|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:49 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Injection transformer
преди известно време някой питаше за мерене стабилността на захранвания. Аз от доста време се канех да си направя някакъв 'стандартен' трансформатор вместо да импровизирам всеки път като ми се наложи, та сътворих ето това : https://hackaday.io/project/202348-inje ... ransformerДобре пасва с новия FRA който си напазарувах. Мисля, че спокойноможе да се мине и с единичен тороид, малко може би се престарах в размера. Като остане някакво време ще направя няколко експеримента с единичен както и с двоен но с различна жица. И в двата случая е мерено с 50 Ом товар. Има мегдан индуктивността да се намали. Реално за мерене на захранване няма нужда да се слиза толкова ниско като честота. HP-то мери по-малко изместване на фазата във високите честоти, не знам кое е по-вярно, но някак вътрешно на HP-то му имам повече доверие. Така или иначе винаги може да се "компенсира / "нормализира" с хараклтеристиката на трафа и тая грешка да се минимизира.
|
| Вто Фев 04, 2025 8:04 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Injection transformer
Идейно, но дай малко повече подробности - трансформаторът се включва между захранването и товара или се разкъсва веригата за ООВ и там се "бие инжекция"?
|
| Вто Фев 04, 2025 10:26 am |
|
 |
|
ToHu
|
|
| Вто Фев 04, 2025 4:56 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Интересна информация. Мерси.
|
| Вто Фев 04, 2025 6:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз от години се каня да взема нещо което да ми улесни живота. Това става и на ръка ама да направиш повече точки е голяма мъка. За по-високите честоти може и с VNA-то, но там от 300 а и малко мъхнато. Може и със спектрален с тракинг, ама фазата я губиш, трябва да я гледаш на скопа. Преди 5-6 години взех едно кутийче на Analog Arts ммм криво ляво работи. Но всеки път като ми се наложи е някаква драма, позлват се 3-4 уреда, отделно на тоя analog arts софта е куц, то е някакъв USBскоп по скоро с такава функционалност. Та от доста време оглеждам за FRA, другото което върши работа е HP3577 и до един момент ги имаше на някакви нормални пари, не знам какво се случи но цените отидоха в космоса, иначе е хубав уред но доста голям. Обаче конкретно за захранвания FRA са перфектни, те повечето са правени и с тая идея. Въпроса е че евтини FRA рядко се намират. Има много хубави на AP Instruments, до 30 Mhz което е повече от достатъчно, проблема е че тиоя които са на разумни цени всички са с техния паралелен интерфейс за който да намериш адаптер е мисия невъзможна. Преди нова година бях купил един който го отказах, видя ми се че е USB версия но уви не. И другото което се намира на някакви прилични пари са Venable, 3120 и 350А. С 350А е рисковано, аз взех един ей така за спорта, не съм очаквал да го изпозлвам, батерията е заминала и е тотален мъртвец. 3120 .. трбява да го видя да не би да има батерия вътре и тоя, но за сега работи. Проблема с тях пък е софта, тия педали от Венабъл не дават софт нищо че лиценза върви с уреда, искат 14к дори за най-дъртия който не се поддържа от години. Та се наложи да ревърсна малко софта им и да им извадя командите на GPIB-то, и това беше и задачката за чата. То аз тръгнах в Qt да пиша, ама не искаше да компилира на NI библиотеките и викам я да видим чака ткакво ще каже и вика що не го направиш на Питон ... той и Хищшника това ми каза, и му викам на чата като си толкова отворен те на прави ... и направи  Някой ден като не ме мързи толкова много ще добавя още няколко уреда в апа, HP захранване и Кикусиу АС сорса , и някой от товарите , имам 300 W кикусуи с GPIB но сега съм загледал едно 500 W по-нов модел, така ще може да се автоматизира целия процес на валидация. Не ми се налага често, но някой път се правят отговорни неща и трябва да се знае дали захранването е стабилно.... е има един не маловажен параметър, температура, с някои кондензатори в комбинация със специфичен чип това може да с еокаже проблем ако трябва да покриеш широк температурен обхват.
|
| Вто Фев 04, 2025 7:58 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Няма смисъл да се мери фаза. Тя си върви със свалянето на АЧХ.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Фев 05, 2025 5:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мммм как го реши това ? Какво става ако си с някакъв мижав запас по фаза, как го разбираш ? Напротив, според мен фазата в случая е доста по важна като параметър, усилването може да се предвиди доста по-точно а методите за компенсиране на фазата в най-добрия случай дават приблизителни резултати. Може би не си настъпвал достатъчно мотики и затова си останал с това впечатление.
|
| Сря Фев 05, 2025 5:45 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Фазата се вижда от амплитудата, в смисъл, че те са генетично свързани през полюсно-нулевата диаграма. Полюсът води до затихване и закъснение, нулата до усилване и избързване. И като начертаеш Боде диаграмата на едното, съвсем лесно смяташ къде да сложиш чупките на другото.
|
| Сря Фев 05, 2025 5:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ммм тука малко не ми е ясно какво точно имаш в предвид, може аз да съм проспал нещо но не виждам как на черна кутия ще съдиш за фазата на база амплитудно честотна характеристика. Между симулация, и нещо което реално измерваш има разлики, не знам сравняваш ли си резултати от симулаторите на TI или AD с реално измерени същите схеми. Разлики има дори когато подбереш точните стойности. Разликите конкретно в компенсацията идват най-вече от кондензаторите, защото техните параметри рядко имат общо със специфицираното и от лейоут разбира се, разлика в индуктивности ...аз рядко съм виждал нещо което дори да доближава измереното.
|
| Сря Фев 05, 2025 6:12 pm |
|
 |
|
dan
|
Е баш де, измерването не се вълнува от идеализирания модел на симулацията. В крайна сметка всичко се свежда до полюси и нули, които са именно комбинация от честотната характеристика на всички свързани елементи. Качи екселски файл с измерване на ачх и ще ти покажа фазите, а ти ще ги сравниш с измерването после.
|
| Чет Фев 06, 2025 11:17 am |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
Процедурна питанка - само от АЧХ може ли да се определят запасите Gain Margin и Phase Margin, че те май са в дъното на цялото измерване?
|
| Чет Фев 06, 2025 3:29 pm |
|
 |
|
dan
|
Да. Тоест почти. Специално за фазовата диаграма, понеже тя се възстановява с наклони, трябва да се знае единствено началната фаза, тоест при много ниска честота. Един вид дали е инвертиращ или неинвертиращ усилвател. Даже няма нужда от пълните данни, а да се знае къде настъпват промените, на коя честота усилването започва да спада/покачва и с каква скорост - 20дБ/декада или 40 дБ/декада - съответно за единичен или двоен полюс/нула. Тони като качи данните, ще ви го покажа.
|
| Чет Фев 06, 2025 3:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ще видя някоя платле днес по-късно да измеря. Иначе да, целта на това измерване е именно да се види запаса по усилване и фаза.
|
| Чет Фев 06, 2025 5:32 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Малко съм извън теорията, ама ако е така как то казваш - за какво уредите за Frequency response analysis (FRA) измерват фазата, а не я изчисляват от АЧХ? Можеш ли да дадеш линкове или някакви материали по темата?
|
| Нед Фев 16, 2025 11:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не ми е останало време да измеря една с новия FRA. Според мен не може да се сметне. Сега то за можене може, както се смята в симулатора, но там всичко е идеализирано и не отразява много специфики. Например аз съм имал проблеми само от смяната на едни mlcc с други. Всичко беше насмятано, и калкулатора на TI и маткада с тяхната методика и тина-та показваха сходни неща, бях заложил и уж параметрите на тия кондензатори по спецификация. Е да ама не ...започваше да осцилира. Мерих го и не беше от толеранс на компоненти, въпросните кондензатори бяха вече не помня с доста по различно ЕСР и импеданс от това което ги дават ....това се хваща по два начина, както го хванах аз , при мен беше видимо защото хранех ледове, или анализирал захранването с ФРА. Сега там има тънкости. Не знам този има ли преселектор или директно обработват, но като гледам резултата за фазата може би няма, защото ако нивото на тестовата честота не е достатъчно лъже във фазата, та сега ще трябва да добавя една процедура първо да мери на 5-6 честоти в диапазона и да определя какво трябва да е нивото на сигнала за да може хем да го мери правилно, хем да не насища.
|
| Нед Фев 16, 2025 11:48 pm |
|
|