Отговори на тема  [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 93  Следваща
Любопитно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Любопитно
Ами точенето си е наука, ама длетото е проста геометрия :) има приспособления, много са удобни защото то държат постоянен ъгъл. Не че не става и без тях, ама колкото по малко длетото толкова по трудно му усещаш ъгъла.
А за финиша ...за това което правя няма никакво значение дали ще в с финиш от абрихта или от ръчно ренде :) иначе да, разлика има ....

Чет Яну 30, 2025 8:33 pm
Профил

И аз покрай стълбището ми си накупих най разни дърводелски машини. Искаха ми само за труд за стъпалата 6000лв преди 5 години ?!? (това е най ниската цена от 3 оферти на фирми от бранша) Намерих си заготовки за паркет от бургаска фабрика за паркети и с помощтта на герунг, мини банциг, лентов + дисков комбиниран настолен шлайф, лентов ръчен и вибрационен ръчен шлайфове, ръчна оберфреза и бисквит ръчна фреза - всичко на цена малко под 2000лв успях да се справя. Отделно материала ми дойде на 900лв ... Много е твърд и си иска правилните машини и инструменти за рязане и обработване. Сега ако реша да продам машинките ще възстановя много повече от половината от парите, с които съм ги купил, но нямам такова намерение де.
Направих си раздвижен регулируем шаблон за взимане на точен размер на стъпалата и на практика с негова помощ никъде нямам луфтове и фуги над 0.5мм.

Супер приятна хоби работа носеща огромно удовлетворение и здраво начесваща "крастата" (стига да не вземе да ти стане професия де)... :-)

За сглобките на ПДЧ шкафове, етажерки и гардероби си направих на CNC-то шаблон за точно разпробиване и с него и ръчна бормашина/винтоверт си направих всички глухи и не-глухи отвори, включително и за дюбелите.
В случая AI не ми помогна, но пък Тубата беше безценна. С малко мисъл и правилните видеоклипчета нещата ми се получиха.

Машинката която Миро постна е супер, но е само за сглобки. Сглобките има как с настолна обер фреза и настолен циркуляр също да се направят много точно. (разбира се не всички видове сглобки са възмижни с тези инструменти)

Чет Яну 30, 2025 9:12 pm
Профил

Е какви сглобки точно правиш с оберфреза и то такъв тип ? Това е рутер, работи с цилиндручни фрези, дори една лястовича опашка не може да направи .. е може и да може не знам ама ....ще е голяма мъка. Освен един доста ограничен набор сглобки, другото не сатва на оберфреза, а за тези които стават има приспособления да с епродават с които се правят доста по-бързо от колкот с въпросния рутер или със CNC рутер. Единствентоо рпедимство на CNC-то е като трбява да се правят дупки които да пасват, е там вече е безценно. Ей това май го бях показвал , тука вече CNC-то беше много полезно, едно че фрезовах на него всички релси, второ надупчи всички дупки, това без CNC просто нямаше да се хвана да го правя.

Прикачени файлове:
DSC_1089.JPG
DSC_1089.JPG [ 3.69 MiB | Прегледано 1000 пъти ]
Чет Яну 30, 2025 9:25 pm
Профил

miro_atc написа:
от известно време се уча как се точат ножове/длета.

https://img.kwcdn.com/product/1e133b305 ... x1200.jpeg
https://www.thegardenrange.co.uk/wp-con ... IDWKIT.jpg
едното е джиг в който се стяга длето или нож за ренде, другото са диамантени точила, дебелите са по-хубави, но тежат много и после купих по-тънки такайски някакви, желателно е да са по-дълги, взех всички възможни едрини да ги редувам, но може да се сведат до 3 боря, примерно 200-600-2000 или сходни, при по-едро от 200 не се пързаля добре, по-финно от 3000 не виждам смисъл

желателно е да се заточват преди да са се скапали нацяло, но ако са много зле първо на шмиргела го оформяш и после на ръка за финото заточване

Пет Яну 31, 2025 12:52 am
Профил

Под учене имах предвид теория и практика... Теорията не е сложна, но е добре да се знае. Практиката обаче си иска време, едно е да го гледаш в тубата, съвсем различно е да почнеш да го усещаш. И не само да го усещаш, ами и да свикнеш с движенията, щото по един начин се държи това което точиш на шмиргел. По друг е с джигове, по трети начин е само с ръце като Rob Cosman примерно. Тоя пич има много видеа за техники, за инструменти и т.н.

Джигове се продават у нас, в онлайн машините има няколко и при други търговци съм гледал. С камъните е по-сложно. Има... но не знам дали стават. Тия дето препоръчват и Rob и английския пич не ги намирам у нас. Аз си взех един комплект за ножове от алито. Джигът е ОК, но камъните не са ОК. Фините се износват само след 1-2 ползвания, мен почти не ми останаха. Добре че в комплекта взех и кожа с паста и с тях полирам. Но и кожата си има тънкости. Ако не движиш правилно лесно може да заоблиш острието и да стане по-тъпо, вместо по-остро.

ToHu написа:
Е какви сглобки точно правиш с оберфреза и то такъв тип ?

Е много неща мога да се правят с фреза, особено ако нямаш като мен машини за бисквитки или джигове за дибли и т.н. И лястовича опашка става, потърси "dovetail jig". Но съм съгласен че точно тая сглобка е грехота да се прави машинно.

Пет Яну 31, 2025 3:36 pm
Профил

Лястовича става, те няколко става и все с джиг, с това полу cnc според мен няма как да стане.
А дали е грехота, много за си дали си слязъл в работилницата да си лекуваш нервите и да избягаш от жената, или трябва да си сглобиш нещо но нямаш цялото време на света. За мен не е баш хоби, но като ми потрябва нещо си го правя, съответно колкото по-бързо толкова по добре.

Пет Яну 31, 2025 5:10 pm
Профил

аз само с джиг точа, ако не е захабено много длетото става за няколко минути, изреждам няколко едрини на камъните и готово, с 3000 става бръснач и приключвам, вършат работа, не съм се занимавал с каиши щото няма време за повече
проблемни са по-дебелите длета защото джига не успява да ги хване от първия път, но с малко играчка става.
miro_atc написа:
камъните не са ОК. Фините се износват само след 1-2 ползвания,

по принцип на всички точила все камък им казват, и на тия като шмиргел и на диамантените, но аз ползвам само диамантени, защото не си променят формата, желязна плоча с диаманти, но има 2 вида, едните диамантие са залепени с някакво лепило, те се износват бързо, аз ползвам от другите - диамантите са вътре в метала.
https://www.aliexpress.com/item/1005006818129769.html
тези ползвам за полеви условия, не са хубави като дебелите точила, но държат за сега. поне са леки

Пет Яну 31, 2025 8:52 pm
Профил
Аватар

интересно видео ... хеликоптера седи на едно място :wink:

https://x.com/krassenstein/status/1885336942948110435

Съб Фев 01, 2025 11:30 am
Профил ICQ

Не е ясно дали стои на едно място, може да се движи , ако забелязваш има леко отместване, т.е. ако се движи от към снимащия и то с не висока скорост ще се вижда горе долу така.

Съб Фев 01, 2025 4:30 pm
Профил
Аватар

явно е забавено видеото - на друго се вижда, че се движи" напред - наляво...
Тъп контрол

Съб Фев 01, 2025 4:35 pm
Профил ICQ

Може да е просто грешка, случват се постоянно, и в повечето случаи се разминава без нищо, но от време на време стават бели.
Обаче е възможно, и според мен много по-вероятно е не да е просто грешка, а да е некомпетентност, некадърност, или просто някой който не е бил за тая работа. От години се правят промени за да се допускат по-некадърни хора. Процента на негрите бил нисък, процента на педалите бил нисък, процента на жените бил нисък всякакви подобни, и в авиокомпаниите, и в армията, и в трафик контрола ....

Съб Фев 01, 2025 6:02 pm
Профил
Аватар

TheWizard написа:
... хеликоптера седи на едно място :wink:

ай са...
това, дето "седи на едно място" е кацащия самолет в глисада. просто ракурса е такъв.
по радара самолета и хеликоптера се движат един срещу друг.
самолета кротко се насочва за кацане със съвсем лек завой наляво (по курса).
хеликоптера му идва от 2 часа, като в последните метри дори завива надясно (по неговия курс), за да е сигурно, че ще уцели самолета.
никакъв опит за избягване на контакта (малък завой наляво би бил достатъчен), напротив.
отделно какво е търсил на тази височина също е необяснено за сега.

първите новини бяха "самолет удари хеликоптер". в същност е обратното - "хеликоптер удари самолет"
и това съвсем не е лесно. но хората там си знаят. проблема е, че всички в района претендират да са с по-по-най големи топки, всички са особено важни в техните си очи и не искат да говорят с никого от другите. и като събереш накуп пишкомерци, ония без пишки нищо не могат да направят. а който е компетентен въобще бяга и не иска да си го причинява.

Нед Фев 02, 2025 4:27 am
Профил

А тоя самолет толкова ли можа да го прескочи ...аматьори ...а и къде изобщо е тръгнал да каца, да си беше стоял на високо още щяха да си летят ....

Нед Фев 02, 2025 6:00 am
Профил
Аватар

https://x.com/ZappyZappy7/status/1887850713830813857
https://machinelearning.apple.com/resea ... l-movement

Пет Фев 07, 2025 11:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Гледах един коментар наскоро от някакъв, американец, който работи в Норвегия

Та, ако пуснеш нормално пране в обществена пералня в Америката, 25 мин.
Същото в Норвегия/Европа - 2.5 часа
Да кажем 40-50 градуса, центрофуга 1400, 5кг
Беше написаш че и сушенето е много по-дълго.

Има ли такива разлики наистина? Различни химии/ензоми на праховете? Различно регулиране заради някакви енергийни класове?

Съб Фев 08, 2025 7:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 93  Следваща