|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:21 pm
Пак ни прецакаха до кога ще си траем
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
къде са тези фирми? търсят ли още хора? зарязвам бизнеса и ставам консултант за 1000 EUR на час 
|
| Пет Окт 13, 2006 7:23 pm |
|
 |
|
HCL
|
Реконструктор ако не е тайна, кажи за какво у-во става вьпрос.
|
| Пет Окт 13, 2006 9:55 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Заек, ти по колко дереш на час за консултация, ако не е тайна де ? Като ще влизаме в Европата, няма ли да ти е по-лесно да вдигнеш тарифите си и да си станеш консултант към фирмата си 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Окт 13, 2006 10:08 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
|
| Съб Окт 14, 2006 11:04 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Тия 2000 ЕУР на час не са никак странни, горе долу толкова струваше и консултция с инжинер конструктор в UK, консултация по принцип се води скъпа услуга, и се предполага че се предлага от досатъчно квалифициран кадър, т.е. с достатъчно опит, и колкото по специфично е, толкова по дебела е тарифата. А то специфично .. понякога е съсъщото като единствено, или вече монтирано, т.е. сложил си нещо и нямаш мърдане, или се косултираш или си чупиш главата. После на много хора им е ясно че тази така скъпоплатена консултация може и да не е успешна, още повече може би тук има хора които биха свършили работтаа по добре, но ако си купил апаратура от фирма Х за 100-200 хил, и вместо техен консултант ползва външен, после ако нещо се скапе, което не е нещо необикновенно особенно при нещо купено от UK или Italy, производителя няма да поеме никаква гаранция. Та много често е въпрос на принуда.
А има и друго, цената на консултацията мнго често не е нещо фиксирано, ако изпозлваш фирма и консултацията изисква проучване, разработка и т.н. цената на час ще е доса нормална, примерно рядко надвишава 150-200 УСД на час, но ако е нещо което ще дойдат и ще те консултират за 1-2 часа, много вероятно е да стане 1000-2000 и нагоре. Ценообрзуването е много плаващо в тая област, какво и в самите разработки.
Такова трябва и да бъде де ако човек иска да е гъвкав и да взема клиенти.
|
| Съб Окт 14, 2006 12:12 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Е чак 2000е/час не, но и не мога да се сетя сега точно цифрата*, но съм виждал подобно за немци и тяхна машина за сортиране на пластмасови шишета, според вида на материала.
Не си звъняха през 5мин, а може би през 30-40мин , но имаше софтуерен проблем и се опитваха да разберат къде е.
Не беше като това което ти си видял, но има нееееееееееееееещо общо.
*- ако мога ще попитам точно колко беш
е тарифата
едит: прав си и за другото с българите.
А още по-хубавото е , че парите ще се въртят и уползотворяват в нас.
Нали предполага се , че техничето си има идеи , и че фирмата поръчала машината е БГ и тя гледа да се развива (щом купува техника още).
но като ни погледнеш държавата и се чудиш дали въпреки това , това с напредъка ще е възможно.
|
| Съб Окт 14, 2006 1:50 pm |
|
 |
|
3aek
|
не съм в консултантския бизнес но както виждам май съм се развивал в грешна посока щом има толкова пари в това консулантство
има една приказка който може го прави, който не може учи (консултира) другите как се прави
имал съм срещи с подобни консултанти, повечето нямат никаква практика и произлизат от академичните среди - летят в облаците, специалисти по всичко
чувал бях и за адвокатски хонорари по 200-400 EUR на час но за 2000 EUR не бях си и помислял че има някой да предлага камо ли някой да се навие да плаща
|
| Съб Окт 14, 2006 2:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Има два вида консулатанти.
1. От обща характер - пример искаш ти да правиш нещо и не знаеш какви технологии да предпочетеш. Тогава идват едни костюмари с куфарчета и ..... ти обират пари за неща които общо взето са известни на всички. В общия случай де, защото има сфери на живота, дето има доста тъмни дупки и там консултаните може и да се ползени. Та тоя тип консултанти много добре виреят покрай държавни фирми и всичко де що е свързано с беконтролно харчене на пари. Тъй де плаща се добре, пък какво си свършил не е от особенно значение.
2. Фирмени консулатанти - от тия дето Тони казва - купуваш нещо и после си обвързан с тях, ако не искаш да си загубиш гаранцията. Като правило са по добре подготвени от първите, щото поне са обвързани с фирма някаква.
Ама все е тая - консултантите са общо взето доста скъпо платени, но пък за сметка на това безполезни  .
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Окт 14, 2006 3:36 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Когато човек:
1. Разбере, че няма идеално място на този свят
2. Знае какво иска
3. Знае, че всяко нещо си има цена и знае колко иска и може да плати за 2.
може да живее добре, ако ще и да е на Луната. И ако не му харесва на дадено място (особено поради причини извън собствения му контрол), винаги може да се вдигне и да иде на друго. Все още на доста места се търсят кадърни, знаещи и можещи хора  .
А за това какви са предимствата и кусурите на USA, може да се напишат хиляди мнения... И пак никое от тях да не е 100% право/вярно в нечии очи.
|
| Пон Окт 16, 2006 6:42 am |
|
 |
|
ToHu
|
Значи изключвайки някои случаи на некадърност, от консултанството има доста полза, но естествено трябва да те консултира практикуващ кнсултант, а не книгогризец, примери много. Например, за дизайан на последното изделие, се консултирах с няколко фирми, относно пластмасовите части, това което му се иска на клиента и ми се иска на мен, трябва да може и да се произведе, аз нямам 20 к в USD за да си правя експерименти, толкова струва оборудването, за изгунеото време няма да говорим. Пак за там, имам оссветление, фасетна оптика, това е нещо от което не разбирам, отново консултант.
После, пример, разработваш изделие, трябва ти touch screen, ако искаш купи каквото има, каквото ти хареса като цена и т.н. но от моята практика мога да кажа че за всяко приложение си има особенност,и не всички сензорни екрани са подходящи за всички ситуации. Това го установих след няколко години работа с такива екрани, човек който не е ползвал едва ли ще намери нужната литература в нета, просто там всико е повече реклама, а опитите струват скъпо, аз на негово място бих се консултирал.
Друг пример, някой проектира изделие за конкретен пазар, пазара си има особености, ако има човек който да те консултира за тия особенности нещата ще са много по-лесни.
Примери мога да давам много, всеки от вас може да ги даде ако се замисли. Като гледам повечето от вас правят специализирани продукти, дали ако повече клиенти се консултираха с вас преди да поискат нещо да им се прави, нямаше да ви е по-лек живота? А колко клиента познавате на които им е хрумнало нещо, и са се набутали маса пари за да го правят, без ниакаква идея дали е добро направено като задание, дали е работщо дали изобщо има смисъл от него, сигурно не са малко. Верно те си палщат някй прави, и после веднага почват прикаки аз им платих те нищо не направиха, много често защото клиента не е знаел какво иска. Много често консултацията помага на един човек да разбере всъщност какво му трябва, но в БГ това май не е много популярно.
За адвокатите, да, там почти никой не бяга, защото не е нещо дето може да го прочетеш във вестника, или чуеш по телевизора, т.е. трудно е да си "образован" в тая област, та щът не щът плащат, така си е във всяка област, клиент който знае какво иска постъпва така за каквото и да става въпрос, защото зане че това пести пари. 2-3-5 хил за консултация може да спести много повече на по-късен етап, въроса е само да не си се консултирал с бай иван съседа, или някой като него.
А хрумна ми още нещо, абе приерно ако купувате кола на старо пак ли не се консултирате, аз от коли разбирам малко, ама също предпочитам някой специалист да си каже мнението.
Имам чуството че консултатнт се приема като нещо .... мръсно, подло .. капиталистическа утайка, безполезна твар ..... кръвопиец ... абе нещо като адвокат, а то съвсем не е така, да ме извиняват адвокатите 
|
| Пон Окт 16, 2006 8:51 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А тука ме уби - точно кола като купувам неща да се консултирам с никакви странични люде - в сервиза при познати и това е.
Нема нужда да ме консултират за да знам, че колата ми е карана от жена на моряк или баба, че е на реални 80000км, че сервизните документи не са попълнение преди малко и пр.
Това на майтап. Ако консултанта си разбира от работата - няма лошо, наистина е полезен. Лошото е че в Бг повечето консултанти не стават и за чеп за зеле. Аз лично съм се сблъсквал съ строителни консултанти, които съм сигурен че и дървена барака не могат да вдигнат. А по мои наблюдения това не е само българска практика.
Мои роднини имаха нужда от правни консулатации в USA. Майко мила, аз без никакъв правен опит предрекох развоя на събитията доста по добре от въпросния консултант, който взе за това не лоши пари. Та и там е пълно с шарлатани.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 16, 2006 9:13 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ми на Pectel изделията. http://www.pectel.co.uk/
Не знам конкретно модела.
|
| Пон Окт 16, 2006 9:45 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Хехехе, ти понеже се скъса от консултации, си взе ебааси и колата. 
|
| Пон Окт 16, 2006 9:46 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе предполагам, че става въпрос за яко връзкарство.  Социализма напредва яко в Европа. Самата им база ми изглежда като направена преди много време (софтуер под ДОС, 9600 по RS232 и т.н.), в момента единствено "подобряват" някви неща, не се прави нищо ново. Или поне с такова впечатление оставам.
|
| Пон Окт 16, 2006 9:53 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами като отидеш в сервиза при познат не е ли консултация, или вие броите само платените такива ?????
А относно моята кола, колата я взех защото ми хареса, държи се много добре и съм доволен, не съм доволен от сервиза ....
|
| Пон Окт 16, 2006 11:23 pm |
|
|