Отговори на тема  [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 93  Следваща
Любопитно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Любопитно
Кризи - Мризи...
Вижте с какво се забавлява младежта. :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=7zBrbdU_y0s

Вто Яну 28, 2025 7:55 pm
Профил

Абе за това не знам, ама по едно време доста сериозно се замислях за машина за лакиране на нокти ....

Вто Яну 28, 2025 8:05 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Абе за това не знам, ама по едно време доста сериозно се замислях за машина за лакиране на нокти ....

А пък аз имах идея за машина за подстригване и прически :)

Вто Яну 28, 2025 9:53 pm
Профил

На подобна идея има един много успешен продукт - Shaper origin

Това е нещо като ръчна оберфреза, в смисъл все още изисква да я местиш на ръка. Ако не изискваше щеше да е CNC. Но пък местенето няма нужда да е точно. Гони се +/- 5 сантиметра като има камера на която следиш долу-горе коя част е обработена и накъде да местиш.
Като казвам че е подобна идея имам предвид че проблемите са сходни. Трябва да се фрезова нещо, сканираш го, избираш какво ще фрезоваш и после само минаваш отгоре. Винаги съм се чудел как точно го постигат, понеже точността е много висока. Според отзивите на практика замествало CNC, което за нещо дето движиш свободна на ръка си е постижение...

Сря Яну 29, 2025 12:35 pm
Профил

То си е cnc но с много малък ход, така компенсира неточността на ръчното движение. Ти обаче пробвал ли си го ? Вземи една оберфреза и пробвай да фрезиваш контур, ще разбереш за какво говоря.

Сря Яну 29, 2025 5:33 pm
Профил

Не съм го пробвал... идва ми твърде скъпо като за хоби ;-)
Но пък имам оберфези и сега си взех подаващо и ще си правя настолна фреза точно щото с ръчната не се справям особено добре.
Не е лесно... не е и просто, особено фрезоване по контур с шаблони и ако няколко детайла да ги докараш еднакви. Или пък сглобки да станат точни. А всички отзиви за това животно е, че може да се справи и новобранец... но дори и за професионалисти е много удобно.
Не знам някой ден може и да си го купя, защото истинско CNC едва ли ще мога да си позволя.
Но засега ми е любопитно само техническата страна. Очевидно ползват доста трикове. Примерно няма камера под него, изображението се генерира като смесват предварително сканираната повърхност и зададения контур. Гледал съм клипове много добре се справя не само с телевизията, а и изобщо. Никъде не намерих каква точност постигат и време за реакция, но пак според всички отзиви не може да прецакаш нищо. Ако рязко мръднеш или излезеш, онова успява достатъчно бързо да прибере фрезера. Иначе по това че го ползват за сглобки според мен точността трябва да е по-добра от 0.1мм. Не може да се сравнява с CNC но за дърводелство и за новобранци като мен.... е висока точност ;-)

Сря Яну 29, 2025 6:05 pm
Профил

Ами много зависи на каква дълбочина фрезоваш. Ако ти е интересно ето какво има вътре : https://www.youtube.com/watch?v=0U8lCgh7pl4
Заглеждал съм го няколко пъти, по скоро от интерес, аз си имам CNC за дърво, играл съм си веднъж два пъти тук в един магазин, но нещо .. не ми е както трябва.
Работата по шаблон не е трудна стига шаблона да ти е добре направен, да държиш здраво и винаги фрезоваш насрещно на въртенето, така имаш много по-добър контрол.
А за CNC .. то не е тук мястото, но вземаш кое да е от популярните CNC-та, аз взех longmill, има едно onefinity което като че ли е малко по-кораво, поне според ревютата. Първата работа е да изхвърлиш степерите и контрола с които идва, без значнеие кой е продукта, не става. Степери има всякакви, аз взех от stepper online такива с енкодери, рбаотят перфектно, може и сервота да сложиш но за таква малка машина не си струва. От където ще вземеш степерите най-вероятно ще вземеш и драйверите за тях. За контрол има избор много, аз след много мислене взех planet cnc. Вземаш си и един AC или серво шпиндел и си готов. Имаш доста изпозлваемо CNC което става не само за дърво, спокойно може да фрезоваш алуминий, а ако си внимателен с подаването и стомана.
Сега хубавото на тая схема е че няма нужда да правиш всичко на куп, тия CNC сетове са от порядъка на $1500-2000, значително по-евтино от шейпъра, и с още $200-300 за подходяща конструкция имаш работеща фреза. Както казах техните софтуери и степери са калпави, но спокойно може да започнеш с тях. Като имаш време пари сменяш първо степери, може да вземеш такива с ОВ и все така да ги управялваш с оригиналния контролер, и след време да го смениш и него.
Със степери, драйвери за тях и CNC контролер, ще ти излезе горе долу колкото шейпъра, но ще имаш една доста изпозлваема машина.

Сря Яну 29, 2025 6:50 pm
Профил
Аватар

Иновации - фу-фу ;)

Японска иновация ако ви е горещ чаят или кафето, Fu-Fu
https://www.ux-xu.com/news/ces2025_2

Сря Яну 29, 2025 11:53 pm
Профил

miro_atc написа:
На подобна идея има един много успешен продукт - Shaper origin

Изглежда много яко и много компактно - спрямо разните там настолни фрези.
Само дето те работят сами, а това трябва ти да го движиш горе-долу по контура.

Чет Яну 30, 2025 10:28 am
Профил

emilvtc написа:
Само дето те работят сами

Ами не работят сами... Значи ако говорим за масивно дърво и си начинаещ винаги се получават неправилни форми. Дори когато искаш да са правилни, тръгнеш да лепиш по-голям плот на маса или шкаф, нещо се изметне. А може и умишлено да си вкарал усуквания за по-интересен дизайн. Та често се стига до нещо тежко, голямо и криво... Не става просто да го позиционираш на ЦНЦ-то и да го пуснеш.
Аз като гледам ЦНЦ ползват само за дъски и табели, където трябва да се направят две огледални форми от различен материал, лепиш и после режеш и така може да получиш картина. Но това си е силно специализиран бизнес. И в мебелните компании ползват ЦНЦ за плоскости, но и плоскостите да далеч от класическото дърводелство.

Чет Яну 30, 2025 11:22 am
Профил
Аватар

Grubi написа:
Иновации - фу-фу ;)

Японска иновация ако ви е горещ чаят или кафето, Fu-Fu
https://www.ux-xu.com/news/ces2025_2

Казвах ви аз навремето! :D
https://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=8&t=18651

Чет Яну 30, 2025 12:25 pm
Профил

Миро много зависи за какво го използваш това. Какво точно дърводелство правиш ? Аз си правя доста неща, и да ти кажа обет фреза на ръка почти не ми се налага да използвам. На ръка основното приложение е ако искам да направя скосена или заоблена фаска на ръб, да направя канал и подобни, и то ако е финишна. Винаги се старая тоя тип операции да са преди да сглобя нещото, т.е. когато всичко е на дъски и мога много по-лесно, бързо, качествено и безопасно да го мина на масата, там фрезата е закрепена неподвижно и се работи много по-прецизно.
Като гледам видеа основната идея за използване на CNC извън чистата скулптура е обработка на панели, но е е доста бавно освен ако нямаш огромна машина с поне 8-10 kW шпиндел, говоря ако искаш да оформящ скосения о закръгления там. Иначе ако трябва да разпробиеш куп дупки cnc-то е доста полезно.Например ето това ....каквото се казва, махнах компактора за боклук и сложих това. Отпред има панел същия като другите врати, ама нямам снимка, та тоя панел се прави най-лесно от дъски. Лепиш няколко за да получиш средата, режеш на размер и с иберфрезата вземаш радиуса по 4-те страни. Същото и с рамката. Минаваш 1 или 3 колкото са нужни летви да им направиш профила, канала в който влиза средата, след това режеш на размер, лепиш всичко и си ти. По спомен, след като си бях налепил дъски за Обеля ми отне 3-4 часа за фрезоване на всичко и сглобяване на вратата. Какъв е тук варианта за цнц, да го изпълня от дебели дъски и да оставя цнц-то да изкопае холдинга, да ама не може да го докара същото тъй като има гаден преход а на него не мога да сложа фрезер 60 ММ в диаметър, а и да го сложа не става. Това ръчното също не може да помогне. Та ...в типичното дърводелство няма толкова много нужда от фреза.
Ако фрезиваш сглобили, има приспособления, няма начин CNC но това ръчното да са по-бързи.

https://photos.app.goo.gl/W2MRY44oQoZuzqMFA

Чет Яну 30, 2025 2:22 pm
Профил

ToHu написа:
Миро много зависи за какво го използваш това. Какво точно дърводелство правиш ?

Мебели имам да правя... Аз започнах с един гардероб за който жената беше намерила врати от масив, а аз трябваше да намеря дърводелец. Е не намерих дърводелец и се хванах и сам си го измайсторих. После правех и други неща и сега имам да правя още. Междувременно гледам и да се уча, основните трикове кое как се прави. Искам да почна да правя сглобки, а не както досега с пирони и видии.
А това инструментче едва ли ще го купя. Просто ми хареса идеята и изглежда доста полезно, но засега първо искам да се науча ръчно. С електрически инструменти вече се справям криво-ляво, сега си накупех ръчни рендета, оглеждам се за длета, камъни за заточване и такива неща. Като усвоя ръчните тогава ще мисля за автоматики евентуално, ама едва ли щото засега нямам никакво намерение да правя производство ;-)

Чет Яну 30, 2025 7:05 pm
Профил

Ами сглобките са най-сериозната част, конкретно тия за дърво. Искат хубави инстурменти, иначе е кофти, особенно ако са видими. Във винтовете правилно приложени няма нищо лошо, в крайна сметка много зависи каква е целта, да направиш нещо за да го изпозлваш, или правиш произведение. Ей на това "чекмедже" което съм показал винт няма да видиш от никъде, но е на винтове, е естествено лицето е лепено, то таквиа слгобки нямат и нужда от винтове, но инач ... първо усвои лепенето, после сглобките. Рендето ако ще го изпозлваш за финиши също трябва да е добро, из изпозлвам електрическо, малко иска да му свикнеш, но хванеш ли му цаката е ОК, отначало е малко плашещюо и като не знаеш как да го изпозлваш стават бели :)
Но тая работа си иска инструменти, абрихт и щрайхмус са задължителни, ако смяташ само на ренде да го караш си е наказание. Добър банцинг също, аз нямам добър и е голяма мъка. Също добър циркуляр, с читава и голяма маса. абе .. мнго са нещата първо осигури всички електрически, след това мини на ръчните, иначе има един риск бързо да се разочароваш и откажеш :)

Чет Яну 30, 2025 7:22 pm
Профил

Електрически имам доста вече... взех си на Макита и настолен и ръчни циркуляри и фрези и щрайхмус. Вместо абрихт засега ще ползвам щрайхмуса и триковете с подложка. Банцинг много исках, но цените хич ми харесаха и засега ще пасувам.
Проблемът ми е помещението... бях намерил вариант и затова най-вече накупих машините, но собственикът размисли междувременно.
За финиш от ръчно ренде по-добро решение няма. Аз си взех Стенлита, то по-скоро така се водят заради размерите, иначе производителят е друг. Но това е гъдела на ръчните инструменти, че има някои неща които с никаква електрическа машина не може да постигнеш. Но трябва търпение, трябват и други умения примерно от известно време се уча как се точат ножове/длета. Изглежда просто, ама ми отне доста време и още не съм чак толкова добър.

Чет Яну 30, 2025 8:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 93  Следваща