|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:07 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Кризата в бранша
ааа не мое така, ако нямаше да се хвалил да не ги беше споменавал, давай сега да видим какво си напазарувал.
|
| Сря Апр 30, 2025 12:18 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Уффф, крайно време е да отида до УНГ за преглед на слуха. От време на време слухът ми буквално изчезва - виждам как човекът срещу мен казва нещо, някои дори жестикулират, но не чувам нищо. Ето и сега - виждам че си казал нещо, но не можах да чуя какво... 
|
| Сря Апр 30, 2025 9:57 am |
|
 |
|
Pif
|
Това е така, защото за слух се ходи на проктолог. Сбъркал си дофтуръ.
|
| Сря Апр 30, 2025 10:24 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ейй егоист, даже картинка не даваш, да не ти завидим ....
|
| Сря Апр 30, 2025 3:21 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Я кажете - някой от форума да работи в Хитачи Енерджи - Севлиево или да има впечатления от някой колега? Питам защото имаше възможност да почна в шведския офис, но май ще им се размине този път че са ми далеч. Но все пак са интересни.
|
| Съб Май 03, 2025 6:13 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ама как гордо звучи само - "Хитачи Енерджи - Севлиево"... Почти като "Локхийд Мартин - Каспичан" 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Май 03, 2025 6:23 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Ами тя компанията е международна - ако смяташ че Хитачи Енерджи -Лондон звучи по-интересно..., ами не е.
|
| Съб Май 03, 2025 6:28 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ей, човек да не се засмее бе... 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Май 03, 2025 6:29 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Хитачи Енерджи в Швейцария купиха фабриката за полупроводници на АББ, както и 1/4 от АББ преди 6 години. Добре се справят, специално в Швейцария, говоря само за Енерджи, там са поне 1000 човека. Инак Хитачи имат и други бизнеси тук. Една от сградите им е на 50 м от мойта работа и познавам много хора оттам, вкл. бивши колеги. Никой не казва, че е недоволен. Явно си копат по местни проекти по запада, защото "нищо общо с Япония" нямали.
|
| Съб Май 03, 2025 7:18 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Да уточня още нещо за Груби. Базата в Севлиево също е построена от АББ и беше АББ до 2022, когато приключи официално трансформацията с Хитачи. Няма нищо смешно да кажа на Нбабабето, защото тези бази, дето са издигнати в България, не са правени и строени без надзор. Следва се моделът и стандартите, който големите концерни следват. Няма осезателна разлика, като стъпиш във фабрика, в офис, в развоен отдел на Сименс, АББ, или Дженерал Електрик например, където и да е по света. Отвън всичко свети, градинките са изкосени, дърветата подстригани, ресторант към кампуса. Влизаш в приозводствена фабрика - пешеходни пътеки вътре заради транспорта, маркировки, табели навсякъде, а хората са облечени спрямо PPE на фирмата, от обувките, до каските, ако трябва да се носят. Регали с производствени и резервни компоненти, обозначени, с инструкции - светят. В офисите и лабораториите - също според стандартите на фирмата. Базата в Севлиево не отстъпва спрямо тези в западна Европа или САЩ, или някъде другаде. А Груби за това което пита - Хитачи клонът в Швеция се занимава именно с електрониката, ако не се лъжа. Работят заедно, но в Швейцария се прави инженеринг и системен дизайн, докато платките и схематичния им дизайн го изнесоха. Та си мисля, че е в Швеция, но не съм сигурен. Работят по Power grids проекти, защото точно тази част изкупи Хитачи преди короната.
|
| Съб Май 03, 2025 10:26 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
То тези АВВ в шведско имаха доста позиции за фпга инженери преди година две... иначе бях разглеждал хитачните солид стейт прекъсвачи... Уфф тези повергридс, и смартгридс... сега са на мода навсякъде. И при нас всеки иска да е близо до кацата с мед... сега някакви умни прекъсващи мислим/оравим... отделно флоу-метри за охлаждане на зхранванкята по дата фермите, наскоро слушах за 1ТW захранвания ..
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Май 03, 2025 11:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аааа аз мога да кажа много, завършеният офис може да не се различава много, но строителството няма много общо ...подавал съм оферти на почти всяа нова индустриална сграда от тоя тип в БГ, при условие че съм едиснтвения официален представител на определен продукт който е специфициран от инвеститора, и не мога да се класирам защото цените ми били високи може да се сетите как са изпъленени нещата. Аз мога да говоря за безопасност и сигурност, т.е. спринклер, пожароизвестяване, контрол на достъп, видио и охрана .. но предполагам по другите части не е много по-различно Осрам като строиха последната фабрика в Пловдив /около/ направо си казаха, няма как, тука ни е казано да работим с тия . няма да казвам кои, който е в бранша ще се сети, за другите едва ли има значение. Немски, американски, японски ... всички инвеститори са равни пред БГ бюрократщината и споособността и да влияе на това кой какво ще строи ... особенно в Пловдив и то не само в зона Тракия ... със сензата работим 10 години поне, оправяме им всички бакии, консултираме вкл.и застрахователя им за собствените им застрахователни стандарти и как да ги приложат в нестандартните фабрики у нас, и въпреки това дори не са ни грелдали офертата за Сензата Пловдив, хората си казаха, каквото такова, после ще го оправяте 
|
| Нед Май 04, 2025 3:48 am |
|
 |
|
Grubi
|
Така е, и базата в Швеция е купена от АББ. Проблемът е, че се намира в град Людовика, който е малко на средата на нищото. Хубавото е, че разрешават хибриден режим на работа, но пак ще трябва да отсъствам от вкъщи няколко дни от седмицата. Потвърждавам че има FPGA и дори използват разни допълнителни консултанти за симулациии и т.н.
Но вече ми предложиха друг договор, който ми е по-изгоден географски и може би дори финансово. Ако някой има мераци за Швеция и му харесва компанията и работа като Хардиерен/Аналогов инженер, да пише - ще го препоръчам.
|
| Нед Май 04, 2025 11:44 am |
|
 |
|
velio
|
Мислех че произлиза от думата engine и първите "машинисти" на парни локомотиви, които дори в днешно време се наричат engineer.
|
| Пон Май 12, 2025 10:12 pm |
|
 |
|
HCL
|
Според един от даскалите ми в университета произлиза от латинският Ingenium, което означава всестранно развит талант.
|
| Пон Май 12, 2025 10:33 pm |
|
|