Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
:D

Прикачени файлове:
Glg4Bf4WUAATbbf.jpg
Glg4Bf4WUAATbbf.jpg [ 86.28 KiB | Прегледано 658 пъти ]

Нед Мар 09, 2025 7:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Предполагам че има и други дребни разлики освен цената... :lol:

Нед Мар 09, 2025 7:40 pm
Профил

Е не е 27 евра, Шаумито е към 70 евра но пак е значително по-евтино и с по-добри параметри от тайкана.

Нед Мар 09, 2025 7:41 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Е не е 27 евра, Шаумито е към 70 евра но пак е значително по-евтино и с по-добри параметри от тайкана.

Шампоанито е с по-добри параметри е само в сънищата ти... :D

Нед Мар 09, 2025 7:46 pm
Профил

Е ся може да си говорим всякакви глупости, ама сравнение на числа се учи 1-3 клас...
Шаумито бие по всички показатели от мощност, батерия и т.н. На Нюрнберг затваря тайкана с 20 секунди и т.н.

Но както писах и преди има си трески... 500 катастрофи през първата седмица в продажба също е впечатляващо ;-)

Нед Мар 09, 2025 8:16 pm
Профил
Аватар

Както бъзиках навремето приятел: "ако монтирам ел. стъкла, централно заключване и климатик, ще мога да ти продам дори каруца".
Та и ти натам си го подкарал в оценката си за автомобилите...

Качество на изработка, качество на материалите, комфорт говорят ли ти нещо, нищо че липсват в кратките сравнения на автомобилите?

Както беше казал съфорумник, Поршето и ония кош, Шампоана, не само не са учили в една паралелка, а дори не са учили в едно и също училище. :D

И по-директно - как изглежда шампоана след 3 г. употреба? Прилича ли на нещо?
Същата работа като да си купи човек Томахавка. Още не знаят в коя посока се завинтват винтовете, на автомобилно производство се метнали... :D

Нед Мар 09, 2025 8:27 pm
Профил

Тъй, тъй Ицо, само ти ги разбираш нещата...

Кой какво и къде е учил не знам, но където се явят Поршето и Шампоана на една писта или на един и същ пазар, тайкана увяхва героично. Сигурен съм че имаш логично обяснение ;-)

А това каква е остатъчната стойност на масовите Поршета се вижда в мобилето, а и в Надим ли беше?

Нед Мар 09, 2025 8:59 pm
Профил
Аватар

Хах, ти да не намекна току що, че кокошарниците имат по-голяма остатъчна стойност от автомобилите в премиум сегмента? :lol:

Някак леко заобиколи въпроса ми за Шампоана след няколко години употреба. Ако не си го видял, погледни го моля те и ми отговори. :lol:

Нед Мар 09, 2025 9:46 pm
Профил

Аз да се повторя - изгледайте премеждията на младежа дето обикаля Казахстан със самоделна електричка на слънчеви панели. Струва си да се изгледат всичките серии от чисто инженерна гледна точка. Много ясно и нагледно са показани фейлиър пойнтовете на дизайна, на компонентите, на ремонтите, на експлоатацията и на подхода. Изгоря мотор, изгоре контролер, строши се капла, изгоря МППТ, запали се БМС, вятъра събори панелите и строши клетка. Много е показателно за китайските компоненти и тяхната надеждност.

Нед Мар 09, 2025 10:27 pm
Профил
Аватар

за какво се дърлите - изобщо не ми е ясно. Засега нито електричките, нито ДВГ-тата ще изчезнат лесно.
Надеждност и устойчивост - ами те колегите се учат, дори крадат решения, а и производителите на чипове
не стоят на едно място. Химиците и клетко-разбирачите също не спят. Тия с втората употреба и рециклирането
- също. Пазарът ще реши тоя спор - няма да сме ние!

Нед Мар 09, 2025 10:42 pm
Профил

Ицо, много пъти съм го коментирал това. При електричките хоризонта е към 10 години. Основно заради батериите, даже и Pif сме спорели, щото той има доста по-оптимистично виждане от мен.
С две думи аз стискам палци техниката ми да изкара 10 години. Ако изкара повече няма да се разсърдя, но не лежа на тая кълка.
Сега това ми мнение се отнася до технологията като цяло, не само за моята техника. Конкретно Поршето и Шаумито имат по-дълъг хоризонт, поради размера на батериите и съответно брой цикли. Кое от двете е по-добро не мога да кажа. Не ги познавам чак толкова. Но съм склонен да вярвам, че технологично шампоанчето е по-добро. Знам, че имаш друго мнение, но истината е, че китайците могат и правят добри батерии. И CATL и BYD имат модели на които гарантират практическа нулева деградация за първите 1000 цикъла и минимум живот 15 години. Уви цената им е доста по-различна и не ги слагат по коли. Но и ниския клас постоянно се подобрява, както и шампоанчетата, така че просто са много по-съвременни от Порш.
То се вижда и от закачките в рекламите. Примерно това, че шампоанчето можело да направи няколко поредни бързи обиколки в Нюрнберг е камъни в градината на Порш, щото те прегряват.

Но така де - електричките не са коли дето да ги караш 30-40 години. Някои екземпляри може и да издържат, но знаеш за изключенията и правилата...
То и при ДВГ долу-горе вече е подобно дережето. Ако си мислиш, че ще си купиш нещо ново и ще го поддържаш както моделите от едно време.... Желая ти късмет!

Нед Мар 09, 2025 11:05 pm
Профил

Ами без да съм влизал вътре, отвън китайските електрички много бъртзо губят вид, както и другите им каруци също. Тук в Мексико, има доста китайски возила, включително и електрички. Не знам на по колко години са, но не може да са на по-много, и повечето имат явни признаци на износване / стареене, пластмасите са посивели, поята е изгубила блясък, фаровете не са вече прозрачни и други от сорта, предполагам от вътре не е много по-разлино. За мексиканците това няма никакво значение, техните критерии са от ниски по-ниски и нищо от това не им прави явно впечатление, но на мен ми прави. Старата ми Тоьота, на 7 години изглежда по-ново от доста китайчета, хем те се появиха последните 3-4 години.
А и отделно в техническите показатели също може малко да се поспори според мен, числа всички знаем как се пишат, но най-важното е като я подкараш. Но от друга страна ако някой е ОК с Рено / Пежо не виждам заюо да не е ок с китаец, те не са много по-добре.

Нед Мар 09, 2025 11:24 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
за какво се дърлите - изобщо не ми е ясно...

Хм, че къде видя да се дърляме? Бърборим си, обменяме мисли, спорим, тук там се закачаме...

За мен е показателен друг пазар. Имам познати и приятели които могат да си позволят да си угаждат, и го правят. Карат какви ли не скъпи коли, само не и електрички. И не е защото не могат да си позволят нова томахавка. Вероятно друга ще да е причината.

Някои от тях дори притежават "малка автокъща" с бегачки и скъпи коли. Купуват нови, продават други, правят, тунинговат. Ама електрички нема.
Всеки от тях има къде да зарежда електричка ако се наложи. Някои от тях и доста пътуват. И все на фосилки...

Може да се каже, че нямат вид на прости хора. Трябва да попитам тия които съм пропуснал за мнението им за електричките, за да разбера защо са толкова назадничави. :lol:

Като се замисля, май никой от тях няма дори хибриден автомобил... :lol:

Нед Мар 09, 2025 11:26 pm
Профил

Pif написа:
Да ви се неначуди човек. Иджинери ли сте или лукови глави. Точно от такива сайтове ли ще се образовате на технически теми...

Нали не мислиш, че съм постнал насериозно това? Дори не съм го и чел в детайли, а отгоре. Докато не попаднах на великата мисъл на журналиста: "...В сравнение с 800 волтовите платформи, всеки допълнителни 100 волта увеличават мощността на зареждане с 25kW при същия ток. Платформите с високо напрежение намаляват натоварването на батерията, като произвеждат по-малко топлина..."
Със сигурност не бих се аргументирал и изразил толкова добре като теб, но ми е ясно, че не напрежението прави "магията". Цялата система зарядно-машина трябва да се дизайне, за да се достигнат декларираните параметри, и да - химията, демек батерията е основна част от уравнението. Не искам да дълбая навътре в темата, нито ми е работа (още), нито ми е хоби (още). Като си купя електричка, предполагам догодина след соларите (пак догодина), ще почна да пускам и по-компетентни статии и мнения. Не бих цитирал този сайт насериозно, попадна ми като спам, защото точно тогава четях вашите мнения. За момента това беше лек тийзър по темата на "дърленето".

Пон Мар 10, 2025 12:28 am
Профил

itso.t написа:
За мен е показателен друг пазар. Имам познати и приятели които могат да си позволят да си угаждат, и го правят. Карат какви ли не скъпи коли, само не и електрички. И не е защото не могат да си позволят нова томахавка. Вероятно друга ще да е причината.

показателен за какво?
Аз пък имам комшия, който даде повече пари от мен за да си купи Трабант. Възстанови го до състояние по-добро вероятно от каквото е било в магазина. Страст му е на човека и толкоз. Поне да го караше, а той дори не го изкарва от гаража...
Предполагам няма да го замени нито за електричка, нито за друго ДВГ.

Между другото при електричарите също има не малко фенове. Не знам кое е по-малко извратено - удоволствието да изхарчиш един чувал пари за Трабант или повече от 400К за Тайкан GT.
Та на тоя фон твоите хора си изглеждат съвсем нормално. Аз също бих предпочел нормално ДВГ пред Трабант или Тайкан. Дори да имах излишни пари. По принцип склонен съм да харча заради самия кеф, но до определена граница. В случая затова и се интересувам от тенденциите и пазарите. Бих искал да си взема нещо по-добро от зойчето, но не и на всяка цена...

Пон Мар 10, 2025 11:13 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 166  Следваща