Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
"Power Bank" с ръчка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение "Power Bank" с ръчка
Чудно ми е някой дали се е сетил да направи такова нещо.
Едно време преди много години имаше едни военни фенерчета дето имаха ръчка с маховик вътре. Като стискаш ръчката маховика вътре се върти и фенерчето свети. Тия фенерчета бяха древни дори по времето когато аз бях малък.
Чудно ми е дали подобен механизъм не би могъл да се пригоди към съвременна литиева батерия - стискаш ръчката и зареждаш батерията. После има един усб порт от който зареждаш телефон или там каквото си иска зареждане...

Вто Май 20, 2025 4:18 pm
Профил

Мнение Re: "Power Bank" с ръчка
Имам такова в къщи, не чак толкова древно - от ерата на Нокия с фенерче.
Светодиоден фенер с въртяща се ръчка, но батерията не е Li-Ion, а бързо-зарядна Ni-Mh.
Има комплект накрайници за различни телефони. Като се прибера от работа,
може да го снимам и да го кача тук.
Доста трудно е да се зареди телефон с него.
P.S. Намерих в Алито същия модел - още се произвежда:
клик

Последна промяна al_at на Вто Май 20, 2025 4:46 pm, променена общо 1 път

Вто Май 20, 2025 4:39 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Ч
Чудно ми е дали подобен механизъм не би могъл да се пригоди към съвременна литиева батерия

За съжаление китаецът те е изпреварил ;-)
Има ги и със стискане, но по-интересна е комбинацията със слънчогледче. Последното може и да зареди батерията... другите са ташак и не щото са китайски, а щото за "съвременна" батерия трудно се зарежда с човешка сила. Може да стане с педали, ама няма да е особено практично...

Вто Май 20, 2025 4:43 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Ч
Чудно ми е дали подобен механизъм не би могъл да се пригоди към съвременна литиева батерия

За съжаление китаецът те е изпреварил ;-)

Няма лошо. Дори може да си купя едно вместо да се занимавам да правя :)

Вто Май 20, 2025 5:28 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
За съжаление китаецът те е изпреварил

Бря!!! 8O Още ли го произвеждат? Това ми е нигерийското зарядно от преди четвърт век, купено в самолета. Имах шофьор-негър в началото, който го играеше задвижване на зарядното. :lol: Моето беше с кабел и разни накрайници. Сега е с две жици и чака да му сложа стабилизатор на 5V. На празен ход вдига до 7V. Тегава работа е с него, въпреки предавките...

Вто Май 20, 2025 5:44 pm
Профил
Аватар

За зареждане на някаква дребна батерия, примерно 300ма/ч тия ръчки може би биха могли вършат добра работа?

Вто Май 20, 2025 5:54 pm
Профил
Аватар

За зареждане на някаква дребна батерия, примерно 300ма/ч тия ръчки може би биха могли вършат добра работа?

Да, но трябва да подбереш зарядния ток така, че да не е прекалено голям, иначе механичното усилие при въртене става неудобно голямо. В описанието пишеше - 1 минута въртене за 3 минути разговор. Зареждах някаква малка Моторола и имаше ефект, но на сегашен смартфон става трудно въртенето заради по-големия заряден ток. Ще я изровя, за да ти я снимам.

Вто Май 20, 2025 6:22 pm
Профил

Като мощност може... но и малки и големи батерии имат ограничен заряден ток. При по-съвременните може да е над 1С... някои даже и до към 5С (говорим за талафон с бърз заряд и т.н.).
Но класиката в жанра, демек масови стари и малки батерии са 0.5С обикновено. С други думи искам да кажа, че два часа за бял човек са много време. Освен ако към устройството не върви някой тъмнозелен шофьор, тогава няма проблем и 0.1С ;-)

опс, с Лео сме писали едновремнно...

Вто Май 20, 2025 6:28 pm
Профил

Тука си се продават фенерчета с ръчка ...не съм гледал дали дали не са им наслагали и зарядни вече.

Вто Май 20, 2025 6:39 pm
Профил
Аватар

Фенерче с ръчка съм разглобявал - едно от СССР и второ от ГДР. Там магнита е закрепен за маховик, който се развърта от зъбен венец (СССР) или зъбна рейка (ГДР), чрез зъбно колело на оста на маховика и има механизъм за свободен ход, за да може при стискане да се ръзвърти маховика, а при отпускане да не пречи на неговото въртене и така да се постигве някакво равномерно въртене и съответно осветеност. Бобините бяха две и като магнитна верига беше доста зле, но все пак става въпрос за милиамперите на малка крушка.

При генератора от линка на Миро, вътре си е DC мотор и зъбни предавки, но лоста за въртене е дълъг само 4-5cm и при голямо електрическо натоварване си иска сила и въртенето става некомфортно.

Вто Май 20, 2025 7:00 pm
Профил

Като тинейджър ми беше попаднал генератор от ТАП. Даваше 100-ина волта при по-бързо въртене. Щракнах копчето на касетофона на 110 волта и си свиреше доста прилично (ръката изтръпваше на 3-тата минута). Само дето после забравих да го върна и го пъхнах така в контакта и запалих трафа. Добре, че от някакъв руски домофон имаше същия размер, та го смених преди наще да разберат и да ме набият.

А преди 12-13 години след някакво торнадо в Щатите мой приятел остана седмица без ток и искаше да правим степер с генератор. Велоаргометъра заемал много място а степера можел да се прибере по-лесно. Тръгнахме от моторчета за електрически колела с редуктор. Целта беше да докараме 100 вата и с 5-10 минути на степера да ти работи хладилника или лаптопа 1 час. Оказа се, че работата хич не е толкоз проста. И 100 вата са си нормално качване не стълби. Ако тичаш вдигаш на 250 вата. И накрая си купи 2-3 генератора и 10 туби бензин и проекта умря.
Човека е доста неефективен като източник на механична енергия. Особенно в мащабите в които сме свикнали да я харчим.

Вто Май 20, 2025 9:50 pm
Профил
Аватар

Едно време джаджата е била с ръчка. В днешно време няма ли да е по-подходящо да е с педали? :lol:

Вто Май 20, 2025 10:29 pm
Профил

Човека е доста ефективен, със 100 W маторче не мое се движиш с 4 км /ч освен по нанадолнище ;)

Вто Май 20, 2025 11:01 pm
Профил

Отдавна го мисля с плоски педали. Става леко и мощно. Но ми трябва двупосочна тресчотка. За планините и отдалечени места. Чудя се на електромобилите може ли да помогне нещо, ако 3-4ма въртят?

Сря Май 21, 2025 8:15 am
Профил WWW
Аватар

Малко снимки...

Прикачени файлове:
4.jpg
4.jpg [ 962.54 KiB | Прегледано 3705 пъти ]
3.jpg
3.jpg [ 1.16 MiB | Прегледано 3705 пъти ]