Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Въпрос за филтър 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпрос за филтър
Добре, имаш двигател, преди него ключ, а преди него ардуино.
А какво управлява ардуиното?
Как си предвидил да се реверсира двигателя?

Уф, какво питам и аз. Сетих се че те мързеше да пишеш...

Сря Апр 16, 2025 8:12 am
Профил

То се шашка от колекторен мотор дори и да няма пвм.
Те тука ....ама нещо не ми се връзва. Ако имаш процесор клочен на 16 мхц, и от тия 16 клочиш 10 битов пвам, това прави честота 16 кхц та не знам какво сетват, не ми се рови сега по адресите на мегата.

Сря Апр 16, 2025 8:14 am
Профил

Според мен най-обикновен филтър от компютърно захранване ще свърши работа. Филтрите на захранванията са ниско честотни, за мрежовите захранвания режат обикновенно от 400 херца нагоре, защото трябва да пропускат 50-60 херца без ги изкривяват, но за постояннотоково захранване колкото е по-ниска честотата - толкова по-добре, в идеалния случай трябва да пропускат само DC т.е. права линия но това е невъзможно в реални условия, затова казвам че филтрите на компютрите вършат добра работа дори за DC захранване. По важният параметър тука е токът, жицата на дроселите трябва да се сметне да не се стопи при максимален ток.

Сря Апр 16, 2025 8:54 am
Профил
Аватар

Ако магнитопроводът на дросела се насити, той престава да бъде дросел (електрически), и става декоративен елемент.

@ Пипилицата
Имаш количка с два двигателя. Преди да продължиш с проекта се върни в по-начална фаза и внимателно помисли как би функционирал тоя чарк.
Например, как би завивал? Как би се движил напред и назад? Ще трябва ли да може да направи кръгом на място?
Ти как би управлявал тия режими?
Чак когато си изясниш горните следва чуденката дали да използваш ардино или 555, и какъв да е цвета на радиатора на транзистора.

Сря Апр 16, 2025 9:12 am
Профил
Аватар

Параметрите на моторите и тяхното състояние - неизвестни, на дискусията за филтъра продължава... :lol:

Сря Апр 16, 2025 3:55 pm
Профил

itso.t написа:
Добре, имаш двигател, преди него ключ, а преди него ардуино.
А какво управлява ардуиното?
Как си предвидил да се реверсира двигателя?

Уф, какво питам и аз. Сетих се че те мързеше да пишеш...

Така ся да отговоря на дълго и широко, дано да го прочетете всичко.
Темата започва от тук
viewtopic.php?f=7&t=18952
Мотора е това, явно единя ампер е бил за спирачката но както и да е ся няма спирачка.
https://www.cadvision.fi/sivut/wp-conte ... sembly.pdf
Ардуиното се управлява от джойстик на друго ардуино през nrf24l01 от тук
https://www.viralsciencecreativity.com/ ... -robot-car
Някъде бях питал и за ревеса и ми препоръчахте мост с мосфети вместо релета, купих частите но драйвера взех SO8 щото нямаха DIP и не успях да го запоя на преходната платка и турих релета от комет нови
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/23851/
Това всичкото насипно с обемен хвърчащ монтаж с два акумулатора от кола на една дъска го разкарвах по двора и работеше чудесно, но докато го направя грамотно и докато купя нови батерии 4А/ч за винтоверт и нуждата от количката отпадна, пренесох тръните ръчно по двора, ся скоро пак ще трябва да ги вадя и за това количката ми трябва.
Но между временно прочетох за смущенията и бъгването от мотора и реших да питам за филтър, да не се чува до Перник и да не гоня количката по двора.
Та така стоят нещата в момента.

itso.t написа:
Ако магнитопроводът на дросела се насити, той престава да бъде дросел (електрически), и става декоративен елемент.

Как мога да разбера че се е наситил, може и линк да си прочета ако не може лесно с два три реда.

Bai Ui написа:
Според мен най-обикновен филтър от компютърно захранване ще свърши работа.

За кой филтър говориш, тоя на входа преди греца или тоя на изхода след диодите. Имам комп захранвания но на всички ми се види тънка жицата, а имам и от някви Японски машини захранвания и там е доста по дебела жицата и мисля тях да ползвам, и те са от захранванията, има и от преди греца и от след диодите на нисковолтовата част.

Сря Апр 16, 2025 11:12 pm
Профил
Аватар

pipilica написа:
Как мога да разбера че се е наситил, може и линк да си прочета ако не може лесно с два три реда.

Явно не съм разбрал концепцията. Останах с впечатление, че количката ще е с два двигателя - по един за всяко водещо колело. Затова бяха въпросите за завиването.

А за дроселите - примерен линк от Гуги, как може да се измери насищането им в домашни условия: http://www.vk2zay.net/article/200
Ако питаш го питаш за "inductor saturation measure" вероятно ще покаже и други резултати.

А за ардуиновците... Те ще правят ли и нещо друго освен управление на двигателя?
Защото ако имаш само джойстик с който да управляваш двигателя, можеш да направиш ШИМ напълно аналогово, например с 555 или 7555, а вероятно и с куп други ИС.

Сря Апр 16, 2025 11:27 pm
Профил

Да с два мотора е на предните колела а задните са свободно въртящи и завива като се променят оборотите на водещите.
Ардуиното нищо друго не прави освен да командва моторите.
Е по-късно ще пусна снимка.
Благодаря за линка.

Сря Апр 16, 2025 11:42 pm
Профил

Ето количката.
Продника на дросела е с диаметър 1.68мм според китайския шублер.
От линка видях че е лесно но за съжаление нямам цифров скоп, моя е стар руски колкото да видя колко е крив тока, тва милисекунда да отчета по него ще е геройство.

Прикачени файлове:
IMG_20250417_033651_994.jpg
IMG_20250417_033651_994.jpg [ 3.51 MiB | Прегледано 6294 пъти ]
IMG_20250417_033958_492.jpg
IMG_20250417_033958_492.jpg [ 3.93 MiB | Прегледано 6295 пъти ]
IMG_20250417_033702_904.jpg
IMG_20250417_033702_904.jpg [ 4.82 MiB | Прегледано 6295 пъти ]
Чет Апр 17, 2025 4:00 am
Профил

pipilica написа:
За кой филтър говориш, тоя на входа преди греца или тоя на изхода след диодите. Имам комп захранвания но на всички ми се види тънка жицата, а имам и от някви Японски машини захранвания и там е доста по дебела жицата и мисля тях да ползвам, и те са от захранванията, има и от преди греца и от след диодите на нисковолтовата част.

Ей за тоя говоря - https://www.mouser.com/pdfDocs/wurth-el ... -guide.pdf, обикновенно при компютрите е комбиниран с копчето за включване и изключване на компа.
pipilica написа:
Да с два мотора е на предните колела а задните са свободно въртящи и завива като се променят оборотите на водещите.
Ардуиното нищо друго не прави освен да командва моторите.

Нищо няма да стане, всяко камъче ще кара количката да завива наляво-надясно, тук ти трябва обратна връзка да се следят оборотите и токът към моторите да се коригира при промяна.

Чет Апр 17, 2025 8:53 am
Профил

Туй е моята каручка. Канадска е (била). С диференциал .

Прикачени файлове:
koli4ka_2.jpg
koli4ka_2.jpg [ 219.08 KiB | Прегледано 6260 пъти ]
koli4ka_1.jpg
koli4ka_1.jpg [ 236.55 KiB | Прегледано 6260 пъти ]

Чет Апр 17, 2025 9:39 am
Профил ICQ

Bai Ui написа:
Нищо няма да стане, всяко камъче ще кара количката да завива наляво-надясно, тук ти трябва обратна връзка да се следят оборотите и токът към моторите да се коригира при промяна.

Моторите са с редуктори - 11nm въртящ момент след редуктора. Няма да завива толкова лесно от всяко камъче.
Освен това, ако свободните колела са изнесени достатъчно назад, това също ще затрудни случайно завиване.

Последна промяна al_at на Чет Апр 17, 2025 10:04 am, променена общо 1 път

Чет Апр 17, 2025 9:40 am
Профил
Аватар

Не ми се вярва, че този мотор е без филтър около четките, където е и мястото на този филтър.
pipilica, сложи някакво аудио устройство - радио, коимпютърни аудио колонки или нещо друго в близост до мотора и провери дали се "чуват" искрите от четките.

Чет Апр 17, 2025 9:54 am
Профил
Аватар

@ Пипилицата:
Свържи двата двигателя успоредно, с общо управление. Ако ще се товари в повече от 40 - 60 кг, сложи и реверс. Не с реле.
Укрепи шасито, сложи му диагонали, и го завари. След това го боядисай.
Направи предния мост управляем, с подходяща серво-машинка за RC модели. Би станало и с тия колела. Прочети как се определя ъгъла на "трапеца" на кормилното управление.

Предвиди "централен шалтер" или "авариен стоп" в случай че нещо се шашне, за да не тичаш със секачките след количката... :lol:

И да подскажа - готово управление за двигател, за такива напрежения и тоци има във всеки...? Точно така, във всеки китайски винтоверт.

Чет Апр 17, 2025 10:16 am
Профил

Ами не знам достъпен ли е от БГ и има ли смисъл но stepperonline, имат имтересни решения за дравъри на всякакви мотори, китайски, еврини, и горе долу работещи.

Чет Апр 17, 2025 10:36 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща