Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Въпрос за филтър 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпрос за филтър
Тоя филтър ще ти върши между никаква и почти никаква работа. Предлагам ти две подобрени версии:
Вариант 1 - два линейни филтъра:
Прикачени файлове:
scr1.png
scr1.png [ 383.86 KiB | Прегледано 6424 пъти ]

и Вариант 2 - диференциален филтър:
Прикачени файлове:
scr2.png
scr2.png [ 429.22 KiB | Прегледано 6424 пъти ]

Забележи разделянето на масите, както спомена Тони. Аз лично бих избрал втория вариант, защото там имаш двойно филтриране - диференциално и линейно. Ако комбинираш филтъра с някаква техника, примерно PWM Duty цикъла (активния цикъл) да се разполага произволно в PWM цикъла, то тогава схемата ти заспива.
пп: сега видях че имаш филтър и на захранването на ардуиното - разкарай го, напълно излишен е и сложи само един кондензатор

Нед Апр 13, 2025 9:40 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
Не е до мързел за схемата, трудно ми е да я чертая в тия програми, пък на ръка ще кажеш мноо грозно.

Исках да поразгледам и най-вече да видя какъв оптрон си сложил за драйвер на мосфета.
Ако това е баналния PC817 / LTV817 и използваш някой корав мосфет с гейтов капацитет няколко нанофарада, да вземеш да го фърлиш и да сложиш нещо по-прилично... :D

Нед Апр 13, 2025 10:25 am
Профил

Бавният оптрон ще намали EMI излъчването, понеже ще намали "звъненето" при превключването, да ще увеличи греенето на транзистора поради по-бавният преход, просто трябва да се търси баланс, всяко нещо е за сметка на нещо друго.
Един кондензатор от няколко нанофарада паралелно на самият двигател ще намали смущенията от искренето на четките.

Нед Апр 13, 2025 10:49 am
Профил
Аватар

Едно по едно... Авторът на темата го мързи да даде цялата информация и затова ще се влачим с уточнения поне 12 стр. :D

@ Пилипицата
Помолих за схема, а не за рисунка. Та, онова нещо което мяза на DC-DC какво е? 7805? Ако да, де фърлиш и него.

И да взема да ти намекна нещо, в прав текст...
Съфорумците ти не ги мързи да пишат и обсъждат ТВОИ проблеми, а ТЕБ те мързи да предоставиш информация.
Може би това трябва да е така? Знам ли...
'Щото ако всички ги мързеше колкото те мързи теб, щеше да си говориш сам.

Нед Апр 13, 2025 11:29 am
Профил

itso.t написа:
pipilica написа:
Не е до мързел за схемата, трудно ми е да я чертая в тия програми, пък на ръка ще кажеш мноо грозно.

Исках да поразгледам и най-вече да видя какъв оптрон си сложил за драйвер на мосфета.
Ако това е баналния PC817 / LTV817 и използваш някой корав мосфет с гейтов капацитет няколко нанофарада, да вземеш да го фърлиш и да сложиш нещо по-прилично... :D

Ми аз съм писал къв е оптрона.
pipilica написа:
За пробата е с TLP351 само на схемата която чертах е така щото не намерих подходящ елемент.

Това DC-DC не е 7805 а е някакъв импулсен модул с LM2596 като този
Изображение
Мосфета е IRF3205
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/9566/#e30%3D
Мотора е четков на 24 волта, на батерия 19.5 заредена на празен ход харчи 4.5А до колкото мога да го натоваря за пробата стига до 13.5-14А
Дали ще е достатъчен един транзистор или да сложа два.

Нед Апр 13, 2025 5:03 pm
Профил

itso.t написа:

И да взема да ти намекна нещо, в прав текст...
Съфорумците ти не ги мързи да пишат и обсъждат ТВОИ проблеми, а ТЕБ те мързи да предоставиш информация.
Може би това трябва да е така? Знам ли...
'Щото ако всички ги мързеше колкото те мързи теб, щеше да си говориш сам.

Не, не ме мързи да дам инфо просто не знам какво още трябва освен това което съм написал.
Както знаеш от моите теми винаги отговарям конкретно когато има въпрос към мен, само че някой път не пиша излишно да става дълъг пост, та за това си мислиш че ме мързи да пиша.

Нед Апр 13, 2025 7:16 pm
Профил

Това DC-DC не е лошо, не е върхът но поне част от смущенията които ще имаш няма да минат. Това което бай-уй е нарисувал е точно за твоите common mode дросели. Ако можеш да го охлаждаш тоя MSOFET калпавото му управление е плюс, но зависи и колко е голям матора. Иначе от към честота, ако си на 4 Khz това не е толкова критично, може да минеш и без драйвер и бавно отпушване, ще намали значително смущенията които ще се генерират.

Нед Апр 13, 2025 7:45 pm
Профил

За така общо зададен въпрос за филтър - получаваш принципни и коректни отговори, които обаче вероятно няма да ти свършат работа в конкретния случай.

Ако ще въртиш с ардуино някакъв DC мотор за вентилатор за вентилация на оранжерията ти примерно - най-важното ще е мотора да не "ресетва" ардуиното ти. Ако ардуиното ти се храни през DC/DC от 24V на 5V, то самото ти DC/DC ти го играе филтър и дропваннията на батерията в следствие на PWM управлението ще бъдат филтрирани от него. (В случая можеш да използваш доста по-маломощно захранване)

Защо си решил да използваш оптрон? Според мен директно от изход на ардуиното през някакъв дву или три транзисторен драйвер ще можеш да свържеш гейта на мощния мосфет.

"Звездния център" на масите аз бих го направил да е масата на DC/DC захранването. От там с отделни проводници маса да отива към ардуиното (тънък), към сорса на мощния мосфет(дебел) и да идва от батерията (дебел).

Относно честотата на ПВМ-а - ако ще е за мотор на вентилатор според мен няма никаква нужда да е много висока. 500Hz ще ти свърши работа.

Ако целта ти обаче е да направиш устройство, което да покрива някакви EMI стандарти и да не пречи на друга радиоапаратура, (като на ВЕФ-а примерно от който слушаш музика докато копаш в оранженията) - филма в който влизаш е съвсем друг и е "многосериен".

Пон Апр 14, 2025 10:45 am
Профил
Аватар

този MOSFET може да ти грее доста ... по PDF разсейва около 200W, а при теб са малко повече
при около 14 ампера - може да му следиш и тока ... уж за защита

е па нек си има оптрон ( съобразен по скорост на PWM )
- лесно се прехвърлят нива към фетове и биполярки ( зависи от нивата )

нищо му няма на Дуиното - всеки "тъп" SoC/MCU - с мотори ... и индустрия се държат по един и същ начин
( зад мониторното устройство определя схемата )

Пон Апр 14, 2025 11:32 am
Профил ICQ
Аватар

pipilica написа:
Мотора ... на празен ход харчи 4.5А

Какъв е този мотор? 8O

Пон Апр 14, 2025 11:43 am
Профил
Аватар

Вероятно некой китайски хай-тек...
Преди много време ми трябваха евтини и достъпни двигатели за задвижване на непомнявечекакво, и тествах такива от афтърмаркет кит за ел. стъкла на автомобил.
На празен ход отбелязваха консумация от 7 - 8 А. Прецизна китайска изработка...

Пон Апр 14, 2025 12:00 pm
Профил
Аватар

С редуктор ли бяха?

Пон Апр 14, 2025 2:30 pm
Профил

И на мен като ми трябва 1 бит памет заделям масив 1 мегабайт и ако нямам достатъчно в контролера слагам външна рам.

Всички тези филтри са глупости на търкалета. Дросела е нож с 2 остриета и трябва да се ползва умно за да има полза от него. В конкретния слуай трябва:
1. Галванично развързан гейт драйвер
2. Линеен регулатор за гейт драйвера.
3. ГОЛЯМ импулсен кондензатор максимално близо до транзистора и диода. И няколко керамични.
4. Усукана двойка до мотора. Там може да се сложе бифилярен дросел или кабела да се навие както е усукан върху ферит.
5. Ако мотора лъчи много - пикофарадни кондензатори на изводите директно.

Всичко останало са глупости и безмислици. Тока не си лети безцелно с голямата мечта да излъчва смущения.

В автомобилната техника се ползват рядко бифилярни дросели защото там всичко е на маса. Само плюса минава през кабел а минуса минава през корпуса. Бифилярния дросел изисква масата на устройството да е галванично развързана от масата на колата. Но тогава идва и проблема с комуникационните канали и измервателните входове. Затова там се филтрира само по захранване а всички смущения се пращат към маса по възможно най-късият път.

Пон Апр 14, 2025 2:57 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
С редуктор ли бяха?

С червяк. А съдейки по консумацията, вероятно е била китайска интерпретация на червяк...

Пон Апр 14, 2025 3:02 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Desert Leo написа:
С редуктор ли бяха?

С червяк. А съдейки по консумацията, вероятно е била китайска интерпретация на червяк...

Червячна предавка си е пак редуктор. Нормално е консумацията да е по-голяма дори без натоварване на изхода на редуктора.

Има си драйвери за тези мотори - и с токова, че и с термична защита.
Те този съм заложил за до 10А. BTS7960 имам предвид, не платката-хуйня.

Пон Апр 14, 2025 3:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща