Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
miro_atc написа:
Да, що не? Прекрасен начин да ни убедиш колко розово е положението с печалбите.

Въпрос за $1М: Защо бих искал да убеждавам теб или някой друг? :lol:

Пон Мар 24, 2025 3:17 pm
Профил

itso.t написа:
Въпрос за $1М: Защо бих искал да убеждавам теб или някой друг? :lol:

Сумата е примамлива, но нямам шанс да я спечеля...

Мога само да отбележа, че каквото и да е обяснението, то е постоянно. Както и моето. От самото начало на темата сме на различни мнения. Няма лошо, само не мога да разбера защо използваш аргументи, които подкрепят моята теза... но ти си знаеш!

Пон Мар 24, 2025 4:45 pm
Профил
Аватар

Явно не схвана есенцията на това което казах...
Съвсем ясно е посочен какъв е спадът на печалбите, и колко са те.
Според мен са такива, че няма повод за безпокойство, и да оплакваме немските производители ми се струва излишно...
Или според теб 10 милиарда са обезпокоително скромна сума? :lol:
Хм...

Пон Мар 24, 2025 5:11 pm
Профил

itso.t написа:
Явно не схвана есенцията на това което казах...

Тезата ти е ясна. Беше ясна и преди последните 100+ поста.

Въпросът е, кое те накара да мислиш че спадът в продажбите и печалбите я подкрепя?
Аз мисля, че много пъти и на тема EV vs ICE, както и на тема West vs China съм писал, че тоя сорт сблъсъци не са безобидни и не са за подценяване. Никъде не съм твърдял, че от днес за утре всички коли ще станат електрически или пък китайски. Само в главите на евробюрократите имаше дати и т.н.
Това е процес. Можем да спорим до къде и как ще се стигне. Но се вижда, че тоя процес тече и не е безобиден, защото не е нещо което може лесно да се контролира. Това е другата утопия, че ще сложим мита или ще забраним вноса и проблемът ще се реши. Не, няма да се реши. Тоя филм вече са го давали, просто тогава в главната роля са били други герои. Пак с дръпнати очи.
В случая това с печалбите ти изглежда "дребен" проблем. Но не става въпрос за някакви си 10 милиарда. Пари се изкарват и се печелят. Това е нормално в пазарната икономика. Това, което не е нормално е свиващия се пазар. Компаниите трудно оцеляват, а на практика и не оцеляват, когато пазарът се свива. Намалението на продажбите винаги води до намаление на печалбите. Намалените печалби винаги водят до спад на акциите. Спадът на акциите води до затруднение с парите. Не само обслужването на заемите (VW 220$G, BMW и Merceds по около 100$G), но и намаление на инвестициите. А намалените инвестиции още повече удрят продажбите и омагьосания цикъл се затваря.
Както казах това не е нещо, което се случва внезапно от днес за утре. Не очаквай това. Но не е безобидно, защото това е цикъл от който много трудно се излиза.

Западните производители може да се каже, че загубиха около 30% от пазара. Засега. Колко още ще загубят не се знае, но аз не виждам светло бъдеще в конкуренцията с китайците. Не си представям как Мерцес, БМВ или VW ще се конкурират занапред в Африка, Азия, Латинска Амерка. Казвам го защото засега китайците тепърва излизат извън Китай и не виждам кой и как ще ги спре.
Същото важи и за технологията. Над 90% от добив, преработка на суровини и стигнеш до батерии и магнити и какво ли не... се прави в Китай. Колкото и да се опитват западните компании, това са множество индустрии които ги няма вече на запад. И без тези индустрии не може да правиш електрички. Да, знам това теб не те вълнува в момента особено. Ти ще си караш ДВГ до откат. Но проблемът е, че има достатъчно много други като мен, които не искаме повече ДВГ. Аз нямам проблем да продължат да се произвеждат ДВГ-та. Но производителите имат проблем с намалените продажби и пак стигаме до омагьосания цикъл. Това е проблем. Не е пряко мой проблем, но косвено става и мой проблем защото изброените по-горе производители са важни за икономиката ни.

Поне по отношение на икономиката се надявам да се постигне някакъв баланс. Не бих искал Мерцедес и компания да последват примера на Нокия. Засега нещата пред европейските производители не са толкова зле. Някои от японските са по-зле, ако това може да се приеме за добра новина. Но че има повод за безпокойство - аз мисля, че има и то поне два сериозни повода!

Пон Мар 24, 2025 6:38 pm
Профил
Аватар

Private написа:
TheWizard написа:
Рикша с батерии за фенерче - Кога?
Отдавна.

Такайците произвеждат всякакви автомобилоподобия с хилави батерии и моторчета. :D
Mнението ми, визуализирано :D :

> Unboxing A $9000 Chinese 'Rolls Royce Cullinan'
Прикачени файлове:
Unboxing A USD 9000 Chinese ''Rolls Royce Cullinan''.jpg
Unboxing A USD 9000 Chinese ''Rolls Royce Cullinan''.jpg [ 115.74 KiB | Прегледано 1197 пъти ]

Пет Мар 28, 2025 9:27 am
Профил
Аватар

Мога да те заведа да видиш на живо външна селска тоалетна. А тя и китайската тоалетна са като близнаци... :lol:

Пет Мар 28, 2025 9:37 am
Профил
Аватар

Май не знаеш всичко за мен и за моята буйна младост :D , когИ в Свогенския Балкан помагах на тате да билдне външен кенеф по традиционна технология: дървен скелет, стени от преплетени тънки клони и замазка от пръст, слама и кравешки л@йна. Аз като млад дихател и чирак участвах в частта със забъркването на замазката. Вместо клекало, над дупката тате маунтна седалка, базирана на кутия от телевизор Опера-3. :D Сега нищо такайско нискобюджетно не може да ме учуди. :D

Пет Мар 28, 2025 11:09 am
Профил

Цитат:
“Тесла е схема на Понци“?

Уилсън твърди, че Tesla работи като схема на Понци, цитирайки “високото P/E съотношение на компанията като доказателство“.

“Потърсете съотношението PE и след това погледнете акциите на Tesla в сравнение с други автомобилни компании“, каза тя. "Това не е автомобилна компания. Това е схема на Понци."

https://www.dnes.bg/a/448-svobodno-vreme/674525-transdashteryata-na-mask-s-novi-obvineniya-kam-bashta-si

Пон Мар 31, 2025 4:21 pm
Профил
Аватар

:D в момента има ли на борсите такива които не са Понци

Пон Мар 31, 2025 4:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
TheWizard написа:
:D в момента има ли на борсите такива които не са Понци

Ами да, повечето фирми за храни и напитки.... както и някои за суровини... там си има реална стойност зад хартийките.

Пон Мар 31, 2025 5:39 pm
Профил

Ами не са понци, защото са реални компании с реални продукти за които има реални клиенти. Но понеже много от тях са публични, и ръководството си ходи ако тъпите инвеститори не получат мечтаните печалби, меринджърите са "принудени" да правят фокуси за да си вдигат акциите. Това е тъпня, публичните компании трябва да бъдат забранени със закон, няма как бай уйчи който не знае дали е мъж или жена да определя цената на нещо си, още по малко да изисква или решава само защото е инвестирал някакви стотинки ....и като се съберат 1 млн уйчовци нещата се сговнвсват

Пон Мар 31, 2025 6:12 pm
Профил
Аватар

:D
https://x.com/BABYLONBU5TER/status/1907920203201262080

Пет Апр 04, 2025 9:35 pm
Профил ICQ

Днеска до нас имаше паркиран един сайбъртрък. Е нема такова грозно нещо. Голямо, мяза все едно съм купил 5мм ламарина от складовете и съм го заварил с електрожена.

Пет Апр 04, 2025 9:42 pm
Профил
Аватар

Прикачени файлове:
uaz_myskanka.jpg
uaz_myskanka.jpg [ 119.73 KiB | Прегледано 1002 пъти ]

Пет Апр 04, 2025 11:40 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Днеска до нас имаше паркиран един сайбъртрък. Е нема такова грозно нещо. Голямо, мяза все едно съм купил 5мм ламарина от складовете и съм го заварил с електрожена.

Поправка - зелепено с канцеларско двойнолепящо тиксо.

https://www.youtube.com/watch?v=MDW_F5HoCTo

Пон Апр 07, 2025 4:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 166  Следваща