Отговори на тема  [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Следваща
Кризата в бранша 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Кризата в бранша
Е, този душ и вана реално са продукти откъде 2007-8. Тогава нямаше толкова хоум аутомейшън на пазарите.
Тогава тъкмо айфоня ставаше популярен. Аз му правих управлението на контролерите с един сом на диги (АРМ , РАМ , ФЛАШ вв футпринта RJ45 и се въртеше линукс там).
Имаше си отдалелечен достъп през UDP, това ИоТ още не го бяха популяризирари като трибуквено проклятие...
БайХой може да допълни ако иска мисля и той го знае.

Като цяло не беше зле идеята, но не ми се изпада в откровения .за реализация и междучовешко отношения :)

Вто Мар 18, 2025 9:22 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
ToHu написа:
Ами не е уцелил държавата, тук в САЩ можеше и да му се получи.....

Ами защо точнонв агнлия се правят също пари от всичко. Тоя същия чивек одруса един паралия с 1000 паунда само да му смени чучура на ваната.
Та само да не те мързи може и там да правиш пари.

Вто Мар 18, 2025 9:26 pm
Профил

ами просто грешно време ... а и може би грешен подход. Продукти за хора с много пари са нишови и много труден пазар, и повечето се провалят, особенно ако не са имиджови, т.е. часовник, кола, бижу ... нещо което се вижда или може да покажеш :) Пари се правят от масови пазари, или специализирани продукти за бизнеса / науката. По това време имахме идея, за еидн вид таблет, тогава тбалети като такива нямаше на пазара, но и нашето не беше точно таблет като тбалет, основното беше приложението ... но времето не беше правилното.

Вто Мар 18, 2025 9:36 pm
Профил
Аватар

Сега гледах видеото и се посмях доста. Тоя младеж какво прави сега? Има ли вече офис в Шарда? :)

Вто Мар 18, 2025 10:03 pm
Профил

MYXATA написа:
БайХой може да допълни ако иска мисля и той го знае.

Знам го, да, в далечната 2007, само едно ще кажа - там се зарекох да не работя с българи и поляци на едно място. Още веднъж направих тази грешка през 2013 и от тогава постъпи ли българин или поляк в отдел, в който работя - аз напускам.

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Сега гледах видеото и се посмях доста. Тоя младеж какво прави сега? Има ли вече офис в Шарда? :)

Няма никакъв шанс с този бизнес, човекът е дърводелец, основният му бизнес е да прави бани - да инсталира вани, да лепи плочки и подобни. Не може да ръководиш електронен бизнес без да знаеш абсолютно нищо в тази област.

Сря Мар 19, 2025 1:10 am
Профил

Абе тук мога да поспоря дали не може, един от най-яките примери е Джобс, не само не разбира от компютри но и като инженер го няма. Та не е въпроса дали разбираш, а дали имаш визията, идеите, желанието, възможностите ....много са. Всъщност живота показва и работи, тия които са специалисти в определена област рядко успяват да създадат сериозен бизнес в тази област. HP до някъде са изключение, но там са били двама. Ферари е може би друго изключение, макар и не точно заради Енцо ... в крайна сметка не случайно стават собственост на Фиат.

Сря Мар 19, 2025 2:45 am
Профил

Има голяма разлика между Джобс и Пламен, Джобс е знаел какво точно иска да направи а Пламен не знае, скача от един проект на друг, за малкото време, за което работих при Пламен бях буквално заливан от проекти, които в крайна сметка остават незавършени, аха да завърша проекта с пълненето на ваната идва при мен и ми вика зарежи това за сега, трябва да ми направиш душа да работи еди как си че отивам на изложение искам да го демонстрирам. Тъкмо му направя душа - прави сега дистанционното - имаше проект за непромокаемо дистанционно за телевизор, което се зарежда безжично в банята. Всичко добре но държеше да е с капацитивни датчици а те не работят в мокра среда. Започнах да разработвам едни оптични с IR диод по средата и няколко фотодиода около него на всеки бутон, работеха добре но ми трябваше време да доразработя идеята, после Микрочип ни подведоха - бяха започнали да разработват едни индуктивни сензори за клавиатури - трябваше да реагират на много малки деформации по повърхността но накрая така и не пуснаха продукта в продажба. Пламен започна да прави едни телевизори за баня, взема обикновен телевизор и му лепи стъкло отпред и после го вгражда в стената да стане устойчив на влага, всичко добре но те прегряваха, естествено имаха нужда от вентилация отзад но Пламен се надяваше че този телевизор ще работи малко време в банята само че ако клиента го забрави включен можеше да прегрее и изгори, накара ме да разработя капацитивни датчици за стъклото отпред да сложи бутоните за вкл.изкл. звук канали и т.н. В началото слагаше затъмнени матови стъкла и бутоните работеха що годе добре, казвам що годе, защото влагата пречеше на капацитивните сензори, после точно преди едно излпжение му хрумна "гениалната" идея да залепи огледало отпред а телевизора да се гледа през огледалото, работеще що годе, като се увеличи яркоста на 100% но пък капацитивните датчици спряха да работят през огледалото заради металния слой. После се вманиачи в едни смесители дето трябваше да смесват шампоани и соли с водата докато се пълни ваната реши че това ще го направи богат като касетките на принтерите хюлет пакард, хората ще купуват от него специалните пълнители, нямаше ясна идея как ще се направи, луташе се 2 месеца, така го направи, онака, не можех да го убедя за дребни неща, дето му проваляха идеите - най малкото трябваше да си инсталира автоматиката дето пълни ваната в неговата баня за да я тества - той отказа, показвал си банята на клиенти за основния му бизнес. Фантазиите му убиха това начинание, участваше в едно изложение за хотели, там уж се свързал с някакъв богат хотелиер дето го попитал може ли да му направи 200 вани, Пламен не пропуснал да се изхвърли - ще ти ги вържем в мрежа, да си следиш ваните и шампоаните дистанционно, предложил още няколко щури идеи, естествено всичко трябваше да бъде готово за 2 месеца, щото оня почти си завършвал хотела и аз му казах - няма да стане, слез на земята. После взе да ме обвинява че защото ме бил послушал си изтървал шанса в живота, накрая ми писна от нековите простотии и напуснах. Та така, човек трябва да има и реална представа от това, дето го върши, беше почнал да наема излино много персонал, дори човек за връзки склиенти, той реално нямаше завършен продукт но бързаше да продава, специалист реклама, правеше анимации и снимни на несъществуващи неща, така бизнес не се прави.

Сря Мар 19, 2025 8:36 am
Профил

Bai Ui написа:
така бизнес не се прави.

Не го знам кой е тоя.... смешна работа. Аз познавам и няколко такива екземпляра в бг станали доктор по техн науки..... Нооо все пак това са хора двигатели в една или друга степен, изхранвали някого, осигурявали блага и заплати. Затова си мисля че коментарите за тях от хора които никога не са били работодател на друг освен себе си ми се виждат абсолютно нелепи!

Сря Мар 19, 2025 9:54 am
Профил WWW
Аватар

Цитат:
Джобс е знаел какво точно иска

е не точно ... нищо инженерно не е измислил ( Стив Возняк )
Измислил е начин да го продаде, Гейтц също ( Пол Ален)

В случаите, много по-важна е синегрията икономист / инженер

Сря Мар 19, 2025 9:59 am
Профил ICQ
Аватар

Bai Ui написа:
Има голяма разлика между Джобс и Пламен...

И въпреки това, понякога хората които според околните "не знаят какво правят" правят продукти които не могат да се направят, "защото не знаят че не могат да бъдат напоравени"...

Вероятно по подобен начин са освирквали и откривателя на колелото, изтъквайки предимствата на квадратните и триъгълните колела пред кръглите...

Сря Мар 19, 2025 10:02 am
Профил
Аватар

реално: "лудостта" на визионера/икономиста определя съдбата на продукта
така или иначе инженера си е свършил рабтата, може и да е дал и по-добри идеи

кат ви казвам, че онея отгоре не са наред, вие не ми вервате :D
при провал, колелетата - надолу по веригата и ... чистачката отлита и без метла

при неправилен подбор на тракалета и лошото им смазване обикновено се чупи ос на горните тракалета
и в повечето случаи каруцата е в канавката

Последна промяна TheWizard на Сря Мар 19, 2025 11:37 am, променена общо 1 път

Сря Мар 19, 2025 11:04 am
Профил ICQ

Edesign написа:
Затова си мисля че коментарите за тях от хора които никога не са били работодател на друг освен себе си ми се виждат абсолютно нелепи!

Същото бих казал за хора, които не са работили за откачалки - за коментарите в тяхна защита, но разни хора - разни идеали, всеки си преценява нещата от собствената си камбанария. Та ставаше дума за кризата в бранша, дали пък не е породена донякъде от хора, които си нямат хал хабер от бранша... Темата за въпросният работодател тръгна от бай ганьовщината на беге работодателите, за условията на труд и заплащане, които предлагат, да имал съм избор, можех и да не работя за него, но това което предлагаще в началото много се размина с реалността в последствие.

Сря Мар 19, 2025 11:12 am
Профил
Аватар

Всъщност, "браншът" са много браншове които нямат много общо помежду им.
Уж все е електроника, но на практика са много и различни дисциплини.

А реално няма криза. Измислена е от алчните работодатели за да имат повод и оправдание за да намалят неоправдано високото заплащане от 1300 лв. до под 1000 лв.

Сря Мар 19, 2025 11:41 am
Профил

Bai Ui написа:
Същото бих казал за хора, които не са работили за откачалки - за коментарите в тяхна защита, но разни хора .

Никого не защитавам, през оная работа ми е кой е този пламенчо.... То всички някога са работили за откачалки, я виж само какви управници имаме .... и т.н.
А относно кризата мога на дълго и широко описвам, в бг е хронична, в Европа мога да извадя списък на поне 10 контрагента на мойта фирма фалирали миналата и тази година.....

Сря Мар 19, 2025 11:43 am
Профил WWW
Аватар

Всеки го научава по трудния начин тоя урок - никога не бачкай за българи. :)

Сря Мар 19, 2025 11:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Следваща