Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Въпрос за ATTINY13 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпрос за ATTINY13
Питай https://www.piezoquartz.bg/produkti.html за кварцове с твоите честоти. На мен са ми правили с избрани честоти в диапазона 150...153MHz.

Сря Апр 16, 2025 9:40 am
Профил

shri написа:
...Не ми се ще с ардуино заради високата честота на процесора. Ще пръска яки смущения. Този малък чип четох че работи на ниска честота 800КХц. или нещо такова...

Гласиш си честотите и приспиваш mcu-то --> няма смущения. Прави го с каквото ти е най-лесно.

Сря Апр 16, 2025 10:58 am
Профил
Ранг: Минаващ

Фирмата я знам и съм клиент. Но единични бройки не правят. Мисля 100бр. беше минимума, а струваха около 200лв. Последно преди 5г. мисля съм поръчвал. Не е проблем да ми ги направят, само дето 300 евра за трите честоти. Аз поправям и модифицирам само един приемник. Ако ми трябваха количества със сигурност щях да си поръчам от Анатоли. :)

Сря Апр 16, 2025 1:19 pm
Профил
Аватар

Имат ли нещо общо със ЗЕПЕ?

Сря Апр 16, 2025 1:21 pm
Профил

Извинявам се, объркал съм името. Антони Арнаудов е човека в София. Беше ми казал, че ги е наследил, но как стоят нещата със ЗЕПЕ не знам. Правил ми е три пъти кварци по поръчка и съм доволен, но не става за единични бройки. Сега рисувах едни платки и като ги поръчам ще зглобя това нещенце с атинито и ще видим как се държи.

Сря Апр 23, 2025 6:33 pm
Профил

Привет, стана студено и е време за базикане на разни неща. Та стигнах до програмирането на ATTINY13 но нещо не тръгва. Някъде греша и ще помоля за помощ. Имам Програматор китайски XGecu TL866 II PLUS. За генериране на файла използвам Програмката която руснака е дал.
Прикачени файлове:
Attini.jpg
Attini.jpg [ 96.53 KiB | Прегледано 1309 пъти ]

Файла е тип .еер, отваря се с нотпад и изглежда така.
Прикачени файлове:
file.jpg
file.jpg [ 156.19 KiB | Прегледано 1309 пъти ]

През програматора е така.
Прикачени файлове:
prog.jpg
prog.jpg [ 2.4 MiB | Прегледано 1309 пъти ]

Но не тръгва синтезатора......? Някъде бъркам ли? Какво мислите. Процесора го захранвам със 3,3 волта както е на схемата от първия пост. Съпротивления към + от дата и клок не съм слагал понеже това го има в платчицата на синтезатора. Схемата и е тази. Програматора казва, че всичко се записва коректно. Когато му дам да прочете чипа показва същото нещо че чете.
Прикачени файлове:
si5351_3.jpg
si5351_3.jpg [ 135.44 KiB | Прегледано 1309 пъти ]

Моля за вашето мнение къде греша или..............?
P.S. Четох че трябва да се програмира в енергонезависимата памет на чипа, поне така е писал руснака. Но когато отворя ЕЕПрома там има само 4 реда място, а програмата е 5 реда. Затова я слагам във флаша.

Нед Ное 23, 2025 11:55 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Това EEP е в hex формат. Трябва да укажеш на програматора, че е hex - в прозореца където избираш файла има "file format". И трябва да го заредиш във табa eeprom.
Когато натиснеш бутона PROGRAM в отворилия се прозорец махни чавките за FLASH, CONFIG и "Lock bits".
Така ще запишеш само ЕЕРРОМ-a на тинито.
Самата програма е във FLASH. Ако не е записано нищо там, трябва в таба FLASH да заредиш съответния hex или bin файл със програмата.

Ако това тини е ново трябва да запишеш и FLASH и EEPROM и съответните FUSEs (табчето CONFIG) .

Нед Ное 23, 2025 3:21 pm
Профил

Благодаря за бързия отговор. Чипа е нов от магазина и празен. Сега аз разполагам само със един файл който програмата е генерирала. Значи ли че трябва да го заредя два пъти и в двете памети? Или хекса трябва да го заредя в епрома а то като тръгне трябва да си изработи работната програма във флаша. Тука не ми е ясно. Значи указвам хекс формат и го пиша в еепрома, това разбрах. А какво трябва да се зареди във флаша. Руснака пише, че се програмират и двете памени но с какво? Със един и същи файл ли? Аз друг нямам.

P.S.Пробвах всичко което си писал но неще. Аз пробвах да запиша файла само в еепрома не тръгва. Пробвах да запиша този файл и в двете памети едновременно пак не тръгва. Само във флаша пак не тръгва. Нагласих чавките в конфиг както е указано във картинката от първа страница. По принцип не трябва ли този хекс да се зареди само е еепрома, а тинито като заработи само да си генерира програмата във флаша? Нещо не съм на ясно с това. Каква е разликата когато се програмира под ардуино и така директно с програматора. На всякъде из нета дават програмиране на този чип със ардуино или есп32 само.

Нед Ное 23, 2025 4:27 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Това което си генерирал ти трябва да го запишеш в еепром-а, а самата програма за контролера трябва да я запишеш в флаш-а. Има я в гугъл драйв
Цитат:
Печатная плата, прошивки и приложения доступны тут

Нед Ное 23, 2025 6:58 pm
Профил

Много благодаря колега, тръгна най-после. То било проста работа ама като не знам. Мислех си, че е само един файл. Заредих програмата хекс файла във флаша и еер-то във еепрома и тръгна. Още веднъж благодаря за помоща.

Нед Ное 23, 2025 7:43 pm
Профил

Мисля и да ти е заключен, няма проблеми да го препрограмираш. Само не можеш да го четеш?

Съб Дек 06, 2025 10:35 pm
Профил WWW

Абе да ама не. Зависи от инструмента. Аз не можах да накарам mplabа или каквото му беше сегашното име да пише защитено атини. Трябва първо ръчно да го затриеш през нещо друго, някъде имах писания по въпроса, вече забравих какво точно му баях, някакъв питонски тул ли бях намерил, или от команд промпт ....не помня.

Нед Дек 07, 2025 5:10 am
Профил

Мисля AvrDude се ссправяше?
Трябваше съответните фузета да се сетнат?

Пон Дек 08, 2025 12:33 am
Профил WWW

Да точно AveDude използвах..

Пон Дек 08, 2025 7:30 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2