| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Вакуумно сушене на силикагел
Започвам малко от по-далеч. Завършвам дивайс в който електрониката е в херметична кутия, която ще се мокри от вода в това число и морска. За да съм сигурен, че кутията наистина е херметична, ще я надувам с въздух до около 1-2 атмосфери и датчик ще се следи налягането. Ще има и датчици за влажност и температура. Кутията ще се отваря за смяна на изтощените акумулатори, което ще става и в условия на повишена влажност на въздуха. За тази цел, заедно с новите акумулатори ще се подменя и силикагела в кутията. Въпросът е - е ли е възможно за разумно време да се изсуши силикагела с вакуумиране в да речем буркан с капак на винт и малка вакуумна помпа, която може да свали налягането да около половин атмосфера?
|
| Чет Мар 27, 2025 2:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Вакуумно сушене на силикагел
Хмм това е интересен въпрос и за мен, аз съм сушил само във фурната. Мисля, че по-скоро не защото при това налягане температурата на кипене все още е доста висока, ще имаш ускорено изпарение но не достатъчно, това като разглеждаме силакагела като чист абсорбатор. Със сигурност ще го изсушиш до някаква степен , въпроса е дали е достатъчно. И друга мисъл, той може да не изсъхне от изпарението а поради това че водата напуска порите. Т.е.ако е на нещо като сито, така че водата да може да изтича ....знам ли. Бих го пробвал но нямам тука помпа.
|
| Чет Мар 27, 2025 3:09 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
И аз не съм сушил с вакуум, но имаше нещо с разширяването на водните "пари" и в крайна сметка това се оказва енергийно супер неефективен процес.
Какво помпа смяташ да използваш? Аз тези дни търсих малки вакуум помпи, но защото ми трябва да изваждам балончета от силикон за отливки...
_________________ Хайде де!
|
| Пет Мар 28, 2025 10:26 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Най-баналното е хладилен компресор с подходящ размер. Има някои особености при ползването им. Ако минеш на подобен вариант, и не ги знаеш, пиши за да подскажа...
|
| Пет Мар 28, 2025 11:16 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
|
| Пет Мар 28, 2025 11:18 am |
|
 |
|
TheWizard
|
е па пробвай и с микровълнова печка ... на ниска мощност
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Мар 28, 2025 11:19 am |
|
 |
|
ToHu
|
Звучи като да му трябва нещо полево ...Дан за отливки малка не знам дали ще ти свърши работа. Това за дегазиране преди молдване или да държиш самата матрица под вакуум след молдване ?
|
| Пет Мар 28, 2025 11:44 am |
|
 |
|
TheWizard
|
а заслужава ли си за 25 кг около 15 лв да се суши силикагела ( нямам си на представа колко струва на едро )
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Мар 28, 2025 11:52 am |
|
 |
|
itso.t
|
Не знам дали си заслужава да се суши силикагела, но ако е бил в морска вода аз не бих го сушил, дори и да има смисъл, а бих го заменил.
|
| Пет Мар 28, 2025 1:24 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Смятам и двете да правя. Първо дегазирам самия силикон, после слагам матрицата в кутията и я оставям там. @Ицо: Добра идея, даже мисля, че някъде имам такъв компресор.
|
| Пет Мар 28, 2025 2:47 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ролята на силикагела е да адсорбира влагата от около 10 литра въздух в затворен обем, т.е. няма кантакт нито със сладка, нито със солена вода. Дивайса ще се използва и отваря рядко и не съм сигурен дали в съответния момент ще имам наличен нов силикагел. Помпата се захранва от 5V/0,5A и идеята е сушенето да става и в полеви условия при захранване от пауър банк. Ще се ползва и безплатно подгряване от Слънцето.
Имам на терасата стар хладилник за изхвърляне, като компресора си му работеше до последно. Ицо, нещо друго ценно може ли да се извади?
|
| Пет Мар 28, 2025 3:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
компресора е най-ценното, и медни тръбички ама зависи как е правен и дали са медни. Дан, с компресор става, но горе долу това е минимума, с по-голяма помпа се работи по-лесно, особено ако дегазираш нещо с по-голям обем.
|
| Пет Мар 28, 2025 4:37 pm |
|
 |
|
dan
|
То си е за нова тема, ама някакъв ориентир какво подналягане трябва да целя за дегазирането? Из интернет има всякакви мнения, но практически какво е достатъчно за примерно 1 л силикон, не за големи количества?
|
| Пет Мар 28, 2025 6:07 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Може и в тази тема - и аз се интересувам. За форвакуумните помпи са важни два параметъра - дебит и пределно налягане (вакуум) на входа, като втория е по-важния. И Ицо да не се спотайва, а да каже каквото искаше да казва.  Какъв вакуум може да осигури (приблизително) компресор от хладилник?
|
| Пет Мар 28, 2025 6:15 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не се спотайвам. Изчаквам за да видя дали някой би използвал хладилен компресор, за да знам дали да пиша, за да не пълня темата с никому ненужна информация. Хладилните компресори са направени да работят в затворен контур. В изхода им има доста масло, което при затворена система не е проблем, защото то циркулира в нея. При отворена система, като обсъжданото приложение, трябва да се следи нивото на маслото. Тъй като работят в затворен контур, маслото им няма досег с кислород. Когато се налага да има контакт с него е хубаво маслото да се смени с друго, което не се окислява. Това е за по-дълговременни приложения и по-скъпи компресори де. Виждал съм куп такива компресори които си работят с години с каквото са били заредени... За последно, но не и по важност - тоя тип компресори имат някакъв препоръчителен брой старт / стоп цикли за час. Ако включват прекалено често могат да прегреят. Има фабрични компресори за въздух базирани на хладилни компресори. Например тия юнаци предлагат доста богат асортимент: https://jun-air.com/products/Цените им не са особено хуманни. Давам ги само като пример. На снимките може да се види, че са взети допълнителни мерки за охлаждане на компресора, който нормално се охлажда от хладилната система.
|
| Пет Мар 28, 2025 7:59 pm |
|
|