|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:26 am
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Говорилня
Не и няма нужда от такива 
|
| Чет Фев 20, 2025 7:33 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
HCL, любопитен съм как успяваш да се интегрираш в корпоративния свят? Тоя въпрос впрочем се отнася и към други колеги дето са в големи фирми (Мухата, и т.н.). Не ви вбесява бюрокрацията??
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Фев 20, 2025 7:51 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами да,вбесяват ме много неща.. най-вече всякаквите инклузивности.... но пък и много неща просто не са възможни в малки фирми(чисто технологично и финансово)... Няма как за да докажеш че на някакув рф трансивър някакъв филтър не работи както трябва , да имаш на следващият ден достъп до рьодешварц техника за 2-3милиона... Или пък като направиш концепт на етхернет чип ( 10baseT1L прототипа го направихме 4 човека) да ти отпуснат милион и нещо за къстъм som,че да зарибиш клиентите(като шнайдер , финикс контактс, сименс) докато стане силикона. За прототипа купихме 2 вафли с фпга макс10 даже ненарязани. Рязаха ги при нас.. Абе засега търпя, щото съм в такава група, че все едно сме малка фирма без много бюрокрация. Като стане нетърпимо, или като/когато ме изгонят(щото това е доста лесно в корпоративният свят) ще му мисля и ще се оплаквам повече 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Фев 20, 2025 8:25 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Фев 20, 2025 8:34 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Свиква се, дори е интересно в началото, както дойдох от малки фирми от България. Но страшно много време се губи в бюрокрация и процедури. Вместо да научиш нещо, се забатачваш с дни. При това съвсем не съм в хай-тека, а силовата електроника. Не знам как е в големите фирми за електроника, но по едно време тайничко си мечтаех за Тексас или Майкрочип, да опитам "тяхната бюрокрация". Ама вероятно ще ме сметнат за некомпетентен, та не съм се и пробвал. То и в Америка трябва да си е, не в Европа.
|
| Чет Фев 20, 2025 8:43 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами бих казал - браво. Аз вече година става откакто ни купиха Моторола и вече сериозно съм се замислил дали си заслужава всичките нерви дето ги влагам като гледам как повечето са на една заплатка и попълват разни таблици. Работа за 1-2-3 човека автоматично се раздува до 50-60. Иновация се прави чрез редизайн на стари продукти със същите части. Половината от времето на човек минава в митинги без никакъв смисъл. Нещо дето преди правехме за седмица, сега се планира за година и повече. Изобщо, трагично и много по-различно от типичния стартъп ритъм на който съм свикнал...
|
| Чет Фев 20, 2025 8:44 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
добре де, тук толкова мноо чип мейкъри, а едно нашенско MCU не заформихте разни ПиБери и джигитайски буламачи се заформиха напоследък...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Фев 20, 2025 8:55 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
 |  |  |  | HCL написа: Не само пръст, а 5 години къртов труд  Имам удоволствието да съм един от системните архитекти на С1. Да де ама точно там 1 мм2 за нищо няма да им стигне. Йок, само за дигитални схеми. Аналогови нито продават под формата на IP, нито позволяват да си layout-неш сам. 2009 г отворихме фирма (Blue Wonder Communications) в Дрезден с 40 човека с цел да правим LTE модеми. Дигиталният екип бяхме 9 човека. Останалото алгоритми, софтуер и платки. За 18 месеца направихме LTE cat4 modem за 50/150 Mbps. Ако го сложите в днешните си телефони, даже няма и да разберете, че сте се върнали с 15 г назад във времето. Мрежовите доставчици ще разберат, но това е друга история. Първото демо беше 2010 г. в Барселона (MWC) на FPGA платформа и до последно не знаехме дали ще функционира, понеже HCL се тътреше 2 месеца с дизайна на Turbo Deinterleaver-a. Обаче го завърших навреме и привлякохме много внимание в един пазар доминиран от фирми като Куалком и Самсунг. От тогава 80 часова работна седмица не може да ме уплаши. После се появиха децата и ме научиха пак да се плаша. И както е типично в Германия, в момента в който вдигнахме шум Инфинеон ни купиха за 23 милиона. Не за друго, но те самите нямаха LTE модем, а бяха в преговори с Интел за закупуване на мобилното отделение за 1.4 милярда. Това ако го знаехме, щяхме да им смъкнем 200, както е подобаващо, но здраве да е. Последваха Intel XMM7060 (FritzBox), Intel XMM 7160 (Samsung Galaxy), Intel XMM 7260 (Microsoft Surface), Intel XMM 7360 (iPhone 7), Intel XMM 7480 (iPhone 8/X, Apple Watch), Intel XMM 7560 (iPad), Intel XMM 7660 (iPhone 11) от които приблизително 10% от RTL кода в над 1 милярд продадени продукта са мое писание. После ябълката купи отделението заедно с една камара хора от Куалком и последва C1. Тук вече няма мой код, но една част от архитектурата е мое творение. Колко да е евтина. Разработката на един мултимодален модем, който да поддържа 2G/3G/4G/5G струва милиарди. Изкуството се състои в това да дадеш както на клиента, така и на мрежата това от което имат нужда. |  |  |  |  |
Мерси, че сподели изживяването си !!!
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Чет Фев 20, 2025 9:27 pm |
|
 |
|
Pif
|
Проблемите в корпорациите са, че на ръководни позиции се назначават масово зеленчуци. Малоумни некадърници със самочувствие които освен всичко друго искат да им лижеш гъза и да им обясняваш колко са велики щото на една дъска са написали "ЕСЕ". И на 1 инженер се падат по 10 мениджера. Няма как да върви работата. Остава тук таме някой "остров" дето не се вписва във фирмата да има свободата да работи без да забавлява хилядите мениджери дето са там за едната заплата и дори не знаят какво работят.
|
| Чет Фев 20, 2025 11:17 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
То това си има нАучно обяснение: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1 ... 1%8A%D1%80и като го съчетаем с: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1 ... 0%B5%D1%80можем да обясним почти всички простотии с които се сблъскваме.
|
| Чет Фев 20, 2025 11:54 pm |
|
 |
|
nik
|
+ наши и ваши
|
| Пет Фев 21, 2025 7:56 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ето го научното обяснение
|
| Пет Фев 21, 2025 12:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Да де, но то за това си има причина. Некомпетентността за разлика от компетентността се натрупва в геометрична прогресия, това е като да делиш на нула. Некомпетентните назначават некомпетентни, а работата колкото и да е малко трябва да се свърши, но това трябва някой поне малко наясно с нещата. Когато въпросният Питър е стигнал до това заключение, обществото все още е било доста различно, и основно формирано на база възможности / знания. Промотирането и растежа в йерархията са нещо сравнително ново изключая няколко сфери, примерно армията. В армията обаче, в миналото това е работило донякъде поради естественият подбор, имало е достатъчно войни и некадърните просто не са оцелявали, или по-точно много малка част от тях са оцелявали и са достигали по-високи ръководни позиции. Та към онзи момент е имало по-голяма група знаещи и можещи, и е било сравнително отчетливо достигането на ниво на некомпетентност. Да но в годините това се променя, те това е експонентата, и ще става още по-зле. Проблема обаче не е само в големите корпорации и в държавните структури, това като цяло снижава общото ниво, и малко по-малко завзема всякакъв размер структури. В крайна сметка няма виновни за това, това е човешка природа. Тя може да бъде подтисната, но тогава почва да се говори за робство, феодализъм и т.н. на обущаря преди 200 години е нямало нужда да му обясняваш защо не може да бъде повее от обищар, и той е бил щастлив и доволен защото не си е и представял нещо друго, но опитай това днес....
|
| Пет Фев 21, 2025 2:19 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Я да попитам и аз човекът от кухнята - вярно ли е че Апле се гласят да пускат сгъваем телефон и евентуално кога да го очакваме на пазара? Питам защото се канех да ъпгрейдна телефона на щерката но когато прочетох за новия телефон се замислям дали да не отложа упгрейда.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Фев 28, 2025 10:18 am |
|
 |
|
palavrov
|
Ти нали не очакваш да ти отговори 
|
| Пет Фев 28, 2025 11:48 am |
|
|