Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Благодаря за отговорите!
Платката ще е в обикновена кутия. Резисторите ще са високоволтови, макар че и тия дето са в Комет ги дават до 400В.
Честотата се предвижда да не е повече от 1МХц (в повечето случаи- десетки килохерци), а от тия 1500Vpp 50% са за презастраховка.

Чет Апр 17, 2025 2:58 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Някой борел ли се е с батериите на Parkside (paps 208 a1) ?
Вече втора ми сдава багажа по един и същ начин - при включване в зарядно или при проверка на нивото (натискане на копчето). Не знам кое от двете всъщност, но тъй като ги ползвам 2х2 обикновено проверявам коя батерия на какво ниво е и тогава я слагам да се зарежда.
Въпросът е че и двете умряха след като са ползвани и преди да тръгнат да зареждат. И на двете е изпушен един резистор 20 ома в захранването. Днес реших да изкормя едната платка и да сменя резистора, но консумацията си остана (към 200mA@20V) и новия резистор грее като печка.
В нета четох, че блутут модулите си вдигали захранването, затова го изкормих... но и това не помогна.
Явно ще пътуват към кофата, щото не ми се занимава, особено без схеми. Освен ако няма някой трик, щото процесорчето ми изглежда като живо. Съмнява ме че LDO-то след изгорелия резистор, но даже не знам дали е 3V или 5V. Трябва да взема от село някоя от здравите батерии и да замеря.
Интересното е, че не намирам информация... а при мен втора батерия с тая болест. При това батерии на по 5-6 цикъла. При тоя процент брак би трябвало да има много изпищяли :-(

Сря Апр 30, 2025 12:23 pm
Профил
Аватар

Дай снимки на платките. Преди около половин година кормих някакви подобни батерии за елементи и ми хартисаха платки.

Редакция:
Изгуглих за снимки на платката на твоята батерия, но е различна от тая която имам.

Последна промяна itso.t на Сря Апр 30, 2025 4:00 pm, променена общо 1 път

Сря Апр 30, 2025 3:55 pm
Профил

miro_atc написа:
Явно ще пътуват към кофата, щото не ми се занимава, особено без схеми. (

Ако на Ицо платките не станат и все пак решиш да пътуват за кофата, има ли опция да ми ги пратиш.

Сря Апр 30, 2025 3:59 pm
Профил

itso.t написа:
Дай снимки на платките.

точно като в тоя проект
Според мен важното е формата на платката само да влезе в кутията. Тя така или иначе нищо не прави освен да пречи ;-)

pipilica написа:
Ако на Ицо платките не станат и все пак решиш да пътуват за кофата, има ли опция да ми ги пратиш.

твои са, ако не намеря решение...
Едната е 8 другата 4Ah. Утре като ходя на село ще видя мисля имах една батерия 2Аh и ако е от същата форма на платката може с нея да възстановя 8Аh и да останат малко по-малко елементи.

Най-тъпото е, че няма откъде да си купя нови. Трябва да дебна Лидл, а мен ми трябват сега за почивните дни :-(

Сря Апр 30, 2025 5:08 pm
Профил
Аватар

От Синия зъб ще да е... :wink: Миро, занеси ги на зъболекар. :lol:

Сря Апр 30, 2025 5:15 pm
Профил

Аз зъбчето го извадих, ама пак харчи... надявам се заради LDO-то, в краен случай проца ;-)

Важното е, че най-накрая намерих малко инфо....

Даже и LDO-то май го има в Елимекс (или ще му търся заместител).

бтв, тая термокамера в клипчето ми изглежда прилично?

Сря Апр 30, 2025 5:52 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
точно като в тоя проект
Според мен важното е формата на платката само да влезе в кутията. Тя така или иначе нищо не прави освен да пречи ;-)

Точно това гледах, но платките са различни. Пак са за 20V пакет, и пак са от подобна батерия. Ако мислиш че биха ти били от полза, казвай да ти ги пращам.
Прикачени файлове:
batt_cnt.jpg
batt_cnt.jpg [ 191.74 KiB | Прегледано 1633 пъти ]

Сря Апр 30, 2025 6:04 pm
Профил

itso.t написа:
Ако мислиш че биха ти били от полза, казвай да ти ги пращам.

тц... няма да стоят добре в кутията ;-)

ще пробвам другата седмица да намеря и LDO и ако не стане засилвам малко елементи на pipilica ;-)

Сря Апр 30, 2025 6:16 pm
Профил

уу много чаркалък бре ... я щракни една по близака снимка ако не ти е проблем, в момента съм на тема батерии, иман 4-5 проекта все батерийни, да видя какво са напляскалим от чисто любопитство.

Сря Апр 30, 2025 7:50 pm
Профил

Те останаха в офиса. Ей тва снимах днес, ама по-добре виж линка с проекта дето дадох по-горе
Прикачени файлове:
IMG_20250430_093757.jpg
IMG_20250430_093757.jpg [ 2.53 MiB | Прегледано 1611 пъти ]

Общо взето малоумна работа. Никакви защити, батерията е директно изведена на конектора. Това само мери и уж някакъв баланс прави, но толкова. Едно прочесорче, не е ясно изобщо колко точно мери. По-старите уреди на парксайд даже не се интересуват от измерванията. Може да разредят до дупка или да прегреят.
А това с ограничаващия резистор преди LDO, който гори почти в буквалния смисъл е много хитро решение да се спести предпазител. Във видеото в другия линк пичът е заснел как излиза вълшебен пушек... Добре, че батерията не се пали толкова лесно. В тая ревизия са спестили и предпазителя на самата батерия. Преди е бил на платката, сега леко са клъцнали едната клема която свързва елементите с платката.

Сря Апр 30, 2025 9:17 pm
Профил

Не знам дали ще ти е от полза но да ти кажа. Преди време взех две прахосмукачки на батерии и двете с проблем в батерията, и изтърбуших оргиналната платка която имаше проблем и сложих оргинална китайска от базар.бг и за момента и двете работят чудесно, естествено и на двете извадих букса за моето зарядно което е някъв DC-DC CC-CV модул и щот не бързам ги зареждам на 1.5 ампрера и така.

Сря Апр 30, 2025 11:23 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Махнах синия зъб, после и ЛДО-то. Малко са му поразместени краката, масата не е в средата, а е първи крак. Ако не се лъжа, TLV70933PKR свърши работа. Всъщност, имам 3-4 бройки, ако не ти се чака. Само да ги открия, между всичките торбенца.

Чет Май 01, 2025 7:43 am
Профил

Абе с риск да излезе, че съм по тъп от колкото съм си мислел, ама защо и е на батерия син зъб .....

Чет Май 01, 2025 8:50 am
Профил
Аватар

Не си тъп, но явно си демоде.
Бтутуута позволява да свържеш батерията с умнофона, и през "апчиту" да следиш колко е заредена.
А, да, и май позволяваше да си настройваш таймера на лампиона.

Чет Май 01, 2025 9:10 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297 ... 315  Следваща