|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:57 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Кога ли ще забранят глобално тая чикиджийска "социална мрежа" наречена тик-ток... https://dnes.dir.bg/svyat/nova-smartono ... ratsetamol
|
| Пет Фев 07, 2025 9:10 am |
|
 |
|
nik
|
Айде сега, тик ток виновен... ако не е в тик ток ще е някъде другаде Аз предлагам направо на стрихнин или циянкалий да минат, ще се отървем от доста малоумници Естествения потбор трябва да бъде възстановен
|
| Пет Фев 07, 2025 9:29 am |
|
 |
|
itso.t
|
Би трябвало да знаеш, че при децата нещата са по-различни и се налага да им се помага, да се въвеждат рестрикции или да "побутват" в дадена посока за да не се кандидатират за наградите Дарвин. А без да претендирам за изчерпателност, но от това което срещам като информация в медиите, като че ли повечето простотии с "тийн предизвикателства" тръгват от тик-ток. Кой ще се изпльоска на плочките по нос, кой ще скочи от втория етаж с чадърче за коктейли, кой ще изпие повече парацетамол... Ама да им удрят глобален бан и да изчезват в канала...
|
| Пет Фев 07, 2025 10:07 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Тъй де, той естествения подбор не признава възраст. И едно време сме правили глупави неща, но не помня някой да си е чупил крак/ръка/глава съзнателно, тия сега точно това правят. За скачане от втория етаж, и ние сме скачали ...
|
| Пет Фев 07, 2025 4:21 pm |
|
 |
|
nik
|
Побутването в правилната посока трябва да е ежедневно, а не когато вече е твърде късно. Тия неща които гледаш са заради родители които ежедневно са пропускали да бъдат родители Ей какво става когато на такъв тийн му скрият телефона https://youtu.be/g0C6NHHTpxEТа при такива случаи банове няма как да заместят десетилетие липсващи родители. От тик ток се преместват някъде другаде. Още същия ден, даже няма да се забавят.
|
| Пет Фев 07, 2025 4:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мда, и такъв бой ще отнесе че следващите 10 години ще се напикава само като ме види, ако оцелее ... но това е до родителите. Баш на Коледа на малкото ...то не е много малко вече ....телефона за малко не стана на сол, взе да се прави на голямата работа пред някаква приятелка но овреме се усети че е прекалило, не се наложи да ставам от масата.
|
| Пет Фев 07, 2025 4:40 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това на клипчето е дете с ментални проблеми. Към края майката обясни. Мъка. Едва ли някой може да предположи кога ще избие агресия с луди деца или възрастни. То и със здравите вече не е гаранция.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Фев 07, 2025 6:17 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Приватето разказваше готин виц по темата: Баща хванал синковеца да пуши цигари, и започнал да нарежда: - Нищо няма да излезе от теб! Ще пропаднеш! Само с глупости се занимаваш! Аз на твоята възраст... За момент спрял, замислил се, и продължил: - Абе пуши си тате, пуши си... 
|
| Пет Фев 07, 2025 6:31 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Понеже не съм слушал внимателно жена си /както винаги  /, трябва да направя някои уточнения. Не е Фантастико, а Кауфланд /това не е толкова съществено/. И не са червеи, а насекоми. Да знаете, че приятно-червеното "апетитно" месо се докарва на цвят с някакви насекоми.
|
| Съб Фев 08, 2025 9:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Приятно червеното апетитно месо се докарва на цвят с оцветител .. ама вече 30 години от както го работих това та ми излезе от главата как се казва, а и в днешно време сигурно има доста по-ефективна и токсична  Месото почти никога не е червено, особенно ако говорим за котлети или врат, те дори съвсем пресни имат кафеникав отенък, като много бързо губят и малкото червено което имат. Има един термин, червено месо, той не случайно е такъв, това са основно бут и някои части на плешката, това месо стои червено за около ден ако е в плюсова камера, може и два дена но на третия и то започва да си мени цвета но то остав по-тъмно червено в сравнено с котлет и врат, като вратът по птринцип е по-червен от котлета. Ако колбаса се прави от месо, то това е основно червено месо, никой не мели котлети за колбаси по нашите ширини.Така наречените котлети са контрафилето, или частта от мускула около гръбнака, котлет е когато е с прешлена, иначе се казва каре. От контрафиле се правят сушени филета, но рядко се изпзовла за нещо друго. ... някъде в Шумен ми стои още тетрадката с откраднатите рецепти. 90-те работех в един колбасарски цех, доста добър като продукти, техноложка ни беше ... г-жа Иванова, така и не и запомних първото име, това е каката която е била главен технолог на смядовска луканка и суджук горна оряховица дълги години, 90-те беше някъде около 50те. Та каката, направо ляля си ми беше тогава, много държеше на качеството, особенно на лкукнака, суджук и сламите, и да ви кажа това са едни от най-добрите които съм ял, химия винаги има, особенно в луканката, хубава луканка без химия не става, но то не е толкова химия колкото бактерии които ускоряват зреенето, иначе никога няма да узрее .. тука много мога да пиша по темата, нямам време да се занимавам с ткаива неща, иначе мога да спретна едно мини производство тука за местната флора и фауна, въпреки че чат пат се среща читава луканка, не помня бони или тандем, но са спретнали производство в САЩ и един от продуктите беше доста добър, но все така далеч от луканката на г-жа Иванова ...сега като се сещам ... тя много мразеше да я наричат госпожа, държеше на технолог Иванова ...
|
| Съб Фев 08, 2025 10:21 pm |
|
 |
|
nik
|
боя слагат когато искат да оцветят нещо което не е месо, и в разни ментета, истинското прясно месо си е достатъчно червено, и за да остане червено докато стигне до магазина се обработва с химия, антиоксидант някакъв, не помня точно какво беше, или херметично запечатаните опаковки ги пълнят с инертен газ, в луканките слагат антиоксидант за да останат червени
|
| Съб Фев 08, 2025 11:12 pm |
|
 |
|
HCL
|
Моля, моля. На дядото луканките бяха сухи, вкусни и без химия. Такива от дете не съм ял. Трябва да питам какво е било месото. Помня че беше на конци. Фантазия
|
| Съб Фев 08, 2025 11:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Дядо ти ме съмнява да е правил луканка, между суджук и луканка има огромна разлика. На първо място луканката е всичко друго но не и суха, суха ли е тов ане е луканка, или е престаряла или някой прави суджук под формата на луканка. Лукнаката е сочна и мазна, прави се от подбрано грудно месо и червено месо. Луканата по подразбиране е изцяло свинска. Червенбото месо обикновенно е от плешка и някои части от бута, но се избира постно такова, което е чисто месо, без жили, ципи и т.н. Луканката задължително трябва да направи патина. Луканката не можеш да я направиш в животински черва, тя се прави само в изкуствени черва. Сигурно може и да има някакъв начин в животински, но аз таква не съм ял, и в магазинната мрежа няма. Ако говорим за суджук, там е друго нещо, суджука е лесен за правене, не иска нищо, дори няма нужда от консерванти. При суджука най-важното е да го напълниш добре. Остане ли въздух винаги ще има един лек дъх на гранясало, това ако го сушиш достатъчно, рядко доманши оцелява толквоа дълго, но това се получава. Структурата на луканката трябва да е едра, сега вече не помня с точност, но мисля 3-4 мм трбваше да е. Тя затова не се и мели, само се реже на кутер с 3 ножа, и ножовете трбява да са прясно наточени. Реже се в замръзено състояние, или силно охладено преди замръзване, иначе няма начин да го нарежеш гръдното и да не се размаже. Суджукът пък се мели, на мелачка, и се пълни на шнек машина, докато луканката се пълни на бутална машина, отнотв за да се намали смачкването на сместа ... в БДС си пише кое е луканка и кое е суджук ...
|
| Нед Фев 09, 2025 3:08 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Нед Фев 09, 2025 10:32 am |
|
 |
|
HCL
|
Прави си. Сега разгледах снимки и явно е било суджук. Пълнихме го в черва. Не оставаше дълго  И се ядеше най-добре без прибори, с къшей хляб и една краставица от градината в другата ръка. Така набързо, между две игри на улицата. А бабата правеше това на което му се казва луканка. То беше наистина по-мазно и далеч не толкова сухо. Сушеше ги на простора на терасата. Една година беше забравила прозореца отворен и гларусите бяха отнесли няколко Имаше и едно голямо, дядо му казвахме. То беше съвсем различно на вкус.
|
| Нед Фев 09, 2025 12:44 pm |
|
|