжично IO .. твърдо не, ако ще да има 100 сертификата и да идва с писмо от папата, а за нещ по сериозно дори не ми се мисли. Видял съм много потрошени машини а и достатъчно утрепани хора от проблеми в жична комуникация, не мисля че безжичната се доближава и на порядък като надеждност.

Пон Яну 27, 2025 8:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]