Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
И в какво се изразява страданието от default конфигурацията?

Съб Май 17, 2025 1:15 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Например по-подразбиране във firewall има описани разни правила, които за един домашен wireless рутер може да са ОК, но за друга употреба не чак толкова. Не са един или два случаите, когато всичко е по "заводската" конфигурация и нещо не върви.

Съб Май 17, 2025 1:29 pm
Профил
Аватар

Вече трета или четвърта година микротиците работят като змейове. Не увисват, и не ме занимават със себе си.
Перманентно аха да направят година ъптайм, и ги изненадвам я с ъпдейт, я с някакво разбъзикване на жицята и паъур офф на част от техниката.
Аз харесва.

Съб Май 17, 2025 1:43 pm
Профил

Микротик Аудиенс. Уж е правено точно за домашна употреба. Дойде, отворих, пуснах, нищо ...няма мрежа няма нищо. Ок, ресетнпрез бутончето, появи се мрежа, неясно защо не пуска интернет. Как да е, аз имам да сменям ип-та и подобни, пускам апа, там ме пита имена на мрежи, пароли ала бала. Сетвам и нищо, не съвсем нищо защото мрежите изчезват отново. Напсувах апа, ресет пак, логване през компа, пак опит с "уизарда" и пак умира без мрежи. Рестарт, викам айде през панела с настройките. Първо сетвам парола на юзера, успех невероятен. След това се запътвам да сменям име на мрежа ....capman не може да смени ала бала .....два три пет опита, тц. Почвам да търся в Гугъл, веднага излизат купища резултати, имат проблем с сетъпа, не се намират мрежите ала бала ...чета нататък, проблем с Капман. Така изглежда е файрлоу, не му дава да си променя настройките ако си през вифи ...четем, има 2-3 фикса, пробвах го по няколко пъти, никакъв резултат. Добре, слизам долу, закачам на Лан и терфейс и ..същия кур ...и в тоя момент ми писва. Чета хора пишат, микротик го затриваш тотално и си правиш всички настройки от начало ....нямам нерви, желание и време ...обратно в кутийката и да си ходи

Съб Май 17, 2025 10:32 pm
Профил

Ми така си е... Микротик са с много възможности, но със собствени мнение. Аз съм оставил в офиса колегата да се оправя щото обслужва разни клиенти, постоянно вдига някакви vpn-и, но вече посвикна и се справя без да ми прецаква нета.
Иначе другата крайност е малко известна и повечето няма да повярват, ама по-юзер фриендли от Шауми не съм виждал. Наистина е само за домашна употреба, само класическа функционалност. Но всичко е мислено и софтуера е 100 пъти по добър от ТР линк да кажем. Мешът също тръгва от раз и автоматично. Има си приложение и всичко се вижда дистанционно. Естествено от към сигурност... Това да си виждаш локалната мрежа през китайски сървър не е най-добрата идея. Не бих сложил такива нещо в офис, но за домашна мрежа си е супер.

Съб Май 17, 2025 11:59 pm
Профил

ранните 2000 един приятел от орбител ми даде микротик. Качваш го на 32мб цф карта и я запояваш на иде-то на някое 386 и вече имаш сериозен рутер. През 2005 бях правил един 8 портов суич който поддържаше порт-бейс вилан и всеки вилан се разтагваше на отделен мрежови интерфейс. Кварталните ланове го ползваха много. Беше си голяма глезотийка и с много възможности за без пари. Правеше повече от скъпите цискота. Скоро не ми е попадало ново такова - та не знам в коя посока вървят. И на мен ми мяза да е като задклавиатурното устройство а не самия рутер.

Ицо, опитай да си пуснеш интернет от телефона на някой вин XP през вифи. Сега ако дивайса ти не говори новите модерни протоколи рутерите не ти дават нет. Нищо, че уж пак е на ип-В4.

Нед Май 18, 2025 12:15 am
Профил
Аватар

Pif написа:
...Ицо, опитай да си пуснеш интернет от телефона на някой вин XP през вифи. Сега ако дивайса ти не говори новите модерни протоколи рутерите не ти дават нет. Нищо, че уж пак е на ип-В4.

Хе, хе, много смешно... :D
Не е необходимо да правя експерименти. Имам добре работещ преносим компютър с дограма ХП. Всичко бачка на 6, дори го докарва до 7 без малко, включително и вирлеса от микротиците.

Нед Май 18, 2025 12:22 am
Профил

микротик съм ползвал в миналото, всъщност първият ми високоскоростен интернет идваше точно през микротик с насочена антена. И за ВПН-ги ползваме доста, и в момента, въпроса е че тоя уй не работи както трябва д работи, и изобщо няма да му се моля.

Нед Май 18, 2025 7:15 am
Профил

ToHu написа:
...въпроса е че тоя уй не работи както трябва д работи, и изобщо няма да му се моля.

Toя уй, дето си го купил WiFi AP, затова е и по-скъп. Моят микротик рутер е 50 франка, малка кутийка само с жична връзка и планирам да го ползвам за виртуална мрежа към моите AP. Вече ме предупредиха, че за начинаещи като мен няма да е лесно, да си отделя 6-7 часа. Дано не е вярно. Намерих филмчета в Тубата, ще се допитам и до чатовете. Но да се върна на този "Аудиенс", дето си купил и върнал. Тук струва към 190 франка, как е възможно ти да си дал за него 360 долара?

Нед Май 18, 2025 7:43 pm
Профил

@ToНи
По подразбиране wifi интерфейсите са забранени. Никога не съм ползвал wizarda-а за конфигурация, та не знам дали ги разрешава.

Нед Май 18, 2025 7:58 pm
Профил

ами ... те така ... убу, не било 362 а 326 .. ама все там ... не знам, явно мита едно друго ...

Иначе да, това е AP, освен това уж поддържа меш, има 2 банда на 5 ghz като единия е за да си говорят помежду си. На хартия изглежда добре. Освен тов акакто виждаш това е преавнео за крайни потребители, в смисул не са кутийките им или просто платка. Не знам как е опаковано по дифаулт, при мен дойде в кутия без целофан, не знам имат или не. Поради това че искаше ресет не изключвазм някой да го е пробвал преди мен и да е стигнал до същото дърво. Уизарда им със сигурност не работи, нито тоя през веб интерфейса нито на апа,и двата брикват АП-то, сега дали е брикнато реално не знам, просто му изчезват мрежите и нищо освен ресет не помага.
Според менуала би трбявало като му пуснеш интернет да започне да рутва веднага, е не рутва. Това щях да гледам след това, ама след като не можах да си сетна дори името на мрежата ми се видя безмислено да си губя време за каквото и да е още.

Иначе да по дифолд достъпа рпез вифи e спрян, пробвах всички трикове за разрешаванеот му, добавяне на рулове, махане на всички рулове, преконфигуриране на capman-a .. има някакъв друг проблем, не може да ги проимениш и през LAN връзката, и това опитах. Това кеото не опитах е да затрия абсолютно всички конфигурации които идват след ресет то фактори и да направя нови, видя ми се твърде много занимавка.

Прикачени файлове:
Audience.jpg
Audience.jpg [ 51.55 KiB | Прегледано 3339 пъти ]
Нед Май 18, 2025 8:44 pm
Профил

А сега да кажа и за второто кутийче, която идея беше да се връзва към първото и го играе бридж до лаба ми .... там дори не успях да се логна. hAP AC за скромните $126, включваш появява се мрежа, пробваш да се свържеш ама не, не приема ключа, 3 ресета същта работа, убу ... ще пробваме през админ панела, закачам на лана, и пак дърво, не приема и паролата ... паролта и ключа за мрежата са написани на етикета на у-вото, кутията идва запечатана, ни ресет към дифолт ни нещо друго помага, не работят и дифолтните за случаите когато няма сетнати парили ... на тоя му отделих 15 мин, то аз му принтнах ретурн лейбъл още като реших да върна голямото, ама викам айде да го видя, да му дам шанс .... мммм ...това ако не е знак свише повече тая марка дори да не и произнасям името не знам какво е.

Пон Май 19, 2025 12:06 am
Профил

Бъркаш някъде. Това първото не бях го виждал, но от второто имам 2 вкъщи. На по-новото от двете докато открия, че са сложили парола имаше "мамата", но иначе проблеми с влизане и настройка тц.

Пон Май 19, 2025 8:43 am
Профил

Къде да бъркам ....те го на стикера, не съм сляп познавам буквите и цифрите ....дали опитвам през lan или през wifi едно и също, не ще да отвори панела. То за wifi аз изобщо не мога да се свържа защото явно това не е ключа.

Прикачени файлове:
20250518_164358.JPG
20250518_164358.JPG [ 1.73 MiB | Прегледано 3198 пъти ]
Пон Май 19, 2025 2:42 pm
Профил
Аватар

А защо не конфигурираш микротиците през Winbox?

Пон Май 19, 2025 3:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300 ... 315  Следваща