|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:52 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Не можах да разбера какво е предизвикателството... Аз също мога да те предизвикам - ако 3Д печатът текне и хардуерът в чилъра даде фира, да го възстановиш. Навит? А има немалко и механика и електроника... Сега по-сериозно. Старая се да минимизирам рисковете от тъпи издънки. Ама 3Д печатът бил по-лесен за изпълнение? Не ме интересува. Първостепенна е надеждноста. Лесното е като седна да си пия кафето или бирата. 
|
| Вто Апр 08, 2025 1:08 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Ем ти ще си направиш проекта, че да не текне  Имам един клиент, чат-пат пуска една шашма, дето седи под 2/3 бара налягане с вода примерно 80 градуса. Вика, че няма грижи, но определено е вкарал мисъл в дизайна.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Апр 08, 2025 1:38 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Първоначалните тестове са хубаво нещо. А има ли дълговременни наблюдения - как работи след година, две? Че аз много мразя да правя едно и също по емнадесет пъти. Предпочитам да вложа повечко усилия първоначално, дори и с риск да има оувъринженеринг, но повече да не се занимавам. Искам да съм обикновен юзер - да натискам бутони и да кликам с мишката, а не всеки ден да ремонтирам канализация...  Всъщност не съм споменал една дребна подробност - тая джаджа днес или утре трябва да е работеща. 
|
| Вто Апр 08, 2025 3:10 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Да обадя: купих пресен хлороформ, купих и дихлор(набабамуихимията) и направих няколко теста. Двете разтварят еднакво добре поликарбоната. Дихлорметана се изпарява по-бързо от залепената зона, което го прави по-подходящ за екшън асемблиране. Понеже не бях ползвал, и пусти мерак да пробвам, използвах дохлорметан. Ако сега правя същото ще го направя с хлороформ. Той дава повече време за донапасване на детайлите. Както да е. И двата метода вършат работа.
|
| Пет Апр 11, 2025 12:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами дихлорметана уж разтваря по-добре, аз не съм сравнявал, използвал съм някакъв бъркоч на негова база, купешки и то за тръби от РС. Това с напасването е малко нож с две остриета. Твърде много напасване води до по-слаб шев.
|
| Пет Апр 11, 2025 3:43 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Смятам да ползват пет броя последователно свързани резистора 1206 х 1М за напрежения, които могат да достигат 1500Vp-p. За отворите в платката ми е ясно, но има ли някакъв достъпен лак, с който да ги залея за по-сигурно?
|
| Вто Апр 15, 2025 10:39 am |
|
 |
|
TheWizard
|
с няколко микрона лак какво ще постигнеш при 1500V ? ъъъ демек при 5 x R ... са 300V пад на R
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Апр 15, 2025 11:56 am |
|
 |
|
ToHu
|
каква е целта на лака, като казваш залепя звучи като да ги пазиш механично, но говориш за напрежение ....
|
| Вто Апр 15, 2025 3:10 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Да ги залея, не да ги залепя. Целта е да са изолирани и отгоре, било то електрически, било то атмосферно. Около милиметър дебелина на слоя, затова писах ЗАЛЕЯ.
|
| Вто Апр 15, 2025 3:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
|
| Вто Апр 15, 2025 3:54 pm |
|
 |
|
sthx
|
Практиката ми е до 6kV. Ползвам резистори от серията VR68. https://www.vishay.com/docs/28907/vr25vr37vr68.pdf. На критичните места прорязвам платката. Предлаганият вариант със смд резистори според мене не е удачен. Мощността, която могат да отделят по каталог се дава при типичен монтаж на платка. Каква мощност ще могат да отделят, когато се залеят, не е известно. И без това запасът по мощност не е много голям. По пробивно напрежение обаче няма да издържат, или ако държат ще е временно. https://store.comet.bg/download-file.php?id=1225
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Апр 15, 2025 4:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Няма проблем с смд стига да са рейтвани за въпросното напрежение, в случая ти трябва нещо рейтвано поне на 400. Също така казваш Vpp, т.е. АС, каква е честотата, това е много важно.
|
| Вто Апр 15, 2025 4:54 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
има "гумени силикони" - по-дебел е слоя
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Апр 15, 2025 5:41 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
|
| Вто Апр 15, 2025 6:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
1.5 kV DC не е нещо кой знае какво само по себе си, обаче има нюанси  от една страна е честота и стръмност на фронтовете ако са импулси. От друга страна как се екплоатира, къде, в какви условия. Изолационните разстояния в повечето случаи не са толкова функция на диелектрична якост на самия изолатор, а на външни фактори, прах, влага, масла, боклуци .. вкл.калинки, буболечки и всяккави подобни, та много зависи къде ще работи, от там и какво да е изолационното и дали има нужна от допълнителна обработка.
|
| Вто Апр 15, 2025 7:42 pm |
|
|