Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Multiplexed ШИМ или Multiple ШИМ ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Multiplexed ШИМ или Multiple ШИМ ?
Въпроса ми е следният...Искам да си направя (нещо като) цветомузика...Само че 10 различни лампи (или групи лампи) да се управляват от един изход на контролера и всяка по отделно да свети с различна сила :wink: Стоя пред лек хардуер-софтуер проблем...дали да използвам мултиплексор (щото може да са и повече от 10 лампи) и да си блъскам главата със софт, или да наблъскам 10 ЦАП-a на платката (по-леко откъм софт, ама платките пък скъпи :wink: ). А има ли 3-ти вариант?

Сря Яну 19, 2005 7:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С тия мултиплексори няма ли да стане много мигаща тая цветомузика :) .

Сря Яну 19, 2005 8:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако цветомузиката ти е със симисторно управление ( нещо, което не ти препоръчвам ), то тогава не ти трябват аналогови изходи. Трябват ти единични импулси, които да отпушват съответния симистор когато му дойде времето. Освен това ще ти трябва и галванично разделяне от симисторите, освен ако не решиш да закачиш контролера към фазата 8O . Мъка ми е как ще го дебъгваш тогава :wink:
Що не опиташ с два регистъра '595 да ти палят симисторите, три-четири оптрона и едно захранванце за тази гирлянда?

Сря Яну 19, 2005 9:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Казах "Нещо като цветомузика...", т.е. не точно лампи...първоначално дебъгването ще бъде на ~12V. Идеята с мултиплексори ми е да ги клатя на 10-на пъти по висока честота (от тази на ШИМ-a). Оттам вече да избирам точния момент кога трябва да спра или пусна дадена лампа...изглежда ми доста сложно. С '595 малко не мога да си го представя :roll:

Чет Яну 20, 2005 2:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Eдин полупериод ти е 10 ms. Ако искаш да го управляваш на 32 стъпки, това са 300 us на стъпка. Пускаш си таймер да те прекъсва на 3200 Hz, и всеки път проверяваш дали "му е дошло времето" или не. Ако му е дошло, палиш я. Добре е на следващото прекъсване да го спираш, защото симисторът ти вече се е отпушил и няма смисъл да го помпаш. Ако работиш с PIC16 на 5MIPS, имаш 1600 инструкции между прекъсване, така че трябва да ти стигне.
Друг момент. В прекъсването пусни SPI да пълни регистрите и не го чакай да свърши - няма смисъл да му баеш и да си губиш времето. Изключение е, ако имаш повече от 8 бита. Тогава ще чакаш.
Ако не съм го написал достатъчно ясно, обади се, ша го напрайм!

Чет Яну 20, 2005 3:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Сфанах :D

Чет Яну 20, 2005 3:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]