| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
прочетох му PDF ... имам чувството че IT специалисти са го начукали 200 MHz ... нема RAM 10 вида RAM 7 контекста баси половинчато нема систем таймер един таймер ... и некви "скрити" в блока с PWM и това само прочетено на диагонал през пръсти
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Мар 11, 2025 6:10 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
MIPS32 архитектура се ползвала при тези новите. Но официално не го намирам по линковете, дето дадохте. Инак помня, че Набабането пак даде линк, като им излязоха първите 32-битови ПИК-ове с ARM, май бяха серия C, ако не се лъжа.
|
| Вто Мар 11, 2025 8:50 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Мернах ги и аз контекстите ама не задълбах да видя дали са за вложени прекъсвания или са за C ABI - ама нещо ме съмнява да са ограничили да има само 7 викания на под функции. Въпреки, че едно време пикльовците бяха с един скопен хардуерен стек на неколко нива дето си беше предизвикателство да правиш по сложни неща. Иначе от подредбата на регистрите не ми прилича ни на арм ни на мипс - при арм имаме 16 регистъра и програмния брояч и стека са последни. При мипс и риск-5 първия регистър е константа 0 и програмния брояч не е в регистровия файл. А в този пик32а първия 32 битов регистър е 24 битов програмен брояч, втория е 24 битов стек ... явно е нещо тяхно.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Мар 11, 2025 11:00 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Гледайки организацията му с тоя W регистър, на мен ми прилича като да го гласят за евентуален заместник на 8-битовите им пикове в по-дългосрочен план. Сигурно ще пуснат и други разфасовки и повече памет. Особено бих искал да изкарат вариант с 44-пиновия QFP, понеже е с 0.8мм растер за разлика от 48-пиновия дето е с 0.5
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Мар 11, 2025 11:16 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ми нещо подобно трябваше да пуснат преди мипса и да го развият с времето...
|
| Вто Мар 11, 2025 11:30 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе нова ИСА не е проста работа. Не, че е и сложна де. Понякога е математика - ако така и така има доминираща архитектура ще има вече готова екосистема която да работи за теб - компилатори, портнати библиотеки, програмисти - и няма нужда да инвестираш да я градиш от нулата. Е, трябва да плащаш лиценз на АРМ, МИПС или там който е. Та си е руска рулетка. Но микрочип винаги са имали капацитета да изкарат своя ИСА и го правеха с пик-овете та можеше и да не експериментират с МИПС и АРМ и РИСК-5
|
| Вто Мар 11, 2025 11:45 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
тогава га пуснаха мипса меринжджейте надделяха а силиконаджийте си тръгнаха...
|
| Вто Мар 11, 2025 11:49 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Още им се чудя що на тоя куц кон МИПС заложиха. Той беше силен 90-те ама след първата генерация конзоли остана само по бюджетни рутери. И без пари да са го наливали в силикона перспективата си беше повече от съмнителна.
|
| Сря Мар 12, 2025 1:09 am |
|
 |
|
palavrov
|
|
| Сря Мар 12, 2025 1:18 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
То това чипче хубаво, ама проблемите с размера според моя опит не идват от чипчетата а от батериите...
|
| Сря Мар 12, 2025 1:23 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Искат да вземат на атмел/микрочип хляба... пазара е наводнен с малките им джвъчки 8 крака , адро, два таймера и 2 гпио/и или някъв иннтерфейс... Явно има хляб в такова нещо, но незнам салам дали има  Удобно е да го лепиш директно на флекси борд, или за някой имплант с електрохимичен харвестер...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 12, 2025 1:52 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Стана ми смешно, исках да го постна това 10 минути преди теб, ама си викам - какво да ги занимавам хората с глупости. И коментарите в тубата бяха доста забавни за чиплето - обсъждаше се хардуера към него, а то - невидимо на фона на платката...
|
| Сря Мар 12, 2025 2:04 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Все пак онова на AD от Darwin серията е съвсем малко по-голямо обаче с много повече хардуер вътре
|
| Сря Мар 12, 2025 2:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Имам една платка с тяхно DC-DC в такъв корпус, е тва какво дърво е за поене на ръка ....
|
| Сря Мар 12, 2025 3:45 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Гледам го и доволно си мисля - добре, че им правя софтуера и не ми се налага да запоявам 
|
| Сря Мар 12, 2025 7:10 pm |
|
|